|
Руската креација на Бугарската нација |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | ||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Чудно ми е зошто Дико Рошовски дури и во Канада носи тугото грцко име Росос? |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Затоа што во пасошот со кој се доселил стои тоа име. |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Чоли,
Повеќе ме интерсира што мислиш во врска со тоа што Андреј, Андреју или Дико пишува, а не за неговите псевдоними. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sto znaci terminot BUGAROFILIJA? Ljubov kon Bugarija? Tekstot ne e izdrzan. Jasno e deka Makedoncite vo Bugarija se narekuvali makedonski Bugari. Zosto avtorot ne pisuva kako se narekuvale Makedoncite vo Makedonija? I drugo - ne site makedonski Bugari vo Bugarija со полно срце ја прифатија бугарската национална кауза и продлжија да сонуваат за Голема Бугарија. Imalo golem del realisti, koi znaele deka Golema Bugarija e nevozmozna. Tie ja sonuvale Makedonija na Makedoncite. |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што не ти е јасно Коснакоски?
|
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во пасошот може да пише "Росос", но немало пречка да си смени името... Мислам што во Канада не е било голема пречка да го стори. Немало пречка уште во Чехословачка неговите родители да врнат старото му име(бил на 7 години кога мигрирали таму). Во таа смисла не можем да черпим акал од еден чоек коj се срами од родното си име. Оделно слагам настрана што трси контjуниетет со антична Македониjа... Раздумка за форуми става, ама од научна гледна точка е несериозно... Изменето од чоли - 24.Јануари.2011 во 09:30 |
||
|
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ни видов как Андрjу Розос е коментирал ова:
Полковник AC Corfe, претседател на Друштвото на народите мешовита комисија на грчко-бугарската емиграција, објавил во 1923 година: "Во текот на разговорот, г-дин Ламброс [генералниот гувернер на Македонија], всушност, рече дека овој беше добра можност да се ослободи од Бугарите [sic], кој останаа во оваа област и кои секогаш били извор на проблеми за Грција. " --- Г-н Ламбос наj добре знае дека го стега чепика.. Изменето од Македон - 24.Јануари.2011 во 17:15 |
||
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не знам за Канада, но за Чехословачка и другите социјалистички земји, сигурен сум дека не ги менуваа имињата на бегалците од Егејска Македонија. Ги оставаа онака како што ги бележеше грчката администрација. |
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во македонската wiki односно Грчко-македонската тупаница пише што: Со прогласи ги предупредувале Македонците (од 2 до 80 години) дека е строго забрането користењето на македонскиот јазик После има некаква забелешка што: во оригиналниот документ не се зборува за македонскиот јазик, туку за бугарски што е нормално за грчката националистичка омаловажувачка политика. --- Дали е во резултат на омаловажувачка политика или во резултат на истинската положба на работите? Грците прекрасно са знаели националната припадност на месното население. Ете го прогласот во бугарски превод: |
||
|
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Oва е дискутирано на темата за Македонците од Егејска Македонија и јасно е како народот самиот си го определувал јазикот и националната припадност во тоа време. Има и извештај на Сулиотис, грчки службеник, директно од терен. Прочитај го, таму јасно пишува како населението се определувало. |
||
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |