|
Министерство за образование |
Внеси реплика | страница <1 2526272829 33> |
Автор | |||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Долгот на СФРЈ беше 20 милијарди долари, а инфлацијата од околу 2000% и непрофитабилноста на фирмите заедно со втасаноста на долгот. Се надевам си слушнала за неалоцираните долгови на СФРЈ кои Македонија мораше да ги преземе по осамостојувањето. Дали некој го слушаше во емисијата на Ефтов еден од раководните лица на УДБ кој кажа дека месечно 10 000 луѓе ја напуштале Југославија? Дали некој знае што значи 10 000 месечно да ја напуштаат државата? Дали тие луѓе бегале затоа што системот бил многу добар или поради нешто друго? Огромен дел од сетоа тоа што беше изградено беше благодарение на донациите од западните држави. Сите кои се интересираат за овој проблем доволно е да истражат кој ја спаси СФРЈ од тешката економска состојба пред воведувањето на самоуправно-пазарниот економски систем, односно по катастрофалните резултати на административно-централистичкото планирање од 1945 до 1950 година. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
SFRJ zhiveehshe zhivot "lezi lebu da te jedem" dodeka zapadnite drzhavi mu ja polnea drzhavnata banka na Tito poradi negovata politka prema SSSR i Varshavskiot dogovor. Za niv Jugoslavija beshe najsilnoto politichko oruzhje koe gi motivirashe drugite drzhavi pozadi zheleznata zavesa da gi krenat glavite i da go pokazhat sredniot prst na Moskva.
No, koga politikite se smenija i Jugoslavija ja izgubi svojata povlastena pozicija... preseknaa nepovratnite i beskamatnite krediti. Presekna i rajskiot zhivot na tugja smetka. Togash se soochivme so realnosta... barem onie koi se probudija od sonot. Nekoi duri sega mamurlivo se soochuvaat so realnosta. A s'e ushte ima mnogumina koi i ponatamu sakaat da prodolzhat so spienjeto. P.S. Ako mozham da ilustriram so nekoja druga zemja, bi ja podal za primer deneshna Grcija. Toa e kako sega nekoj grk da im reche na svoite sogragjani "Shto vikate tolku po minatata vlada? Shto losho vidovte od nea? Em site imavte rabota, em shkoluvanjeto vi beshe besplatno, em site imavte prekrasni penzii... da ne vidovte neshto poubavo do sega od nekoj drug? A shto napravija novive shto dojdoa na vlast, a ? S'e rasipaa !!!" Изменето од Messenger - 23.Ноември.2010 во 03:09 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На нашѓиве што им полнат???И што е тоа полнат???Па политиката е умешност во одредена ситуација да создадеш најмногу за својот народ...Тоа се големи личности, политичари, државници и луѓе....Е ТОА ГО НЕМА МАКЕДОНИЈА и затоа сме на опашката на Европа...
|
|||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е ова не го знаев
Од процесот на ревизија настрана е тргнат и Зоран Радиќ, претседателот на Националната комисија за учебници. Тој требаше да врши контрола при проверката на 200-те дела, кои се користат во основното образование. Тој за „Нова Македонија“ пред извесно време изјави: - Готовите извештаи ревизорите требаше да ни ги достават нам. Но министерот Тодоров, без да ми каже, одлучи сé да оди кај него. Сега ништо од резултатите немам кај себе. Не ни знам што откриле тимовите, исклучен сум од целата работа. ****** Според мене паметна одлука што е тргнат.Па не може поинаку. А ова е малку симптоматично. Си ги бараат парите? А што ако комисијата констатира дека не чинат учебниците? Треба ли да им ги дадат парите, а после да ги тужат да ги вратат ? **** - Не може да нé уценуваат со ревизијата. Ние имаме договори за откуп на авторски права. Министерството треба да исплати од 3.000 до 6.000 евра по учебник, врз основа на потпишани договори. Ако не ги добиеме парите во најскоро време, ќе го тужиме Министерството – велат во Здружението на учебникари. ***** Јас мислам дека министерот треба под итно да прати дописи до училиштата со задачи за даскалите да ги следат аномалиите во учебниците, страниците кои се плагијати односно преземени од ваму/таму оти ова компјутерите се страшна работа-памтат се. Датите на објавените задачи, слики, наставни ливчиња стојат. Не е пријатно чувството кога на час децата наожаат грешки и укажуваат. Изменето од mamamd - 23.Ноември.2010 во 19:40 |
|||
marsovec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Море страшно е што не се срамат од учебвиците кои се тоа понајмалку...Срамно е како таков шкарт добил дозвола да се поечати...а сега за жал...и кај децата стаса...Наздравје грешки...а и за срамота...
|
|||
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еееее да знаат колкава мака има ова младо човече, дека има ресор кој е покомплициран и од оној со финансии. Сака човекот, ама се зафати на многу фронта и мислам дека полека папсува. Во образование состојбите не може ни октопод да се наречат. Нема израз за тие крациние што ги има-стотопод би му дошло на македонски
Тодоров најавува акции, па се крие |
|||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е како бре не се досетивме ние тука на Идивиди да си го земиме па да беше Идивиди ДАСКАЛ. Шега настрана добра иницијатива.
