|
Вегетаријанска храна |
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Автор | ||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Печена шопска на лепчеКога ќе ви здодее да јадете шопска салата и лепче и кога ќе сакате брза и вкусна вечера а притоа ги имате сите состојки за шопска салата, направете печена шопска на лепче. Животот би бил досаден ако не пробуваме разни варијанти на обични јадења, нели? Потребно:
Подготовка: Големо тавче за печење премачкајте го со маргарин. Наредете ги лепчињата и намачкајте ги малку со маслиново масло. Почнете да редите врз нив најпрво пиперка, па кромид, па домат и потоа ставете ги парчињата маслинки. Од горе изрендајте сирење и ставете неколку капки маслиново масло. Печете додека сирењето не добие златна боја. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Палачинки од јаболка
Дефинитивно, ова е омиленото овошје на многумина. Црвено, зелено, кисело, благо, Златен делишес или Granny Smith… Освен што е ИСКЛУЧИТЕЛНО здраво овошје, јаболкото е „најдобар пријател“ со циметот, медот, целерот и морковот. Бенефитите од конзумирањето ја јаболкото се чувствуваат низ целото тело. Јаболкото ја навестува есента која полека но сигурно доаѓа. Па затоа, подолу Ви претставувам еден многу лесен, брз и одличен десерт кој можете да го подготвите за Вашите најблиски и за Вашите пријатели. Потребно:
Подготовка: Во длабок сад измешајте ги млекото и јајцата. Во помал сад, измешајте ги брашното, пецивото, солта и шеќерот. Измешајте ги течната и сувата смеса заедно. Ставете ги ренданите јаболка. Зачинете со цимет, по желба. Во тавче за пржење ставете масло да се загрее. Со лажица земете од смесата и обликувајте мали палачинки. Пуштете ги во тавчето и оставете да се пржат две до три минути на секоја страна, додека не бидат румени. Готовите палачинки од јаболка попрскајте ги со прав шеќер или загрејте на рингла неколку лажици џем по Ваш вкус и така растопен, полијте го низ палачинките. Служете ги топли. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сочни шпагети со лимонУбавината е во едноставноста. Овој рецепт ќе Ве убеди во оваа вистинита реченица. Видете и вкусете го прекрасниот спој на паста и лимон и препуштете се на Медитеранот. Потребно:
Подготовка: Во тенџере со солена вода, сварете ги шпагетите ал денте(да не бидат преварени). Во шоља ставете од водата во која се вареа шпагитите. Исцедете ги и оставете ги во малку вода. Во мал сад помешајте ги пармезанот и сокот од лимон. Полека додавајте маслиново масло, додека смесата не стане густа и додека не се стопи кашкавалот. Зачинете со сол и бибер. Додајте ја лимоновата кора. Смесата додајте ја во шпагетите и полијте ги со водата која ја одвоивте од шпагетите. Измешајте. Додајте неколку ливчиња босилек. Сервирајте со рендан пармезан. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Гурмански похуван кашкавал Потребно: |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Брускети Многу едноставно и вкусно предјадење. Има повеќе варијанти, еве една:
Подготовка Исечето го лебот на парчиња и запечете го малку од двете страни. Ситно исецкајте ги сирењето, доматите и лукот. Намачкајте ги парчињата леб со малку путер и ставете лук, а потоа исецканото сирење и доматите. Посолете и ставете по едно ливче свеж босилек а може и исецкан. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бела мусака
Начин на подготовка:
Тиквичките се лупат и сецкаат и се посолуваат. Јајцата се матат со сирењето кајмакот презлата, брашното и прашакот за пециво. Потоа смесата се меша со тиквиците и се става во тавче подмачкано со масло во загреана рерна на 180 °C. Поради составот на мусаката тешко е да се каже колку долго треба да се пече, но мусаката е готова кога горниот слој ќе стане како тврда кора. Готовата мусака се наросува со магдонос и се служи со кисело млеко |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сендвичи со ајвар Потребно: |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полнети тиквички со бешамел сос
Тиквичките можат да се полнат на милион начини. За денес, ние одбравме да ги наполниме со шунка и крем сирење. Ова вкусно јадење се подготвува за 45 минути.
|
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Одлична тема емил, но би предложил до модераторите насловот да го сменат во: „Вегетаријанска храна - рецепти„ бидејќи има тема со сличен наслов, но во друг контекст тука:
Дали сте вегетаријанец? Инаку во Скопје од неодамна почна да функционира вегетаријански ресторан, но повеќе како некоја дневна менза бидејќи изборот не е голем туку има за секој ден 1-2 менија. Веге-клуб се вика мислам, се наоѓа во новата светло-зелена зграда во близина на Тутунски комбинат и ЗОИЛ. Втори влез, први спрат. Работно време од 12-20 часот, понеделник-сабота. Цената е 120 денари за ручек(4-5 јадења во порцијата сосе салата), сокови 50 ден. мали колачиња за 10 и 25 денари. up to date информација: Vege-kana ресторанот прејде во кетеринг(нарачки и испорака), повеќе не се на таа локација. Изменето од Majkl - 20.Април.2011 во 15:14 |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Исправка, ресторанот се вика: ВЕГЕ-КАНА
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фала за убавите зборови Мајкл
***********************************
Варени компири Потребно: |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сендвич со похувани пиперки Потребно: |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Компири во масло Потребно: |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бело гравче Потребно: |
||
Внеси реплика | страница <1234 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |