|
Помош за избор на Ultra Wide Angle Lens |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Branko, razlikata vo cenata e samo 50 evra.
Ako poglednes kolku drzi cena kako poloven, kvalitetot na izvedbata na objektivot i taka natamu. smetam deka e podobra investicija. Sovetot ich ne bese od rakav, megju drugoto, tuku licno mislenje. |
|
LaBo
Сениор Регистриран: 30.Мај.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 123 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од LaBo - 22.Ноември.2012 во 23:16 |
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ФФ најдобар за пејсажи? Ха! Би требало барем за Хаси, ако не за Хорсман или Линхоф, да се размисли.
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Никон 17-55... не ви се чини дека е прескапо ова стакло за кроп? Мислам колку и да е добар, ама ~1600евра алО? Затоа и веројатно не можеш да му постигнеш добра цена на старо...
|
|
LaBo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од LaBo - 22.Ноември.2012 во 23:17 |
|
Марио
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kul Janus, gi znam ja ovie raboti. Ama sporedbata ne e suzuki vs bmw. A znam deka aludirase na performansite a ne na personalnosta na eden objektiv . Se sl*gam so tebe, ama nemojte da zakoravuvate i da mislite deka sto bilo najdobro nekoe vreme kje bide i vo idnina. Ne vikam deka Sigma e bolje od Canon, ama kako poznavac na Canon oprema treba da znaes deka 10-22 e eden od najlosite objektivi na Canon koi ne se kitovi... I samata Sigma 10-20 moze da se kaze deka e tuka nekade a ne pa novata Sigma 8. Personalnosta e prasanje na vkus i fetish. FAKT e deka sigmata nudi poglem ANGLE + Podobra MTF, jas bi ja izostavil personalnosta i onaka pred objektivot kje stavam 2 filtri koi direkno kje vlijaat na istata... Taka da, Sigma 8 e mojot izbor. Изменето од Марио - 11.Февруари.2011 во 20:53 |
|
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mojot izbor za wide angle e 5dmark2 + leica R 19 2.8
nema zoom. vinjetira baagi. nema AF. Ne se stavaat filtri. I ne ja menjam za nisto od spomenatoto. Mozebi sum zastaren.... |
|
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ficho, mislev u cenovna klasa sto mozeme da si ja dozvolime. I rekov siroko, ne samo pejsazi. Cenovnata razlika na aparatot se topi koga ke stavis vo igra i cena na staklata.
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dali si go koristel ovoj zum nekogash? Ako navistina ti treba jas kje ti go dadam mojot za polovina cena. Stoi neupotrebuvan bidejkji koristam FF, a e vo odlichna sostojba. Ovoj zum e mandatoren za profesionalci koi koristat D300. Imam dva fotografi koi rabotat povremeno za mene i sekoj morashe da go kupi tokmu ovoj zum ako sakashe da bide vraboten. Toa ne go barav nitu od kjef, nitu od kapric, a najmalu za da gi izlozham na nepotrebni troshoci. I dvajcata mi se dobri prijateli i mi rekle deka se srekjni shto go imaat tokmu toa staklo namesto nekoe drugo. Patem, zarem cenata na pazarot kje mu beshe takva ako ne vredeshe tolku? Изменето од Zoran K - 12.Февруари.2011 во 02:40 |
|
LaBo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од LaBo - 22.Ноември.2012 во 23:18 |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
CCD i CMOS senzorite pobaruvaat telecenticni lekji. Zaradi toa site proizvoditeli gi redizajniraa lekjite. Ova osobeno vazi za sirokite lekji. Na filmot ne mu e vazno pod koj agol kje padne svetlinata, dodeka senzorite baraat svetlinata da padne pod sto e mozno poprav agol. Starite siroki lekji ja frlaat svetlinata pozadi pod sirok agol i zatoa ti vinjetira Leicata. Ako ja stavis na filmsko telo, nema da ima nikakva vinjeta i kje se odnesuva kako vistinska Leica. Od druga strana starite normalni i tele lekji ne pravata takvi problemi. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зоки, муабетот не беше за професионалци, туку за просечни корисници, фотоаматери/ентузијасти. Нормално дека ако се вади леб од нешто најдобро е да не се ризикува, и ако се може, да се земе најквалитетното што го нуди пазарот, иако и тука да речеме може да се подигне нивото (наместо Д300 со 17-55, зошто да не Д700 со 24-70? ;)).
Верувам дека грото од „непрофесионалците“ пре би се одлучиле за варијанта Сигма/Тамрон во тој распон/бленда (кои патем, имаат прилично добро котираат во ривјуата)отколку за нов или половен 17-55. |
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јасно де, шала беше. (насочена кон форумската традиција на претерување кога се во прашање предлози за купување опрема) ;) |
|
Ribarot Klime
Нов член Регистриран: 13.Февруари.2011 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znaci Sigma 10-20mm e objektiv za koj sto ne bi dal ni 50eur.
Ako sakate Ultra Wide angle objektiv, najdobar e Nikkor 14-24mm f2.8 drugoto se e plasticni igracki... Plus mislam deka objektivite pod 12mm se vikaa fish-eye i se koristat pretezno za landscapes. |
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |