![]() |
|
Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Автор | |||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
Toa znachi deka onie koi ne ti znachat nishto i ne gi cenish mozhesh da gi izlazhesh, neli? Patem, prashanjeto ne e specifichno postaveno vo odnos samo za onie koi neshto ni znachat i gi cenime. Kako kje mu odgovorish na deteto? Kako kje mu odgovorish na turskiot oficer koj gi bara komitite? Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:00 |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
![]() |
|||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||||
Tret primer:
Vash semeen chlen (tatko, majka, brat, sestra, sin, kjerka...), prijatel, poznanik ili sosem sluchajno sretnat chovek, se naogja vo bolnica. Vie chekate vo hodnikot i gi slushate lekarite kako konstatiraat deka chovekot e neizlechivo bolen i deka shansite se deka nema da prozhivee povekje od dva meseci. Vie vleguvate vo sobata na bolniot i toj, zabelezhuvajkji preku otvorenata vrata deka lekarite komentirale za nego gledajkji gi naodite, ve prashuva potpolno razocharan i deprimiran: - Shto velat lekarite, dali kje umram? Shto kje odgovorite vie? 1. Da, lekarite rekoa deka ne gledaat nikakva shansa oti kje zhiveesh povekje od dva meseci. 2. Lekarite velat deka situacijata ti e seriozna, no ne mislat deka tokmu taa kje bide prichinata na tvoeto umiranje (vistina + laga). Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:02 |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
![]() |
|||||
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
||||
Не бе Меси, што ти паѓа на памет....јас ги почитувам децата, а пак камоли мое дете: зар би можела да му кажам нешто што звучи толку заникаде и скоро навредливо за неговото мозоче? ![]() Во суштина, вистината не секогаш е фер, животот не секогаш е фер: некои работи човек едноставно треба да ги помине. Конкретно за вториот пример...може евентуално и да му кажам: не, не се тука; или ја копав нивава цел ден, ништо не знам:). Во оваа ситуација, во тој момент, не е фокусот во тоа дека нив ги лажам, и не сметам дека нив ги лажам туку дека ги почитувам луѓето кои треба да се заштитат, дека е тоа вистинското нешто што треба да се направи. Може и да им кажам, внатре се: ако знам дека овие внатре ќе ги натепаат тие надвор. Гледаш, што е правилно а што не, што е вистина а што не, ние бираме и проценуваме. ![]() На крајот, се е во знакот на тоа што тебе те води како вистинито. Поболно е да го излажам моето дете и за мене и за него, отколку на вистински начин да му ја кажам вистината. А ако го ’’излажеш’’ турскиот аскер...па нема зашто лошо да се чувствуваш, нели? Изменето од Kali - 16.Октомври.2010 во 21:16 |
|||||
![]() |
|||||
Mindy ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
||||
За мајката , детето секогаш ќе биде над сите останати , па во тој контекст е напишан мојот коментар , без разлика дали детето е сакато, хендикипирано, ретардирано , мајчинската љубов не и дозволува да си го лажи детето |
|||||
![]() |
|||||
||||
Znachi togash ti se slozhuvash so vtorata opcija vo anketata. Kako shto replicirash sega, gledam deka se slozhuvash so onoa shto mu odgovoriv na anakin, deka toa zavisi od situacijata. Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:15 |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
||||
Точно така. Сакаш верувај - сакаш не , но и во реалниот живот искрено си кажувам за се што ќе ме прашаат. Дури и моиве родители и сестра ми често ме критикуваат , и постојано ме упредупредуваат „ Ќерко ти многу ќе страдаш со твојата искреност „ Јас ако се обидам да лажам цело време имам грижа на совест и тоа одма ќе го примети секој , затоа си живеам со мојата искреност , барем ми е мирна главата. Жив пример: бившиот дечко знаеше дека не го сакам , бидејќи јас уште на почетокот сама му кажав , но ете сепак беше со мене. |
|||||
![]() |
|||||
||||
No Mindy, ti ne zabelezhuvash deka so svojot odgovor pravish tokmi obratno od onoa shto komentirash. Tvrdish deka majchinskata ljubov ne dozvoluva da si go lazhe deteto, a praktichno so tvojot odgvoor ne ja govorish vistinata i lazhesh. Vo tvojot odgovor nema aposlutno nishto od vistinata. Patem, shto kje im odgovorish na turskiot oficer i na chovekot vo bolnicata? Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:15 |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
||||
Кога го напишав првиот мој пост на темава мислев токму на ваква екстремна ситуација и воопшто не се двоумев да кликнам на одговор број 2. Нека не сум закитена со титула искрена,наречете ме личност без доблест, ама јас пак ќе повторам....не се срамам да ја премолчам,извртам,ублажам ваквата сурова вистина употребувајќи ја како опција за одговор онаа втората реченица . Изменето од renatax - 17.Октомври.2010 во 11:33 |
|||||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|||||
![]() |
|||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||||
Е многу се нервирам вака кога не знам да се изразам
![]() Мојот коментар на кој цврсто си стојам е дека мајката не може да ги сака другите деца ,па да го омаловажува своето тоа јас би го разбрала пример како мајка ми мене да ми рече : ќерко многу си глупа, другарките твои се попаметни и автоматски ќе чувствувам одбивност и ќе имам чувство дека мајка ми не ме сака ич Значи она што сакав да го кажам дека воопшто не е лажење коментарот што сакам да му го кажам на детето бидејќи го сакам и не го гледам со други очи оти тие другите деца мене не ми значат ништо Уффффффффффф, не знам дали овој пат ме сфати што сакав да кажам ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||||
Без размислување ќе го кажам првиот одговор со 100 % сигурност |
|||||
![]() |
|||||
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
||||
Третиот пример со болницата: и тука, гласам за првата опција, за вистината.
Тоа што велиш Меси, дека зависи од ситуацијата: и дали нешто ќе одредиме за лага и вистина е исто толку субјективно бидејќи има врска со лични длабоки чувства на вредности. И велиш на Минди, во твојот одговор нема ништо од вистината: а кој ја одредува вистината? Ти, или таа? Дали има само една вистина? Лага е грд збор за нешто што е толку вистинско за тебе како постапка, и во случајот со аскерот го губи значењето на лага:) Значи, ако го излажеш ’’аскерот’’, можеш да ги спасиш луѓето...ако го излажеш детето, или блискиот кој е сериозно болен- многу ќе го навредиш, според мене. Тој има право да знае дека му се ближи смртта, и да си ги ’’заврши работите’’ кои му се важни. П.С. Јас како портпарол на Минди, ама ми се погоди за поентата на тоа што го мислам :) Изменето од Kali - 16.Октомври.2010 во 21:13 |
|||||
![]() |
|||||
brza ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
||||
![]() |
|||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
||||
Прво и многу битно, треба да се запрашаме зошто воопшто лажеме. Лажеме за да заштитиме блиска личност, која и онака никогаш нема побарано од нас да ја лажеме? Лажеме за да се заштитиме самите себе, да не им откриеме на останатите всушност какви сме? Лажеме за да креираме подобра илузија од реалноста? Лажеме за да "заштитиме" блиска личност или за да го подхраниме нашето его, кое длабоко од дното на нашата душа ќе ни каже колку добра личност сме? Сите лажеме и сите плачеме и се жалиме кога ќе бидеме излажани. Тогаш, зошто сеуште лажеме? Нема добра лага или добра вистина. Постои само цел која ги оправдува средствата.
Па белким детето не е слепо па да не може да примети во огледало колкава глава има. Како и да е, примеров навистина мене ми изгледа неадекватен. Таа е мајка на тоа дете и мора да го прифати онаков каков што е. Но што би се случило со идната женска/жена (како сакате) на тоа дете. Ќе му вика дека има мало главче, или дека го љуби онаков каков што е, со сите негови маани и доблести? Изменето од Anarchy - 16.Октомври.2010 во 20:11 |
|||||
![]() |
|||||
||||
OK Mindy. Samo kje te potsetam na naslovot na temata: Shto e doblest: 100% vistina ili ponekogash laga? Znachi ne se rabpti za postojano kontinuirano lazhenje, kako shto replicirash, tuku za ponekogash laga, spored ekskluzivnsta na momentot. V sekoj sluchaj, go prifakjam tvojot odgovor kako potpolno validen - ti govorish sekogash vistina, bez obzir na posledicite. ![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |