IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Дали во Македонија има слобода на говорот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали во Македонија има слобода на говорот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 20>
Прашање: Дали во Македонија има слобода на говорот?
Одговор Гласови Статистика
19 [51,35%]
18 [48,65%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 15:57
Originally posted by Kali Kali напиша:

Таа одговорност за искажаното ја нема ни самата власт која треба да ја чува и негува демократијата!
Тоа е основното! За помали несреќни изјави-лапсузи, одредени политичари и функционери од Германија и Англија беше мислам, си дадоа оставки!
Тука самиот премиер си дозволува говор на омраза, и нема несреќни, туку неверојатно смешни и глупави изјави (да не зборувам за одлуки и ’’проекти’’)!!!
Каде е нивната одговорност, и каде сме ние да ја побараме од нив?

Затоа велам дека да, во Македонија имаме слобода на говор, и скапо ја плаќаме!
точно, одговорноста треба да ја поседуваат сите, а особено и власта
туку кога веќе збориме за премиерот, не знам како може да имаш некакво очекување од него кога самиот не знае р да каже, не знае реченица да состави, не знае да си ги оправда и објасниу своите дела, нити пак да донесе заклучок и решение
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 16:01
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

............. истото сакав да го кажам и јас кога спомнав дека за слобода на говор треба да постои образована и културна група на луѓе
...koj shto si zasluzil toa i ke go dobie odmene...mishto povekje ...ako nekoj me pravi glup so toa shto mi kazuva glupavi izgovori za neshto ..i sl...jas slobodno mozam da mu kazam shto i da e...sprema negovata kultura , jasno !

...e, sega , tuke e problemot shto nekoj moze se da kaze , pa makar i nekulturno,..a ochekuva posle kultuera da dobie...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 16:10
Originally posted by brza brza напиша:

............. истото сакав да го кажам и јас кога спомнав дека за слобода на говор треба да постои образована и културна група на луѓе
...koj shto si zasluzil toa i ke go dobie odmene...mishto povekje ...ako nekoj me pravi glup so toa shto mi kazuva glupavi izgovori za neshto ..i sl...jas slobodno mozam da mu kazam shto i da e...sprema negovata kultura , jasno !

...e, sega , tuke e problemot shto nekoj moze se da kaze , pa makar i nekulturno,..a ochekuva posle kultuera da dobie...
нормално дека некој си го заслужил плукањето, ама ако остане само на еден шлајм, тогаш ништо не правиш
и всушност некој највеќе се плаши кога ќе види дека има некој посилен од него, а не само обичен плукач, ако сакаш да влијаеш на власта, слободно прави го тоа, ама осигурај се дека нема да бидеш на исто ниво со нив и дека ќе увидат со кого навистина си имаат работа
...и истото што си го пишал ти, ќе го пише некој од тие што си ги опишал во твојот пост, ако остане на плукање, и така нигде на одиме, ај ако не да извадиме сите ножеви на некоја чистинка и да победи тој што ќе остане жив... брееее како децана, он прв почна, е не, он беше и т.н. ...нигде не води...

а за власта пишав во претходниот пост, таа треба да биде најодговорна за се, што кај нас не е случај

Изменето од zabegan - 03.Јануари.2011 во 16:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 16:19
...jasno deka ima sloboda ama ne i za "normalniot" gragjanin na ovaa zemja!

...toj navistina moze se da "isturi" od usta ,

ama , posle ke mu najdat "trista" drugi "nepravilnosti" poradi koi ke odgovara,...a, ne za toa shto go kazal,

...za da ja ..."uchutkaat" golemata usta!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 16:26
епа самиот граѓанин, му дозволил на некој да му прави така
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 16:31

kako onoj shto "dozvolil" da mu izrasne ona..."konopon" ...taka?

a be,...na sekoj ,...pa duri i na papata ke mozesh da mu najdesh "neshto",

...samo ako na nekoj mu potreba takvo ... neshto !
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 16:46

на мене не можеш да ми најдеш ништо среќа
ако сакаш да кажеш дека се работи за подметнување, прилично сум сигурен дека не е тоа, сите кои ги апсеа до сега, имаа некаква основа за тоа, а тоа отсекогаш на владата и доаѓало како кец на десетка за да си ги намали противниците

и плус папата има многу да сокрие, кај него не треба многу барање газење%20од%20смеење

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 18:15

ако сакаш да кажеш дека се работи за подметнување, прилично сум сигурен дека не е тоа, сите кои ги апсеа до сега, имаа некаква основа за тоа, а тоа отсекогаш на владата и доаѓало како кец на десетка за да си ги намали противниците

и плус папата има многу да сокрие, кај него не треба многу барање газење%20од%20смеење

kaj go vide toa , ziti?!изненадување

...sakav da kazam deka, ako navistina imalo od konopot nasekade tamu,...togash toa samo edno zanchi,

...pametnite ke sfatat shto...намигнување
Кон врв
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 18:31

kaj go vide toa , ziti?!изненадување

...sakav da kazam deka, ako navistina imalo od konopot nasekade tamu,...togash toa samo edno zanchi,

...pametnite ke sfatat shto...намигнување

Немој така....па зарем ЦЕЛА БИТОЛА во АПС????да
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 18:38
ima , ama samo na "papir"!

inache ...sloboda ( ama , samo za nekoi) ima samo za ...pljachkanje na narodot!да
Кон врв
Генерал Митре Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
бадајалџија

Регистриран: 19.Ноември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 646
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Генерал Митре Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 18:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Slobodata na govorot e venchana za lichnata odgovornost.

Demokratijata ja garantira slobodata na lichnoto mislenje, no koga toa mislenje kje bide javno izneseno togash taa go vrzuva so lichnata odgovornost na govornikot.

Dokolku ne postoi taa odgovornost ne postoi nitu civilizirana demokratija. Onoa shto nekoi od vas podrazbiraat vrzuvanjkji gi terminite "sloboda na govor" i "demokratija" ne e mnogu daleku od anarhija.

Моето мислење е слободно и слободно можам да го изнесувам јавно па било и какво да е- значи све додека е мое мислење не е врзано за ништо.
еве те пример, немој лично да го сваќаш не ми е намерата да те навредувам
Ако кажам вака-“ Месинџер е лопов“, тогаш ги кршам сите правила на етика одговорност демократија или било што.
А ако речам - “ Јас МИСЛАМ дека месинџер е лопов“ тоа е мое слободно мислење што не може никој ниту да ми го забрани ниту да ме тужи за нешто..
голема разлика нели? намигнување
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 21:38

Milo mi e shto go dade ovoj primer bidejki tokmu toa e onoa shto mora da se razbere za demokratijata i slobodniot govor.

Vo demokratijata slobodnoto mislenje e granatirano, a garancijata na slobodniot govor ne podrazbira dozvola za lazhenje i klevetenje.

Toa e onoa shto znachi:

Slobodata na govorot e venchana za lichnata odgovornost.

Znachi imash pravo da mislish shto sakash. Tuka si odgovarash samo samiot sebe si...

Imash pravo na sloboden govor, no tuka si odgovoren pred opshtestvoto. Ne mozhesh da "treskash" shto kje ti padne na um, ne mozhesh da klevetish i ne mozhesh da lazhesh.

Treba da se razbere deka demokratijata ne e anarhija, a slobodata na govor ne e "shto na um - toa na drum".

I za dvete neshta postojat lichna i zaednichka odgovornost.

Zatoa i tuka, na ovoj nash forum, postojat pravila i propisi po koi morame da se pridrzhuvame, zatoa i forumov odgovara pred opshtestvoto so sodrzhinata na onoa shto e izneseno vo nego.

Demokratija i sloboden govor pred s'e e odgovornost, a potoa s'e drugo.

Za zhal, kaj nas se s'e drugo, a odgovornosta e samo nekakov arhaichen termin na koj povekje ne mu se znae nitu znachenjeto.

Изменето од Messenger - 03.Јануари.2011 во 21:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Генерал Митре Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
бадајалџија

Регистриран: 19.Ноември.2009
Локација: Macedonia
Поени: 646
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Генерал Митре Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 22:48
Пак не ја разбра работава. Во една демократија имам право на свое мислење и имам право да го изразам како мислење. Барем така беше во тие демократски земји каде што живеев 30 години. Незнам можеби Македонија е поголема демократија од Америка, Шведска или другите.
На форумов пристапувам и дискутирам според однапред одредени правила од страна на сопственикот на форумот. Ако не ми се допаѓаат не доаѓам. Ако не ги поштувам ќе ме шутнат.
 Во демократијата не можеш и не смееш да ме осудиш за моето ЛИЧНО мислење.
и ондак то
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2011 во 23:09
@Messenger
џабе се мачиш да објаснуваш, многу луѓе ги мешаат лончињата демократија-анархија

a тоа што ќе кажеш дека „Месенџер е лопов“ не докажува ништо, се додека не си го објасниш и поддржиш истото и го направиш достојно за да ти го земат в предвид, а тука треба да постои и одговорноста со која ќе докажеш дека не си нецивилизирана будала
еден пример за ова е фактот дека можеш да тужиш кого сакаш, за било што, ама мораш да го докажеш своето обвинение

но тука има два проблема, кај нас не се вреднува било какво мислење, без разлика дали е издржано и културно или е обична пцовка, туку на истото се фрлаат камења
друг проблем е што двајцата соговорници (од кои еден е власта, а друг народот во овој случај) треба да ги поседуваат истите особини, а кај нас власта не ги поседува

Изменето од zabegan - 03.Јануари.2011 во 23:10
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.