IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
Прашање: Dali e doblesno da se govori ekslkuzivno i sekogash samo vistina?
Одговор Гласови Статистика
11 [61,11%]
7 [38,89%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 04:14

Jas bi glasal za treta opcija ako stavis: Samo ako  se raboti za zivot i smrt, togas( eventualno) bi izlagal- za dobroto na covekot.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 04:32
Tokmu toa e vtorata opcija! Zarem spasuvanje zhivot ne e dobroto za chovekot???

Duri dadov i konkreten primer za toa, neli?

Treba da se razbere deka ne sum vo mozhnost da gi navedam site mozhni primeri koi mozhat da se sluchat vo zhivotot, no toa e tokmu onoa so koe se slozhuvash i ti.

Znachi od dvete opcii ti ja odbirash onaa koja veli deka vistinska doblest e onaa koja se grizhi za chovekovata dobrobit, pa ako toa znachi deka treba da se izlazhe za da se spasi negoviot zhivot, ti si spremen da go napravish toa namesto da govorish vistina (shto e pretstaveno so prviot odgovor).

Изменето од Messenger - 17.Октомври.2010 во 04:33
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 04:39
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znachi od dvete opcii ti ja odbirash onaa koja veli deka vistinska doblest e onaa koja se grizhi za chovekovata dobrobit, pa ako toa znachi deka treba da se izlazhe za da se spasi negoviot zhivot, ti si spremen da go napravish toa namesto da govorish vistina (shto e pretstaveno so prviot odgovor).

Dokolku taka go sfakjas togas sum za vtorata opcija . No trebalo da  formuliras malku podobro  tamu deka se raboti za situacija za zivot i smrt .

Vaka, ke ostanam vozdrzan vo glasanjeto. Moze ? среќа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 04:45
Breeejjj...   

Dadov dva konkretni primeri so bolniot i komitite i pak...

OK, neka ti bide, vazhno se izjasni so komentarite.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 04:56

Breeejjj...   

Dadov dva konkretni primeri so bolniot i komitite i pak...

OK, neka ti bide, vazhno se izjasni so komentarite.

Ostavi komitite neka pocivaat vo istorijata . голема%20насмевка

Pozdrav i Respekt brate messi  да големо%20гушкање

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 13:03

1. Ako komitite bea kriminalci, a askerot policija koja gi goni, bez razmisluvanje kje im kazhev kade se sokrienite. No vo sluchaj so borci za sloboda na mojot narod protiv okupatorot i ugnetuvachot... izvini, ama nikogash nema da se stavam na strana na neprijatelot i protiv mojot narod, majka, tatko, sestra i brat, samo za da si go zadrzham mojot prechist lik na moralist koj sekogash kazhuva samo vistina i nishto drugo.

2. Odgovorot za deteto ne beshe nikakva vistina bidejki taa NE ODGOVORI na prashanjeto, a zgora na toa prokomentira deka nejzinoto dete e podobro od site drugi. Shto e toa, vistina? Kako dojde do TAA "vistina", deka site deca se poloshi od nejzinoto?

3. Za terminalno bolniot... lekarite imaat svoe mislenje spored postoechkite statistiki, no sekoj sluchaj e unikaten sam po sebe i ne e nekakva sredna statistika. Isto taka mnogu dobro e poznato deka lugje koi statistichki bile izbrishani od postoenjeto napravile chudo i prezhiveale zatoa shto bile motivirani so informacija deka nivniot sluchaj ne e tragichen, kako shto se znaat suchai na lugje koi pochinale poradi sprotivni motivacii, a ne moralo taka da se zavrshi.

Tokmu proadi toa, kako i poradi chuvstvoto so koe mora da zhivee chovekot do eventualniot kraj na svojot zhivot, jas ne bi mu ja rekol prognozata na lekarite, tuku bi odgovoril pod broj dva. Ne znam kako e so tebe, no jas nema da bidam nimalu srekjen ako so kazhuvanje na vistinata nekomu ne mu napravam nishto dobro, tuku naprotiv, bi mu go otezhnal i zagorchil natamoshniot zhivotot. Od druga strana, bezdgrugo deka vistinata kje ja spodelam so negovite najbliski kako bi mozhele da se podgvotvat za mozhntiot tragichen kraj.

