![]() |
|
Супи и чорби |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пролетна зеленчукова минестроне супаТајната и убавината во подготување на оваа супа е во тоа правилно и еднакво да се исечат сите зеленчуци, со цел да се сварат сите во исто време. Слободно, можете да ја збогатите супата со некои ваши свежи зеленчуци, како тиквички, целер или пченка. Портебно за 4 лица:
Подготовка: Најпрво, сите зеленчуци исецкајте ги на еднакви парчиња. На загреано масло, додајте го кромидот и оставете го да омекне малку. Потоа, додајте го белото вино, оставете да испари, па додајте ги лукот и една лажичка црвен пипер. Потоа додадете ги морковот и компирот и оставете да се динстаат 1-2 минути. Додадете ја супата од зеленчук. Додадете ги ситно сецканиот магдонос, еден ловоров лист и ситно сецкан темјан. Покријте со капак. Намалете ја температурата и оставете се да се вари околу 20 минути, додека не бидат зеленчуците меки. На крај, додајте ги грашокот и спанаќот. Оставете 3 минути да омекнат. Зачинете со сол и бибер, по вкус. Сервирајте во длабок сад, попрскајте со ситно сецкан магдонос и една лажичка маслиново масло. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Проѕирна супа со кнедли Потребно за 4 лица:
За кнедли:
Подготовка: Во длабоко тенџере истурете ја водата и ставете ги сите зеленчуци и зачини. Варете додека не бидат зеленчуците меки. Кога ќе бидат сварени, извадете ги и оставете ги настрана. Подгответе ја смесата за кнедли. Во изматеното јаајце, ставете една лажица масло, сол по вкус и почнете да додавате гриз колку да може да се оформи погуста смеса за да се обликуваат кнедли. Кога ќе биде смесата направена, со две мали лажички формирајте кнедли ставајќи од смесата на едното лажиче и потоа префрлате на другото лажиче како би се формирале овални кнедли. Готовите кнедли пуштајте ги во супата која сеуште се вари. кога ќе испливаат на површина кнедлите се готови. Сервирајте во длабока чинија и од горе попрскајте со ситно сецкан магдонос и бибер во прав. Совет: Доколку сакате вашата супа да има текстура и да биде густа и богата, сварените зеленчуци испасирајте ги добро во блендер, ставете ги во водата во која се вареа, ставете една рака фиде и ете Ви супер здрава супа Изменето од емил - 26.Февруари.2011 во 14:36 |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Свиленкаста супа од карфиол
Подготовка: Сварете зеленчукова супа од коцка. Во големо тенџере со солена, зовирена вода ставетего карфиолот, претходно разлистен на помали цветови и варете го додека не биде мек во стеблото. Во друго длабоко тенџере на масло за јадење пржете ги кромидот и лукот додека не омекнат убаво и додека не добијат убава златна боја. Потоа, ставете го сварениот карфиол и полијте се со супата. Зачинете по вкус. Тргене од оган. Измиксајте ја смесата во пире додека не биде се еднолично и без мали парчиња кафриол. Вратете на оган. Додајте 100 гр. тврдо рендан кашкавал во супата. Мешајте. Послужете со ситно сецкан магоднос, маслиново масло и бибер |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Француска супа со кромид
Денешниот рецепт е од готвачот на Џулија Чајлд, типичен француски рецепт. Потребно:
Подготовка: Багетот исечете го парчиња со дебелина од 3 см, намачкајте ги со маслиново масло или растопен путер, ставете ги на хартија за печење и печете ги на 250Ц 15 минути на секоја страна, додека не станат средно печени. Супата од коцка ставете ја во тенџере. Додадете го коњакот и кашкавалот и оставете да се стопи. Кромидот исечете го на тенки резанки и пржете го додека не добие убава кафена боја и додека не се карамелизира. Во чинија ставете две парчиња од багетот. Врз него ставете од пржениот кромид и сето тоа прелијте го со супата. Ренданиот пармезан стопете го на тавче за палачинки и така стопен ставете го супата, од горе |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Чорба од гриз
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Чорба од зелена салата Потребно: |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Густа супа со тестенини
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Чорба од зеленчук
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Гаспачо
|
|
![]() |
|
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Супа од целер на мој начин...
![]() Целер , морков, младо кромидче,
1 лажица тарана, вегета......сето ова да проврие ....и на здравје.....
![]() |
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
СУПА ОД ДОМАТИ
Време на приготвување: 45 минути ![]() Потребни состојки * 1 кромид * 2 конзерви сос од домати или 80 г * Сол и бибер * вегета * босилек * маслиново масло а масло пропржете го ситно сецканиот кромид додека не добие златна боја. Додајте сос од домати или доматна салса и малку вода и варете дваесет минути. Испасирајте, зачинете, доколку е потребно, додадете водаи оставете да се готви уште петнаесетина минути. Послужете со павлака. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Чорба од коприва
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Пикантна чорба од грашок
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jагнешка чорба
Потребни состојки: · 750 г јагнешко месо · половина јагнешка глава · една главица кромид · зеленчук за чорба · црн пипер · брашно · масло · црвен пипер · една жолчка од јајце · кисело млеко или павлака Знак за квалитет · киселина и еден филџан ориз. Начин на приготвување: Главата и месото исечете ги на парчиња, измијте ги, оставете ги во сад и залејте ги со околу два литра студена вода. Кога ќе зовријат, ставете, по вкус, зеленчук, магдонос, кромид и неколку крупни зрна црн пипер. Чорбата воопшто не смее да врие силно. Откако ќе поврие околу два часа, во помал сад ставете 2-3 лажици масло. Кога ќе се загрее, ставете две лажици брашно, пропржете го да добие жолта боја, додајте на врвот од ножот црвен пипер и запржете ја чорбата. Запржена, чорбата треба да поврие половина час на тивок огин. Пред да се претури чорбата во садот во кој ќе се служи, мора да се процеди, а потоа и да се Зачинали. Во посебен сад изматете ја жолчката, додајте една чаша кисело млеко или три лажици кисела павлака, добро изматете ги и, мешајќи постојано, истурајте ја смесата во врелата чорба. Откако ќе се процеди, добро е во чорбата да се свари еден филџан ориз. По вкус можете да додадете киселина или лимон. е потпекува 10-15 мин.c Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:58 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |