IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што е ИСУС ХРИСТОС?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е ИСУС ХРИСТОС?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 17>
Автор
Порака
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Септември.2010 во 13:18
Или подобро речено КОЈ е Исус Христос? среќа
Кон врв
teodul Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Септември.2010
Поени: 190
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2010 во 22:23
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

mnogu dosega   mi go izbegnuvaat moeto prasanje   i nikoj ne mi go odgovoril dosegaa

zosto isus imal potreba da se moli na boga t.e tatkoto,
aKO TOJ BIL BOG?

Заради самата природа Негова зошто е Богочовек т.е. Бог дух кој се овоплоти во тело човечко за да преку неговиот живот на земјата ни покаже пат како треба и ние да живееме,како последна и најголема жртва Божја за наше ПОКАЈАНИЕ , кое патем уште во рајот требаше да се случи ( Адам наместо да се покае за гревот на непослушност и јадење од дрвото на спознанието тој ја префрли вината на Ева а таа на змијата - Гаволот) Е сега кога тој се обрака на Отецот и се моли се обрака со својата Човечка природа , како човек зошто тој бара да го одмине оваа чаша но воедно вели нека биде вољата твоја .

evee gi citati od eevangelie spored matej

Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.”

37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува.

38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!”

40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час?

41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!”

42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.”

43 И кога дојде пак ги најде како што спијат, зашто очите им беа натежнале.

44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови.

45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците.

46 Станете, да одиме! Ете, наближи Мојот предавник

Сето ова погоре пишано е објаснување на неговото преобразување каде само двајца можеа да ја видат другата негова Половина - Божјата. НО КОГА ЈА ВИДОА СВЕТЛИНАТА...    А сето тоа го направи оти така беше претскажано - ако се вратите на книгите на Пророците ке видите оти Тој требаше да ги исполни пророштвата , а не имал потреба од нешто. Ако требало Тој ке ги разбудел ама не било така речено , туку од тоа требало да се извлеше поука ,ако сакал и имал потреба тогаш ке беше човек само и ке се скриел и немало да остави да го земат војниците иако како што наведе знаел дека ке биде предаден , каде и кога.

on imal potrebaa
poveliii,

ДА РЕЗИМИРАМЕ ТРЕБАЛО ДА ИСПОЛНИ СЕ И ДА ПОСТРАДА ТАКА КАКО ШТО БИЛО ПРОРЕЧЕНО.

Изменето од teodul - 24.Октомври.2010 во 22:25
Кој има уши нека чуе кој има очи нека виде.
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2010 во 16:55
Дојде чоекот да ги укини сите религи и безвезни закони, па на него ја изградија најголемата религија.Иронија упм. И 2000 години подоцна не е разбран, па камоли тогаш.

Изменето од DragancoLeskoec - 25.Октомври.2010 во 16:56
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2010 во 18:35
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

И 2000 години подоцна не е разбран, па камоли тогаш.

I toj mnogu dobro znaeshe deka kje dojde do ova, pa zatoa reche deka mnogumina kje se povikuvaat na negovoto ime, no toj kje im reche deka ne gi poznava.

Изменето од Messenger - 25.Октомври.2010 во 18:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2010 во 20:38
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Дојде чоекот да ги укини сите религи и безвезни закони, па на него ја изградија најголемата религија.Иронија упм. И 2000 години подоцна не е разбран, па камоли тогаш.

Дојде БОГОЧОВЕКОТ за нас грешните и за спас на нашите души но многумина не го познаа , но ке дојде пак со слава да им суди на мртвите и живите и неговото царство не ке има крај.

Но едно не ми е јасно   Секој неверник кога ке падне во невоља , мака , болест ,или било какво страдание одма верува и одма го бара Бога но Тој тогаш можи и да не го познава...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај teodul Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2010 во 20:40
Штета да така угинуваат души човечки во неверието и водени од други сили но не тажете во покајанието е и спасението.ПОКАЈТЕ СЕ се приближи ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2010 во 23:57
Originally posted by teodul teodul напиша:

Штета да така угинуваат души човечки во неверието и водени од други сили но не тажете во покајанието е и спасението.ПОКАЈТЕ СЕ се приближи ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО.

E.T.A. ?

Кај рекол дека е царството небесно Христос ?

Изменето од DragancoLeskoec - 25.Октомври.2010 во 23:58
Кон врв
ANTEROS Кликни и види ги опциите
Група
Група

Seeker

Регистриран: 06.Септември.2010
Поени: 77
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANTEROS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 01:25
Најголема мистерија ми е тврдењето за природата на Исус, имено верувањето дека тој е 100% човек и 100% бог.Еве мојот мозок тоа не може да го соџвака, а верувам не сум само јас. ИЛИ е бог или е човек...како функционирал така со богочовечка природа? Можете да замислите бог кој врши физиолошки потреби во некоја грмушка, или бог кој јаде,пие,спие...ова не се божествени својства!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 01:33
Originally posted by ANTEROS ANTEROS напиша:

Најголема мистерија ми е тврдењето за природата на Исус, имено верувањето дека тој е 100% човек и 100% бог.Еве мојот мозок тоа не може да го соџвака, а верувам не сум само јас. ИЛИ е бог или е човек...како функционирал така со богочовечка природа? Можете да замислите бог кој врши физиолошки потреби во некоја грмушка, или бог кој јаде,пие,спие...ова не се божествени својства!

То е ко ќе го замараш умот со глупости, со секакви лудори ќе излези за да си ги оправда лудите верувања.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 01:38
Toa e hristijanskata dogma i tuka nema kompromisi... ili ja prifakjash ili ne.

Patem, toa e samo hrsitijanska dogma. Isus e priznat i vo drugi veri i religii, no kako prosvetlen chovek, avatar ili prorok, a ne Bog ili bogochovek. Edinstveno shto drugite veruvanja dozvoluvaat za nego e shto prifakjaat deka negovata prosvetlenost bila na takvo nivo shto mu ovozmozhila Bozhje osoznavanje (sednuvanje od Negovata desna strana). Spored toa, za niv figurativno mozhe da se nareche Bozhji sin (kako osoznaen, prosvetlen), no od toj aspekt ima i drugi koi bi go nosele istiot epitet.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 01:41

Interesno e sto vo Biblijata ISUS ne e narecen Bogocovek, tuku toa e teoloska dogma vo Hristijanstvoto.

Bozji sin , da , se spomnuva . No, i za Adam se veli deka bil sin Bozji, taka da se soglasuvam so tebe messi.
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 01:43
a bozjiot sin po lik i dela e na svjot tatko
Кон врв
ANTEROS Кликни и види ги опциите
Група
Група

Seeker

Регистриран: 06.Септември.2010
Поени: 77
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANTEROS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 01:50
Па и тоа христијанско верување треба да се повика на недвосмислена и јасна изјава од светите книги, не верувам дека Бог *да претпоставиме дека тоа е Исус* не би им се објавил јасно на своите ученици велејќи ЈАС СУМ БОГ И ЌЕ МЕ ОБОЖАВАТЕ МЕНЕ, ама таква јасна изјава од Исус јас не наоѓам во НЗ *а и веродостојноста на овие книги е дискутабилна*, кој прочитал такво нешто нека постира тука врз основ на кој тврдења на самиот Исус му е припишана божја природа? Ако Исус бил бог и верувал дека е бог несомнено ќе имавме од него јасна изјава.Но за ова ден денес се дискутира, што значи не е јасно за сите луѓе тоа што е недискутабилна догма за христијаните,а и тие секако до своето верување морале да дојдат НЕКАКО, веројатно размислувале и веројатно своето верување го базираат на некои тврдења од светите книги...ме интересира на кои?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2010 во 02:13
Povekje pati Isus bil prashuvan dali e Bog i odgovaral deka ima samo eden Bog i toj e negoviot Otec.

Ama narodot bil neuk, naiven i neprosvetlen, pa za nego najdobra varijanta bila da go smetaat za Bog ili Bozhji sin so misla deka mu e lichno sin na Boga koj Ovoj si go prakja za da go zhrtvuva za iskupuvanje na grevovite na lugjeto koi ovie gi napravile tokmu zatoa shto Toj taka gi kreiral.

Neverojatno, no vistinito!

Изменето од Messenger - 26.Октомври.2010 во 02:14
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.