IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Мaкедонски комплекс нa понискa вредност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мaкедонски комплекс нa понискa вредност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
Автор
Порака
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 02:14
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Да да, страдни сме од таков комплекс.Според мене комунистичките години беа време на садење на таквиот комплекс, а минатите 20 години израснување и зацврстување на засадениот плод.

Ова најдобро можи да се види во српско-македонските односи.Едноставно се чуствуваме инфериорни прво во однос кон србите(надвор од секоја логика).Да не генерализирам ама добар дел од македонците се чуствуваат по default обврзaни дa општат на српски јазик со соговорник србин чуствувајќи срам да изустат збор на сопствениот мајчин јазик.

Сега како автор на темата редно е да дам мислење за говорот.Говорот е ок, ама е пак роден од истото чуство на недоволност.

Проблемот е во барањето на причини за да се биди голем, доволен, еднаков.И да решиме да се почитуваме самите себеси, пак почнуваме да бараме причина зошто да се чуствуваме доволни и еднакви со другите.Таква причина не постои.И ние и Германците и Французите и Јапонците сме луѓе, родени како луѓе и самиот тој факт е доволен да не се срамиш од то кај си роден и на кој јазик говориш(макар и да си ш..албанец).

Е сега ние самонепочитувањето го заменуваме со друга форма на самонепочитување, т.е. друга крајност, преценвање = ние сме 50 000 години стари, ние прва држава во европа, ние ова, ние она ... вие преку к*ро, на никој не му е гајле, празен си во душата, имаш потреба да се докажиш, истиот комплекс ама во друга форма е пак во тебе.Вистинската слобода од комплексот ќе се пронајди во фактот дека за да бидиме еднакви со другите, немора да бидиме над нив.

А то единствено можи да се постигни само со духовна револуција ... ама кај секој чоек посебно.Секој чоек е одговорен сам за себе, за својата иднина.Само така можи да се смени колективниот ум и менталитетот.

Да се надополнам : Духовна револуција и еволуција на свеста.
Кон врв
Ane09 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2009
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 09:44
Немаме комплекс на пониска вредност имаме комплекс на немање вредности.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 10:19
...Се прашувам, ова нашиов начин на СИТЕЊЕ на туѓата мака, и просто крвожедна потреба за уништување на другиот - дали е партија или телевизија, не е битно: од кој синдром потекнува?

Секако дека правдата и личната и колективна одговорност се најбитни и тоа треба да се негува, тоа е тоа, просто и едноставно. Но, што правиме со сеирџискиов момент, и потребата другиот не да се казни за делото, туку да ПАТИ...баш се прашувам за ова....?

Значи.... толку долго време чмае овој народ и ги бута фрустрациите и маките под тепих.... па кога ќе се појави малку нешто на површина- излегуваат цели слонови изненадување

Изменето од Kali - 03.Февруари.2011 во 14:49
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 13:21
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

и впрочем, што ви е гајле, каков комплекс, сме имале, додека вие си филозофирате тука за душевната состојба на народов, да ве потсетам дека државава полека пропаѓа, на сите нивоа и никој ништо не превзема за тоа, за филозофирање само ве бива, а филозофија не ни треба моментално

Државата одамна ни е пропадната, јас не знам со кој памет сме се одделиле од Југославија ?

Ништо не сме постигнале до сега во никое поле
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 20:40
Македонците имаат многу гаден проблем со самите себе со тоа што се угледуваат на погрешни идоли, најчесто се тоа бескруполозни фаци, простаци, реномирани лопови и обични пробисветови пред кои бескомпромисно ја виткаат кичмата.
Кога ќе се научат луѓето да си го ценат и почитуваат интегритетот, достоинството и сопствениот труд а и туѓиот тогаш ќе исчезне комплексот на пониска вредност.
Воопшто не се држам ниту ги почитувам пословиците како -Трпение-Спасение и Ќути има полошо или Ќути, арно е и ова што ти го даваат!
Како прво никој ништо не ти дава на поклон, туку го заработуваш со сопствен труд и пот и плата за тоа ти следува според сите прописи и закони. Значи тоа не е милостиња .
Ми пречи што луѓето повеќе се силни на зборови отколку на дела. Не знам откаде толкав страв да им се спротистваи на тиранијата и експлоатацијата и откаде толкава желба да им се подлегнува на насилниците кои секојдневно вршат ментална тортура.
Сиромаштијата знае да создаде психолошки ѕид-несомнено, но тоа не значи дека треба да се однесуваш како бедник и да се ставаш во улога на жртва и роб доброволно, само затоа што се чувствуваш несигурен во себе.
Воопшто никогаш не сум имала проблем со тоа што сум ниту се ставам во подредена позиција затоа што на некој тоа му чини или го сака од мене. Луѓето се насекаде по светот многу слични, полни со предрасуди и незнаење но ќе те ценат според тоа како се однесуваш и за што се залагаш.
Ако си бескичмењак, никој нема да те почитува ниту дома а ниту надвор.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2011 во 20:48
Originally posted by Glenn Glenn напиша:

Македонците имаат многу гаден проблем со самите себе со тоа што се угледуваат на погрешни идоли, најчесто се тоа бескруполозни фаци, простаци, реномирани лопови и обични пробисветови пред кои бескомпромисно ја виткаат кичмата.
Кога ќе се научат луѓето да си го ценат и почитуваат интегритетот, достоинството и сопствениот труд а и туѓиот тогаш ќе исчезне комплексот на пониска вредност.
Воопшто не се држам ниту ги почитувам пословиците како -Трпение-Спасение и Ќути има полошо или Ќути, арно е и ова што ти го даваат!
Како прво никој ништо не ти дава на поклон, туку го заработуваш со сопствен труд и пот и плата за тоа ти следува според сите прописи и закони. Значи тоа не е милостиња .
Ми пречи што луѓето повеќе се силни на зборови отколку на дела. Не знам откаде толкав страв да им се спротистваи на тиранијата и експлоатацијата и откаде толкава желба да им се подлегнува на насилниците кои секојдневно вршат ментална тортура.
Сиромаштијата знае да создаде психолошки ѕид-несомнено, но тоа не значи дека треба да се однесуваш како бедник и да се ставаш во улога на жртва и роб доброволно, само затоа што се чувствуваш несигурен во себе.
Воопшто никогаш не сум имала проблем со тоа што сум ниту се ставам во подредена позиција затоа што на некој тоа му чини или го сака од мене. Луѓето се насекаде по светот многу слични, полни со предрасуди и незнаење но ќе те ценат според тоа како се однесуваш и за што се залагаш.
Ако си бескичмењак, никој нема да те почитува ниту дома а ниту надвор.
како што рече зен, Марето кое филозофираше, си ја свиткало опашката и ја изоговарала другарката по македонски начин

размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2011 во 13:35
Еве уште еден доказ дека ние побајаги страдаме од “комплекс на неодговорност“ отколку од комплекс на пониска вредност оти таа сами си ја симнуваме. Најстрашното е што за нашиот “комплекс на неодговорност“ страда некој кој е подолу во хиерархијата.
Дали е ова нижа вредност или комплекс на “ништо не ми можете“.Не ми е јасно што треба да направи некој за да одговара за своите постапки, па веројатно ќе почнеме да не мислиме дека се ние сме жртви, а другите не жртуваат.
Прочитај што потпишуваш!
Пред да потпишеш, прочитај! Ваква парола итно мора да биде закачена на ѕидот во кабинетот на генералниот секретар во Собранието, Жарко Денковски. Така постојано ќе се потсетува дека пред да потпише каков било документ, задолжително ќе мора да го прочита. Паролата не само што ќе му помогне на Денковски во иднина поодговорно да си ја врши работата, туку ќе ги спаси и службениците кои поради неговото невнимание страдаат.
Тој јавно призна дека потпишува документи без да ги прочита, па затоа службениците во Собранието толку лесно успеале да му го подметнат патниот налог за патувањето на Владо Бучковски во Израел. Веќе е сигурно дека поради неговото невнимание и неодговорно вршење на функцијата, „к*рбан“ ќе отиде раководителката на Секторот за меѓународна соработка на Собранието, која нема никаква вина, освен што ја вршела работата на истиот начин на кој со години го правела тоа. Но, затоа на секретарот нема ни влакно од главата да му фали, а тоа што не знае што потпишува како воопшто да не е важно. Не е важно ни што за тројцата пратеници, меѓу кои и за Бучковски, лично тој барал логистичка поддршка од македонските амбасади во Истанбул и во Тел Авив. Не е важно ни тоа што пред формално да биде одобрено службеното патување, точно ја знаел и сатницата на нивните авионски летови и каде ќе прават трансфер. Во големи политички игри страдаат невините и оние кои се најмалку заштитени.

Живо ме интересира што би кажало марето од нашава тема за овој настанне%20знам
Другиот дел е уште појак, ама тој не е за тука, за кај опозицијата еголема%20насмевка
Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2011 во 18:05
Секако дека ке имаме комплекс на ниска вреност.

Започни од детството,

- Детето е слабо на училиште, родителот “око ќе му извади“ на учителот/ата зошто детето добило единица!

- Во осмолетка се носат разни подароци на “наставниците“ или на класната која подоцна “се ќе направи“ детето да го заврши основното со одличен успех.

- Детето се запишува во средно образование, знае дека родителот “има врски“ и ќе го запише во најдоброто училиште.

- Средното училиште го завршува со успех поради “дебелите“ врски или поради “ај да не остане на улица“.

- Се запишува на факултет, 800 евра чини 6 на факсот, тато и мама му ја исполнуваат желбата....

- Се соочува со вистинскиот живот, треба да се бори за подобро работно место, да креира, да создаде нешто....

.... тато и мама се веќе во пензија, ги нема крвните врски кој биле на функција во минатото, сите што некогаш биле на позиции добиено не од знаење туку поради црвената членска книшка и “големите галамџии“.. ГИ НЕМА....дојдени се нови времиња, време на нови “црвени“ книшки, време на нови големи галамџии, крвни врски, фамилијарни....

... “тој“ станува безвреден, загубен помеѓу идните безвредни кој моментално пливаат на сцена... до кога?

Сите вредни избегаа, кој на марс, кој на јупитер, кој на сатурн... останавме ние, “највредните“!

Изменето од Buggyman - 11.Февруари.2011 во 18:07
Homo homini lupus est...
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Февруари.2011 во 19:13
Не постои комплекс на ниска вредност,секој има право на НОРМАЛЕН ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ,ПРАВО НА СЛОБОДА и ПРАВО НА РЕВОЛТ, односно да се збуни во дадена ситуација, човек тоа треба да го искористи и да се спротивстави.
Кај нас има само угнетување од тие што се на власт и угнетени - народот. Најинтересното е што сето се спроведува на најболно,перфиден начин и обичниот човек во одрдена ситуација ги губи по дел од гореспоменатите карактеристики,зависно од ситуацијата,затоа кај Македонецот секогаш секогаш,се случуваат последно-крајно,битните работи.Самосвсет,дека некој го користи,можност да одлучува,односно казнува ако нешто му е сторено и храброста да сето тоа го произнесе без помисла на последиците.
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 06:34
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Не постои комплекс на ниска вредност,секој има право на НОРМАЛЕН ДОСТОИНСТВЕН ЖИВОТ,ПРАВО НА СЛОБОДА и ПРАВО НА РЕВОЛТ, односно да се збуни во дадена ситуација,

Te podrzavam za se so zboris so napisot, ama ova poslednoto za zbunuvanjeto ne go razbiram, koj toa da se zbuni, za sto da se zbuni, vo kakva situacijaзбунетостзбунетостзбунетостзбунетостзбунетост....
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 09:23
Мене само не ми е јасно, како се случи да КРИТИКАТА за политиката, за власта, за државата, за било што, се сфати како НЕСАКАЊЕ на својата земја????

Дали се смета дека ако искритикуваш нешто, ти не си ја сакаш земјата ни народот?

Еве јас насетувам таков став низ форумов. И се чудам, од каде такво мислење...?
По мене, конструктивна критика е СЕКОГАШ добредојдена, и предуслов за напредување на една земја. Значи, тоа е од љубов за земјата и народот, а не обратно!

Или тоа е влијанието на политиката на ВМРО и Грујо, и дел од неговата програма на владеење. Ако кажеш нешто против него, ти не си патриот и не си ја сакаш земјата. Боже Господе. Па после нема да бидеме лесни за манипулација, и ќе имаме самодоверба како народ и земја. Како, кога некој те убедува дека е погрешно да искритикуваш, и да повисиш глас.
Кон врв
stigma04 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Март.2010
Поени: 2661
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stigma04 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 09:26
Originally posted by Kali Kali напиша:

Мене само не ми е јасно, како се случи да КРИТИКАТА за политиката, за власта, за државата, за било што, се сфати како НЕСАКАЊЕ на својата земја????Дали се смета дека ако искритикуваш нешто, ти не си ја сакаш земјата ни народот?Еве јас насетувам таков став низ форумов. И се чудам, од каде такво мислење...?По мене, конструктивна критика е СЕКОГАШ добредојдена, и предуслов за напредување на една земја. Значи, тоа е од љубов за земјата и народот, а не обратно!Или тоа е влијанието на политиката на ВМРО и Грујо, и дел од неговата програма на владеење. Ако кажеш нешто против него, ти не си патриот и не си ја сакаш земјата. Боже Господе. Па после нема да бидеме лесни за манипулација, и ќе имаме самодоверба како народ и земја. Како, кога некој те убедува дека е погрешно да искритикуваш, и да повисиш глас.

interesno razmisluvanje mozam da recam deka se slozuvam
Jas sum pepel tamu kade sto bev ogan
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 09:28

Мене само не ми е јасно, како се случи да КРИТИКАТА за политиката, за власта, за државата, за било што, се сфати како НЕСАКАЊЕ на својата земја????

Дали се смета дека ако искритикуваш нешто, ти не си ја сакаш земјата ни народот?

По мене, конструктивна критика е СЕКОГАШ добредојдена, и предуслов за напредување на една земја. Значи, тоа е од љубов за земјата и народот, а не обратно!

Или тоа е влијанието на политиката на ВМРО и Грујо, и дел од неговата програма на владеење. Ако кажеш нешто против него, ти не си патриот и не си ја сакаш земјата. Боже Господе. Па после нема да бидеме лесни за манипулација, и ќе имаме самодоверба како народ и земја. Како, кога некој те убедува дека е погрешно да искритикуваш, и да повисиш глас.
Таквиот стил на однесување и сатанизирање на неистомислениците е стил на владеење на диктаторите ( раздели па владеј)...Затоа и се направија поделби по сите основи и затоа се фабрикуваат внатрешни и надворешни непријатели, предавници,криминалци ...и што се не...
Така не се гради демократија и демократска држава....
Но кога партиите ќе се демократизираат и за државата ќе биде подобро...и таа ќе се демократизира...да
Вака однадвор ќе не подучуваат на демократија...намигнување
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Февруари.2011 во 11:01

Е да си ми жива и здраваголемо%20гушкање
Тоа е начин на живеење кој ни се наметна -Или си со нас или си предавник. И најстрашното е што најубаво минуваат тие што се и со едните и со другите. Користат и од едните и од другите, ги подбуцнуваат едни против други, за да си тераат лезет, да не мора да работат, а да бидат пофалувани, наградувани.
Оние кои сакаат да ја кажат вистината- и да пофалат ама и да искритикуваат не виреат на ова тло, веднаш стануваат предавници, антипатриди, антимакедонисти, комуњари, бугарофили. Прашувам- До кога?тага
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.