![]() |
|
Супи и чорби |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 10> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Минeстра чорба![]() Потребни состојки:
Подготвување:Гравот измијте го и оставете го да отстои преку ноќта во вода. Утредента ситно исецкајте го црниот лук, а кромидот и морковот на кругчиња, а компирот и коренот целер на мали парченца, па додадете го исцедениот грав и сè заедно пропржете на малку масло. Кога зеленчукот ќе омекне, додадете малку бибер, бел лук и излупен и на мали парченца исецкан домат, пржете 5 минути, па посипете со зачински билки и налијте со 1,5 литри вода. Варете додека зеленчукот не стане мек, посолете по вкус и посипете со сецкани листови целер. |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Ладна чорба од тиквички![]() Потребни состојки:
Подготвување:Тиквичките исечете ги на коцкички. Лукот исчистете, па сомелете или изрендајте го. Першунот измијте го и исчистете го. Истопете го путерот и динстајте го лукот околу 3 минути. Додадете го карито и кратко пропржете. Потоа вмешајте ги исечканите тиквички, 4 шољи вида, сол и бибер. Поклопете и варете околу 20 минути. Кога тиквичките ќе омекнат испасирајте чорба во блендер или притиснете ја низ густо сито. Сипете ја павлаката и додадете сол и бибер по потреба. Растопете густин во малку вода и вмешајте го во врелата чорба. Оставете неколку секунди да се згусне, повремено мешајќи. Убаво измешајте. Пред послужувањето, оладете најмалку 2 саати во фрижидер. |
|
![]() |
|
Супа со грашок и тестенини
|
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Месна бистра супа со кнедли од шунка ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: малку Сол 50 грама Маргарин малку Магдонос 1 Кромид/а 2 Кришка/ки леб 50 грама Кисела павлака 20 грама Брашно малку Бел бибер 1 Јајца/це 1000 милилитри Супа од зеленчук 50 грама Шунка ПОДГОТОВКА: Излупете го кромидот и ситно исецкајте го. Шунката исецкајте ја на ситни коцки. Извадете ја кората од лебот и прелејте ја со павлака. Загрејте го маргаринот и пропржете ги коцките кромид во него. Потоа додадете ја шунката, лебот, јајцето, брашно и исецканиот магдонос. Посолете го тестото, па наросете го со бибер. Од тестото направете кнедли и лагано спуштете ги во претходно загреана вода со сол (1л.). Оставете ги да се сварат, но внимавајте да не се преварат (зошто ќе се растурат). Кнедлите извадете ги штом ќе излезат на површината. Зачинете ја месната супа. ![]() |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
![]() |
|
Супа од домати
|
|
![]() |
|
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
СУПА ОД БУКОВКИ
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1000 милилитри Супа од зеленчук малку Сол 100 милилитри Масло 2 чешниња Лук 1 Кромид 100 грама Компир 50 грама Грашок 250 грама Буковка печурки малку Црн пипер ПОДГОТОВКА: На загреаното масло пропржете ги сецканите кромид и лук. Додајте ја буковката исецкана на листови и продолжете го динстањето. Кога печурките ќе омекнат додадете 1 лажица брашно и налијте со супата. Зачинете со сол и црн пипер, додајте ги компирите и грашокот. Продолжете го варењето додека зеленчукот не омекне. |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
![]() |
|
Супа со сирење
|
|
![]() |
|
Супа од праз
|
|
![]() |
|
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Supa od brokuli i karfiol.
Se zagreva lonec so voda. Vo vodata se frla supena kocka, zelncukova, pa se dodavaat kitkite od brokuli karfiol, se vari ubavo dodeka ne se raspadne zelencukot, pa malku brasno se dodava da se zgusne, sol i crn piper i tolku...
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
![]() |
|
Тортелини во супа
|
|
![]() |
|
Крем супа од праз
|
|
![]() |
|
Супа со сирење
|
|
![]() |
|
Крем супа од карфиол
|
|
![]() |
|
Крем супа од ротквици
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |