|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика | страница <1 8182838485 98> |
Автор | ||||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Преживеаните македонски доброволци, сметајќи ја шпанската борба за дел од македонската ослободителна борба, од шпанскиот фронт порачуваа дека по победата во Шпанија ќе се вратат во Македонија и ќе се стават на чело на својот народ, што и го сторија како борци и команданти во Народноослободителната и антифашистичка борба од која произлезе и асномска Република Македонија, која беше и победа и на шпанскиот народ.
Во Шпанија светот ја бранеше демократијата |
||||||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
И како Неантички и како ТракерАнтички си пишував сериозно.
Значи нема што да кажеш, ама се правдаш со избришани постови. И за тебе изгледа уште не е многу далеку од црната дупка. Обвинителот вика - сега немам докази, ама имаше документи кои јас ги уништив, а помеѓу документите имаше и такви со кои ќе го докажев обвинението. Бројте го за докажано! 1. Јас за пресудата ништо не тврдам. Тврдам дека напишаното во книгата „СУДЕЊАТА...“до голема степен е со авторство на ОБВИНЕНИЕТО. Ми ги извртуваш зборовите. Значи има сомнение за начинот на собирање на доказите. Освен свидетелски показанија гледам друго нема по делата. А сите свидели /или повеќе од нив/ се исто обвинети по други дела. Практиката била таква - една група им ветуваат полеки пресуди в замена на оцрнувачки показанија против едикојси. Во Бугарија беа осудени и Н. Петков и Тр. Костов по скалапени процеси. А мн.други... Сакаш да ме убедиш дека имало справедливи процеси тогаш? Читај ги весниците на Мунгос по делото на Богданов. Општи фрази, паоли и многу малку конкретика. Треба се да се преиспита според мене. Ние тоа го направивме одпред 20 г. Вие не смеете, оти се плашите од рушење на некои митови. Тоа е. За државата Југославија - не признала Македонци, но сондирала, подготвувала нешто. Војната попречила. |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Обвинителот најде докази. Еве линк, каде Каснакоски (тогаш Neanticki) борбата од 1941до 1944 година ја сведува на идеолошка борба. И тоа така ќе остане, никој нема да го избрише, ќе си стои така, да знаат и помладите членови што и како било. Ниту администрацијата нема да го избрише , а ниту некој од нас модераторите. Сите кои се интересираат, ќе знаат потоа со кого си имаат работа...самиот си го оцрни образот, штом на лична oснова премина, сега сноси си ги последиците. Анализи на мојата личност знаеш дека скапо ќе те чинат и од тоа нема да отстапам.
А што сакаш да има во книга што ја читаат правници, ако не обвинението? Да им предаде можеби треба некоја лекција од битките?! Ти очигледно првпат во живот сега гледаш книга за правници. Мртвите тела наоѓани според кажаното, каков доказ се? Па не сите сведоци не обвинети. Таткото на Сандо Масев?
Имаш доказ за тврдењето?
Не сум запознаен детално со се, немам намера да коментирам случаи со кои не сум детално запознаен.
Зарем казната не беше справедлива?
Ти не поседуваш основно знаење за докази, а веќе бараш преиспитување пресуди? Бизарно! Кога ќе се преиспитаат пресудите на судот од Нирнберг, а и на Меѓународниот воен суд за далечниот исток, тогаш и ние ќе ги преиспитаме. Изменето од Македон - 08.Ноември.2010 во 20:00 |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Toa poslednoto e bas na mesto. Ne mi e zborot za presudite, dali ke ja promenite od smrt na 20 g. nema nikakvo znacenie. Jas zvoruvam za ISTORIJATA!!!
A toa sto borbata bila pred se` ideoloska e jasno za sekoj bez predrasudi. Znam deka pak ke mi gi izvrtis zborovite i da si kazam - togas postoelo i makedonsko cuvstvo. Ajde Mungos da pokaze letoci i slicni dokumenti od vremeto. Ima nekolku vesnici pokazani. Pregledaj gi i vidi protiv sto tocno se borele borcite od NOB. |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
На ова нема потреба да додадам ништо повеќе. Во обидот мене да ми покажеш дека правото ми е црна дупка, самиот се исмеа и на крајот немајќи зборови, иако залетан на други да мi објаснуваш нешта кои за тебе се "шпанско село", соочен со доказите, јасно беше што ќе напишеш. Следниот пат кога ќе се занимаваш со мене, очекувај одговори подобни на денешните. Секому му го давам "неговото". На крајот на краиштата, ти си тој со повеќе профили и баниран безброј пати, јас не сум. И за крај, нема да повлечам ниту еден од зборовите или постовите. Нека чита и гледа народот. Истотоа важи и за тоа во архивата, вклучително и опомената од Буги за навреда на македонскиот народ, што е дополнителен доказ, покрај безбројните профили. Изменето од Македон - 09.Ноември.2010 во 00:49 |
||||||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Обвинителен акт во кој се судат Македонски партизани од Бугарскиот суд.
Што ги менувате имињата и презимињата на власите и турците?? |
||||||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
|
||||||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Имињата са сменени после 1944 година. Дотогава е немало толкома многу скиори.Алт'пармаков си е Алт'пармаков а не Алт'пармаковски. Види например: Никола Алт'пармаков |
||||||
|
||||||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Турчинот Јорго Османо и пред 1944 година и послем си бил турчин ,ама затоа што кај вас нема турци,власи и македонци вие го прекрстивте во Ѓорѓи Османлиев.
грешка во букавата Изменето од mungos80 - 09.Ноември.2010 во 16:15 |
||||||
|
||||||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Си сигурен што Јордо Османо е етнически турчин? За турските презимена не сехарактерно завршването на гласна буква. Ако да беше Турчин фамилнто му име ке бидеше "Осман", а не "Османо". А фамилиjата Османлиеви не е муслиманска. Изменето од Македон - 09.Ноември.2010 во 12:42 |
||||||
|
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
1.Ne e Jordo, ubavo si pisuva JORGO, a toa e na grcki Georgi /gamata se cita kako j/. Znaci ne e Turcin, najverojatno bil Vlav. 2. Spisakot - kolku se zaginati vo borba protiv bugarskiot okupator, oti gledame deka ima zaginati i vo 1945 g.. Kolku se zaginatite vo italijanskata zona? 3. Obvinitelniot akt neka go vidi Makedon, obvinenieto e za komunisticka dejnost, nema vrska nacionalnoto opredeluvanje. Ima i eden Bugarin od starite predeli - Kadijski. |
||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Нема зошто да го образложува Македон овој абвинителен акт, кој веќе го видел, по лекцијата што ти ја одржа вчера Македон, зарем не ти беше доста? Уште ли ќе навлегуваш во нешта од кои може да излезеш како вчера? Извини, ама овде да изложувам овде лекции од казнено право немам намера, ниту да пишувам одбрана. Најди си книги,читај и споредувај. Патем, не барај кај Македон правда за вакви нешта, милост нема да добиеш кога се во прашање вакви нешта, туку само одговор како вчерашниот. |
||||||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Во текстот како предполагаем убиец е посочен Стефан Василев Наумов. Дали тоj е Стив (Стеван) Наумов? |
||||||
|
||||||
Внеси реплика | страница <1 8182838485 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |