IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
Прашање: Dali e doblesno da se govori ekslkuzivno i sekogash samo vistina?
Одговор Гласови Статистика
11 [61,11%]
7 [38,89%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 17:46
Originally posted by Schatzii Schatzii напиша:

Вистина и само вистинасреќа

Како што сум јас искрена со луѓето кои ми значат и ги ценам, би сакала да ми биде возвратено на ист начин

Toa znachi deka onie koi ne ti znachat nishto i ne gi cenish mozhesh da gi izlazhesh, neli?

Patem, prashanjeto ne e specifichno postaveno vo odnos samo za onie koi neshto ni znachat i gi cenime.

Kako kje mu odgovorish na deteto?

Kako kje mu odgovorish na turskiot oficer koj gi bara komitite?

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:00
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:00
Tret primer:

Vash semeen chlen (tatko, majka, brat, sestra, sin, kjerka...), prijatel, poznanik ili sosem sluchajno sretnat chovek, se naogja vo bolnica. Vie chekate vo hodnikot i gi slushate lekarite kako konstatiraat deka chovekot e neizlechivo bolen i deka shansite se deka nema da prozhivee povekje od dva meseci.

Vie vleguvate vo sobata na bolniot i toj, zabelezhuvajkji preku otvorenata vrata deka lekarite komentirale za nego gledajkji gi naodite, ve prashuva potpolno razocharan i deprimiran:

- Shto velat lekarite, dali kje umram?

Shto kje odgovorite vie?

1. Da, lekarite rekoa deka ne gledaat nikakva shansa oti kje zhiveesh povekje od dva meseci.

2. Lekarite velat deka situacijata ti e seriozna, no ne mislat deka tokmu taa kje bide prichinata na tvoeto umiranje (vistina + laga).

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znachi na prviot primer so deteto bi rekla neshto kako:

- Sine, navisitna imash glava kako fudbalska topka, ama mama mnogu te saka tokmu takov...mama ne saka deca so pomali glavi.

A na turskiot oficer kje mu kazhesh nekako:

- Sokrieni se dolu vo podrumot na crkvata, samo ostavi gi na mira... dechishta be, ne znaat shto pravat... tinejdzheri, nashle pushki nekade pa si igaat "indijanci i kaubojci"... ostavi gi, nema nikakov zijan da napravat.

Не бе Меси, што ти паѓа на памет....јас ги почитувам децата, а пак камоли мое дете: зар би можела да му кажам нешто што звучи толку заникаде и скоро навредливо за неговото мозоче?среќа Ќе изберам многу подобар начин за да му ја кажам- вистината.

Во суштина, вистината не секогаш е фер, животот не секогаш е фер: некои работи човек едноставно треба да ги помине. Конкретно за вториот пример...може евентуално и да му кажам: не, не се тука; или ја копав нивава цел ден, ништо не знам:). Во оваа ситуација, во тој момент, не е фокусот во тоа дека нив ги лажам, и не сметам дека нив ги лажам туку дека ги почитувам луѓето кои треба да се заштитат, дека е тоа вистинското нешто што треба да се направи.
Може и да им кажам, внатре се: ако знам дека овие внатре ќе ги натепаат тие надвор.

Гледаш, што е правилно а што не, што е вистина а што не, ние бираме и проценуваме. среќа
На крајот, се е во знакот на тоа што тебе те води како вистинито. Поболно е да го излажам моето дете и за мене и за него, отколку на вистински начин да му ја кажам вистината.
А ако го ’’излажеш’’ турскиот аскер...па нема зашто лошо да се чувствуваш, нели?

Изменето од Kali - 16.Октомври.2010 во 21:16
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:05

Originally posted by brza brza напиша:

Originally posted by Mindy Mindy напиша:

..........- Mamo, mamo... decata mi vikaat deka sum imal glava kako fudbalska topkaaaaa... I sega, ako vie ste mu majkata, shto bi mu rekle na vasheto dete: 1. Da sine, decata imaat pravo, glavata ti e kako fudbalska topka. 2. Ne sine, decata taka ti se smeat bidejki im e krivo oti si najdobriot fudbaler vo maalo. (dvojno lazhenje... em za glavata, em za igranjeto. )
На ова би одговорила вака:Ако сине, нека викаат децата што сакаат и тие не се поарни од тебе среќа
princeso...alal da ti e za dogovorot!да

..i  ne go vikam toa samo zatoa shto ti si toa!голема%20насмевка

Kazhenoto ne e samo odbegnuvanje tuku i laga: тие не се поарни од тебе.

Kako mozhe toa da bide "vistina" ?

За мајката , детето секогаш ќе биде над сите останати , па во тој контекст е напишан мојот коментар , без разлика дали детето е сакато, хендикипирано, ретардирано , мајчинската љубов не и дозволува да си го лажи детето
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:10
Originally posted by Kali Kali напиша:

Znachi na prviot primer so deteto bi rekla neshto kako:

- Sine, navisitna imash glava kako fudbalska topka, ama mama mnogu te saka tokmu takov...mama ne saka deca so pomali glavi.

A na turskiot oficer kje mu kazhesh nekako:

- Sokrieni se dolu vo podrumot na crkvata, samo ostavi gi na mira... dechishta be, ne znaat shto pravat... tinejdzheri, nashle pushki nekade pa si igaat "indijanci i kaubojci"... ostavi gi, nema nikakov zijan da napravat.
Не бе Меси, што ти паѓа на памет....јас ги почитувам децата, а пак камоли мое дете: зар би можела да му кажам нешто што звучи толку заникаде и скоро навредливо за неговото мозоче?среќаВо суштина, вистината не секогаш е фер, животот не секогаш е фер: некои работи човек едноставно треба да ги помине, и не можат да се ублажат. Конкретно за вториот пример...може и да му кажам, и тоа мртва ладна: не, не се тука. Во оваа ситуација, не е фокусот во тоа дека нив ги лажам, туку дека ги почитувам луѓето кои треба да се заштитат, дека е тоа вистинското нешто што треба да се направи.Може и да им кажам, внатре се: ако знам дека овие внатре ќе ги натепаат тие надвор.Гледаш, што е правилно а што не, што е вистина а што не, ние бираме и проценуваме. среќаНа крајот, се е во знакот на тоа што тебе те води како вистинито. Поболно е да го излажам моето дете и за мене и за него, отколку на вистински начин да му ја кажам вистината. А ако го ’’излажеш’’ турски аскер...па нема зашто лошо да се чувствуваш, нели?

Znachi togash ti se slozhuvash so vtorata opcija vo anketata.

Kako shto replicirash sega, gledam deka se slozhuvash so onoa shto mu odgovoriv na anakin, deka toa zavisi od situacijata.

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:15
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:11

Гласав за вистина Цел мој живот сум искрена во апсолутно секоја ситуација и ич не се устручавам да го кажам она што јас го мислам , колку и да е тоа навредливо за некој

Toa znachi deka na turskiot oficer bez tronka ustruchavanje i bez obzir kolku kje se navredi kje mu kazhesh direktno vo lice:

- Ene gi komitite vo podrumot! Tamu kje gi najdesh site do eden!

Точно така.

Сакаш верувај - сакаш не , но и во реалниот живот искрено си кажувам за се што ќе ме прашаат. Дури и моиве родители и сестра ми често ме критикуваат , и постојано ме упредупредуваат „ Ќерко ти многу ќе страдаш со твојата искреност „

Јас ако се обидам да лажам цело време имам грижа на совест и тоа одма ќе го примети секој , затоа си живеам со мојата искреност , барем ми е мирна главата.

Жив пример: бившиот дечко знаеше дека не го сакам , бидејќи јас уште на почетокот сама му кажав , но ете сепак беше со мене.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:12

Originally posted by brza brza напиша:

..........- Mamo, mamo... decata mi vikaat deka sum imal glava kako fudbalska topkaaaaa... I sega, ako vie ste mu majkata, shto bi mu rekle na vasheto dete: 1. Da sine, decata imaat pravo, glavata ti e kako fudbalska topka. 2. Ne sine, decata taka ti se smeat bidejki im e krivo oti si najdobriot fudbaler vo maalo. (dvojno lazhenje... em za glavata, em za igranjeto. )
На ова би одговорила вака:Ако сине, нека викаат децата што сакаат и тие не се поарни од тебе среќа
princeso...alal da ti e za dogovorot!да

..i  ne go vikam toa samo zatoa shto ti si toa!голема%20насмевка

Kazhenoto ne e samo odbegnuvanje tuku i laga: тие не се поарни од тебе.

Kako mozhe toa da bide "vistina" ?
За мајката , детето секогаш ќе биде над сите останати , па во тој контекст е напишан мојот коментар , без разлика дали детето е сакато, хендикипирано, ретардирано , мајчинската љубов не и дозволува да си го лажи детето

No Mindy, ti ne zabelezhuvash deka so svojot odgovor pravish tokmi obratno od onoa shto komentirash.

Tvrdish deka majchinskata ljubov ne dozvoluva da si go lazhe deteto, a praktichno so tvojot odgvoor ne ja govorish vistinata i lazhesh. Vo tvojot odgovor nema aposlutno nishto od vistinata.

Patem, shto kje im odgovorish na turskiot oficer i na chovekot vo bolnicata?

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 18:15
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:20

Tret primer:

Vash semeen chlen (tatko, majka, brat, sestra, sin, kjerka...), prijatel, poznanik ili sosem sluchajno sretnat chovek, se naogja vo bolnica. Vie chekate vo hodnikot i gi slushate lekarite kako konstatiraat deka chovekot e neizlechivo bolen i deka shansite se deka nema da prozhivee povekje od dva meseci.

Vie vleguvate vo sobata na bolniot i toj, zabelezhuvajkji preku otvorenata vrata deka lekarite komentirale za nego gledajkji gi naodite, ve prashuva potpolno razocharan i deprimiran:

Shto kje odgovorite vie?

1. Da, lekarite rekoa deka ne gledaat nikakva shansa oti kje zhiveesh povekje od dva meseci.

2. Lekarite velat deka situacijata ti e seriozna, no ne mislat deka tokmu taa kje bide prichinata na tvoeto umiranje (vistina + laga).

Кога го напишав првиот мој пост на темава мислев токму на ваква екстремна ситуација и воопшто не се двоумев да кликнам  на одговор број 2.
Нека не сум закитена со титула искрена,наречете ме личност без доблест, ама јас пак ќе повторам....не се срамам да ја премолчам,извртам,ублажам ваквата сурова вистина употребувајќи  ја  како опција за одговор онаа втората реченица .

Изменето од renatax - 17.Октомври.2010 во 11:33
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:22
Е многу се нервирам вака кога не знам да се изразам лутина

Мојот коментар на кој цврсто си стојам е дека мајката не може да ги сака другите деца ,па да го омаловажува своето

тоа јас би го разбрала пример како мајка ми мене да ми рече : ќерко многу си глупа, другарките твои се попаметни

и автоматски ќе чувствувам одбивност и ќе имам чувство дека мајка ми не ме сака ич

Значи она што сакав да го кажам дека воопшто не е лажење коментарот што сакам да му го кажам на детето бидејќи го сакам и не го гледам со други очи оти тие другите деца мене не ми значат ништо

Уффффффффффф, не знам дали овој пат ме сфати што сакав да кажам ух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:25

Tret primer:

Shto kje odgovorite vie?

Без размислување ќе го кажам првиот одговор со 100 % сигурност
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:25
Третиот пример со болницата: и тука, гласам за првата опција, за вистината.

Тоа што велиш Меси, дека зависи од ситуацијата: и дали нешто ќе одредиме за лага и вистина е исто толку субјективно бидејќи има врска со лични длабоки чувства на вредности.

И велиш на Минди, во твојот одговор нема ништо од вистината: а кој ја одредува вистината? Ти, или таа? Дали има само една вистина?

Лага е грд збор за нешто што е толку вистинско за тебе како постапка, и во случајот со аскерот го губи значењето на лага:) Значи, ако го излажеш ’’аскерот’’, можеш да ги спасиш луѓето...ако го излажеш детето, или блискиот кој е сериозно болен- многу ќе го навредиш, според мене. Тој има право да знае дека му се ближи смртта, и да си ги ’’заврши работите’’ кои му се важни.

П.С. Јас како портпарол на Минди, ама ми се погоди за поентата на тоа што го мислам :)

Изменето од Kali - 16.Октомври.2010 во 21:13
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 18:51

..........Znachi togash ti se slozhuvash so vtorata opcija vo anketata.

