![]() |
|
СТИХОВИ КОИ ВЕ ДОПРЕЛЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4748495051 67> |
Автор | |
marence ![]() Сениор ![]() Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 365 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Јас барам стихови кои не ме допреле да видам дали ќе ме допрат
|
|
![]() |
|
bluebell ![]() Сениор ![]() ![]() the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Dali se sekavas koga prvpat se sretnavme
i koga me gledase,pravejki se deka ne me gledas i koga jas te gledav,kako da ne te gledam i koga ti rekov:Toj sto ke go prasas za mene onoj e za kogo prasuvas, a koga potoa se drzevme za race kako ziviot ogan sto se drzi za ognisteto..... P.M.Andreevski |
|
always look on the bright side of the life!
|
|
![]() |
|
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Biti sretan
U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti sretan. Samo smo zato na svijetu, a sa svim dužnostima, svim moralom i svim zapovijedima rijetko činimo jedno drugoga sretnim, jer i sebe time ne činimo sretnima. Ako čovjek može biti dobar, može to samo onda kada je sretan, kada u sebi ima sklada dakle kada voli. To je bilo učenje, jedino učenje na svijetu. To je rekao Isus, To je rekao Buda, To je rekao Hegel. Za svakoga je na ovome svijetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova duša, njegova sposobnost da voli. Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se proso ili kolači, nose li se dragulji ili rite; onda svijet zvuči zajedno s dušom, onda je dobro. |
|
![]() |
|
bluebell ![]() Сениор ![]() ![]() the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Daj pogledni mi vo ocive,
i se ke pronajdesh, shto ne sum rekla i prerekla, vo ovoj pogled shto go isprakjam, se stari vistini,a na niv prashini polsani. Od edno vreme shto ne umira, a nas ne ostava, za da ne stasa i prestasa, a jas ne sakam da znam ne jas ne sakam da znam. Shtom drugi ochi ke ne gledat, so lazni nasmevki, a dlabok prezir vo mislata deka sme slucajni i premali za da ni izprati kakov dar za nas sudbinata I ne sakam da znam..... Ne jas ne sakam da znam deka ti kje bides sam,koga prokleto ti tre*am i ne sakam da znam, shto po tebe umiram, dali nekoj ke me gleda Ne sakam da znam...... Da se plasham vekje ne sakam, nitu da veruvam vo tugji rozovi sonovi, so site bolki se razminuvam, od sari otrovi vo kadifeni fustani. No ovoj pat so tebe trgnuvam bez da gi ponesam so sebe starite kuferi Ne ne sakam da znam..... |
|
|
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
SLOVO O LJUBAVI
Ako se volite ljubavlju koja buja u samći, od razdaljine, koja je više od sna nego od svesti, i po rastanku drhtćete od miline, mognete li se još ikada sresti. Vi koji se volite ljubavlju isposnika, sa strahom od sagrešenja, koji kao ptica o kavez lomite krila, sećaćete se uvek jedno drugom lika. I po rastanku zamreti vam neće gušena htenja. Ako zbog nje patiš od nesanice i u ponoć hodaš budan po bašti, ako te lomi neutoljena želja luda, sćanja na nju nikad se nećes spasti. Onih s kojima se igramo oko vatre, a bojimo se da je dodirnemo, s kojima idemo kraj ponora nezagrljeni i nemi, sećaćemo se dugo ma i zavoleli zatim druge. Ako je želis bezgranično, a sediš kraj nje bez glasa slušajući bajku koja se u vama rađa, svanuću slično, pamtićeš je i kad se zima pred tobom zabelasa. Ako veruješ sedeći uz nju da je ljubav maslačkov puhor koji svaki dodir može da strese, ako voliš u njoj san i dete, ako ti je bez nje pusto i gluho, misao na nju budiće te i kad se rastanete. Zauvek se pamte oni s kojima se grlili nismo, čije su nam usne ostale nepoznate, kojima smo samo s proleća, u snu, pisali pismo. Oni koji se kao reke ne mogu sliti, među kojima nema spojnog suda krvi i krvi vrele, a srca im se dozivaju ludo, zaboraviti se neće ni kad im duše budu posedele. Ako vam je ljubav nož u srcu, a bojite se taj nož izvući, kao da ćete tog časa umreti, pamtiće te on, setiće te se i umirući. Oni zbog kojih srca osećamo kao ranu, ali ranu zbog koje se jedino živi, u sećanje nam banu i kad zavolimo druge - i osetimo se nesrećni i krivi. Desanka Maksimovic |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Dolgo, dolgo
