|
Италија ... |
Внеси реплика | страница 123 13> |
Автор | |
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 15.Јануари.2011 во 09:26 |
|
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пицата е измислена во Стариот Рим (не во ваков вид). После оргиите од страна на богатите, најчесто на големи округли парчиња тесто или леб ги ставале остатоците од храната (месо и сл.) и им ги давале на посиромашните.
Абе овде само за Италијанци пишува. А за Италијанки камо? Освен тоа дека се просечни... што не би се сложил. Во Италија сигурно има процентуално многу повеќе убави девојки отколку во на пример.... Англија...
|
|
stigma04
Сениор Регистриран: 29.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 2661 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Venecija Italija |
|
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
прекрасна земја.... малку скап**ка,... но прекрасна
Рим дефинитивно вреди да се посети.... за малце ќе паднев од столчето на автобусот кога првпат ја видов куполата од Ватикан.... тоа е нешто.... извонредно се почувствував толку малечка.... страшно чувство.... само гледаш згради, згради, згради,... и наеднаш БАМ.... куполата..... wow/x10 Венеција вреди да се види,.... со сите тие каналчиња, гондоли.... кој сака романтики терање,.... вистинско место.... единствено место на кое што лично мене не ми се допадна беше Фиренца.... толку одвратно мирисаше на ѓубре.... а и ни истурија кофа вода од една тераса Изменето од BisernA - 17.Јануари.2011 во 03:09 |
|
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Италија е убава земја, има што да се види. Е на некои места има и ѓубришта и несреденост, исто како и кај нас па дури и повеќе. Наполи летово ќе се задушеше во отпад. Повеќето од погорните стереотипи се само тоа - стереотипи. Италијанците се темпераментен народ, по менталитет ни се слични: живи, бучни, галамџии, љубовџии, романтичари, мајкари Си имаат своја легенда и преданија за пицата: потекнува од Наполи, од сиромашните граѓани кои се прехранувале најчесто со тесто премачкано со сос од домати и малку моцарела, ако се има... П.С. Инаку ако некогаш го слушнете она “va fan culo!” од некој италијанец, да знаете дека е тешка пцовка... |
|
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.........
Италијанките важат за едни од најпривлечните жени на светот. Не станува збор дека сите имаат специфична природна убавина, но тие- едноставно зрачат.
Во што е нивната тајна?
1. Најважните личности треба да ги сакате најмногу. Секое утро потсетете се колку сте значајни и колку е важно да се сакате себе си. Започнете го утрото полни со самодоверба. Италијанките знаат дека кога е во прашање убавината, привлечноста започнува од внатре. 2. Немојте да јадете салата, ако ви се јадат тестенини. Следете го својот вкус и желба и немојте премногу да се воздржувате затоа што ќе бидете незадоволни, а со тоа и несреќни. Секако, не треба да јадете се што би ви е при рака, туку умерено, но јадете го она што ви се јаде.
3. Немојте да чекате пролет за да ги издепилирате нозете. Без оглед на годишното време, секогаш бидете уредни. Депилирајте се, средете ги веѓите, направете пилинг, негувајте ја кожата со хидратантни средства...
4. Купете квалитетен градник. Градник кој ви стои совршено е секогаш добра инвестиција. Го носите секој ден, па никогаш не чини премногу. Долната облека секогаш треба да ви биде привлечна, за да се чувствувате добро во сопствена кожа.
5. Да, облечете го тоа! Ако видите нешто што ви се допаѓа, а страв ви е што ќе кажат другите за вашиот избор, заборавете на туѓото мислење и облечете го она што ви прави мерак! За да им се допаднете на другите, мора прво да си се допаднете себе си. Подобро е да го следите сопствениот вкус, отколку туѓото мислење!
......Црно Бело ......
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зошто Венеција има каналиЧудно е чувството кое го има човекот кога се наоѓа во градот во кој повеќето главни улици се канали! За разлика од другите градови, улиците на Венеција, каналите, потоеле и пред да биде играден градот. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Може некому ќе му се најде... Како да си нарачате кафе во Италија?Кога нарачувате кафе во Италија, секогаш имајте ја на ум неговата цена. Во многу кафе барови на преубавите улички во Италија, едно капучино може да чини четири пати повеќе од капучиното што ќе го нарачете и пиете во некој обичен бар. Италијанците нивното кафе го пијат набрзина, во бар, пред да отидат на работа, оставајќи ги масите празни за туристите. Ако сакате да го прашате келнерот кое кафе да го нарачате, бидете подготвени, откако ќе ви го даде кафето да му оставите пристоен бакшиш. Ако сакате да нарачате еспресо во Италија, треба само да побарате „кафе“ и запомнете: треба да го испиете брзо. Еспресото не е кафе кое се пие голтка по голтка, туку треба да се испие во две до три голтки, најмногу. Кафето не се служи самостојно, туку се служи после некој оброк, со исклучок на појадокот. Секое кафе кое следи после појадокот, не треба да има ни капка млеко, а оние кои нарачуваат капучино после 11 часот, често се исмејувани од страна на вистинските Италијанци. Како и да е, постојат најразлични видови кафиња кои можете да ги нарачате и кои се вкусни. Еве листа на кафиња кои најмногу се нарачуваат во Италија: .
|
|
zamislena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мене ќе ми се најде .... наскоро .......
..
Капучино кјаро (Cappuccino chiaro)..........е ова ме бендисува ....
|
|
fiore
Сениор Регистриран: 22.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za picata.
Na casovi po italjanski dobiv informacija deka: prvata pica se vikala fokaca(i denes ja ima vo Italija) i sluzela kako cinija za serviranje na hrana,koja podocna so ostatocite vo nea ja jadele siromasnite. A picata Margarita e napravena vo cest na kralicata Margarita koja pobarala od najpoznatiot pica majstor,da napravi tradicionalno jadenje pica.Vo nea gi ima boite na italijanskoto zname: crvena - domaten sos bela - mocarela(sirenje za pica) zelena - bosilok(zacin karakteristicen za italijanskata kujna) |
|
fiore
Сениор Регистриран: 22.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za cappuccinoto.
Imeto go dobilo po monasite Cappucci.Najverojatno po bojata na nivnite obleki koja bila ista so bojata na ovoj vid cafe. |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Убаво си слушнала за пицата а и за фокачата (focaccia), еве како изгледа: Обично тесто, од брашно и маслиново масло, попрскано со малку рузмарин одозгора, ама е многу вкусно |
|
Внеси реплика | страница 123 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |