IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Делото на В.Прибојевиќ и неговото историско значењ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Делото на В.Прибојевиќ и неговото историско значењ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
AndronikD Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 25.Септември.2010
Статус: Офлајн
Поени: 43
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AndronikD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 15:51
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Толкуваш, ама во негово време нема Македонија. Има Бугарска, која се некоќ називала Македонија.

Во негово време нема ни Бугарија. Како и да е, ова е само причина повеќе да го појаснува постоењето на тогашните Македонци и да зборува повеќе за Бугари. Како што гледаме тој тоа не го прави. Веројатно Бугариве не ни ги става во редот на Словени. Зборува за Мизи, Траки, Гети...

Nekoj dali znae koj e Filip iz Bergama koj svedoci?

Giacomo Filippo Foresti = Филип од Бергамо
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 16:30
Nema na nitu edno mesto Srbi, i samo na edna strana spomnuva nesto za Hrvati.

Ubavo si gi pisuva koi se slovenskite zemi vo negovo vreme. Vidi na str. koja ja pokazav.
Za toa sto "Makedoncite uvijek kao i danas" go pozajmil od Filip od Bergamo.
Ako najdeme sto napisal Giacomo Filippo Foresti = Филип од Бергамо moze da se izjasni poveke.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 16:32
PS - blagodaram za
Giacomo Filippo Foresti
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AndronikD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 17:27

Nema na nitu edno mesto Srbi, i samo na edna strana spomnuva nesto za Hrvati.

Затоа што ги именува како Илири.

Ubavo si gi pisuva koi se slovenskite zemi vo negovo vreme. Vidi na str. koja ja pokazav.

Уште пубаво зборува за словенските народи. И таму нема „Бугари кои некогаш биле Македонци“. Нели?

Za toa sto "Makedoncite uvijek kao i danas" go pozajmil od Filip od Bergamo.
Ako najdeme sto napisal Giacomo Filippo Foresti = Филип од Бергамо moze da se izjasni poveke.

Бидејќи ме мрзи да ги обработувам странициве како тебе, ќе ти наведам две места па ти сам провери си.
стр. 148 прв параграф, стр. 153 кај страничната забелешка дека Турците ги ценат Словените.
Местава воопшто не зависат од тоа што рекол Филип од Бергамо, а сосема неинтенционално се зборува за Македонците како негови современици и нема потреба на граѓанството кое слуша да им се појаснува дека тоа се Македонци а не Бугари.

P.S.
Впрочем како што реков во текстов нема Бугари. Има кај Орбини додуша, а тоа би требало да го знаете зошто Паисиј често се повикува на него. (А и кај него, патем, не се измешани Македонците со Бугарите). Колку што знам нема редакции на Филип од Бергамо а слаб сум со латинскиот, така што кај Орбини може да се види што пишувал. Тој е често користен извор и кај него.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 17:46
Znaci vo vremeto na Turcite si imalo Makedonci, Tracani i Iliri, a nemalo nitu Srbi, nitu Hrvati, nitu Bugari? A istovremeno napocetokot Vinko gi pisuva koi se sovremenite nemu slovenski zemi, kade se spomnati Bugarska, Hrvatska, Srbija ....

Toa e od 153 str.

Sega ke vidam i na 148 sto pisuva.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 17:59
Na 148ne vidov nisto interesno.

Pointeresno e koi se sovremenite na Vinko slovenski zemji.

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AndronikD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 19:26
Еве мене пак многу ми е интересна 148 страна.

Многу повеќе од набројувањето на земјите кои постоеле пред доаѓањето на Отоманите (значи не современи на Винко земји, како што тврдиш ти). И веднаш да се исправам не збори за земји туку за кралства што постоеле до доаѓањето на Отоманите. Значи Бугарското кралство заземало делови од македонија. Да го знаевме тоа од некаде.
Сега да се вратиме на суштината и на народите.

Изменето од AndronikD - 24.Јануари.2011 во 19:28
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AndronikD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 19:32

Znaci vo vremeto na Turcite si imalo Makedonci, Tracani i Iliri, a nemalo nitu Srbi, nitu Hrvati, nitu Bugari? A istovremeno napocetokot Vinko gi pisuva koi se sovremenite nemu slovenski zemi, kade se spomnati Bugarska, Hrvatska, Srbija ....

Гледас тој зборува за словенски народи. Зошто нема Бугари мислам дека можеш да претпоставиш, ако добро го прочиташ текстот и неговата интенција. Впрочем тоа е и небитно за нашата дискусија. Зошто народот Бугарски го нарекува Тракијски? којзнае? Можеби затоа што тоа име повеќе му одговара?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 19:42
1. Ne znam pokraina da znaci kralstvo.
2. Ne znam, a i nikoj ne znae vo vremeto na Turcite da imalo Makedonci, Tracani i Iliri.

3. Ajde bas Bugarite ne bile sloveni, ama zosto gi nema ni Srbite? I tie ne bile sloveni?
4. Sto mu e interesnoto na 148? Site znaeme deka Vinko gi smeta antickite Makedonci za Sloveni.

Ne mi e bas jasen ilirskiot jazik, ako nesto sum propustil, potskazi mi.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AndronikD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 19:58
Слушај ако не ти е јасно нешто прашај некој коментатор на човекот не мене.
Јас ти напомнав неколку места кадешто надвор од неговата намера се изјаснува за Македонците како за во негово време постоечки народ, нешто што на неговите слушатели воопшто не им е туѓо. Инаку би имало појаснување за тоа.
Ако ти сакаш да се впуштиш во дискусија за тоа што Винко Прибоевиќ кажува ќе мораш малку повеќе да се потрудиш за да ги разбереш неговите извори, времето во кое пишува, немрата која го натереле да пишува и.т.н. и.т.н. Јас немам толку време да се впуштам во тоа, а и небитно е за тоа што јас ти го кажувам.
Патем, да мислел Прибоевиќ на Македонците од антиката на страна 148 ќе зборувал во минато време не во сегашно, нели?
За неговата Илирска теза ете ти го па читај, мене не ме прашувај. Она што Прибоевиќ инаку го пишува суштински е толку валидно колку и цела Бугарска историографија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 20:56
Ako nemas vreme si e tvoj problem.
Na toa sto si go podvlekol naslovot mu e "Vidi kako je silan Aristotel".
Ako mislis deka Aristotel e sovremenik na Vinko, nema sto poveke da zboruvame.

Ako mislis deka toa e govor na tribina pred negovi sogragjani, pak nema sto poveke da se razgovarame so tebe.

Ako mislis deka vo negovo vreme nemalo Srbi, Bugari i Hrvatipak nema sto da si muabetime.

Vo nasiot jazik ima minato istorisko vreme.

Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AndronikD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2011 во 22:13

Ako nemas vreme si e tvoj problem.
Na toa sto si go podvlekol naslovot mu e "Vidi kako je silan Aristotel". Ako mislis deka Aristotel e sovremenik na Vinko, nema sto poveke da zboruvame.

Имаш за Аристотел доволно напишано и повеќе од таа странична белешка (која не е наслов). Ако ми цитираш барем едно место каде се зборува во сегашно време за него на начин како што се зботува за Македонците ќе ти го земам ова за аргумент. Ако не, за заебанција...

Ako mislis deka vo negovo vreme nemalo Srbi, Bugari i Hrvatipak nema sto da si muabetime.

Јас не мислам така.
Ако го погледнеш објанувањето за Илирите ќе разбереш дека под нив ги подразбира и Хрватите и Србите па и Далматинците (многу Далматинци од тоа време се чувствувале за различни од Хрватите). Ако пак го погледенш објаснувањето за Траките, Мизите и Гетите, коешто е многу подетално, па го има и деталниот опис на Тракија (која би требало да ја нарекува Бугарија според твоја логика)и која се граничи со Македонија ќе видиш дека вас ве вбројува во Тракијците. Причината за тоа веројатно лежи во пансловенската идеја на Прибоевиќ.
Сега откако го раскажавме четивото шо тебе те интересира да се вратиме на битното.
Дали мене ми се блиски неговите идеи? Не, не на начин на кој тој ги изнесува и аргументира. Затоа и се апстрахирам од содржината на делото, и не сакам да спорам со тебе по таа основа. Спори си ти со него.
Како и да е како и секое постаро дело тоа си има повеќекратна документаристичка вредност. Интересно е на пример да се види како се замислувал панславизмот кај еден од првите негови застапници. Нема теорија дека сите сме дошле од горе нели? Барем не ние, Македонците и Траките, за другите не знам.
Се надевам дека сум појасен, и дека идејата не ми беше да не разговарам со тебе, туку да не разговарам за нешто што воопшто и не го велам.
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2011 во 13:02

Не сфаќам околу што спорите за за Филип од Бергамо. Дали дека во тоа време Македонците зборувале словенски или нешто друго?

Важното за нас во ова дело е тоа што гледаме дека сме именувани со Македонци и тоа многу јасно. Никаде авторот не го спори тоа. Јазикот секаде е напишан Македонски.

Останатото околу континуитет (дека јазикот на Македонците во тоа време бил ист со тој од времето на Александар) или сведоштвата на кои се повикува не може да ги промени погорните 2 факти.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2011 во 20:05
Kade tocno ste imenuvani kako Makedonci?
Sada ste Bugarska /u vrijeme Pribojevica/, nekoc ste bile Makedonija.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.