gledam vo toa lice se trudam da ne mislam kolku e ubava, kolku e prekrasna moram da go skrotam stravot znam kolku toa moze da me promeni Dolgo, dolgo zboruvam sakam da te trognam da vidam bar edna solza zaludno ti se smees ti si radosna i voopsto ne gi sledis moite zborovi ti si tolku daleku od mene.......... |
|
|
|
![]() |
|
Andjelina ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Oči u oči
Vratiš li me u Stvarnost iz ovog začaranog neba, uvenut ću. Svaki put kad me vratiš u Stvarnost iz ove procvjetale rijeke, tonem... Ona i ja, oči u oči. Vidjeh joj lice. Divna je. Njena zlaćana kosa, bezobrazan smijeh i stisnute oči, tako dobro znane... ...obuzimaju te. Zastrašuju me! Ubaciš li me u Stvarnost iz ovog klimavog stiha, preživjet ću. Smijemo se zajedno. Stvarnost i ja. Oči u oči. |
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
![]() |
|
Од сина тишина зборови
Од сина тишина создавав зборови и од зборови Те создавав Тебе Те поведов низ младоста, низ цел живот една по една да ги собираме трошките на кои постапно се распаѓавме. Сега, легнувајќи во самите корени на новиот век се загледуваш во мене и ги згаснуваш една по една ѕвездите во моите очи. Така, обезѕвезден, влегувам во предел на света бессоница, во предел на морничав студ. |
|
|
|
![]() |
|
sanja-a ![]() Сениор ![]() ![]() Only God Can Judge Me! Регистриран: 12.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 13457 |
ноќните крилја
ноќта ја сечат на два дела на тoj изнад и а тoj испод мене . ноќните мои крилја таму и тишината ја сечат, точно, на два дела на мојот и на нејзиниот дел од молчењето . моите крилја во ноќта се само мои а сега летам ноќе само за ѕвездите . таа, и така во темнината, веќе не гледа |
|
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу. Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот. Одри Хепберн |
|
![]() |
|
Далечината ми умре во
погледот вџашен,рацеве ми немаат мир при сонот сив, мојата душа согорува при зборот див, болот во мене е сеуште жив. Каде да те побара мојата мистична меланхолија, во вечерите без љубов, паѓав во сонот како во провалија. Ти подарив исконска трошка бисерен звук песна на широките,зелени гори, немој повеке да збориш. Во тие гори, гласот ми го продаде, го замени за вриштење на орли, ти дадов тело,бело, нежно,кожата ми ја продаде, ја замени со кожата на магарица. Споулавено те посакував,те создадов, а сега како светлина ти дозволив да ме водиш,верба моја си,беше, БЕШЕ...за минатото ти благодарам,и ти ветувам,ке опстојам,ти ветувам, ке те заборавам... |
|
|
|
![]() |
|
Разговор- Блаже Коневски
Јас замислувам разговор со тебе, некакво правдање, некакво објаснување. Јас смислувам прикладни зборови, вистинити, топли, искрени докрај. Можеби јас би ти кажал во тој дијалог дека,и покрај сето, ти си повлекла виножито над мојот живот, дека ти си ме вклопила во некаква неповторлива целост, така што се' добило своја смисла, како само по себе да се создало чудо. Можеби малцина,а можеби и никој не се измислил така себеси како што сме се измислиле ние двајцата. Па,сепак,и покрај тој голем подем по гест и збор, на крајот заклучувам дека е подобро да не дојде воопшто до тој разговор. |
|
|
|
![]() |
|
vanesa ![]() Сениор ![]() Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Neće se dvaput ponoviti ovaj dan
Komadić vremena skupocjeni dragulj. Nikad se više neće vratiti ovaj dan. Svaki trenutak vrijedi koliko neprocjenjivi biser. |
|
![]() |
|
Pogresno vreme Pogledni bezdusniku pogledni dobro vo nejzinoto lice I vidi postara e za eden den za edna solza za edna vozdiska za edna ljubov No ne !!! tebe vetrot te odnese cekoris neznaejki kade drvo bez koren... A, taa taa seuste stoi gordo ispravena pred svojata bolka Pogledni neka pogledot skameni edna solza i hrabro zapali go ognot sto tlee vo tvoeto srce topleјki ja dusata vo talkanjata bez dom Pogledni... cuvaj go spomenot i pomenot na denot koga pocna i zavrsi se.. |
|
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
*** Тагувам со насмевка на усните. Се радувам со солза во окото. Се смеам безгласно, и плачам безгласно. Храбра сум, со срце полно страв. Се плашам со цврсто искажан став. Имам покорен поглед и непокорна душа. Љубам силно, страстно, и мразам со истата страст. Мислиш ме знаеш, но всушност, воопшто не ме познаваш. В. Костадинова |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4748495051 67> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |