IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - За вкусовите не се расправа!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За вкусовите не се расправа!

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Schatzii Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 10600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: За вкусовите не се расправа!
    Испратена: 04.Февруари.2011 во 15:56
Или кој милува на латински: De gustibus non est disputandum.среќа
Дали е можно да се биде толерантен спрема туѓиот вкус ?
Често ми се случува да повредам некого кога ќе му кажам дека
нешто не ми се допаѓа.
Никогаш не го изговарам тоа со намера некого да повредам, туку од
едноставна причина што тоа не ми се допаѓа, не е по мој вкус и
точка. голема%20насмевка
Сметате ли дека понекогаш треба да се отстапи, да климнеш со глава
или секогаш треба да се каже она што навистина се мисли?

Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 15:58
....pa zoshto cela tema,...ako za toa ne se rasprava?збунетостизненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 17:30
Spored vovedot na temava, mislam deka vo sushtina ne se postavuva prashanje dali treba ili ne treba da se rasprava za vkusovite, tuku dali treba ili ne treba da se rasprava za bilo shto. Ne samo za vkusovi, tuku i za afiniteti, veruvanja, filozofii, umetnichko dozhivuvanje, politika...

Glavniot problem, ako mozham taka da se izrazam, e tokmu iluzijata vo koja sekoj od nas zhivee, onoa shto sekoj si ja smeta za realnost. Ako jas, od mojot lichen meur, sum videl i protolkuval nekakva realnost kako moja "vistina", togash sekoe drugo viduvanje i tolkuvanje na lugjeto pretstavuva "nevistina". I vo najdobra namera da pomognam ili moeto Ego da se eksponira vo svojata "sposobnost" i "vrednost" vo socijalizacijata so onie okolu mene, javno kje go iznesam moeto mislenje... obichno bez nekoj da go bara toa od mene.

Pa duri i koga nekoj bi go baral, najchesto toa go pravime bez uset bidejki ne se postavuvame od pozicija na razbiranje i prifakjanje na onoj koj bara, tuku od pozicija na negov sudija.

I ovoj malu podolg voved go napraviv za da posocham na srzhta na onoa shto vakvata komunikacija ja pravi prolematichna. A toa e pozicijata i stavot na sudenje. Nie ednostavno, iako najchesto nesvesno, gi sudime drugite lugje za posochenite neshta na pochetokot na mojava replika, a toa shto go narekuvame kako iznesuvanje "nashe mislenje" e samo eden praktichen nachin na negovoto realiziranje.

Da, nie "samo go kazhuvame nasheto mislenje" ne e nishto drugo tuku sudenje i presuduvanje na site onie koi ne gi spodeluvaat (ponekogash i koga gi spodeluvaat) nash*te razbiranja za svetot, nash*te vkusovi, filozofii, veruvanja, religii, politiki, dogmi i t.n.

Tokmu toa e onoa shto Isus veli "ne gi sudi drugite za da ne ti bide sudeno i tebe".

Vistinskiot odnos treba da bide prifajanje (acceptence), a toa ne mozhe da se stori ako prvichno ne se prifatime sebesi, ako ne razbereme deka zhiveeme vo iluzornata interpretacija na realnosta i ako poradi toa ne go otfrlime pravniot um kako nash guverner koj se vtemeluva na takvata iluzija i namesto nego ne ja koristime Ljubovta kako voditel niz nashiot zhivot.

Maksimata "za vkusovite ne se rasprava" vo sushtina krie vrvna mudrost.

Se izvinuvam ako bev malu poshirok vo replikava.

Изменето од Messenger - 05.Февруари.2011 во 15:07
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 22:39
A jas posle tvojov post nemam apetit Mess .... ох
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 22:45

Vistinskiot odnos treba da bide prifajanje (acceptence), a toa ne mozhe da se stori ako prvichno ne se prifatime sebesi, ako ne razbereme deka zhiveeme vo iluzornata interpretacija na ralnosta i ako poradi toa ne go otfrlime pravniot um kako nash guverner koj se vtemeluva na takvata iluzija i namesto nego ne ja koristime Ljubovta kako voditel niz nashiot zhivot.

Se prasuvam za kakvo prifakanje ovde zboruvame?
Ona od tipot na Kralot Ruski sto na krajot od najmudriot i najdemokratski ustav na svetot stava "ili kako ke kaze kralot"?
Neli koga zboruvame za vkusovite ja stavame optikata na nasite viduvanja i percepcii?

Na kraj bi ve zaprasal sto e poloso:
-da propovedas znaenje i mudrost bez niedno dosledno sproveduvanje na istoto?
-da znaes da prifakas tugji stavovi i mislenja?

i da....za vkusovite se raspravaсреќа

“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2011 во 23:01
Za vkusovite ne se rasprava, tuku tie se neguvaat.

Ama toa bi bilo tema za diskusija vo nekoe idno vreme.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 13:31
Колку и да е возвишена филозофијата дека „ За вкусовите не се расправа„ сметам дека е здраво и пожелно да се расправа само доколку се има мерка во нивните изнесувања.
Сите нешта во природата се во хармонија и баланс, но човекот отскокнува од ова правило бидејќи како напреден хомо-сапиенс е и подложен на девијации пред се умствени.
Многу е нормално и природно да се восхитуваме на формите и физичките интерпретации од сетила и бои доколку се складни и естетски пријатни и уште понормално да го вербализираме тоа.
Поголем дел од материјалните и нематеријалните појави кои ни предизвикуваат пријатност ги возвишуваме и ги славиме, па затоа и се создаваат стеретотипи на што е убаво а што не.
Во различни делови од светот владеат различни стереотипи.
Ние како припадници на културата на Западниот свет негуваме сопствени гледишта за вкусовите бидејќи тие доаѓаат од нас самите и доколку не го поседувавме тој филтер со кој елиминираме што ни се допаѓа а што не, никој немаше да создава облека, мебел, автомобили, градби и сл...А секоја среќа што луѓето поседуваат и моќ на креативност па содавајќи одредено дело може да допрат до оние со кој што делат слични или исти склоности.
Припадници и обожаватели на одредени движења можат да си се подржуваат меѓусебно и да застапуваат одереден вкус или идеја и во тоа нема ништо лошо.
Во уметноста и во музиката постојат константни форми на складна експресија и точно се знае што е хармонија и склад а доколку делата ја содржат структурата ќе привлечат повеќе поклоници.
Кога ќе се каже дека некој нема вкус, се верува дека ги одбира оние работи кои за повеќето се неприфатливи.
За среќа колку луѓе-толку вкусови и за уште поголема среќа може да се врши компарација.
Ако нешто не ми се допаѓа ќе го кажам само пред онаа индивидуа која има широк домет на вкусови и која е врвен естета и има разбирање на човечката разноликост.
Пред длабоко убедени кичасти и ограничени луѓе не давам никакви коментари.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 15:22
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Spored vovedot na temava, mislam deka vo sushtina ne se postavuva prashanje dali treba ili ne treba da se rasprava za vkusovite, tuku dali treba ili ne treba da se rasprava za bilo shto. Ne samo za vkusovi, tuku i za afiniteti, veruvanja, filozofii, umetnichko dozhivuvanje, politika...

Glavniot problem, ako mozham taka da se izrazam, e tokmu iluzijata vo koja sekoj od nas zhivee, onoa shto sekoj si ja smeta za realnost. Ako jas, od mojot lichen meur, sum videl i protolkuval nekakva realnost kako moja "vistina", togash sekoe drugo viduvanje i tolkuvanje na lugjeto pretstavuva "nevistina". I vo najdobra namera da pomognam ili moeto Ego da se eksponira vo svojata "sposobnost" i "vrednost" vo socijalizacijata so onie okolu mene, javno kje go iznesam moeto mislenje... obichno bez nekoj da go bara toa od mene.

Pa duri i koga nekoj bi go baral, najchesto toa go pravime bez uset bidejki ne se postavuvame od pozicija na razbiranje i prifakjanje na onoj koj bara, tuku od pozicija na negov sudija.

I ovoj malu podolg voved go napraviv za da posocham na srzhta na onoa shto vakvata komunikacija ja pravi prolematichna. A toa e pozicijata i stavot na sudenje. Nie ednostavno, iako najchesto nesvesno, gi sudime drugite lugje za posochenite neshta na pochetokot na mojava replika, a toa shto go narekuvame kako iznesuvanje "nashe mislenje" e samo eden praktichen nachin na negovoto realiziranje.

Da, nie "samo go kazhuvame nasheto mislenje" ne e nishto drugo tuku sudenje i presuduvanje na site onie koi ne gi spodeluvaat (ponekogash i koga gi spodeluvaat) nash*te razbiranja za svetot, nash*te vkusovi, filozofii, veruvanja, religii, politiki, dogmi i t.n.

Tokmu toa e onoa shto Isus veli "ne gi sudi drugite za da ne ti bide sudeno i tebe".

Vistinskiot odnos treba da bide prifajanje (acceptence), a toa ne mozhe da se stori ako prvichno ne se prifatime sebesi, ako ne razbereme deka zhiveeme vo iluzornata interpretacija na realnosta i ako poradi toa ne go otfrlime pravniot um kako nash guverner koj se vtemeluva na takvata iluzija i namesto nego ne ja koristime Ljubovta kako voditel niz nashiot zhivot.

Maksimata "za vkusovite ne se rasprava" vo sushtina krie vrvna mudrost.

Se izvinuvam ako bev malu poshirok vo replikava.

прекрасно кажано среќа
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 16:19
De gustibus non est disputandum !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 16:20
...est stavi go na krajot намигнување
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 17:12
Joshua_Tree, samo od k*riozitet, dali go imash ucheno latinski jazik?

Te prashuvam poradi korekcijata koja ja naveduvash vo poslednata replika. Ne e nishto vazhno, tuku onaka me interesira. Jas go uchev ovoj jazik dve godini.    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 17:16
Јас тврдам дека реченицата е граматички точна
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 17:17
i?

kade se stava est?

oh da...i ne zaboravi koga pravis citati da kazes....среќа

Изменето од Joshua_Tree - 05.Февруари.2011 во 17:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2011 во 19:47
Значи мајстор си за ебавање на теми
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,625 секунди.