Kako shto replicirash sega, gledam deka se slozhuvash so onoa shto mu odgovoriv na anakin, deka toa zavisi od situacijata.

...pa , zoshto togash barash otsechni odgovori i toa  samo na dve prashanja?изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 20:09

Redovno se srekjavame so vakvi situacii... sekogash se naogjame vo dilema... ponekogash i agonizirame... dali da bideme dosledni na iskrenosta ili da dozvolime ponekogash svesno da zaboravime na nea so cel da napravime dobrina?

Shto e doblesno vo takvi migovi? Dali e toa pridrzhuvanjeto kon normite, moralot i zakonite (verski i opshtestveni) bez obzir na krajniot rezultat ili dobrobitot na chovekot?

Skoro sekogash diskutirame, na eden ili drug nachin okolu toa, no sega da glasame i da go kvantizirame nashiot stav.    

Прво и многу битно, треба да се запрашаме зошто воопшто лажеме. Лажеме за да заштитиме блиска личност, која и онака никогаш нема побарано од нас да ја лажеме?
Лажеме за да се заштитиме самите себе, да не им откриеме на останатите всушност какви сме?
Лажеме за да креираме подобра илузија од реалноста?
Лажеме за да "заштитиме" блиска личност или за да го подхраниме нашето его, кое длабоко од дното на нашата душа ќе ни каже колку добра личност сме?

Сите лажеме и сите плачеме и се жалиме кога ќе бидеме излажани. Тогаш, зошто сеуште лажеме?

Нема добра лага или добра вистина. Постои само цел која ги оправдува средствата.

Ajde da vi pomognam so edna ilustracija...

Trcha petogodishnoto dete so fizichka maana (ima dva pati pogolema glava od drugite deca) od ulica doma i plachejkji se frla vo majchini skutovi...

- Mamo, mamo... decata mi vikaat deka sum imal glava kako fudbalska topkaaaaa...

I sega, ako vie ste mu majkata, shto bi mu rekle na vasheto dete:

1. Da sine, decata imaat pravo, glavata ti e kako fudbalska topka.

2. Ne sine, decata taka ti se smeat bidejki im e krivo oti si najdobriot fudbaler vo maalo. (dvojno lazhenje... em za glavata, em za igranjeto. )

Па белким детето не е слепо па да не може да примети во огледало колкава глава има.
Како и да е, примеров навистина мене ми изгледа неадекватен. Таа е мајка на тоа дете и мора да го прифати онаков каков што е.

Но што би се случило со идната женска/жена (како сакате) на тоа дете. Ќе му вика дека има мало главче, или дека го љуби онаков каков што е, со сите негови маани и доблести?

Изменето од Anarchy - 16.Октомври.2010 во 20:11
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 22:29

Гласав за вистина Цел мој живот сум искрена во апсолутно секоја ситуација и ич не се устручавам да го кажам она што јас го мислам , колку и да е тоа навредливо за некој

Toa znachi deka na turskiot oficer bez tronka ustruchavanje i bez obzir kolku kje se navredi kje mu kazhesh direktno vo lice:

- Ene gi komitite vo podrumot! Tamu kje gi najdesh site do eden!
Точно така.Сакаш верувај - сакаш не , но и во реалниот живот искрено си кажувам за се што ќе ме прашаат. Дури и моиве родители и сестра ми често ме критикуваат , и постојано ме упредупредуваат „ Ќерко ти многу ќе страдаш со твојата искреност „Јас ако се обидам да лажам цело време имам грижа на совест и тоа одма ќе го примети секој , затоа си живеам со мојата искреност , барем ми е мирна главата. Жив пример: бившиот дечко знаеше дека не го сакам , бидејќи јас уште на почетокот сама му кажав , но ете сепак беше со мене.

OK Mindy.

Samo kje te potsetam na naslovot na temata:

Shto e doblest: 100% vistina ili ponekogash laga?

Znachi ne se rabpti za postojano kontinuirano lazhenje, kako shto replicirash, tuku za ponekogash laga, spored ekskluzivnsta na momentot.

V sekoj sluchaj, go prifakjam tvojot odgovor kako potpolno validen - ti govorish sekogash vistina, bez obzir na posledicite.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.