IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Мaкедонски комплекс нa понискa вредност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мaкедонски комплекс нa понискa вредност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
Автор
Порака
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2011 во 09:11
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

E pa kako drugacie da objasnam sto ovie vo Avganistan se tepaat ko ludi so sekoj koj ke im stapne vo nivna zemja, a ako nema nekoj stranec togas medju sebe.Ovie vo Iran k*rtasak si igraat so Amerite, Iracanite isto, i eden kup drugi da ne gi nabrojuvam.A ispustiv i da napomenam deka i turcite 5 veka gi zimaa najdobrite sinovi od MK janicari da gi pravat.I so ostanalo ovdeka da viree, se nekoj Trpe-vci, Spase-vci i slicni na niv, pa sega se cudime zosto e vaka.

I trajcevci, i trajcevci...

Odlicna tema, odlicni postovi i mislenja...
bi sakal site da ja procitaat i da razmislat za vistinitosta na postoenjeto na kompleksot i konecno da pocneme da go nadminuvame.

A kako? Najdobar nacin e so znaenje.
Mnogu dolgo ni e nametnuvan toj kompleks i se ona sto navistina vredi od Makedonija e omalovazuvano i diskreditirano, plus dolgotrajnata nemoznost ( sto poradi nemanje kapacitet sto poradi objektivna nemoznost) da se sporedime kade sme i koi sme vo svetot, ne dovede vo situacija da upotrebuvame deminutivce za samite sebe.
Vreme e da go smenime toa.

Love You ALL , Makedonci...
Incredible Blue
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2011 во 09:51
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Она што недостасува во локалната приказна се елементи за конституирање на колективното Супер Его. Генерално, во локалнава култура него или го нема или речиси воопшто не функционира.

Кога ќе зачнете муабет како никој не ги почитува законите и прописите, тоа е пример за отсуство на колективно супер Его, кое (би) треба(ло) да наложи вредносен систем и соодветна пракса во која ќе се почитува редот и поредокот на едно општество. Не, тоа кај нас го нема, или е толку минорно или маргинално што само како ситуациона отстапка го потврдува правилото за негова отсутност. 
Кога ќе спомнете висока корупција, тоа е показен доказ дека нема Супер Его и негови произлезни вредности кои барем во пристојна мера би ги одвратиле или намалиле ефектите од оваа крајно вирулентна општествена појава. 
Кога ќе спомнеш леснотија со која политички партии негираат Уставен суд, тоа исто е доказ за нарушено или колабирано Супер Его кое нема никаков ефект на поставување систем кој од повисока инстанца би ја регулирал или координирал општествената реалност.

Кога ќе спомнеш верски високодостојници, од сите религиозни провиниенции, како масовно дезертираат од својот духовен Закон за да се нурнат во материјалниот Матрикс, јасно ти е дека и врвниот супра-модел во функција на Супер Его веќе не е доволен за да си ја смениме локалната свест во тој поглед.

Кога ќе разгледаш зошто е толку важна улогата на конгломератот „меѓународна заедница“ која ќе извршува улога на Супер Его во одредени фази и ситуации, повторно ни станува јасно дека Супер Егово брату „don’t live here anymore“Кој е лекот за ваквиот супер-его дефицит? Иако не сум трениран психо-аналитичар, можам со сигурност да кажам дека форсирањето наметнати тоталитаризирачки модели како обид за спас на општеството не е решение. О не, никако. Како што покажува и самата реалност, моделот на наметнување, без разлика дали е тој канализиран преку образование, медиуми, административен апарат, надворешен авторитет, и така натаму, само ги реактивира рефлексите на колективот кој ги одбива и пародира овие наметнатости. Лекот е едноставен, нудење модели и нивно постапно природно усвојување од самото општество. А модели колку сакаш, тие никогаш не биле проблем, проблемот бил во тотализирачката логика на културните и општествени вредности.

Ептен лајк да   среќа
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2011 во 19:30
Како да поседуваме национално супер его, ако оние кои се на врв над народот како да прават се за да го дотепаат тоа его, а пази, истите тие ме убедуваат дека сме требале да имаме огромно его, и да ја игнорираме реалноста
и сега, што?
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 14:31
Ништо ново...одсекогаш си патиме од самите себе...
Трајче дрварчето не биваше тепан од германецот но од преведувачот
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 14:39
...ma kaki ,ма%20ајде  .poprvo bi primetil  deka ,

...ke puknat od prepotentnost,

...barem nekoi!голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 14:55
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Како да поседуваме национално супер его, ако оние кои се на врв над народот како да прават се за да го дотепаат тоа его, а пази, истите тие ме убедуваат дека сме требале да имаме огромно его, и да ја игнорираме реалноста
и сега, што?

....да ги веруваме...
Сега седнав (по советот на Новаче) и внимателно слушав- го слушав Срѓан Керим. Кажа многу јасно дека нашите главуши од прв ден знаеле дека не смееме да бараме   антиката оти Грција во ЕУ била примена токму заради својата “заслужна античка култура“ и дека ниеден европски научник нема да дозволи да излезе дека згрешиле, дека антиката и припаќа на Македонија. Го знаеле тоа ама цело време не убедувале дека “токму тие ќе не внесат во ЕУ“. Се раскара народот -се подели на патриоти и предавници- колкави ли беа списоците на оние кои беа наречени “грчки платеници“
само затоа што очигледно биле информирани за ова и знаеле дека нема во ЕУ со античка историја, туку САМО со историја од 45 година наваму.
Кој ли е тој синдром што некого го тера другите да ги криви за нешто што не се криви, да ја крие вистината од народот?
Нека знаеше народот за ово факт-па ние пак ќе гласавме-мора да имаме влада, парламент-не влеле во ЕУ или неизненадување
Дефинитивно синдром на уништување и разнебитување- ама и синдром на владеење додека се може!

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 15:29
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Мaре Ушковска

Денес сакам да дискутираме за нашиот комплекс на пониска вредност, инфериорност и себемразење.

Слишнете го говорот на чупето и кажете ми шо мислите.
Мислам дека ораторката си го презентира своето его, и тоа прилично неубедливо. Како да имитира некој од нашиве политичари... Од тоа нема да произлезе некое будење.

mamamd и zenmaster добра анализа направиле на целиот говор.
Би додал дека е пропуштено да се објасни: како тоа да си излезат од тој комплекс на пониска вредност - синдромот на македончето? Многу странци кои живееле подолго или живеат во Македонија ми рекоа исто мислење: Македонија географски гледано има свои убавини, има добра кујна, клима и сл. но голем дел од народот е некако бескарактерен(ова нема врска со националната самосвест! сите се удираат во гради дека се македончишта).
Освен ставот дека се македонци и големиот став на очекување другиот да им заврши сè, повеќето и немаат некој друг јасен став.

Изменето од Majkl - 30.Јануари.2011 во 15:32
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 17:11

Мaре Ушковска

Денес сакам да дискутираме за нашиот комплекс на пониска вредност, инфериорност и себемразење.

Не може некој да ја споредува Македонија со Луксембург

Не се живее од природните убавини на Македонија

Животниот стандард на македонците е катастрофален. Не знам зошто министерствата во Мк воопшто не ги интересира економијата во државата, надворешната соработка со другите земји , МАКЕДОНИЈА Е ФИНАНСИСКИ МНОГУ СЛАБА, тука лежи проблемот

А тоа дали била голема или мала држава никој не го интересира.

Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 03:03
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

но голем дел од народот е некако бескарактерен(ова нема врска со националната самосвест!
дадададада
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 06:01

Мaре Ушковска

Мислам дека ораторката си го презентира своето его, и тоа прилично неубедливо. Како да имитира некој од нашиве политичари... Од тоа нема да произлезе некое будење.

Би додал дека е пропуштено да се објасни: како тоа да си излезат од тој комплекс на пониска вредност - синдромот на македончето? Многу странци кои живееле подолго или живеат во Македонија ми рекоа исто мислење: Македонија географски гледано има свои убавини, има добра кујна, клима и сл. но голем дел од народот е некако бескарактерен(ова нема врска со националната самосвест! сите се удираат во гради дека се македончишта).
Освен ставот дека се македонци и големиот став на очекување другиот да им заврши сè, повеќето и немаат некој друг јасен став.

Жити се, дали значи и ти си безкарактерен?!
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 13:03
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Мaре Ушковска

Каков е овој начин на коментирање? Со овакви членови форумот нема да стигне далеку!
Ова е класичен пример за комлекс на пониска вредност но со мала доза на свесност. Платеник е свесен за својот ментален хендикеп , он прочитал нешто шо не му се допаѓа но умствено не е во состојба да одговри на ништо И следува....навреда , класика.

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 14:27

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Мaре Ушковска

Каков е овој начин на коментирање? Со овакви членови форумот нема да стигне далеку!
Ова е класичен пример за комлекс на пониска вредност но со мала доза на свесност. Платеник е свесен за својот ментален хендикеп , он прочитал нешто шо не му се допаѓа но умствено не е во состојба да одговри на ништо И следува....навреда , класика.

Благодарам за безплатната психоанализа. Меѓутоа јас само поставив прашање, а мислам дека истото е издржано.

Јас можам да зборувам само за себе и оние кои се во мојата непосредна околина, оние кои лично ги познавам. Мето лично искуство го покажува баш спротивното од она што некој сака да му го припише на македонскиот народ дека истиот е безкарактерен и со комплекс на пониска вредност. Незнам можеби сум среќен, но јас сум опкружен со луѓе, зборувам за Македонци, кои се полни со енергија, ентузијазам и самодоверба. Луѓе кои се подготвени да превземат ризици и ја отфрлат медиократијата како норма. Луѓе кои се подготвени да ја платат цената, пред се да си ја подобрат својата духован и материјална состојба. Луѓе кои лесно не го виткаат р’бетот.

За жал ваквите луѓе се малцинство во македонската средина, како што се малцинство и во било која друга заедница. Не зборувам теоретски, туку искуствено.

Една работа е да се дискутира за аномалиите кои ги поседува една група на луѓе, а сосема друга работа е да се плука и гази се што таа група на луѓе ги прави засебни, различни од другите.

Никој нема мандат или експертиза, да калификува еден цел народ како безкарактерен. Прости, ама јас лично и сите оние кои имаат контакт со мене, неможам да речам дека се безкарактерни. Према тоа сите тие неосновани инсинуации неможе да бидат прифатени на ниеден друг начин сем како навреда.

Кога нешто мене ми пречи ја се трудам да најдам решение за проблемот на еден сеопфатен, прагматичен начин.

Дали плукачите по сопствениот народ ќе се задоволуваат само дијагностицирање, констатации и генерализации или навистина нешто ќе сторат, ако не за Македонија барем за себе?! Никој никому ништо не му должи или дава без причина. Време е да се сфатат правилата на игра во новите демократски услови..

Сите оние кои бараат излез од лошата состојба во Македонија само преку неконструктивна критика, линија на помал отпор или идентификувајќи се со некои “карактерни“ народи (како и иницијаторот на оваа тема), можам само да кажам дека на таквите луѓе македонската кожа им е тесна. Тие лесно можат да се продадат и постанат Бугари, Срби, Американци, Канаѓани..... дај што ќе дадеш, само ако во нивната перцепција она што се нуди е повеќе од она што може да им го понуди Македонија.

Да, специфични сме, а тоа треба да не прави радаосни од причина што тие специфики не прават различни од другите.

Затоа драги форумџии, ако навистина нешто ви пречи засукајте ракави и почнете да ги решавате сопствените фрустрации. Небарам да ги решавате моите или фрустрациите на луѓето околу мене, за кои сметам дека итекако имаат карактер.

Мислам дека непостои друг народ на светов кој отворено и на своја штета дебатира за своите аномалии во еден јавен домен, како што е и овај форум. Кои се тие кои ги палсираат овие деструктивни разговори и која е нивната цел?

Народе Македонски свести се неспиј ти..... недозволувај да подлегнуваш на инсинуациите кои имаат за цел ја подгреваат оваа тема и разнишуваат вашата самодоверба.    

Изменето од Platenik - 31.Јануари.2011 во 14:34
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 14:50
Ти се обраќаш со прашање во вид на констатација ! "Значи и ти си без карактерен" e заклучок со прашалник на крај.
Мајкл само пренесе мислење на странец и НЕГОВИОТ став за нас е непознат затоа шо се нема изјаснето но тоа не е битно. Упоследно време сум алергичен на лепење етикети.
Ако некој критикува нешто немора да значи дека плука по истото ! И очигледно за подржувачите на вмро секоја критика е неконструктивна и чувството за вина и одговорност за сопствените грешки е непознат поим.
Секоја дебата за сопствените аномалии е корисна оти тоа е единствнен начин да се надминат истите.

Тешко на тој народ чија самодоверба може да биде разнишана од било каков самокритичен муабет.
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2011 во 16:02

Ти се обраќаш со прашање во вид на констатација ! "Значи и ти си без карактерен" e заклучок со прашалник на крај.
Мајкл само пренесе мислење на странец и НЕГОВИОТ став за нас е непознат затоа шо се нема изјаснето но тоа не е битно. Упоследно време сум алергичен на лепење етикети.
Ако некој критикува нешто немора да значи дека плука по истото ! И очигледно за подржувачите на вмро секоја критика е неконструктивна и чувството за вина и одговорност за сопствените грешки е непознат поим.
Секоја дебата за сопствените аномалии е корисна оти тоа е единствнен начин да се надминат истите.

Тешко на тој народ чија самодоверба може да биде разнишана од било каков самокритичен муабет.

Да повторам:

Мислам дека непостои друг народ на светов кој отворено и на своја штета дебатира за своите аномалии во еден јавен домен, како што е и овај форум. Кои се тие кои ги пласираат овие деструктивни разговори и која е нивната цел?

Незнам од каде сега овај спин на темата?! Како дојде до заклучок дека сум подржувач на ВМРО и зошто воопшто се вклучува ВМРО во разговоров?

Едно е да се плука по политичката платформа на некој политчка алтернатива, а сосема друго е да се плука по “безкарактерноста“ на цел еден народ. Тоа нема никаква врска со самокритичен муабет.

Моето искуство не е исто со она на Мајкал. Никој странец не изјавил дека македонскиот народ е безкарактерен, ниту пред мене, ниту пак јавно. И да го мислат, од чиста к*ртуазија, нема да ти го кажат. Се си мислам е до перцепцијата за самите себе, која перцепција некој, само ради нему познати интереси, ја експлоатира.

Ние Македонците сме “избрани“ да бидеме лидери во светот по самокритика, а карактерите на останатите да ги идеализираме.

Кога македонската кожа ќе престане да ни биде тесна?!

И пак ќе повторам, не зборувам теоретски, туку искуствено. Незнам ти со колку странци се имаш сретнато, но засебе знам, со многу.

Да, според констатацијата на странецот на Мајкл и јас сум ставен во кошот со сите безкарактерни Македонци.

Би сакал да поразговрам со некој таков странец, кој в лице ќе ми го каже тоа. Биди сигурен дека таквиот ќе има прилика да добие поинаква претстава за македонската “безкарактерност“.

Една мајка имам, каква и да е не се срамам од неа. Како ќе ја организраме таа наша мајка зависи од нас, а не од странците. Никој не е вечен, па ние ВМРО. Само тие на кои не им одговара стратегијата која ја спорведува ВМРО ќе треба да се организраат подобро, а богами и да понудат нешто повеќе од досега виденото.

Безкарактерниот народ ќе има прилика повторно да избира, па нека победи подобриот, поточно онај за кој народот ќе смета дека е подобар.

Вака како стојат работите, гледано одстрана, разлика меѓу к*рто и Мурто нема.

Изменето од Platenik - 01.Февруари.2011 во 02:51

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.