IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Вистината
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вистината

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 19>
Автор
Порака
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 20:45
вистината е една болна лага, во коjато сме живели.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 21:48
Originally posted by Anarchy Anarchy напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by connected connected напиша:

За мене вистина е:
- секое силно чувство кое не води;

Чувствата се променливи, субјективни, индивидуални, а честопати и контрадикторни. Силните чувства понекогаш не поттикнуваат да направиме некое добро хумано дело. Силни чувства не водат во еротската љубов со партнерот и така таа зачнува и раѓа нов живот. Но и бомбашот самоубиец е воден од силно чувство кога ја активира бомбата и уништува животи. Сте размислувале ли колку чувства има во предсмртниот извик: "Алаху акбарррррр!"?Оттука заклучувам дека силните чувства не се меродавен патоказ на вистината.

Тогаш, постои само една вистина? Или постојат повеќе? Во зависност од тоа која нам ни одговара.

Што всушност е стварност? Она што е напишано, препишано, изменето во изминатите 2 милениуми? Тоа е вистината?

Shto e objektivnost? Shto e stvarnost? Shto e realnost?

Fizicharot David Bohm toa mnogu ubavo go defira:

Realnosta e onoa shto nie go zemame kako vistina. Onoa shto nie go zemame kako vistina e onoa vo shto veruvame. Onoa vo shto veruvame se bazira na nash*te percepcii. Percepiranoto zavisi od onoa shto barame. Baranoto e rezultat od onoa shto mislime. Mislite zavisat od percepiranoto. Onoa shto percepirame go determinira onoa shto veruvame. Onoa vo shto veruvame go determinira onoa shto smetame deka e vistina. Onoa shto go zemame za vistina e nashata realnost.

Pokuso, poednostavno i podobro ne mozhe da se formulira.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 21:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by connected connected напиша:

За мене вистина е:
- секое силно чувство кое не води;

Чувствата се променливи, субјективни, индивидуални, а честопати и контрадикторни. Силните чувства понекогаш не поттикнуваат да направиме некое добро хумано дело. Силни чувства не водат во еротската љубов со партнерот и така таа зачнува и раѓа нов живот. Но и бомбашот самоубиец е воден од силно чувство кога ја активира бомбата и уништува животи. Сте размислувале ли колку чувства има во предсмртниот извик: "Алаху акбарррррр!"?Оттука заклучувам дека силните чувства не се меродавен патоказ на вистината.

Тогаш, постои само една вистина? Или постојат повеќе? Во зависност од тоа која нам ни одговара.

Што всушност е стварност? Она што е напишано, препишано, изменето во изминатите 2 милениуми? Тоа е вистината?

Shto e objektivnost? Shto e stvarnost? Shto e realnost?

Fizicharot David Bohm toa mnogu ubavo go defira:

Realnosta e onoa shto nie go zemame kako vistina. Onoa shto nie go zemame kako vistina e onoa vo shto veruvame. Onoa vo shto veruvame se bazira na nash*te percepcii. Percepiranoto zavisi od onoa shto barame. Baranoto e rezultat od onoa shto mislime. Mislite zavisat od percepiranoto. Onoa shto percepirame go determinira onoa shto veruvame. Onoa vo shto veruvame go determinira onoa shto smetame deka e vistina. Onoa shto go zemame za vistina e nashata realnost.

Pokuso, poednostavno i podobro ne mozhe da se formulira.

не%20вреден
Кон врв
ПодВодно Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2007
Поени: 7391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ПодВодно Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 13:54
Колку и да правиме излети со шармантната и намирисана лага, секогаш на крај се враќаме дома кај грдата вистина. Дома си е дома.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2010 во 13:55
Originally posted by ПодВодно ПодВодно напиша:

Колку и да правиме излети со шармантната и намирисана лага, секогаш на крај се враќаме дома кај грдата вистина. Дома си е дома.

не%20вреденѕвезда
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2010 во 15:05
Ја барал еднаш еден човек вистината , ја барал но не можел да ја најде бидејќи од секоја уста излегувала друга вистина.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 19:43
Некој напиша:
vistinata ne e tuka vazna i,...samo vistinata?
си велам...
мојата вистина...
и твојата вистина...
и вистината на некој трет...
исти се...??
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 20:12
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Некој напиша:
vistinata ne e tuka vazna i,...samo vistinata?
си велам...
мојата вистина...
и твојата вистина...
и вистината на некој трет...
исти се...??

не
и ако не си направат средба.
Кон врв
mariija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Поени: 2459
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mariija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2010 во 22:37
Vistinata     e na{ata najceneta sopstvenost. Zatoa ja upotrebuvame tolku {tedlivo.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 14:57

Вистината според мене е апсолутна и неменлива.

Samo nadvor od nas.

Vo momentot koga kje se obideme da ja doznaeme taa stanuva relativna. Togash stanuva trojstvo: nabljuduvano, nabljuduvach i proces na nabljuduvanje. Nabljuduvanoto kje zavisi od indoktrinacijata (znaenje, kultura, iskustvo, vera, tradicija...) na nabljuduvachot i od nachinot i sovrshenosta na procesot na nabljuduvanoto.

Toa e kako koga sega jas i ti se sogledame... Jas te "gledam" tebe, ti me "gledash" mene i megju nas e nekoj kompleksen proces na sogleduvanje koj se sostoi od nashata priroda i prirodata na procesiranjeto na informaciite. Zarem mozham jas da tvrdam deka te poznavam vo tvojata apolutnost? I obratno.

Apsolutnoto e apsolutno bidejki e edino i edinstveno, no vo momentot na nashata percepcija toa stanuva razdeleno, a so toa relativno. Vo momentot na sogleduvanjeto ednoto stanuva tri. Nepoznatoto i natamu si ostanuva edno, no poznatoto sega stanuva tri.

Zatoa apsolutnoto nikogash ne mozhe da bide doznaeno.

Toa e otkrieno ushte od prastari vreminja, pa vo verite imame Sveto Troistvo, trimurti, AUM...

Изменето од Messenger - 11.Ноември.2010 во 14:58
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 15:21
Momentot na percepcija,druze Mesi,e toa na koe treba i ti da porabotis.Ubavo e da ja istipkas kako tema za ispit,tesko e da zivees vo nego bez tovarot na minatoto i idninata kako :licna karta" na naseto EGO...намигнување

A,koga sme kaj vistinata tamu nema prostor za delbi,rasclenuvanja,dogovori i analizi..sekoja proba znaci vrzuvanje,sekoe vrzuvanje znaci matna slika za sekoja promena...vklucitelno i vistinata kako takvaсреќа

btw...steta sto ne vidov tvoj komentar na mojata tema
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 16:42
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Momentot na percepcija,druze Mesi,e toa na koe treba i ti da porabotis.Ubavo e da ja istipkas kako tema za ispit,tesko e da zivees vo nego bez tovarot na minatoto i idninata kako :licna karta" na naseto EGO...

Nikogash ne sum tvrdel deka toa bilo lesno za zhiveenje. Naprotiv, zatoa lugjeto imaat problemi vo zhivotot i zatoa boleduvaat. Pa zatoa imaat ponekogash i zhelba za bol...

No toa ne znachi deka treba da se zatvorat ochite pred realnosta i da se pravime deka taa ne postoi samo za da se chuvstvuvame podobro. Toa bi bilo navistina infantilno odnesuvanje.

A,koga sme kaj vistinata tamu nema prostor za delbi,rasclenuvanja,dogovori i analizi..sekoja proba znaci vrzuvanje,sekoe vrzuvanje znaci matna slika za sekoja promena...vklucitelno i vistinata kako takvaсреќа

Kontradiktoren si... ili ne se izjasnuvash onaka za da mozhesh da bidesh pravilno razbran. Ili mozhebi ne razbrirash shto kazhav vo komentarot.

Nie probuvame "vistina" smetajkji deka taa e Vistinata, neznaejkji oti toa e samo relativna vistina. A koga relativnata vistina kje ja svatime kako apsoluitna i podademe raka i se vrzeme za nea, togash podocna kje osoznaeme deka "apsolutnata vistina" bila neshto nesigurno i matno... Sigurno deka bila neshto nesigrno i matno bidejki ne e apsolutna vistina, tuku nie samo taka sme ja interpetirale vo nejzinata relativnost.

Ne ni e kriva nikakva vistina, tuku nasheto nerazbiranje za nejzinata priroda. Badijala mavame po samarot.

...steta sto ne vidov tvoj komentar na mojata tema

Nemash otvoreno samo edna tema i ne znam na koja mislish. Ova ti e ushte eden primer za "vistinata" koja za tebe e edna (mislejkji deka jas go mislam tokmu toa shto mislish i ti) , a za mene e druga. Potochno, jas pojma nemam shto e tvojata "apsolutna vistina". Za ater na vistinata, koja i da bilo, jas nama nikogash nitu da znam.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 16:49
Sto e poubavo,Mesi:

-da gi procesiras promenite niz prizmata na tvoite predhodno znaeni informacii.....ili samo da gi dozivees?

btw...ne bi sakal etiketite sto mi gi stavas da ti gi vratam nazad vo forma koja ti e dobro poznata...намигнување
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
bigdream Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2010
Локација: Macedonia
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bigdream Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 16:55
вистината е она што сме секогаш подготвени да им го плеснеме в лице на тие што не ни значат ништо
и она што никогаш не сакаме да го слушнеме од тие што ни значат се`
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,145 секунди.