IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
Прашање: Dali e doblesno da se govori ekslkuzivno i sekogash samo vistina?
Одговор Гласови Статистика
11 [61,11%]
7 [38,89%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 17:34
Originally posted by Kali Kali напиша:

Гласам за вистина....

Понекогаш, не е битно што ќе кажеш, битно е како ќе го кажеш нештото, во кој момент, и сл.
Вистината не е болна, ако е кажана со љубов, и ако е за вистинската цел (
вистинската според нас, нели). Нема човек кој не го осетил тоа: буквално истото
нешто кажано од двајца луѓе на два различни начини, различно се
доживува: на едниот можеме да му кажеме БРАВО, а другиот ќе го негираме....

Примерот со другарот и сликата: јас би му кажала дека не ми се допаѓа, и
би објаснила зашто. Затоа што го сакам и не е фер да му давам
погрешен фидбек: колку што е тоа за мене, толку е и за него ок.

Вистината и лагата се лице и опачина, а на крајот се’ е во името на вистината среќа

Znachi na prviot primer so deteto bi rekla neshto kako:

- Sine, navisitna imash glava kako fudbalska topka, ama mama mnogu te saka tokmu takov...mama ne saka deca so pomali glavi.

A na turskiot oficer kje mu kazhesh nekako:

- Sokrieni se dolu vo podrumot na crkvata, samo ostavi gi na mira... dechishta be, ne znaat shto pravat... tinejdzheri, nashle pushki nekade pa si igaat "indijanci i kaubojci"... ostavi gi, nema nikakov zijan da napravat.

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 17:37
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 17:31
Originally posted by brza brza напиша:

Originally posted by Mindy Mindy напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

..........- Mamo, mamo... decata mi vikaat deka sum imal glava kako fudbalska topkaaaaa... I sega, ako vie ste mu majkata, shto bi mu rekle na vasheto dete: 1. Da sine, decata imaat pravo, glavata ti e kako fudbalska topka. 2. Ne sine, decata taka ti se smeat bidejki im e krivo oti si najdobriot fudbaler vo maalo. (dvojno lazhenje... em za glavata, em za igranjeto. )
На ова би одговорила вака:Ако сине, нека викаат децата што сакаат и тие не се поарни од тебе среќа
princeso...alal da ti e za dogovorot!да

..i  ne go vikam toa samo zatoa shto ti si toa!голема%20насмевка

Kazhenoto ne e samo odbegnuvanje tuku i laga: тие не се поарни од тебе.

Kako mozhe toa da bide "vistina" ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 16:58
Гласам за вистина....

Понекогаш, не е битно што ќе кажеш, битно е како ќе го кажеш нештото, во кој момент, и сл. Вистината не е болна, ако е кажана со љубов, и ако е за вистинската цел ( вистинската според нас, нели). Нема човек кој не го осетил тоа: буквално истото нешто кажано од двајца луѓе на два различни начини, различно се доживува: на едниот можеме да му кажеме БРАВО, а другиот ќе го негираме....

Примерот со другарот и сликата: јас би му кажала дека не ми се допаѓа, и би објаснила зашто. Затоа што го сакам и не е фер да му давам погрешен фидбек: колку што е тоа за мене, толку е и за него ок.

Вистината и лагата се лице и опачина, а на крајот се’ е во името на вистината среќа
Кон врв
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 16:08
Originally posted by Schatzii Schatzii напиша:

Вистина и само вистинасреќа

Како што сум јас искрена со луѓето кои ми значат и ги ценам, би сакала да ми биде возвратено на ист начинда

Подобро кажи ми ја вистината во лице, отколку да дознаам за неа од некој трет, тоа би ми било поболно.

Poentata ne e kako sakash drugite da bidat kon tebe tuku kakva si ti kon drugite . Zarem ima nekoj sho saka da go lazat....
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 15:25
sekojpat koga ke upotrebime "ponekogash" vo nasite recenici bez smisol....doagja samo...BEZ SMISOL...

Изменето од Joshua_Tree - 16.Октомври.2010 во 15:26
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Schatzii Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Поени: 10600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 14:19

Вистина и само вистинасреќа

Како што сум јас искрена со луѓето кои ми значат и ги ценам, би сакала да ми биде возвратено на ист начинда

Подобро кажи ми ја вистината во лице, отколку да дознаам за неа од некој трет, тоа би ми било поболно.

Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 14:17
Originally posted by Mindy Mindy напиша:

..........- Mamo, mamo... decata mi vikaat deka sum imal glava kako fudbalska topkaaaaa...

I sega, ako vie ste mu majkata, shto bi mu rekle na vasheto dete:

1. Da sine, decata imaat pravo, glavata ti e kako fudbalska topka.

2. Ne sine, decata taka ti se smeat bidejki im e krivo oti si najdobriot fudbaler vo maalo. (dvojno lazhenje... em za glavata, em za igranjeto. )

На ова би одговорила вака:

Ако сине, нека викаат децата што сакаат и тие не се поарни од тебе среќа
princeso...alal da ti e za dogovorot!да

..i  ne go vikam toa samo zatoa shto ti si toa!голема%20насмевка
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 14:13
Гласав за вистина

Цел мој живот сум искрена во апсолутно секоја ситуација и ич не се устручавам да го кажам она што јас го мислам , колку и да е тоа навредливо за некој

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 14:11

Ajde da vi pomognam so edna ilustracija...

Trcha petogodishnoto dete so fizichka maana (ima dva pati pogolema glava od drugite deca) od ulica doma i plachejkji se frla vo majchini skutovi...

- Mamo, mamo... decata mi vikaat deka sum imal glava kako fudbalska topkaaaaa...

I sega, ako vie ste mu majkata, shto bi mu rekle na vasheto dete:

1. Da sine, decata imaat pravo, glavata ti e kako fudbalska topka.

2. Ne sine, decata taka ti se smeat bidejki im e krivo oti si najdobriot fudbaler vo maalo. (dvojno lazhenje... em za glavata, em za igranjeto. )

На ова би одговорила вака:

Ако сине, нека викаат децата што сакаат и тие не се поарни од тебе среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 14:10
Originally posted by anakin anakin напиша:

primerot e neadekvaten

kazi mi ti mesi

za ova... tvoj dobar prijatel umetnik nacrtal slika, ti ja pokazuva i saka da doznae tvoe mislenje
ti ja gledas slikata i sfakjas deka e glupa, neubava, nekreativna prosto sranje u boja

te gleda i ceka da slusne kako ti se dopagja

aj kazi mi ti so bi odgovoril??????

Иако прашањето не е поставено за мене јас би одговорила вака:

Абе брат, искрено сликава не ме фасцинира воопшто. Сепак јас не сум доволно компетентна личност за да ја оценам сликата, а впрочем секој си има свој вкус , па не сме сите луѓе исти.....разбираш среќа
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 13:58
normalno !

...toa mu doagja kako koga ,nekoj na nekoj prosjak  shto burichka niz kontejnerite, da mu kaze  deka dobro izgleda,
...samo za da ne se pochuvctvuva ovoj ..navreden ili povreden!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 13:25
glasav za vistinata.ako se raboti za mali deca ke premolcime,sokrieme i ako treba ke izlazeme zosto se mali,osetlivi.No na vozrasni ke im ja kazam direktno vistinata.

Изменето од Pica pica - 16.Октомври.2010 во 13:25
Кон врв
volkswagen Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Знам, комшивка ми е!

Регистриран: 18.Ноември.2008
Поени: 4820
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај volkswagen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 11:29
за да можам да одберам од овие 2 понудени одговори , тогаш треба да имам ситуација прво на која треба да и барам џаре.... во спротивно не можам да гласам затоа што не се носам според однапред испишани правила...среќатрепкање
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 03:16
Znachi i ti glasah za odgovorot vo anketata pod tochka 2, neli?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,143 секунди.