IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 742743744745746 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 14:58
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Со името Бугари се нарекуваат бугарските племиња, кои се од турско потекло и кои живеат на сeвер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга. Сите овие племиња предводени од ханот Аспарух се преселуваат во североисточниот дел од Балканскиот Полуостров кон крајот од 7 век.

.....
Бугарите биле азијати,
Бугарите зборувале туркски
Бугаите имале азиска култура
Бугарите дошле во 7миот век

Платениче, слабо ти плаштат и не си научил уште географиjата. (не че и историjата jа знаеш). Зар не знаеш што на сeвер од Црното Море и Кавказ, од Днепар до Волга е се уште Европа? Отвори една географска карта и ке се убедиш. Сега не држи вода првиот ти извод:
"Бугарите биле азијати". Како ке бидат азиjати луге кои живеат на север од Кавказ по реките Днепар до Волга? Марш да учиш географиjа!
"Бугарите сборувале турски" е второто ти тврдение. Ми даj доказателства за тоа, не ставна само со бла, бла... А ти ми отговори што е турското на имената на првите две бугарски столици "Плиска" и "Преслав"?
"Бугарите имали азиска култура"... Даj определение за "азиска култура" - много е општо. Азиската култура дали е jапонска, кинезка, индиjска, персиjска... Дали грешам што Александар Педер залубил азиската персиска култура?
"Бугарите дошли во 7 век" И тоа не е верно, зошто Бугарите дошли во 5 век заедно со Атила. Ако прочетеш нешто од Марцелин Комес ке видиш доста интересни работи односно присуството на Бугарите на Балканите уште во 5 век.
Има много да учиш Платениче, ама сигурно малко ти платат за да влагаш повеке старание. Или толкова си можеш....

Чоли навистина сум ти благодарен за советот кој ми го даде, да сум поднаучел географија и историја.

Меѓутоа многу ми е мило кога фрлам со ваши камења. Еве што најдов што бездруго ќе те растревожи, ама исто така се надевам дека истиот совет би можел да им го дадеш и на вашите учени, посебно оние од БАН.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:02
Па гледај ТуркоМонголски рицар - и убаво пишува дека е ТуркоМонголин - ај сега дај слобода на уметникот и тука па повикај се на Пикасо

[QUOTE=Boogie]
И што со медаљонот - еве уште еден ТуркоМонголски

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:07
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Па гледај ТуркоМонголски рицар - и убаво пишува дека е ТуркоМонголин - ај сега дај слобода на уметникот и тука па повикај се на Пикасо

[QUOTE=Boogie]
И што со медаљонот - еве уште еден ТуркоМонголски

Treasure of Nagyszentmiklós
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:08

Ова го приложувам само колку да нема забуна кој е тој коњаникот, рицарот.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:11

Платеник, ајде те молам покажи ја целата страница. Види малку влево од тоа што си го исечел.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:18

И што? Иста работа како со художникот... Покажал си мнението на еден научник од началото на ХХ век(веровотно на Златарски). Неговото мнение не е меродавно. Сам тврдиш што имало 40 хипотези и таа една од нив. Но нели знаеш - за сека теза требет доказателства. А досега само поштенски марки и цитати на некои автори. Па jас ке ти изкарам цитати за автохтонниот произход - и што од ова? Да се замераме со цитати наместо со доказателства?

Фреска на цар Борис во црква во град Верона, Италиjа.
П.П. Не казвам што ова е истинскиот лик на Борис. Тоа само е илустрациjа как е бил возприеман од околните.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:21
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Платеник, ајде те молам покажи ја целата страница. Види малку влево од тоа што си го исечел.

Ама што има да видам, станува збор за побугарувањето на Македонците.

Тоа нема никаква врска со констатацијата дека Бугарите биле азијати и зборувале на турски јазик. Патем тоа не е моја констатација, тоа е буггарска констатација.

Ако имаш проблем со тој заклучок, немој мене да ми се лутиш. Покрени го тоа прашање пред надлежните фактори.

Сами си пишувате, па после некој друг ви е виновен.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:25

Ова го приложувам само колку да нема забуна кој е тој коњаникот, рицарот.

Не знам дали си чел таа книга, но таа е една од малкото стоjностни работи - дело на Иван Петрински поjавили се на книжниот пазар.
Истинската историja на Блгариja
И не мислиш ли што графичното оформление на корицата е работа на издавачката кука, не толкооз на авторот?
Вопрос: Коj e коњаникот, рицарот?

Изменето од Македон - 02.Ноември.2010 во 01:42
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:28

Ma nema vinovni. Jas ne znam koj e predmetot na sporot.
Nekoj neshto kazhal ,napishal, toa si e negova rabota. Prashanjeto e dali ima barem eden dokaz da se tvrdi toa shto go tvrdat ovie "nauchnici".

Sakash da kazhesh deka da si potomok na Turchin e polosho odkolku na Grk?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:28
Прав си Чоли, т’зи дупка не е дупка.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:34

Прав си Чоли, т’зи дупка не е дупка.

И сепак, коj e коњаникот, рицарот?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:37

Nekoj neshto kazhal ,napishal, toa si e negova rabota. Prashanjeto e dali ima barem eden dokaz da se tvrdi toa shto go tvrdat ovie "nauchnici".

Многу нешто луѓето пишуваат, ама некои писанија се прифатени како официјален став. Тоа незначи дека официјалниот став неможе да се ревидира, посебно кога на мета е бугарштината, онаа бугарштина која се пласира од денешен аспект.

Јас не ги делам, немам потреба да се поистоветувам ниту со едните ниту со другите. Колку мене ми познато јас сум потомок на Македонец. Немам никаква врска ниту со Турци, ниту со Грци или Словенобугари.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:42

Многу нешто луѓето пишуваат, ама некои писанија се прифатени како официјален став. Тоа незначи дека официјалниот став неможе да се ревидира, посебно кога на мета е бугарштината, онаа бугарштина која се пласира од денешен аспект.

Јас не ги делам, немам потреба да се поистоветувам ниту со едните ниту со другите. Колку мене ми познато јас сум потомок на Македонец. Немам никаква врска ниту со Турци, ниту со Грци или Словенобугари.

И да ривеш, и да не ривеш погледни во соседната тема каков е официалниот (општоевропски) став:
...Бугарскиот историчар Димитар Бечев денеска во Скопје го промовира Речникот на македонската историја, кој ќе биде единствениот референтен документ од овој тип во официјалната листа на историски речници во Европа ...
----
Тоа е положението!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2010 во 15:43

т’зи дупка не е дупка.

Kaj nas dupka nema. Vasheto e ropa od najmalku 2000 godini.
Pa ti mi vikash tazi ropa ne e ropa, postoime vo kontinuitet.

Kazhi sega kako si go izgubivte antichkomakedonskiot i go prifativte slovenskiot jazik, poznat od Srednovekovjeto i Novoto vreme kako bugarski jazik.

Каков континуитет имате, туркомонголски, кумановлашки или словенски?! Како турскиот бугарски стана словенобугарски?! Дали словените се бугаризираа или бугарите се словнизираа?!

Изменето од Platenik - 21.Октомври.2010 во 15:44

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 742743744745746 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,610 секунди.