|
Помош за избор на Ultra Wide Angle Lens |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | |
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Klime,
fish eye e tip na objektiv, sto nema mnogu vrska so milimetrite na objektivot. Taka se vikaat poradi specificniot izgled na fotografijata sto go davaat, so mnogu silna barel distorzija. Mojot, na primer e 15mm, a pokriva dijagonalno polni 180". |
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Климе, предлогов ти е генијален нема што.
Баш тој објектив му треба на човек што користи „кроп“ Канон. А си бара претежно за лендскејп. |
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
брао бе климе, тоа претпоставувам за езерски рибен пејсаж во охрид се користи? дека фиш-ај, не за друго... |
|
smole_mk
Група Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 43 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Иако највеќе ја сакав Sigma-та 8-16, не бев во можност да ја купам. Во еден момент во игра беше и Tamron-oт 10-24, ни бидејќи можев го купив Sigma-та 10-20, со некој обичен Hoya Pro-1 Digital MC Protect филтер, и сега планирам да земам CPL. Имено, се двоумам меѓу 2 Hoyi:
1. Hoya 77mm PRO1 Digital Circular PL Filter (модел 2007), од Amazon UK - 65евра - иста класа како овој сега што го имам - без vignetting на 10mm, фален во ривјуата од тие кои што го купиле, а и по разни сајтови; 2. Hoya 77mm EVO Circular Polarizer Filter (модел 2012), од Amazon US/Adorama - 135 евра, као демек има Improved Super Multi-coating (IS-HMC) formula to greatly reduce or eliminate reflections off the surface of the glass (наспроти "стариот" HMC coating на погорниот филтер),плус има дополнителен clear water & stain resistant coating, и е како и погорниот филтер low profile (не вињетира на 10mm). Мислите се исплати двојно поголемата цена за новиот филтер? Јас барав ривјуа за новата Hoya EVO серија на филтри и никаде не најдов. Фала однапред Изменето од smole_mk - 16.Април.2012 во 14:52 |
|
love nikon
Група Регистриран: 30.Јуни.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ZDRAVO DEKI NA SITE.JAS SLEDAM TEMAVA OD POCETOK I NEKAKO E .....?
SAKAM EVE I JAS MALKU DA DOTURAM BENZIN NA OGNOV ZNACI NESTO ME MACI A TOA E Sigma AF 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM (DX) - OKOLU +- 700$ I Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8G ED (FX) - OKOLU 1500$ PA NAGORE RAZLIKATA SPORED MENE E GOLEMA VO SE POCNUVAJKI AJDE DA KAZAM CENA,BREND,TEHNICKI RABOTI ITD. SAKAM DA ZNAM DALI NEKOJ KE MI KAZE STO REZULTATI BI POKAZALE 2 VA OBJEKTIVA NA D700,I DALI GI IMA NEKOJ KORISTENO NA NEGO? OCEKUVAM ODGOVORI POZ. |
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sigma 8-16 e za crop sensor (D7000, D5100, D300) dodeka 14-24 e za full frame sensor. Sigmata nema da mozes da ja upotrebuvas na D700 (osven ako ne slikas vo crop mode so ~5 MP). 14-24 e najostriot zoom vo toj range, samo sto ne prima filtri na navoj...
|
|
love nikon
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
TOKMU I ZATOA PRASAV KAKVI REZULTATI BI IMALA SIGMATA NA CROP, VO FULL FRAME SENSOR.
A ZA NIKOROT NEMAM ZBOROVI MADA, MALKU TOA E PROBLEM STO NE MOZE DA SE STAVI FILTER. I VIKAT DEKA SIGMATA NEMALA DISTORZIJA.DODEKA 14-24 VEKE E NESTO DRUGO SO NEGO, |
|
love nikon
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
znaeli barem nekoj da pusti nekoj link za sporedba na objektivi i nivno koristenje ali da ne e nesto napumpano.mislam da e verodostojno toa sto ke go gledame.posto nema nekoj da kaze?
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |