IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Универзитетските професори против новиот закон...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Универзитетските професори против новиот закон...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
Прашање: Дали ги поддржувате универзитетските професори во нивните барања?
Одговор Гласови Статистика
8 [30,77%]
17 [65,38%]
1 [3,85%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2011 во 22:35
@ Gorazd
Затоа и спомнав дека образованието е целина. Реформите мора да важат за цел образовен систем било да почнат од најдолу нагоре или од горе надолу.
Кој и да е на власт не може да пресече како со нож и да воведе новини кои се новини само оти се од надвор.
Банален пример- во 5 одд. деветолетка се воведе предмет Наука кој е некоја замена за некогашната Запознавање на природата и им се даде на наставниците по Биологија да го предаваат. Имаше големи дилеми кој да го предава-биологичарите, географичарите... На наставничките факултети нема катедра- Наука, на групата одделенска настава сеуште стои Методика по Запознавање на околинта-значи не е преименуван предметот. И се се врти во круг. Секој одделенски наставник кој ја полагал методиката може да го предава предметот иако е преименуван но тој е даден на предметарите со образложение дека децата треба да се навикнуваат на повеќе наставници (а вистинската причина е намалениот фонд часови во предметна и опасност за технолошки вишок).
Од друга страна многу млади кои дипломирале по истата програма чекаат вработување.

Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2011 во 00:53
Добро,ајде би прифатил да престанеме ,очигледно се надмудруваме во работава,тука некаде сме и во некои ставови,но јас исклучиво зборувам за промени во образовната сфера,во насока на олеснување кај учениците(еве преку тој пример како што се направи со студентите,преку билоњската декларација,за одредени работи).Зошто би наметнувале такво оптеретување,кај помалите,кога и сегашните програми се обемни,значи околу тоа се работи,а не кој да се вработи и што,тоа си е планско,ако одиме така,значи јас летав од работа за некој друг да дојде со мито и слично.
Би спомнал само банал пример кој немора ништо да значи,а сигурно ќе повлече дискусија,така на пример воАмерика(разбрав од експериментална емисија) немало физичко образование во основните училишта,за други предмети и да не разговараме,овде зборувам исклучиво за слободна волја,а не дали некој ќе се напика во образование и после ќе спие,а на сметка на малите деца,демек требало да се воведат предмети,тоа ми е основната работа,исто верувам се работи и за високото образование.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2011 во 02:11

Се согласувам и јас со коментарот од panter123, убаво и исцрпно образложено. Моите впечатоци се исти: дека генерално законот ќе биде во интерес на студентите и конечно надеж дека нешто ќе почне да се менува во (не)функционирањето на многу катедри, запоседнати со самобендисани снобови, кои си тераат кариери на стара слава. Еден дел од нив сеуште не можат да сфатат дека за паразитскиот живот треба да им се заблагодарат токму на студентите врз кои се изживуваат, поточно на грбовите на нивните родители. (Реков и понапред - секоја чест на чесните и квалитетни професори, кои не спаѓаат во оваа група).

Му замерувам на министерот за ускратената дебата со професорите и неприсуствувањето на Универзитетскиот сенат. Требаше законот подобро да се претресе низ јавна дебата и во директни разговори со професорите, можеби ќе успееја да испеглаат некои од разликите за кои постојат несогласувања, за да не се трчкаат пак по Уставен суд.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2011 во 15:49
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

@МакедонЗА ДА НЕ ПРИШИРУВАМЕ КОЈ Е ПОИСКУСЕН,ТОГАШ НЕМАШ КАДАР ОД ОВИЕ ДА СПРОВЕДЕ НЕПРИСТРАСНИ РЕФОРМИ,ЗАТОА ШТО КАКО ПРОФЕСОРИТЕ,ТАКА И НИВНИТЕ УЧЕНИЦИ НЕ СЕ КАДРИ ОД РЕКЛА-КАЗАЛА ДА СПРОВЕДАТ РЕФОРМИ,ЈАС БИ РЕКОЛ ПОБРЗО ИСКУСТВОТО НО СО РЕАЛНИ ФАКТИ И САМО НА ПРИМЕНА НА ВЕЌЕ ПОЗНАТИ РАБОТИ СЕ МОЖНИ РЕФОРМИ ВО НЕКОЈА ОБЛАСТ.
И ДА ЗА ЛИЧНОСТИ,ИТЕКАКО СЕ БИТНИ КОИ СЕ ЛИЧНОСТИТЕ,ЗАТОА ШТО КАЈ НАС СЕУШТЕ СЕ ОДИ НА ТОА ЕВЕ КОЈ СУМ ЈАС И ШТО МОЖАМ,НО КОГА ЌЕ ПОКАКА ПОСЛЕ НЕ БЕВ ЈАС,Е ПОСЛЕ ЛИЧНА ОДГОВОРНОСТ.
А ЗА ТОА ДЕКА СЕГА НЕ Е ВО РЕД ДА ЗБОРУВАМЕ ЗА ОСНОВНОТО,ТЕМАТА Е ВИСОКОТО,ТАКА И НЕКА БИДЕ ,НО ДА СЕ РАЗБЕРЕМЕ СЕ СЕ ВРТИ ОКОЛУ ТОА САКАЛ ТИ ДА ЗБОРУВАШ ИЛИ НЕ,ОД ВИСОКОТО ОДИ НА ДОЛУ И ТИЕ СЕ ПРЕТЕЖНО ОНИЕ КОИ ГО УРЕДУВААТ ПОНИСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ.

Има кадар кој може да спроведе. Голем дел од професорите, особено помладите, додипломските студии ги завршиле тука, а последипломските студии во странство, па сето тоа знаење го донеле овде и можат мошне да помогнат во спроведувањето на реформите.

Треба да се даде можност на овој систем да заживее, а потоа и секако да се оцени, па при евентуален неуспех, да се промени, па и напушти.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2011 во 15:52
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Македон- Без евалуација на фајдето од промените нема напредок. Сите новини и не се новини, а не можат да бидат коисни додека не се утврди дали навистина даваат резултати.Со наметнувањето на стихијни новини, со ангажирање на наставниот кадар на зголемени административни обврски не се подобрува квалитетот. Практичарите треба да се на работа а не да бидат наградувани  само затоа што имаат пемпелиња стекнати на некоја обука која можеби и немаат каде да ја применат (не од незнаење-од немање услови)Го следам образовниот тек на Словенците, Хрватите. Секоја иновација ја воведуваат по сите прописи, најпрво пилот,па ги сумираат добрите и лошите страни, па донесуваат суд дали ќе продолжат или отфрлат.Затоа имаат прогрес. Ние- многу сме активни само додека има пари, чим секнат проектот се заборави, отиде јабана, трчаме кон ново. За жал жртви на експериментите се децата-чинителите во образовниот процес на сите степени.тага

Мамамд, истото го говорам и јас. Треба да се даде можност промените да се имплементираат, за да може да оцениме што е добро, а што лошо. Не можеме однапред да говориме. Се додека не ги видиме резултатите, се останува само теорија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2011 во 18:09
Морам да се надоврзам на разговорот,ако премолчам ќе ме јади јанза. Македон не е вистина дека треба да воведем ,па после да се чешаме,демек не знаеме како е откога ќе се изгориме после да дуваме. Ќе ти посочам пример од лично искуство,во бившата држава се се спроведуваше испробан модел од хрватите и Словенците,па така и Македонците го пробаа средното насочено образование,јас сум од таа жртвувана генерација,од нас ништо не испадна,мислам,секој се снаоѓа како може и умее,а воглавно се сите без работа.Така и сега неможе да си експериментира на секој како ќе му текне испробаните модели со видни резултати тие се употребуваат,но зајакот лежи во друга работа,а тоа е инаетот,на секој што ќе му текне да си го тера она што го замислува.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2011 во 15:33

Морам да се надоврзам на разговорот,ако премолчам ќе ме јади јанза. Македон не е вистина дека треба да воведем ,па после да се чешаме,демек не знаеме како е откога ќе се изгориме после да дуваме. Ќе ти посочам пример од лично искуство,во бившата држава се се спроведуваше испробан модел од хрватите и Словенците,па така и Македонците го пробаа средното насочено образование,јас сум од таа жртвувана генерација,од нас ништо не испадна,мислам,секој се снаоѓа како може и умее,а воглавно се сите без работа.Така и сега неможе да си експериментира на секој како ќе му текне испробаните модели со видни резултати тие се употребуваат,но зајакот лежи во друга работа,а тоа е инаетот,на секој што ќе му текне да си го тера она што го замислува.

Јас сум од генерацијата која средното образование го заврши според реформираното гимназиско образование. Промените иако за некои нешта беа апсурдни, сепак, подоцна се покажаа како одлични и корисни за натамошното образование. Секако, бидејќи се покажа успешна таа реформа, со истата се продолжи. Затоа сметам дека мора да се изврши и реформа на универзитетското образование.
Кон врв
aLbaneso Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2009
Поени: 933
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aLbaneso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2011 во 17:09
Во сите земји студентите се на страната на професорите  А КАЈ НАС СЕ ПРОТЕСТИРАШЕ про владата а против професорите МИСЛАМ ДЕКА НЕ ТРЕБА ДА СЕ НАВЛЕГУВА ВО АВТОНОМИЈАТА НА ФАКУЛТЕТИТЕ...
п.с ОД СЕГА ДРАГИ МОИ СТУДЕНТИ ПОТЕШКО КЕ ЗЕМАТЕ ЕДНА 6 МНОГУ ПОТЕШКО ОД ПОРАНО голема%20насмевка
Љаеш НЕ касаш !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2011 во 20:35
Originally posted by Македон Македон напиша:

Јас сум од генерацијата која средното образование го заврши според реформираното гимназиско образование. Промените иако за некои нешта беа апсурдни, сепак, подоцна се покажаа како одлични и корисни за натамошното образование. Секако, бидејќи се покажа успешна таа реформа, со истата се продолжи. Затоа сметам дека мора да се изврши и реформа на универзитетското образование.

Добро,ако така сакаш ќе се вртиме во круг,но основниот проблем не се признава,значи според тебе насоченото онразование(реформирано гимназиско),беше успех,само незнам во што е успехот на тоа образование и ако зборуваме за гимназиско(а тука ги нема средните стручни),во ред тогаш сте ја добиле одлично насоката за на универзитет,кој сега мислам дека ви смета , целосно го напаѓате од корен и ги генерализирате проблемите,кои секако имаат подлабоки основи.Сепак констатацијата е само реторичко контрање ,помеѓу нас и не е во ред понатаму да дозволиме,мислам дека се прикажува она што е карактерно на секоја работа во македонија тоа е инаетот,кога си ти на власт правиш што сакаш и тоа од петни жили го правдаш,а кога сум јас го правам истото сметај ќи дека тоа е исправно.
Не може да се изгради систем на вредности на нормално општество и така се оди во бескрај,со последици кои евидентно се познаваат,можеби пополека ,но за жал сигурно.

Изменето од Анастеа - 01.Март.2011 во 13:06
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 01:41
Gorazd777, мене не ми пречи Универзитетот, не ми ставај зборови во уста. Ниту пак ми пречи начинот на кој се спроведува образованието. Ми пречи тоа што голем дел од дипломите на нашите факултети во ЕУ не се признаваат. Токму затоа се прават и реформите на нивно на универзитет. Факултетот каде што јас учам има признаена диплома во рамките на ЕУ, но другите факултети немаат таква можност. Зарем треба да ги лишиме од тоа поради тоа што транзицијата и администрацијата ни се такви какви што се?

А за успесите на реформираното гимназиско образование, доволно говори што се признава дипломата во рамките на ЕУ.

Изменето од Анастеа - 01.Март.2011 во 13:06
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2011 во 09:42

Сега мислам навлегуваш во друга проблематика или ако сакаш го прошируваш проблемот,можеби повеќе си запознает,но мислам признавањето на дипломите е повќе на работа на договор,кој опфаќа повеќе сегменти,а додека самиот назив на тоа што имаш завршено и како е друг.
Значи доаѓаме до некоја вистина,процес кој е подруг од комунистичкиот и сега не интересира да го смениме кај универзитетот оти не ни ги признавале дипломите(моето учење од тие години е рамно на магистер од сегашните),а всушност сите пукотници беа зашто професорите се дембелееле и земале плати( и мене ми пречи),но со тоа се поставува проблем(кој многу не ги засега)зашто не и промени во основно и средно ,(тоа е основа за понатаму),промени кои ќе ги намалат,остават суштинските предмети,а богами и многу стари ЛЕГАЧИ ќе си одат во пензија и нема да се вработуваат џабелебароши(тоа никој не му смета,е видиш мене ми смета зашто сум директно засегнат и ја гледам нон-сенс глупавоста,значи пак доаќаме на старото ако ми смета треба да се смени ,ако не добро е нека тера нема да му ја мислиме сега,така не одат работите во паметниот свет,кога ќе бидеме доблесни да ги признаеме пропустите,дури тогаш ќе се поместиме од мртвата точка.

Изменето од Анастеа - 01.Март.2011 во 13:07
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2011 во 15:45
Gorzad777, според ова што го пишуваш, се гледа дека мошне малку си запознаен со сите процеси во високото образование. Процесот на признавање на дипломите во рамки на ЕУ не е никаков договор, ниту пак желба, туку плод на прифаќање на Болоњската декларација и адаптирање на студиите на истата. Секој факултет што ефикасно ги спровел тие реформи се здобива со можност даму биде признаена дипломата.

Засега признаени се дипломите на техничките факултети, како и на Правниот Факулет "Јустинијан Први". Таму реформите целосно се спроведени.

Како што кажав погоре, во средното образование се воведоа реформи, кои истотака доведоа до тоа и тие дипломи да се признаваат во земјите кои членки на ЕУ.

Затоа и неколкупати ти посочив дека нештата не ти држат вода. Со твојот последен пост самиот покажа дека сегашните состојби во средното и високото образование не ти се познати.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Февруари.2011 во 22:28
Твојата одважност се гледа дека те насочува да атакуваш на тоа дека некому не му е познато ,а на тој демек што му е познато си знае само за него и тоа е најбитното.
Но во ред почнавме од една работа ,за да завршивме на тоа што тебе ти е познато,но некако не оди со желбата за вистинска реформа,а тоа е уште од крај примена, (промена) на законот за високо,само да му се ускрателе некои работи на тие наводно лежачки професори,а како пак другите професори на признатите им факултети се добри?
Без разлика на тоа колку се повторуваме, реалноста е сосема понаква,а желбите на некој да доминира се сосема друга работа,досега имам само негативни последици,а признавањето на дипломите мислам дека е далеку од вистина,кога ќе има процес на поголем број среднисти или високообразовни кадри кои ќе бидат признати за да учествуваат на другите берзи за работа и ќе можат слободно да се вработат ,тогаш ќе речам дека е нешто направено.
Моето искуство ми покажува нешто друго,колку некои личности ,што одат на запад треба да приучуваат и да дополагаат испити за да можат да се вклопат во тие општества со завршената им овдешна струка.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2011 во 00:25

Твојата одважност се гледа дека те насочува да атакуваш на тоа дека некому не му е познато ,а на тој демек што му е познато си знае само за него и тоа е најбитното.
Но во ред почнавме од една работа ,за да завршивме на тоа што тебе ти е познато,но некако не оди со желбата за вистинска реформа,а тоа е уште од крај примена, (промена) на законот за високо,само да му се ускрателе некои работи на тие наводно лежачки професори,а како пак другите професори на признатите им факултети се добри?
Без разлика на тоа колку се повторуваме, реалноста е сосема понаква,а желбите на некој да доминира се сосема друга работа,досега имам само негативни последици,а признавањето на дипломите мислам дека е далеку од вистина,кога ќе има процес на поголем број среднисти или високообразовни кадри кои ќе бидат признати за да учествуваат на другите берзи за работа и ќе можат слободно да се вработат ,тогаш ќе речам дека е нешто направено.
Моето искуство ми покажува нешто друго,колку некои личности ,што одат на запад треба да приучуваат и да дополагаат испити за да можат да се вклопат во тие општества со завршената им овдешна струка.

Gorazd777, не станува збор за некаква одважност. Станува збор за нешта кои или се вистинити или не се. Нема место за демагогија, философија, политика. Не можеме на нешта кои се вистинит да кажеме дека и се и не се. Или е вистина или е лага. Со тоа завршува се. Не сме политичари па да кажеме дека не е ниту вистина ниту лага кажаното.

Со реформирање на образованието по пат на закон, се намалува можноста на професорите кои се спротивставуваат на реформите, истите да можат и понатаму да го прават тоа.

Во однос на твоето искуство, ако станува збор за луѓе кои како тебе, своето образование го стекнале во минатиот систем, не е нешто чудно, затоа што имале и среќа што им се дозволило да полагаат диференцијални испити.
А во некои случаи, како што е правото, диференцијалните испити се задолжителни, затоа што секоја земја има свое право.

Твоето искуство, искуството на твојата генерација и искуството на сегашните генерации многу се разликуваат.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.