IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Староста на планетата земја и ЕВОЛУЦИЈАТА!!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Староста на планетата земја и ЕВОЛУЦИЈАТА!!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
Автор
Порака
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Декември.2010 во 21:49
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by sk sk напиша:

Svetlinata vo tretiot stih ne e sonceto. Sonceto e kreirano so drugite nebesni dela dadeni za covekot da go definiraat vremeto.
 A sto e svetlinata vo tretiot stih ???  Daj da naucam nesto novo збунетост

Ako zabelezish, vo site denovi od kreacijata postoi edna fraza - "And God saw that it was good" NIV - osven vo vtoriot i prviot den. Zoshto? Vo vtoriot den ne e kazano deka e dobar, zatoa shto se ushte ne e dovrsheno ona shto Bog go saka - vidi ja vodata; prvo na neboto, pa potoa taa se spishta na zemjata; toa ocigledno zemalo vreme, no na kraj Bog rekol deka e "good", no duri vo tretiot den.

A zoshto taa fraza ja nema za prviot den? Vo prviot den Bog veli i ja sozdava Svetlinata i za Nea veli deka e "good", no toa ne go veli za temninata. Toa e posledica od neshto shto se slucilo predhodno. Podocna taa temnina se pojavuva poveke, doznavame poveke za nea. Vo tretata glava se pojavuva gospodarot na temnicata i se materijalizira vo zmija, kako shto Svetlinata se materijalizira vo Adam. I pocnuva vojna megju tie materijalni stvorenija.

Svetlinata vo tretiot shih e Svetiot Duh. Od tamu Sinot Bozji, Vtoriot Adam, veli deka bil ushte od pocetokot, zoshto On e sozdaden od Svetiot Duh, taka da sekade vo Tanakh, stariot zavet, kade vidish deka Bog rekol neshto - toa e Svetiot Duh - ili se spomenuva Svetiot Duh, imaj go na um Sinot Bozji.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 15:32
Za starosta na Svetov, planetite i Zemjata...

... se znae deka Univerzumov ekspandira, se znae so koja e taa brzina, se znaat oddalelechenostite na nebesnite tela... so presmetka lesno se odreduva pred kolku vreme bile vo edna tochka od koja nastanal "Big beng".

A toa ne se 6.000 godini.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 16:06

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Svetlinata vo tretiot stih ne e sonceto. Sonceto e kreirano so drugite nebesni dela dadeni za covekot da go definiraat vremeto.
 A sto e svetlinata vo tretiot stih ???  Daj da naucam nesto novo збунетост

Ako zabelezish, vo site denovi od kreacijata postoi edna fraza - "And God saw that it was good" NIV - osven vo vtoriot i prviot den. Zoshto? Vo vtoriot den ne e kazano deka e dobar, zatoa shto se ushte ne e dovrsheno ona shto Bog go saka - vidi ja vodata; prvo na neboto, pa potoa taa se spishta na zemjata; toa ocigledno zemalo vreme, no na kraj Bog rekol deka e "good", no duri vo tretiot den.

A zoshto taa fraza ja nema za prviot den? Vo prviot den Bog veli i ja sozdava Svetlinata i za Nea veli deka e "good", no toa ne go veli za temninata. Toa e posledica od neshto shto se slucilo predhodno. Podocna taa temnina se pojavuva poveke, doznavame poveke za nea. Vo tretata glava se pojavuva gospodarot na temnicata i se materijalizira vo zmija, kako shto Svetlinata se materijalizira vo Adam. I pocnuva vojna megju tie materijalni stvorenija.

Svetlinata vo tretiot shih e Svetiot Duh. Od tamu Sinot Bozji, Vtoriot Adam, veli deka bil ushte od pocetokot, zoshto On e sozdaden od Svetiot Duh, taka da sekade vo Tanakh, stariot zavet, kade vidish deka Bog rekol neshto - toa e Svetiot Duh - ili se spomenuva Svetiot Duh, imaj go na um Sinot Bozji.

Od tvojot post mi se nametnuvat dve prasanja:

1. Ako svetlinata vo tretiot stih e Svetiot Duh, togas sto e Duhot Bozji vo vtoriot stih ?

2 Земјата беше безоблична и празна; и имаше темнина над бездната; Духот Божји лебдеше над водата.

2. Tretiot stih od 1 Mojseeva veli:

3 И рече *Бог: "Нека биде +светлина!" И би светлина.

Dali smetas deka Svetiot Duh e Svetlinata i deka Svetiot Duh e   sozdaden?

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 18:02
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

... se znae deka Univerzumov ekspandira, se znae so koja e taa brzina, se znaat oddalelechenostite na nebesnite tela... so presmetka lesno se odreduva pred kolku vreme bile vo edna tochka od koja nastanal "Big beng".

eveti edna strana koja ne se soglasuva so tebe vo toj pogled!

http://www.cps.org.rs/Cks6/cks6.html
----------osana--------
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 18:50
melhisedek, a sto mi garantira verodostojnost na podatocite izneseni na taa strana

Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 19:08
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

eveti edna strana koja ne se soglasuva so tebe vo toj pogled!

http://www.cps.org.rs/Cks6/cks6.html

I shto ako edna strana (eden avtor) ne se soglasuva so mene?

Shto dokazhuva toa?

Da ti pomognam... toa dokazhuva deka eden chovek ne se soglasuva so nauchnite dostiganje denes.

Patem, kolku shto mozhev jas da proveram preku navedeniot link, toj avtor voopshto ne govori za onoa shto rekov jas, pa spored toa nema nikakvo nesoglasuvanje so mene.

Rabotata e shto namerno ne se osvrnuva na posocheniot fakt bidejki toa vo osnova kje gi urne negovite veruvanja.   

Dozvoluvam da bidam popraven ako gresham... mozhebi nekade vo tekstot spomnuva okolu mojata poenta. Ako e taka, togash navedi citat.

Изменето од Messenger - 04.Декември.2010 во 19:15
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 19:29
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

melhisedek, a sto mi garantira verodostojnost na podatocite izneseni na taa strana

pa lesno mozi da se proveri?
imas internet pobaraj
----------osana--------
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 19:35
so koj instrument se meri starosta na zemjata
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 19:37
mesinger sakam da ti kazam deka ne site naucnici veruvaaat vo evolucija na zemjata i deka starosta na zemjata iznesuva nekolku milijardi godini ima dosta naucnici koji go dokazuvaaat tokmu sprotivnoto deka zemjata e sozdadena .
p.s.toa dokazuva deka i kreacionizmot e del od naucnite dostigajna denes!!!
----------osana--------
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 19:39
Originally posted by Sunny Sunny напиша:

so koj instrument se meri starosta na zemjata

prasajgo mesingeer toj ima mereno
ne se luti mesinger mala sala
----------osana--------
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 19:48

mesinger sakam da ti kazam deka ne site naucnici veruvaaat vo evolucija na zemjata i deka starosta na zemjata iznesuva nekolku milijardi godini ima dosta naucnici koji go dokazuvaaat tokmu sprotivnoto deka zemjata e sozdadena .

Jas znam deka imalo, ima i kje ima SEKAVI veruvanja. Toa ne me zachuduva. S'e suhte ima lugje koi veruvaat deka zemjata e speskana kako plocha.

Onoa shto me zachuduva e deka s'e ushte ima takvi lugje koi veruvaat na naukata koga kje se razbolat i trchaat na lekar namesto kaj sveshtenik i koristat telefoni i kompjuteri za megjusebno komuniciranje namesto tapani, no koga taa ista nauka kje gi pobie nivnite religijski veruvanja i dogmi vednash pochnuvaat da frlaat po nea so drvja i kamenja.

Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 20:13

Се е создадено, ама не пред 6000 години
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 20:28

Jas znam deka imalo, ima i kje ima SEKAVI veruvanja. Toa ne me zachuduva. S'e suhte ima lugje koi veruvaat deka zemjata e speskana kako plocha.

Onoa shto me zachuduva e deka s'e ushte ima takvi lugje koi veruvaat na naukata koga kje se razbolat i trchaat na lekar namesto kaj sveshtenik i koristat telefoni i kompjuteri za megjusebno komuniciranje namesto tapani, no koga taa ista nauka kje gi pobie nivnite religijski veruvanja i dogmi vednash pochnuvaat da frlaat po nea so drvja i kamenja.

mene me zacuduva sto ima ljujge koi uste ne razbrale deka vo svetoto pismo nikade ne veli deka zemjata e spleskana kako ploca .ona sto me zacuduvae deka ljuge koi veruvaaat vo nauka gledaaat samo edna nejzina strana a dodeka drugata strana od istata paricaka ja negiraaat i koga nekoj ce gi potseti deka ima i druga strana , vednas pocnuvaaat da negiraaat i da osporuvaat
----------osana--------
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2010 во 21:03
melhisedek , zoshto vaka govish prijatele?

Ne rekov deka postoi Biblijsko tvrdenje oti zemjata e plocha, tuku rekov oti ima sekakvi veruvanje i deka s'e ushte ima lugje koi veruvaat vo neshto takvo.

Tvrdenjeto deka Zemjata e stara samo 6.000 godini vernicite go zakluchuvat od podatocite vo Biblijata. Za niv, bukvalnoto razbiranje na Biblijskite pisanija e dokaz prelku sekoe somnenie. I tuka lezhi celiot niven problem. Biblijata ne e bukvalen Bozhji zbor, tuku chovechka insipracija od Boga. Koga kje se rabere ova, vednash ischeznuvaat site ovie izmisleni problemi.

Inaku nie ne veruvame vo telefoni i kompjuteri, tuku gi koristime, pa spored toa nema veruvanje ili neveruvanje vo nauka. Taa ne e religija. I na kakva druga strana na naukata govorish? Jas ne poznavam druga nauchna strana. Mozhebi mislish na pretpostavki i hipotezi, no i toa ne e druga strana na naukata, tuku e istata koja cheka na dokazhuvanje.

Ako pak mislish deka toa shto si go navel e "drugata strana na naukata" mozham da ti kazham deka toa ne e nikakva nejzina druga strana (naukata ne priznava dve razlichni vistini) , tuku e shirenje poluvistini, nevistini i prazno intelektualiziranje za da se istera nechij kjejf. Ako ne mi veruvash, guglaj pod imeto na avtorot na taa "nauchna tirada" i informiraj se koj e, shto pravel do sega, zoshto go pravi sega ova, kolku e vrednuvan kako nauchnik i kolku kolegi od svetot na naukata stojat zad nego.

Изменето од Messenger - 04.Декември.2010 во 21:09
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,235 секунди.