P.S. Ne znam kako dojde do nikot "Kali", no dali znaesh deka toa ime ima mnogu vazhno znachnje na edna strana na svetot?

Како не ќе знам:) Но, не дека има тоа голема врска :)

Гледај Меси, не знам дали ме сфаќаш.... посебно во случаевиве што ги опиша, и случај бр 4 :), јас ќе ја кажам вистината: на мој начин (не знам дали знаеш, ама децата веќе не се лажат со баба роги и дедо мраз:))). Се може да се каже, и се може да се прифати, ако е кажано на вистински начин...изборот на зборовите, емоцијата, се многу многу важни. Сега може да не ти текнува на што мислам, ама кога ќе се најдеш во таква ситуација, ќе се сетиш на ова што го зборуваме среќа

Па посебно со примериве со децата: ако имам повеќе години, искуство и бла бла од едно дете, не значи дека сум повеќе од него, и дека треба да го ’’мафтам’’. Што добро се постигнува со тоа, не знам...освен што  не се почитува детето? Ако размислиш, ќе видиш дека тоа што го опишуваш ти е всушност, потреба за контрола, и доминација над луѓето и ситуациите...а јас ти кажувам за почитување на блиските.

Во случајот со болниот: исто така, постојат истражувања и дека кога човек е соочен со својот крај, многу повеќе му работи инстинктот за опстанок, отколку кога е ’’во сивило’’ и незнаење.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 13:18
"Во случајот со болниот: исто така, постојат истражувања и дека кога човек е соочен со својот крај, многу повеќе му работи инстинктот за опстанок, отколку кога е ’’во сивило’’ и незнаење."

.....ova ima potpolna logika,изненадување
...ako znaesh deka brzo ke ti dojde krajot ( i ako ne padnesh vo depresija poradi toa)...ima shansa ida ne bide bash taka kako shto mislele,
..za razlika pa, ako mu kazesh  deka ke zivee ushte dolgo,...mozno e chovek da se opushti, znaejki deka" ne mu" e nishto.......

....a, shto ke bide , koga ke doznaesh deka nekoj do tebe znael celo vreme ,...ama , ne ti kazuval namerno?
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 13:27
е да брза, баш така... ! да
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 13:31
Lagata ponekogas e neminovna, no ne za taka setiozni raboti!, Iako jas sum sekogas za vistinata kolku i da e surova taa!
always look on the bright side of the life!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 13:36
За мене доблеста е 100% храброст
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 15:26
Еве уште некој пример....

Еден од родителите починува...што да му каже на 3, или 7 годишното дете?
Дека тато/мама се на место од кое не можат да се вратат иако не сакале да заминат, но дека многу го сакаат....или нешто слично на тоа, што сепак е вистинито и разбирливо за дете? Вистината може да се обои на различни начини, и секој од нив да биде точен.
Или ќе му кажете дека мама или тато ќе се вратат после некое време, само треба да биде трпеливо?
Според мене, детето има право да му се даде шанса да тагува на свој начин после ваква загуба, наместо да му се даде лажна надеж. 

Друго- мама и тато се разведуваат...што да му се каже?
Дека брзо ќе се врати тој што заминал? Дека е на службен пат, додека другиот веќе може си формирал друго семејство, или друга врска?

Или едноставно ќе му се објасни дека мама и тато се разделуваат, но дека секогаш тој/таа ќе биде негов тато/мама и ќе го сака?

Дали дете заслужува да знае дека е посвоено? - Да.

Дали децата заслужуваат искреност во вакви ситуации? Според мене, да.

Изменето од Kali - 17.Октомври.2010 во 15:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 15:29

Taka e Kali. Decata se mali lugje i ne treba da go zaboravime toa.

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 15:49
Eve, i jas kje se soglasam so Kali vo potpolnost.

Chovekot treba da se soochi so vistinata,kakva i da e.A nie bi mozhele da mu pomogneme vo toa,se razbira na soodveten nachin.

Изменето од viktorija123 - 17.Октомври.2010 во 15:52
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2010 во 17:33
Kali , imash deca?   
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,168 секунди.