IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Најубавите Духовни мисли околу  Совршената Вистина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Најубавите Духовни мисли околу Совршената Вистина

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Најубавите Духовни мисли околу Совршената Вистина
    Испратена: 15.Октомври.2010 во 20:44

Кои се духовните мисли и размислувања, кои - според вас или некој друг мислител - се најубавите во однос на Совршената Вистина?

За многу убава и потполно исправна ја сметам мислата на германскиот државник, писател, мислител, правник, филозов, ... Johann Wolfgang von Goethe, кој што вели:

Човечкиот дух може да се прошири и развие колку што сака, повеќе од возвишеноста и етичката култура на Христијансвото - како што во Евангелиските извештаи свети и сјае - не ќе може да се развие и да ги надмине.

Еве го и оргиналниот текст:

Mag der Menschliche Geist sich erweitern wie er will - über die Hoheit und sittliche Kultur des Christentums, wie es in den Evangelien schimmert und leuchtet, wird er nicht hinauskommen.

Мислата која мене лично на срце ми лежи е следнава:

Секој човек кој е во состојба здраво и консеквентно да размислува, ќе заклучи дека нема поголема Вистина од Единствениот БОГ и тоа баш Оној БОГ - кој што беше и е’ - во Совршено Чистото и Милостиво Срце Исусово!

За содржината на вашите мисли и размислувања, или оние на вашите ценети, одсрце и однапред ви благодарам!

Поздрав до сите     

Изменето од spiros - 15.Октомври.2010 во 22:06
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2010 во 21:55

... Совршената Добрина стои вон ланецот на причина и последица!

Лев Н. Толстој

Изменето од spiros - 15.Октомври.2010 во 21:57
in Time & Eternity!

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 01:12
Originally posted by spiros spiros напиша:

... Совршената Добрина стои вон ланецот на причина и последица!

Лев Н. Толстој

Еве уште една мисла на Толстој од збирката есеи од 1906 год. „Неможам да молчам„:

„Само кога луѓето ќе го отфрлат празноверието и кога за најважно ќе го сметаат на земјата законот `Прави му на својот ближен така како што сакаш тој тебе да ти прави, тогаш ќе биде крајот на ропството и жалосната состојба`.„

Изменето од Majkl - 16.Октомври.2010 во 01:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2011 во 16:57

Не е важно човекот кој е и што е, единствено што е важно, е: дали ја љуби - или дури пак Ја има - Светлината БОЖЈА (Христа) во срцето свое!

(Колосј.3:11 + Галатј. 3:28)

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2011 во 09:25

Се’уште, човекот Духовно слеп
Не Го гледа Телото на Милоста БОЖЈА (Христа ГОСПОДА)
И во дневниот насушен леб!

in Time & Eternity!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2011 во 22:25
Ne e vazno covek koj e i sto e, vazno e dali e dobar ili zol.

Duhovno slep e sekoj onoj koj sto veruva deka nekoj nekade napravil neshto shto toj ne moze da go napravi, onoj sto voljata svoja ja gazi. onoj sto za drug zboruva a sebe ne se gleda, onoj koj sto ceka drug da mu ja zavrshi rabotata a toj so svoeto aplaudiranje od strana se nadeva deka ce dobie del od kolacot...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 09:43

Еден лекар, специјалист, кој во својот живот излечил дури 100 пати повеќе од тоа што Исус за неговото 3 годишно лечење во Израел го сторил, рекол: “Моите лекарски успеси нити од далеку неможат да се споредат со делото на мојот Учител“!

Прекрасно е да се биде во близината на Чедата на ВИСТИНАТА!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 16:16

Еден лекар, специјалист, кој во својот живот излечил дури 100 пати повеќе од тоа што Исус за неговото 3 годишно лечење во Израел го сторил, рекол: “Моите лекарски успеси нити од далеку неможат да се споредат со делото на мојот Учител“!

Sto znaci deka duhot na doktorot bil siromashen i zaroben vo ramkite na religijata...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 17:45

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Sto znaci deka duhot na doktorot bil siromashen i zaroben vo ramkite na religijata...

Духот на докторот - за разлика од многу други дуси - бил релативно свестен за безкрајната (безграничната) и генијална Мудрост БОЖЈА, Која ЕДИНСТВЕНИОТ СОВРШЕН БОГ за Спасение на сите Ја отелотвори во Исус Христос!

Се’ што човекот може добро да направи, се’ се темели врз Мудроста БОЖЈА, секој вистински развој се одвива кон Неа, во Која е Совршениот Пат и нашата крајна Цел!

БОЖЈИОТ Благослов до сите, посебно до оние кои се’ или сакаат да се разбудат за Спасителното Евангелие БОЖЈЕ.

Изменето од spiros - 27.Март.2011 во 17:49
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 22:34

БОЖЈИОТ Благослов до сите, посебно до оние кои се’ или сакаат да се разбудат за Спасителното Евангелие БОЖЈЕ.

Dali ti se imash razbudeno, i ako se imas razbudeno kako komunicirash so nas vo sonot ni vlagash preku internet...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 23:51

Патњата е многу важна во процесот на будењето, а онаа патња која што произлегува од сведоштвата запишани во Светото Писмо, е најнежната трансформителната патња која служи за будење, доколку и' се верува!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2011 во 23:56

Патњата е многу важна во процесот на будењето, а онаа патња која што произлегува од сведоштвата запишани во Светото Писмо, е најнежната трансформителната патња која служи за будење, доколку и' се верува!

No kako da i se veruva koga e napishana od smrtnici kako tebe i mene i kako bolka, patenje moze da sluzi xa budenje nekako toa mi e mazohisticki, zarem onoj koje e csita ljubov ce ne budi so patenje....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2011 во 00:17

Трансформацијата којашто произлегува преку верата во Евангелието БОЖЈЕ е најнежната можна интервенција за нашата колективна духовна болест!

Зарем ти сопственото дете не би го предал на медицинска интервенција, за да го спасиш?

Зарем со тоа би бил садист?

Во Христа нема нити садизам, нити мазохизам, туку Најчиста спасителна ЉУБОВ!

Среќни се сите кои вистински И' веруваат и Ја следат!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Март.2011 во 22:58

Трансформацијата којашто произлегува преку верата во Евангелието БОЖЈЕ е најнежната можна интервенција за нашата колективна духовна болест!

Зарем ти сопственото дете не би го предал на медицинска интервенција, за да го спасиш?

Зарем со тоа би бил садист?

Во Христа нема нити садизам, нити мазохизам, туку Најчиста спасителна ЉУБОВ!

Среќни се сите кои вистински И' веруваат и Ја следат!

Evangelijata se napishani od ludje, toa e fakt toa ne moze da go smenime. Nikade Bog ne kazal da im veruvame na evangelijata.

Koja e nashata kolektivna duhovna bolest ????
Spored kogo e bolest ????
Koj ja narekol bolest i zoshto ????

Dali voopshto treba intervencija Spirose brate, mozebi taa intervencija ne e voopshto potrebna ili pak e prepishana od nekoj nepismen doktor.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.