„Даскал“ ќе ги информира граѓаните за образованието |
|||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зарем некој верува во ова? Што убаво некој да си живее со своите заблуди. Веројатно полесно им е на лугево да веруваат во тоа што сакаат да веруваат. Кој црни обуки? Земале ли еднаш да прелистаат по тоа списоците и да се подзамислат еднаш-да видат дека едни исти луге им се мотаат по пет пати на исти обуки. Зошто се плашат да направат анкети и да го видат задоволството на наставниците од обуките и обучувачите? Знаат ли какви дисеминации се прават и дали воопшто се прават?
Директорката на БРО Весна Хорватовиќ соопшти дека имало три вида обуки - за новововедените наставни предмети, обуки за одредена тема по избор на наставниците и обуки кои произлегуваат од актуелните реформи во образованието. Најмасовно посетени биле обуките за користењето дигитални содржини, обуките за наставниците-почетници, за одделенските наставници и стручните служби во училиштата (педагозите и психолозите) итн.. **** И само би ја прашала- Кој им го виде фајдето од обуките на стручните служби (термин кој страшно ми смета затоа што тие се само вработени во училиште-излегува дека наставниците/професорите не се стручни). Пак ќе прашам- Зошто не направат анкета со наставниците и учениците/родителите и да и погледнат на вистината во очи! Се плашат од резултатите? Знаат ли дека децата не ги ни познаваат “стручните“, а не да добиле помош кога им требало?! Додуша многумина стојат во списоците дека со нив е работено, ама тие самите не знаат кога? |
|||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И редно беше, некој малку да покаже заби-и да ги натера да поработат- “стручните служби“ кој се науживаа овие 20 години. Шо убава им е програмата,китна, шарена, полна самофалопејки- уште да почнат да ја реализираат. Прочитав казна за родителите,ама не прочитав колкава ке биде казната за “стручните“ ако ТИЕ не ја реализираат програмата.Убаво е да се знае-колку би ги репнале!!!
Советувалишта за родителите на лошите ученициСоветувањата ќе ги одржуваат училишниот педагог или психолог, по претходно подготвена програма. Оваа служба ќе работи со учениците и ќе дава стручно мислење за нивното асоцијално или неморално однесување. Токму тие ќе даваат и предлог за прекршочни пријави за родителите кои нема да одговорат на поканата за советување. Ако некогаш наставниците беа страв и трепет во училниците сега ситуацијата е променета. Се почесто наставниците се жртви на своите ученици. Затоа ќе се направат измени во законот за основно и средно образование. Ќе се казнуваат родителите чии деца ги малтретирале наставниците. |
|||
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Би запрашал државниот систем го сменивме,а дали е сменет образовниот систем...? или тука се најдоа јунаци па деца малтретираат,а како ,па има даскали закржлавени кои ги сметаат за мисионери(руски,и други непотребни предмети)и ги оставаат да уживаат, па програми кои не се ни комунистички,па ни западноевропски,туку се каша попара,па тестови за децата на секое поглавје и тема(оти даскалите се посрале че им ја кинеле платата,а овие удри по децата), па часови по 6 и повеќе уште од 5-то(тоа се деца од првичниот експеримент наречен деветолетка,кои ги прескокнаа од 1-во во 3-то наеднаш и сега кутри деца учат програма за две генерации) каде се тие јунаци напред со кољо-паторо да ги видат овие работи,каде ние родителите да се пожаламе за ова малтретирање, море че го крка она министерчено за образование,че му дојде редот и на него.
|
|||
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
|||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Леле ама било тешко-да бидеш реален кога се во прашање луге кои ти се мили- профава ми е омилен и редовно му ги читам колумните, а министерчето младо и зелено ми е мило заради некои потези
Почесна оставка за министерот |
|||
marsovec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Министерчето не само што е младо и зелено...но и кине зелени...а и ќе го озелени образованието...а очигледно е дека и не е спремно за таа функција...но и сите во оваа влада не се ...па му се простува
|
|||
|
|||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Паметот доаѓа со годините.Нормално е на млади години да пушти некој бисер за да се опушти и без тоа досадната политичка обстановка
|
|||
Внеси реплика | страница <1 2526272829 33> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |