|
Помош за избор на Ultra Wide Angle Lens |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
smole_mk
Група Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 43 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 24.Јуни.2010 во 20:33 |
Сакам да купам Ultra Wide Angle објектив, па има неколку опции.
1. Sigma 10-20mm f4-5.6 - 456 evra - (http://www.dpreview.com/lensreviews/sigma_10-20_4-5p6_n15/), за кој и нејвеќе навивам, само прочитав негде дека на 10mm има голема дисторзија, а и за да нема црни агли требало да се купи филтер со пола висина (http://www.amazon.co.uk/Hoya-77mm-Digital-Circular-Filter/dp/B000KKVFD6/ref=wl_it_dp_o?ie=UTF8&coliid=I1HP4NDFCZ9C4X&colid=73B9ZU81XRA4). Едино ова ме крши ќејф некако, иначе цената е топ а и многу луѓе го фалат. 2. Sigma 10-20 mm f3.5 - 675 евра - (http://www.sigmaphoto.com/shop/10-20mm-f35-ex-dc-hsm-sigma), цената е доста поголема од претходниот, е сега блендата му е 3.5 константна и користи 82 мм филтер наспроти 77мм на другиот со што викаат дека нема црни агли 3.Токина 11-16мм f2.8 - 691 евро - поскапа е а и незнам дали ми треба 2,8 пошто планирам да фоткам пејзажи и изгрејсонца/ загрејсонца али имам и статив 4. Tamron SP 10-24mm Di II Can B001 Lens - 442 evra - (http://www.amazon.co.uk/Tamron-10-24mm-Can-B001-Lens/dp/B001GVINA6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1277403681&sr=8-1), али пре би Сигмата него Тамронот, овој помалце ревјуа има на Амазон 5. Canon 10-22 - 733 евра - најскап и изгледа најдобар, али толку многу пари не ми се даваат Како што реков планирам да сликав пејзажи и изгрејсонца/загрејсонца, а и имам статив така да претпоставувам дека f бројката нема многу да игра улога. Секој совет, сугестија и искуство се добредојдени, Однапред фала |
|
hypertech
Сениор Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сигмата прва, јас ја имам и сум презадоволен (се додека не си купам 1Ds)!
Инаку околу филтрите, можеш да користиш еден дебел филтер или два тенки без да имаш затемнување на рабовите. Исто ако одиш на варијанта cokin P серија со обичниот држач на 10мм ќе имаш 1% темна ивица што мене никогаш не ми сметала (сликам на 10.5мм или 11мм и не ми прави разлика). Дисторзија има, споредено со 16-35 или 17-40 на пример, ама со сигмата не е портретен објектив во никој случај па мене таквата дисторзија ми е добредојдена, во некои случаи и ја сметам за предност. Острината е задоволителна дури и на отворена бленда, со затварање само се изедначува експозицијата во рабовите (на f/8 веќе има изедначена осветленост) HSM моторот е брз и точен мада повеќе од пола од времето сликам на рачен фокус во бесконечност. Тоа е тоа :) А да, и уште една интересна работа, сигмата можеш да ја закачиш на 35мм тело и ќе имаш аутофокус и мерење ама и црни рабови се до некаде 12мм. еве како изгледа на 5D http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=56694 Изменето од hypertech - 25.Јуни.2010 во 02:12 |
|
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мое мислење
Изменето од Александар_А - 25.Јуни.2010 во 10:35 |
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа е тоа. Е сега пак зависи што ти треба. Ако ти треба бленда тогаш Tokina дефинитивно, разликата од 20 евра... не вреди да се разгледува. |
|
smole_mk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Знам дека малце сум досаден, али уште немам земено објектив.
Се мислам меѓу Канон 10-22 и Сигма 8-16. Пре би сигмата пошто е пошиока, нијанса поефтина од канонот, АМА ме загрижуваат две работи: 1. Фактот што неможе да се стави филтер (највеќе поради заштита на стаклото); 2. Кога би зимал појако тело во иднина да не ми прави проблеми firmware-от на објективот; Па би ве замолил ако не ве мрзи да го споделите вашето мислење околу мојата дилемa. Однапред благодарам |
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А што филтер сакаш? Поларизатор на толку широк објектив сакаш да ставаш? Од кокин филтрите П серија треба.
|
|
smole_mk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Никаков нејќам, чисто ради заштита на леќата ми е муабетот.
|
|
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako imas pari za canon-ot, ne se misli ich.
sporeduvas suzuki i bmw. |
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ах, оти вакви совети... освен ако не слика за нг, не гледам проблем да ја земе и сигмата. не велам дека канонот не е поарен, ама секако дека и сигмата влегува во комбинација. не знам сега разлика во цена, ама за веб привју нема да има никаква разлика. ама апсолутно никаква. |
|
LaBo
Сениор Регистриран: 30.Мај.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 123 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
Изменето од LaBo - 22.Ноември.2012 во 23:15 |
|
gocemk
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 111 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во некој од минатите броеви на Popular Photography имаше тест на Nikon 10-24, Sigma 10-20/3.5 и Tamron 10-24. Неочекувано, но Тамронот извади најсолидни резултати помеѓу трите и беше препорачан од страна на Popular Photography. Е сега, не велам дека не треба да се погледнат и тестови направени од другите релевантни сајтови и списанија, но со оглед на цената која што ја нуди во споредба со конк*ренцијата, поготово за корисниците на Nikon опрема, секако треба да се земе во предвид. За Canon mount немам видено некоја рецензија, но резултатите би требало да се слични.
|
|
Марио
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ех, што се збори на ПАМЕТ вака се нервирам!
Моабетот сузуки и бмЊ на Јанус не му држи вода AMA ИЧ!! пошто ако сте отвориле сајт за REVIEW на објективи ќе видите дека 8-16 e најчесто е подобар од 10-22. Да, току така, мерени на АПС-Ц сензор, МТФ резолуција на најотоврена бленда и најмалку милиметри сигмата е поостра. И во доста други случаи, така да јанус, работава е Ауди и БМЊ а не Сузуки! Чисто за споредба дека не е БМЊ се што сјае се следниве линкови СИГМАКАНОН. Ова е втората страна од најТЕХНИЧКИОТ сајт за ривјуа на интернетов, оди провери резолуции ќе видиш што е поостро и каде! Друже зимај ја сигмата под итно, имаш ЕНГЛ кој неможе да ти го понуди канонот, и задоволуваш свои ФЕТИШИ. Острината е тука некаде зависи од милиметража и бленда, генерално земи го фактот дека СИГМАТА Е ПООСТРА ОД КАНОНОТ. И една битна работа. PHOTOZONE се сајт кој реално тестира апарати и ако стави HIGHLY RECOMMENDED значи објективот е ставрно коска во негова класа! Така од овие 2 погоди кој има HR? Сузукито... овај аудито!!! ЗА КРАЈ, Ако збориме на ПАМЕТ и на кафе моабет увек Канон ќе биде поостар од сигма, а ако погледаме малку математика навистина ќе видиме што е подобро. Повели друже споредувај - КАНОН СИГМА А плус ако имаш ХД видео греота е да не ја купиш 8мицата :)!!! Изменето од Марио - 09.Февруари.2011 во 00:11 |
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И ја би сигмата, т.е. веќе ја имам 10-20ката и ми е топ. Ама вајденгл никад доволно, така да, ако можеш земај ја 8мицата.
|
|
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mario, za ostrinata se soglasuvam.
Ona sto sekogas jas poveke sum go cenel od ostrina, e fotografijata, kaj koja ima baagi poveke komponenti od MTF. Ona sto se narekuva karakter na lekjata. Sigmita na Canon davaat sosema podrug feelnig na fotografijata, razlicni boi, razlicen... shmek, neznam kako da go opisam. Rezolucijata sama po sebe e vazna za golemi printovi, se soglasuvam. No, ne mozes da kazes deka so golo oko na fotografija ke ja primetis ostrinata do tolku, kolku sto ke go primetis kontrastot, bojata, karakterot... Ni od daleku ne vikam deka Sigmata e loso staklo. I suzuki ne se losi dzipovi, fakt. A BMW ne e rols rojs... Spored mene, solucija za slikanje siroko e FF aparat, btw :) |
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |