|
Меѓународното право и големите сили |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во анкетава ти недостасува, по мене најбитното прашање.
Дали меѓународното право важи за големите? Да не заборавиме дека некои од големите инистираа да нивните граѓани не подпаѓаат под јурисдикцијата на Меѓународниот суд во Хаг! |
|
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne nekoi tuku samo edna!
i vo pravo se,...zarem jas ke gi prakjam moite sinovi da ginat za sekoj i sekade ,..i posle nekoj ,kako ke mu prdne ke mi gi goni ,...ako ponekogash malku povekje se opushtile?! |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Соденинетите Држави одамна бараат начин да ја избегнат јурисдикцијата на Меѓународниот Суд на правдата. Тоа не е нешто ново.
И не brza, не се во право. Согласно твојата логика и Гадафи може да каже дека има право да се опушти, затоа што успеал од Либија да направи економски моќна држава, па не е проблем и во опуштањето при гонењето на приврзаниците на радикалниот ислам и кралскиот режим. А ако размислиш подобро, истото оправдување може да се даде за Ленин, Сталин, па и Тито. Ваква логика имало во поранешниот Советски Сојуз. При секоја мерка која резултирала со жртви, неруските народи постојано се потсетувале дека благодарение на Сталин има држава, а дека доколку опстоело Руското Царство, ниту тоа немало да го имаат. Впрочем ти и самиот знаеш што и овде беше говорено во однос на Македонија. Тоа веќе не е право, туку неправо. П.С. Platenik, не го вметнав твоето прашање, затоа што декларативно, меѓународното право важи за сите подеднакво, но, целта на анкетата е да се види мислењето за тоа колку навистина се почитува истото, а не колку декларативно се следи. |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajde sega,..SAD ne mozesh da gi meshahsh so niedna druga zemja,...pa kolku i da e silna,
zatoa shto tie se meshaat ( zatoa shto sakaat i mozat ),vo sekoja kasha na planetava ,..mozebi nekade neopravdano , vo sekoj sluchaj ,..prashaj gi kuvajtchani, juzno korejci ili tajvancite za toa,...kolku se loshi tie , ...a , koja druga zemja, ( bez razlika na nivniot interes) bi se borela za stranci ,...i bi ginele nejzini ziteli, poradi niv? |
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тогаш слободно истото можеме да го кажеме и за Русите и Кинезите кои во Корејската војна се бореа на страната на Северна Кореја. Да не говорам дека истото може да се каже и за Русите кои ја ослободија Манџурија, а се "опуштија" малку повеќе. И истата подоцна и ја вратија на Кина и не ја задржаа за себе. Има многу такви примери. И сите тие претставуваат злосторства, независно кој како се обидува да ги претстави. Пак ќе кажам, да не беше Сталин, половина народи од СССР немаа да имаат држави. Дали тоа го амнестира за делата врз тие народи, само затоа што ги уважил нивните барања? Истото би важело и за Виетнам и други места. Изменето од Македон - 06.Април.2011 во 15:01 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали големите сили ги почитуваат одредбите на меѓународното право? Kako prvo, tie izglasuvaat megjunarodni zakoni koi im odgovaraat. Inaku stavaat veto.Kako vtoro, gi pochituvaat dodeka im odgovaraat. Potoa stavaat veto.
Kako treto, si gi zaobikoluvaat kako shto miluvaat i ako nekoi im se sprotivstavat so nekakva deklaracija... stavaat veto.
Inaku nikogash ne se meshaat vo vnatreshnite raboti na drzhavite (samo najdobronamerno dostavuvat kovertirani iminja na drzhavnici koi im se dopagjaat), sekogash se borat za demokratija (gi podrzhuvaat "progresivnite" sili so"no fly zone") i objavuvaat deka koj ne e so niv togash e protiv niv.
Shto beshe prashanjeto na temava?
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |