|
Македонскиот јазик и македонската азбука |
Внеси реплика | страница <1 130131132133134 146> |
Автор | ||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bugi, vesnikot "Poroj" e satiricen vesnik. Gi ironizira grckite propagandi. Jas odamna go kazav toa i pak ke se povtoram - pred 100 g. grckata propapaganda ne uspeala, sega sami si ja usvoivte i sami si ja propagirate.
Jas replicirav za Jagic, Malecki i Oblak. Po 1944 g. koga ima veke standardiziran makedonski jazik e druga prikazna. Ako gi vidime karakteristikite na makedonskite i bugarskite dijalekti, tie pretstavuvaat eden kontinuum od Albanija do Crnoto more. Nema nikakva karakteristika, koja e cisto i samo makedonska i da se odnesuva na site makedonski dijalekti. Ubavo kaza Draganco za kumanovskiot jazik. Ete ima i pomacki jazik vo Grcija. Toj samostoen jazik li e, bugarski li e ili e makedonski? |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Daj da vidime nesto konkretno. Koe e opsto vo makedonskite dijalekti i istovremeno da go nema vo bugarskite dijalekti?
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па зар малку е напишано |
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како да ти е мака кога читаш,или не прочита воопшто!!!!!!! |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Bugi, ti dali go procita tekstot?
Znaci se slozuvas so grckite propagandi? Samo da se znae |
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема зошто да пишувале такви нешта освен да се исмеваат со луѓе кои се залагале за такви нешта како напишаните. Сакале да бидат иронични ама испаднало нешто друго. |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И не само тоа туку муабетот е што е напишано и кога е напишано !
Ако денес некој тврди дека ова е иэмислица на денешниве Македонисти тогаш во 1908 год имало ли Македонисти,ако не Македонисти од каде оваа идеја на некој |
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благодарение на Каснакоски се намери една оригинална статиjа на Партениjа Зографски
Нашиот език како што е познато се делит на две главни наречиjа од които едното се говорит во Болгариjа и Тракиjа, а па другото - во Македониjа |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zaslugata ne e moja. Jas ja pronajdov statijata, ama Cento mi ja pokaza ova bogata biblioteka.
Najgolemite bugarofili se prepravaat na makedonski nacionalisti. Cudna rabota! |
||
Persej7
Сениор Регистриран: 21.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 254 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не треба да се ланчаат тестиси многу-многу, се' е тоа македонски јазик кои од одредени политички причини некои други го нарекле "словенски", а дури подоцна еден дел од дијалектите ги нарекле и "славјанобугарски" и ги изгигнале на ниво на литератuрен јазик. Додека вистинскиот бугарски јазик е туркски, што значи тој не е ни индоевропски и нема врска со нашиве простори ниту пак со нашиот македонски јазик. http://www.ethnologue.com/show_family.asp?subid=90010 Значи бугарски дијалекти ќе бараш во Центракна Азија, не на Балканот. Не ја листав целата тема, но мислам дека имаше цитат од познатиот лингвист Анре Вајан, па би сакал да додадам некои информации за да видите до каде оделе соседниве измети откако ја поделија Македонија за да ги прикријат името и природата на македонскиот јазик. Имено, Вајан добил задача од Главниот Штаб на францускаат војска во 1918 год. во околината на Лерин да ја испита јазичната ситуација, обичаите и спомениците на населението таму - во тоа време формално под српска окупација. Неговиот заклучок бил дека: "Во Македонија, српска и грчка, постои само македонски јазик." Во паничното писмо пратено од Joван Алексиќ, шеф на испоставата на српската служба за безбедност во Лерин од 15 јануари 1918 година, се вели: "Колку што знаев и умеев, му објаснив на господин Вајан дека македонски јазик не постои, туку може да стане збор само за дијалект, но господин Вајан остана при своето тврдење". Ваквото милење на Вајан е потврдено и во писмото на Комесаријатот и службата за бесбедност во Лерин од 3 мај 1918 год. до надлежната српска служба во Солун, бидејќи Вајан уште еднаш му изјавил на Алексиќ некои алармантни вистини: "Господин Вајан решително стои на гледиштето дека Македонските Словени по својата култура и традиција не се Бугари, иако мисли дека во македонскиот јазик има извесни сличности со бугарскиот јазик". Изменето од Македон - 06.Февруари.2011 во 15:50 |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бугарски јазик
Според ИСО 639-3 кодот е chv. Алтерантвино име на јазикот е Булгар. Припаѓа на групата, алтајски, турски, бугарски..... 200000 го говорат, а религијата е или христијнска или традиционална, односно паганска. Што сето ова има со Македонија и македонскиот јазик?! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Православието те сврзва со Чувашите Платениче... По добре брат со едноверци нежели со муслимани-талибани... Ако сакаш веруваj, ама таткото на Владимир Илич Ленин е Чуваш... значи ке се родееш и со таткото на световниот комунизам. |
||
|
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аха, значи православието била врската?! А што правиме со танграта? Прости ама јас брат со секого неможам да бидам, па макар тој бил и православец. Има многу православци и во Грција, нели? Пиле, јазикот е темата, а не религијата! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Внеси реплика | страница <1 130131132133134 146> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |