|
Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага? |
Внеси реплика | страница <1 45678 10> |
Автор | |
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas bi glasal za treta opcija ako stavis: Samo ako se raboti za zivot i smrt, togas( eventualno) bi izlagal- za dobroto na covekot. |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tokmu toa e vtorata opcija! Zarem spasuvanje zhivot ne e dobroto za chovekot???
Duri dadov i konkreten primer za toa, neli? Treba da se razbere deka ne sum vo mozhnost da gi navedam site mozhni primeri koi mozhat da se sluchat vo zhivotot, no toa e tokmu onoa so koe se slozhuvash i ti. Znachi od dvete opcii ti ja odbirash onaa koja veli deka vistinska doblest e onaa koja se grizhi za chovekovata dobrobit, pa ako toa znachi deka treba da se izlazhe za da se spasi negoviot zhivot, ti si spremen da go napravish toa namesto da govorish vistina (shto e pretstaveno so prviot odgovor). Изменето од Messenger - 17.Октомври.2010 во 04:33 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dokolku taka go sfakjas togas sum za vtorata opcija . No trebalo da formuliras malku podobro tamu deka se raboti za situacija za zivot i smrt . Vaka, ke ostanam vozdrzan vo glasanjeto. Moze ? |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Breeejjj...
Dadov dva konkretni primeri so bolniot i komitite i pak... OK, neka ti bide, vazhno se izjasni so komentarite. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ostavi komitite neka pocivaat vo istorijata . Pozdrav i Respekt brate messi |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како не ќе знам:) Но, не дека има тоа голема врска :) Гледај Меси, не знам дали ме сфаќаш.... посебно во случаевиве што ги опиша, и случај бр 4 :), јас ќе ја кажам вистината: на мој начин (не знам дали знаеш, ама децата веќе не се лажат со баба роги и дедо мраз:))). Се може да се каже, и се може да се прифати, ако е кажано на вистински начин...изборот на зборовите, емоцијата, се многу многу важни. Сега може да не ти текнува на што мислам, ама кога ќе се најдеш во таква ситуација, ќе се сетиш на ова што го зборуваме Па посебно со примериве со децата: ако имам повеќе години, искуство и бла бла од едно дете, не значи дека сум повеќе од него, и дека треба да го ’’мафтам’’. Што добро се постигнува со тоа, не знам...освен што не се почитува детето? Ако размислиш, ќе видиш дека тоа што го опишуваш ти е всушност, потреба за контрола, и доминација над луѓето и ситуациите...а јас ти кажувам за почитување на блиските. Во случајот со болниот: исто така, постојат истражувања и дека кога човек е соочен со својот крај, многу повеќе му работи инстинктот за опстанок, отколку кога е ’’во сивило’’ и незнаење. |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Во случајот со болниот: исто така, постојат истражувања и дека кога човек е соочен со својот крај, многу повеќе му работи инстинктот за опстанок, отколку кога е ’’во сивило’’ и незнаење."
.....ova ima potpolna logika,
...ako znaesh deka brzo ke ti dojde krajot ( i ako ne padnesh vo depresija poradi toa)...ima shansa ida ne bide bash taka kako shto mislele,
..za razlika pa, ako mu kazesh deka ke zivee ushte dolgo,...mozno e chovek da se opushti, znaejki deka" ne mu" e nishto.......
....a, shto ke bide , koga ke doznaesh deka nekoj do tebe znael celo vreme ,...ama , ne ti kazuval namerno?
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е да брза, баш така... !
|
|
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Lagata ponekogas e neminovna, no ne za taka setiozni raboti!, Iako jas sum sekogas za vistinata kolku i da e surova taa!
|
|
always look on the bright side of the life!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За мене доблеста е 100% храброст
|
|
Kali
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве уште некој пример....
Еден од родителите починува...што да му каже на 3, или 7 годишното дете? Дека тато/мама се на место од кое не можат да се вратат иако не сакале да заминат, но дека многу го сакаат....или нешто слично на тоа, што сепак е вистинито и разбирливо за дете? Вистината може да се обои на различни начини, и секој од нив да биде точен. Или ќе му кажете дека мама или тато ќе се вратат после некое време, само треба да биде трпеливо? Според мене, детето има право да му се даде шанса да тагува на свој начин после ваква загуба, наместо да му се даде лажна надеж. Друго- мама и тато се разведуваат...што да му се каже? Дека брзо ќе се врати тој што заминал? Дека е на службен пат, додека другиот веќе може си формирал друго семејство, или друга врска? Или едноставно ќе му се објасни дека мама и тато се разделуваат, но дека секогаш тој/таа ќе биде негов тато/мама и ќе го сака? Дали дете заслужува да знае дека е посвоено? - Да. Дали децата заслужуваат искреност во вакви ситуации? Според мене, да. Изменето од Kali - 17.Октомври.2010 во 15:28 |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Taka e Kali. Decata se mali lugje i ne treba da go zaboravime toa. |
|
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve, i jas kje se soglasam so Kali vo potpolnost.
Chovekot treba da se soochi so vistinata,kakva i da e.A nie bi mozhele da mu pomogneme vo toa,se razbira na soodveten nachin. Изменето од viktorija123 - 17.Октомври.2010 во 15:52 |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kali , imash deca?
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 45678 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |