Најубавите Духовни мисли околу Совршената Вистина
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23386
Датум на принтање: 25.Ноември.2024 во 23:38 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Најубавите Духовни мисли околу Совршената Вистина
Постирано од: spiros
Наслов: Најубавите Духовни мисли околу Совршената Вистина
Датум на внесување: 15.Октомври.2010 во 20:44
Кои се духовните мисли и размислувања, кои - според вас или некој друг мислител - се најубавите во однос на Совршената Вистина?
За многу убава и потполно исправна ја сметам мислата на германскиот државник, писател, мислител, правник, филозов, ... Johann Wolfgang von Goethe, кој што вели:
Човечкиот дух може да се прошири и развие колку што сака, повеќе од возвишеноста и етичката култура на Христијансвото - како што во Евангелиските извештаи свети и сјае - не ќе може да се развие и да ги надмине.
Еве го и оргиналниот текст:
Mag der Menschliche Geist sich erweitern wie er will - über die Hoheit und sittliche Kultur des Christentums, wie es in den Evangelien schimmert und leuchtet, wird er nicht hinauskommen.
Мислата која мене лично на срце ми лежи е следнава:
Секој човек кој е во состојба здраво и консеквентно да размислува, ќе заклучи дека нема поголема Вистина од Единствениот БОГ и тоа баш Оној БОГ - кој што беше и е’ - во Совршено Чистото и Милостиво Срце Исусово!
За содржината на вашите мисли и размислувања, или оние на вашите ценети, одсрце и однапред ви благодарам!
Поздрав до сите
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Коментари:
Датум на внесување: 15.Октомври.2010 во 21:55
... Совршената Добрина стои вон ланецот на причина и последица!
Лев Н. Толстој
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 16.Октомври.2010 во 01:12
spiros напиша:
... Совршената Добрина стои вон ланецот на причина и последица!
Лев Н. Толстој
|
Еве уште една мисла на Толстој од збирката есеи од 1906 год. „Неможам да молчам„:
„Само кога луѓето ќе го отфрлат празноверието и кога за најважно ќе го сметаат на земјата законот `Прави му на својот ближен така како што сакаш тој тебе да ти прави, тогаш ќе биде крајот на ропството и жалосната состојба`.„
|
Датум на внесување: 16.Февруари.2011 во 16:57
Не е важно човекот кој е и што е, единствено што е важно, е: дали ја љуби - или дури пак Ја има - Светлината БОЖЈА (Христа) во срцето свое!
(Колосј.3:11 + Галатј. 3:28)
|
Датум на внесување: 26.Март.2011 во 09:25
Се’уште, човекот Духовно слеп
Не Го гледа Телото на Милоста БОЖЈА (Христа ГОСПОДА)
И во дневниот насушен леб!
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 26.Март.2011 во 22:25
Ne e vazno covek koj e i sto e, vazno e dali e dobar ili zol.
Duhovno slep e sekoj onoj koj sto veruva deka nekoj nekade napravil neshto shto toj ne moze da go napravi, onoj sto voljata svoja ja gazi. onoj sto za drug zboruva a sebe ne se gleda, onoj koj sto ceka drug da mu ja zavrshi rabotata a toj so svoeto aplaudiranje od strana se nadeva deka ce dobie del od kolacot...
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 27.Март.2011 во 09:43
Еден лекар, специјалист, кој во својот живот излечил дури 100 пати повеќе од тоа што Исус за неговото 3 годишно лечење во Израел го сторил, рекол: “Моите лекарски успеси нити од далеку неможат да се споредат со делото на мојот Учител“!
Прекрасно е да се биде во близината на Чедата на ВИСТИНАТА!
|
Датум на внесување: 27.Март.2011 во 16:16
spiros напиша:
Еден лекар, специјалист, кој во својот живот излечил дури 100 пати повеќе од тоа што Исус за неговото 3 годишно лечење во Израел го сторил, рекол: “Моите лекарски успеси нити од далеку неможат да се споредат со делото на мојот Учител“!
|
Sto znaci deka duhot na doktorot bil siromashen i zaroben vo ramkite na religijata...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 27.Март.2011 во 17:45
spiros напиша:
|
Templarius напиша:
Sto znaci deka duhot na doktorot bil siromashen i zaroben vo ramkite na religijata... |
Духот на докторот - за разлика од многу други дуси - бил релативно свестен за безкрајната (безграничната) и генијална Мудрост БОЖЈА, Која ЕДИНСТВЕНИОТ СОВРШЕН БОГ за Спасение на сите Ја отелотвори во Исус Христос!
Се’ што човекот може добро да направи, се’ се темели врз Мудроста БОЖЈА, секој вистински развој се одвива кон Неа, во Која е Совршениот Пат и нашата крајна Цел!
БОЖЈИОТ Благослов до сите, посебно до оние кои се’ или сакаат да се разбудат за Спасителното Евангелие БОЖЈЕ.
|
Датум на внесување: 27.Март.2011 во 22:34
spiros напиша:
БОЖЈИОТ Благослов до сите, посебно до оние кои се’ или сакаат да се разбудат за Спасителното Евангелие БОЖЈЕ.
|
Dali ti se imash razbudeno, i ako se imas razbudeno kako komunicirash so nas vo sonot ni vlagash preku internet...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 27.Март.2011 во 23:51
Патњата е многу важна во процесот на будењето, а онаа патња која што произлегува од сведоштвата запишани во Светото Писмо, е најнежната трансформителната патња која служи за будење, доколку и' се верува!
|
Датум на внесување: 27.Март.2011 во 23:56
spiros напиша:
Патњата е многу важна во процесот на будењето, а онаа патња која што произлегува од сведоштвата запишани во Светото Писмо, е најнежната трансформителната патња која служи за будење, доколку и' се верува!
|
No kako da i se veruva koga e napishana od smrtnici kako tebe i mene i kako bolka, patenje moze da sluzi xa budenje nekako toa mi e mazohisticki, zarem onoj koje e csita ljubov ce ne budi so patenje....
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 28.Март.2011 во 00:17
Трансформацијата којашто произлегува преку верата во Евангелието БОЖЈЕ е најнежната можна интервенција за нашата колективна духовна болест!
Зарем ти сопственото дете не би го предал на медицинска интервенција, за да го спасиш?
Зарем со тоа би бил садист?
Во Христа нема нити садизам, нити мазохизам, туку Најчиста спасителна ЉУБОВ!
Среќни се сите кои вистински И' веруваат и Ја следат!
|
Датум на внесување: 28.Март.2011 во 22:58
spiros напиша:
Трансформацијата којашто произлегува преку верата во Евангелието БОЖЈЕ е најнежната можна интервенција за нашата колективна духовна болест!
Зарем ти сопственото дете не би го предал на медицинска интервенција, за да го спасиш?
Зарем со тоа би бил садист?
Во Христа нема нити садизам, нити мазохизам, туку Најчиста спасителна ЉУБОВ!
Среќни се сите кои вистински И' веруваат и Ја следат!
|
Evangelijata se napishani od ludje, toa e fakt toa ne moze da go smenime. Nikade Bog ne kazal da im veruvame na evangelijata.
Koja e nashata kolektivna duhovna bolest ????
Spored kogo e bolest ????
Koj ja narekol bolest i zoshto ????
Dali voopshto treba intervencija Spirose brate, mozebi taa intervencija ne e voopshto potrebna ili pak e prepishana od nekoj nepismen doktor.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 28.Март.2011 во 23:29
Тажна и лажна е човековата судбина, се' додека Евангелието БОЖЈЕ - Христос - како сонце, не засвети во човековото срце!
|
Датум на внесување: 30.Март.2011 во 22:08
spiros напиша:
Тажна и лажна е човековата судбина, се' додека Евангелието БОЖЈЕ - Христос - како сонце, не засвети во човековото срце!
|
Evangelieto e napishano i sostaveno od ludje, obicni smrtnici kako mene i tebe...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 31.Март.2011 во 23:22
spiros напиша:
|
Templarius напиша:
Evangelieto e napishano i sostaveno od ludje, obicni smrtnici kako mene i tebe... |
Во Исус Христос отелотворената првородена Мудрост БОЖЈА е Тоа Чудесно Евангелие за Кого сведочат вистинските Апостоли и следбеници, со Кои нити во сон неверниците и кривоверниците неможат да се споредат!
А Исус и’ рече: „Јас сум воскресението и животот; кој верува во Мене, и да умре, ќе живее.
И секој што живее и верува во Мене, нема да умре довека. Го веруваш ли тоа?”
(Ев. Јован 11:25+26)
Веруваш ли ти на Евангелието БОЖЈЕ, темплариус?
Дај БОЖЕ да поверуваш ти, сиот твој дом и сите луѓе ! (Дела Ап. 16:31)
Амин!
|
Датум на внесување: 01.Април.2011 во 00:09
spiros напиша:
[QUOTE=spiros]
[QUOTE=Templarius]
Веруваш ли ти на Евангелието БОЖЈЕ, темплариус?
Амин!
|
Za razlika od tebe, jas ce odgovoram na tvoeto prashanje.
Veruvam vo evangelieto onlku kolku treba, no toa ne znaci deka ne veruvam i vo drugi evangelija.
Veruvam vo Boga onolku kolku mislam deka treba da veruvam i veruvam vo site Svetci.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Април.2011 во 00:51
Templarius напиша:
Veruvam vo evangelieto onlku kolku treba, no toa ne znaci deka ne veruvam i vo drugi evangelija.
Veruvam vo Boga onolku kolku mislam deka treba da veruvam i veruvam vo site Svetci. |
Се’ е кажано, се’ е одговорено Темплариус, човекот треба само да моли за отворени уши, очи и срце!
Што се работи за другите “евангелија“, знај дека нема друг БОГ освен ЕДИНСВЕНИОТ и нема друго совршено евангелие, освен Неговото - преку Духот Светол - во Исус Христос отелотворено Вечно Евангелие, за Кое прекрасно сведочат Светите Апостоли и сите (посебно Новозаветни) Списи!
Биди благословен
|
Датум на внесување: 04.Април.2011 во 16:02
spiros напиша:
Templarius напиша:
Veruvam vo Boga onolku kolku mislam deka treba da veruvam i veruvam vo site Svetci. |
Се’ е кажано, се’ е одговорено Темплариус, човекот треба само да моли за отворени уши, очи и срце!
Што се работи за другите “евангелија“, знај дека нема друг БОГ освен ЕДИНСВЕНИОТ и нема друго совршено евангелие, освен Неговото - преку Духот Светол - во Исус Христос отелотворено Вечно Евангелие, за Кое прекрасно сведочат Светите Апостоли и сите (посебно Новозаветни) Списи!
Биди благословен
|
Pa i drugite evangelija se napishani od negovi sledbenici, zarem niv ne gi posetil Svetiot Duh, zasto se frleni nastrana, zasto samo cetiri priveilegirani a site ostanati sokrieni i otfrleni ???
Ovdeka zboruvame za Duhovni Misli okolu Sovrshenata Vistina koja nie ne ja znaeme, koja e taa ???
Zasto verata mora da bide zavitkana vo ubava hartija koja go otrgnuva vnimanieto od toa sto e vnatre ????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 04.Април.2011 во 19:35
Nikoj ne znae koj gi napishal Evangelijata. A toa e deka nitu eden od Apostolite ne bil pismen osvoj onoj koj sobiral taksi.
Iminjata na Evangelijata se staveni mnogu podocna od Crkvata za da ne stojat bezimeni. Sekako, odlucheno e da se dadat iminjata na Apostolite kako najpogodni taa namena.
So vreme, lugjeto "pomognati" od sveshtenicite, pochnaa da veruvaat deka navedenite iminja se vistinskite avtori.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 08.Април.2011 во 23:25
Templarius напиша:
Pa i drugite evangelija se napishani od negovi sledbenici, zarem niv ne gi posetil Svetiot Duh, zasto se frleni nastrana, zasto samo cetiri priveilegirani a site ostanati sokrieni i otfrleni ???
Ovdeka zboruvame za Duhovni Misli okolu Sovrshenata Vistina koja nie ne ja znaeme, koja e taa ???
Zasto verata mora da bide zavitkana vo ubava hartija koja go otrgnuva vnimanieto od toa sto e vnatre ???? |
Што мислиш (?) случајно ли се избрани баш тие 4 Евангелиски извештаи, случајно ли имаме 4 елементи (вода, воздух, земја, оган), 4 годишни времиња (пролет, лето, есен, зима), ... случајно ли Библијата има 77 книги и 7 печати кои може само ЕДЕН ЕДИНСТВЕН Човек да ги отвори?
Голема е Тајната за која сведочат Писмата пишани од БОГА преку раце Пророчки и Апостолски Свети, но, на ВИСТИНАТА не сакаат да И’ веруваат срца тврди и духовно слепи!
Јас Темпо ти кажав и пак ќе ти кажам:
spiros напиша:
Темплариус, сите тие “евангелија“ слободно вие обожавајте ги, но во оној момент кога тие се израмнуваат, се издигаат или дури прават како поважни од Духот Светол, од Учењето и Праксата на Првородената Мудрост БОЖЈА - Која за спасение на сите - Единствениот БОГ Ја отелотвори во Исус Христос, тогаш знај дека (свестно или несвестно) имате јако застрането и тоа во погрешен правец, кој (поради известно нечисто влијание) ви се чини исправен и затоа правите отпор против вистинското пророштво и чисто сведоштво на Христовите Апостоли (и следбеници), за кое зборува Библијата!
|
Бидете благословени!
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 08.Април.2011 во 23:40
Messenger напиша:
Nikoj ne znae koj gi napishal Evangelijata. A toa e deka nitu eden od Apostolite ne bil pismen osvoj onoj koj sobiral taksi.
Iminjata na Evangelijata se staveni mnogu podocna od Crkvata za da ne stojat bezimeni. Sekako, odlucheno e da se dadat iminjata na Apostolite kako najpogodni taa namena.
So vreme, lugjeto "pomognati" od sveshtenicite, pochnaa da veruvaat deka navedenite iminja se vistinskite avtori.
|
Mora da te demantiram za izjavata deka Apostolite bile nepismeni.
Tie ne ucele na visoki skoli kako kniznicite i fariseite vo toa vreme, no bile pismeni . Zosto go velam ova?
Zatoa sto kaj Izraelcite site bile pismeni, i mazite i zenite i decata.
Zaradi ova mnogu narodi gi prezirale Izraelcite vo toa vreme bidejki gi ucele zenite i decata da pisuvaat.
Kaj okolnite narodi na Izrael vo toa vreme samo svestenicite i carevite i velikodostojnicite bile pismeni, za razlika od Evreite.
Proveri go ovoj fakt i kje vidis deka sum vo pravo za toa .
Kako vtoro, toa e samo tvrdenje na Kriticizmot deka ne se znae koj gi napisal cetirite Evangelija od Noviot Zavet. Ima dovolno podatoci i predanija za toa koj gi napisal Evangelijata a toa se Matej, Marko, Luka i Jovan.
Matej i Jovan se dvajca od 12 -te Apostoli na ISUS.
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Датум на внесување: 09.Април.2011 во 01:19
ХалелуЈАХ!
Брате KingDavide, напиши го бројот 22 со многу големи бројки и првата 2 (двојка) завртија за 180° степени, така да таа “гледа“ кон втората 2 (двојка)!
Ете тоа го чувствувам за тебе и за сите (дури и најмалечките, најнедостојните) коишто веруваат на сведоштвата и се надеваат само на Евангелието за Милоста БОЖЈА!
п.с. KingDavide, твојата реплика на оваа тема (мислам на постот број 22) е потполно точна, но знај дека мнозинството на неверните, високошколуваните и гордите книжници коишто денес ја газат земјата и го јадат лебот, ќе реагираат исто (или слично) неверно како оние високошколувани книжници во времето кога Спасителното Евангелие БОЖЈЕ, БОГ Го отелотвори во Исус!
Ако Мене Ме гонеа, и вас ќе ве гонат; ако Моите зборови ги запазија, и вашите ќе ги запазат!
(Ев. Јован 15:20)
|
Датум на внесување: 09.Април.2011 во 15:37
KINGDAVID напиша:
Kako vtoro, toa e samo tvrdenje na Kriticizmot deka ne se znae koj gi napisal cetirite Evangelija od Noviot Zavet. Ima dovolno podatoci i predanija za toa koj gi napisal Evangelijata a toa se Matej, Marko, Luka i Jovan.
|
?
Ne si vo pravo, no toa ne e nitu tolku vazhno.
Vazhno e vo shto veruvash.
Veruvanjeto e vistinata za vernikot.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 09.Април.2011 во 16:12
Davaj ljubov bez nikakov ultimatum - duri togash kje ja osoznaesh Ljubovta. Nie (nasheto Bitie) sme LJUBOV! Taa(Toa) ne znae za odvoenost!
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 10.Април.2011 во 13:52
Дали човекот може нешто добро да верува и да даде, а што не му било како такво дадено?
Совршениот БОГ - во Христа Господа - е надприродна и неспоредлива Љубов!
Чиста суетност и самоуништување е човечкото противење кон Евангелието БОЖЈЕ!
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 23:32
Messenger напиша:
KINGDAVID напиша:
|
?
Ne si vo pravo, no toa ne e nitu tolku vazhno.
Vazhno e vo shto veruvash.
Veruvanjeto e vistinata za vernikot.
|
Vo pravo sum za toa pogore sto go kazav.
A ova za veruvanjeto, sakas da kazes deka ti ne veruvas vo nisto?
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Датум на внесување: 14.Април.2011 во 00:24
Ako se soglasime deka site apostoli bile pismeni, togash verodostojnosta na drugite evangelija ne treba da se stava pod znak prashalnik.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2011 во 19:57
Неслучајно се баш тие 4 Евангелиски извештаји на почетокот од Новозаветните Списи, исто како што неслучајно е баш ГОСПОДОВОТО Откровение до Св.Ап. Јован последната книга на истите!
Но, нити другите 22 списи кои се помеѓу 4те Евангелиски извештаји и Откровението, не се случајни!
Кога човекот ќе се разбуди, тогаш ќе увиди дека и најмалечката Новозаветна строфа е прекрасен сведок кој упатува кон ЕДИНСТВЕНИОТ Спасител, од најголемата човекова катастрофа!
Тоа е СОВРШЕНИОТ БОГ во Името и Срцето Исусово!
Вечно да е Фален и Славен за се', но посебно за тоа што Тој во Исус стори, за сите нас!
ХалелуЈАХ!
Johann Wolfgang von Goethe, вели:
Човечкиот дух може да се прошири и развие колку што сака, повеќе од возвишеноста и етичката култура на Христијансвото - како што во Евангелиските извештаи свети и сјае - не ќе може да се развие и да ги надмине.
Еве го и оргиналниот текст:
Mag der Menschliche Geist sich erweitern wie er will - über die Hoheit und sittliche Kultur des Christentums, wie es in den Evangelien schimmert und leuchtet, wird er nicht hinauskommen.
http://www.smilies.4-user.de">
|
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 00:16
Templarius напиша:
Ako se soglasime deka site apostoli bile pismeni, togash verodostojnosta na drugite evangelija ne treba da se stava pod znak prashalnik. |
Освен ако сметаш дека некој во тоа време не живеел двеста-триста години, па можел да пишува во третиот век за нешта кои се случиле во првиот век. Јас не верувам дека некој тогаш можел да живее толку. А дел од тие евангелија се напишани тогаш.
-------------
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 04:28
Templarius напиша:
Ako se soglasime deka site apostoli bile pismeni, togash verodostojnosta na drugite evangelija ne treba da se stava pod znak prashalnik. |
Se znae deka site apostoli ne bile pismeni, kako shto voopshto ne se znae koi se avtorite na evangelijata. Avtorskite iminja na pisanijata se staveni mnogu podocna za da ne stojat taka bezimeni i odlucheno e tie da bidat onie od apostolite bidejkji tie im se najbliski na vernicite.
Toa ne e tajna i se uchi vo visokite shkoli za religija.
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 09:02
Надувените книжнички души - колку и да се разумни и мудри - неможат никогаш да го дознаат тоа нешто што Милоста БОЖЈА им го дарува на детските срца!
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2012 во 11:00
http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%80%D0%B8%D1%85_%D0%9A%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%80" rel="nofollow - "Wer erwachsen wird und aufhört Kind zu sein, hört auf Mensch zu sein."
(Erich Kästner)
|
Датум на внесување: 29.Декември.2012 во 11:46
“Само вистинската Љубов ја раѓа вистинската Слобода, во која нема грев!“
„Ако вие останете во Моето слово, навистина ќе бидете Мои ученици; и ќе ја запознаете вистината, и вистината ќе ве ослободи!”
Ев.Јован 8:31+32
|
Датум на внесување: 01.Јануари.2013 во 20:03
Водата го мие телото, но единствено Милоста БОЖЈА е во состојба вистински да ја измие душата и телото.
„На избањаниот треба само стапалата да му се измијат, зашто целиот е чист. Вие сте чисти, но не сите.”
Ев. Јован 13:10
|
|