![]() |
|
Мали поуки за животот |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7172737475 186> |
Автор | |
Schatzii ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Нешто малку подолго но вреди да се прочита
![]() Што е значајно во животот ? Професор на час по филозофија наредил неколку предмети пред него. Кога започнал часот, тој зел една голема празна тегла од мајонез и започнал да ја полни со топчиња за голф. Потоа ги запрашал студентите дали теглата е полна. Тие потврдиле. Професорот зел кутија со камчиња и ги истурил во теглата. Ја протресол лесно теглата. Камчињата го пополниле празниот простор помеѓу топчињата за голф. Повторно ги запрашал студентите дали теглата е полна. Тие се согласиле дека е полна. Професорот зел кутија со песок и ја истурил во теглата. Секако дека песокот ги дополнил сите празни дупчиња во теглата. Уште еднаш прашал дали теглата е полна, а студентите тивко одговориле „Да“. Професорот зел две чаши со кафе од под масата и ги истурил во теглата, а песокот го впил кафето. „А сега“, прашал професорот? „Сакам да замислите дека оваа тегла го претставува вашиот живот. Топчињата за голф се важните нешта – вашето семејство, деца, здравјето пријателите и вашите омилени пасии – работите кои ве потсетуваат дека иако изгубите сè, вашиот живот се уште ќе биде исполнет. Камчињата се останатите работи кои се значајни – вашата работа, куќа, автомобил. Песокот ги претставува сите мали нешта.“ „Ако го ставите песокот прв во теглата, нема да има простор за камчињата, ниту пак за голф топчињата. Исто така е и во животот. Ако ја трошите енергијата на мали нешта, никогаш нема да имате простор за нештата кои ви се значајни. Посветете внимание на нештата кои се круцијални за вашата среќа. Играјте си со децата. Правете редовна контрола на здравјето. Отидете на вечера со партнерот. Лудо забавувајте се со пријателите. Секогаш ќе има време за да ја чистите куќата, или да ја носите колата на поправка.“ „Погрижете се прво за топчињата за голф, за нештата кои се навистина значајни. Поставете ги своите приоритети. Останатото е само песок“. Еден од студентите ја кренал раката и запрашал: „А што е со кафето?“ Професорот се насмевнал. „Драго ми е што праша. Тоа е само тука за да ви покаже дека колку и да ви изгледа вашиот живот исполнет, секогаш постои простор за неколку шољи кафе со пријателите!“ ![]() |
|
![]() |
|
bluebell ![]() Сениор ![]() ![]() the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Svetoto e tolku zanimliv, kolku sto sme nie ljubopitni!
|
|
always look on the bright side of the life!
|
|
![]() |
|
FeaR ![]() Сениор ![]() ![]() False Evidence Appearing Real Регистриран: 15.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 5307 |
ne se zamarajte so se i sesto prepustete vremeto da si pokaze
![]() |
|
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика
|
|
![]() |
|
bluebell ![]() Сениор ![]() ![]() the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Многу е подобро да плачеш од радост, отколку да се радуваш на туѓата несреќа!
|
|
|
|
![]() |
|
Schatzii ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
Имај посебна почит спрема оние луѓе чија работа остава црно под ноктите.
Стој понастрана од човек кој мисли дека знае се Изменето од Schatzii - 17.Март.2011 во 13:50 |
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
![]() |
|
vanesa ![]() Сениор ![]() Регистриран: 19.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 1588 |
Koj ne znae da go chuva tugjoto dostoinstvo, ne znae ni svoeto...
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Ако не можеш да ги убедиш, тогаш збуни ги. Марфиев закон ![]() |
|
![]() |
|
Не полевај ја болката со солзи. Се што се полева расте.
|
|
|
|
![]() |
|
Џо ![]() Сениор ![]() ![]() Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
A se shto se kompresira vo prazen prostor dozhivuva eksplozija... Zatoa pushtete ja cheshmata... Ali posle zatvorete ja , ili otide smetkata... |
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
![]() |
|
Живеј го своето „сакам“ ,а не туѓото „би требало“. Не тагувај за оние што ги немаш, остави ги другите да тагуваат што те немаат тебе. За светот ти си само некоја, а за некого цел свет.
|
|
|
|
![]() |
|
pajser ![]() Сениор ![]() ![]() kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13948 |
mnogu materijalno bez sushtinsko pravi dushevna praznina vozvishuvajki go egoto vo negoviot od kon pekolot na sopstvenoto samounishtuvanje
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
![]() |
|
MyWay ![]() Сениор ![]() ![]() Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Na krajot, ona sto se broi ne se godinite vo tvojot zivot.Se broi zivotot vo tvoite godini!
|
|
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... ![]() |
|
![]() |
|
pajser ![]() Сениор ![]() ![]() kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13948 |
na krajot ., zhivotot so godinite pominuvaat od drugata strana na krajot., dodeka vechnosta nikogash nishto ne sobira tuku ja podava svojata svetlina kon se i sekogo
Изменето од pajser - 22.Март.2011 во 11:48 |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
![]() |
|
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Љубопитноста има две страни .....
или ќе те одведи кон врвот ...или ке те потоне ....
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7172737475 186> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |