IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е доблест: 100% вистина или понекогаш лага?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
Прашање: Dali e doblesno da se govori ekslkuzivno i sekogash samo vistina?
Одговор Гласови Статистика
11 [61,11%]
7 [38,89%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 00:35
Во интерес на другите а најчесто сопствениот ќе го изберам помалото зло. Нема да лажам, ама ќе премолчам.
Понекогаш кога сакаш да им ги отвориш очите на луѓето си ги затвараш вратите засекогаш кај некого.
Сум го доживеала ова и многу боли. Подобро е и да излажеш некојпат.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 01:44
Vtor primer...

Komitite begaat pred turskiot asker i se skrivaat vo podrumot na crkvata. Popot gi gleda, se krsti i pochnuva da se moli pred isusovata ikona... askerot stiga do crkvata, baraat naokolu, turskiot oficer go naogja popot i go prashuva;

- Dali aramiite se krijat vo crkvata?

I sega, ako ste vie popot, shto kje odgovorite:

1. Da, tuka se... ene, se krijat vo podrumot.

2. Ne ne sum videl nikogo... sigurno prodolzhile so beganjeto kon shumata (dvojno lazhenje - em ne ste videle, em upatuvate vo pogredhna nasoka ).
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 01:47
primerot e neadekvaten

kazi mi ti mesi

za ova... tvoj dobar prijatel umetnik nacrtal slika, ti ja pokazuva i saka da doznae tvoe mislenje
ti ja gledas slikata i sfakjas deka e glupa, neubava, nekreativna prosto sranje u boja

te gleda i ceka da slusne kako ti se dopagja

aj kazi mi ti so bi odgovoril??????

Изменето од anakin - 16.Октомври.2010 во 01:48
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 01:58
Originally posted by anakin anakin напиша:

primerot e neadekvaten

Jas postavuvam tema, jas postavuvam primeri za da ja ilustriram shto mislam so nea, ti mi kazhuvash deka primerite ne se adekvatni!

Za da znaesh dali primerite se adekvatni treba da znaesh tochno shto mislam, a za da tvrdish deka primerot sigurno ne e adekvaten treba da znaesh podobro od mene shto mislam jas...

Druga rabota e ako ti si mislel na neshto drugo dodeka si go chital vovedniot kometar, pa duri sega ti se razjasnuva temata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:02
primerot ti e neadekvaten

a zal mi e sto ti ne go sfakjas,
a dali mene mi se razjasnuvat temite sega ili ne, toa jas si znam
no gledam si stanal baba vangja

големо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:03
treto
ako e toa tvoja tema, kaj bre si procital deka samo toj sto kje pocne tema smee da postavuva primeri

mesi ti li si ...ili sednal nekoj na tvoj PC... ?????

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:08
mislis lazenje za dobri celi

1. Da, tuka se... ene, se krijat vo podrumot.

2. Ne ne sum videl nikogo... sigurno prodolzhile so beganjeto kon shumata (dvojno lazhenje - em ne ste videle, em upatuvate vo pogredhna nasoka

zamislime deka odgovoril 1, askerite vleguvaat vo podrumot i gi ispotelape komitite kako kucinja... znaci zavrsi losho

zamislime odgovoril 2 , askerite si ispolegale vo trevata i komitite izlegoa i gi ispotepale askerite koto kucinja... znaci zavrsi pak losho

ete kolku e neadekvaten

kade e dobrata cel tuka??? vo vojna???? nema dobra cel

Изменето од anakin - 16.Октомври.2010 во 02:19

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:10
Teмата ме потсетува на романот "Разбој" од Владо Малески, каде останува неодговорено токму ова прашање и е оставено на читателот сам да извлече заклучок дали е благодорно тоа што на старицата Благуна, лагата дека девојката е бремена од нејзиниот син, кој починува во една борба со окупаторите и вдахнува мотив за живот, откако сиот живот го поминала во надеж во тага за починатиот маж, прерано починатите деца, па и синот кој иако останува жив, покрај сте грижа подоцна починува, a на старицата останува сосема сама.

Искрено, иако поминаа месеци откако го прочитав романот, не успеав сеуште да одговорам на прашањето дали навистина лагата дека внучето е од синот на старицата, која повторно и вдахнува живот на измачената жена и и овозможува да живее со помислата дека синот Стојмир ќе продолжи да живее преку внучето е подобра отколку вистината, која благодарение на суровоста, направи жената да остане сосема сама, единствено со својот разбој и гробот на синот во нејзиниот двор, каде ги поминувала деновите...

Изменето од Македон - 16.Октомври.2010 во 02:11
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:11
Originally posted by anakin anakin напиша:

kazi mi ti mesiza ova... tvoj dobar prijatel umetnik nacrtal slika, ti ja pokazuva i saka da doznae tvoe mislenjeti ja gledas slikata i sfakjas deka e glupa, neubava, nekreativna prosto sranje u bojate gleda i ceka da slusne kako ti se dopagjaaj kazi mi ti so bi odgovoril??????

Zavisi od momentot... zatoa jas glasav za odgovorot pod tochka dva:

Laga, dokolku kje pridonese za chovekovata dobrobit.

Ne sum dogmatichen i ne sledam slepo nikakva norma, zakon ili preporaka zatoa shto nekogash nekoi lugje se dogovorile taka ili zatoa shto nekoj prorok, svetec ili starec napishal "Bozhji" zakon.

Sekoj sluchaj e poseben, sekoj moment e unikaten i za sekoj od niv treba da se posveti soodvetno vnimanie. Ne treba da se odnesuva kako po avtomatizam, po shablon, spored nekakov prirachnik za zhiveenje, nebare zhivotot e odnapred odredena avtobuska linija po koja tochno znaeme kade kje se kachime, kolku stanici kje mineme i kade kje slezeme.

Zhivotot e nerpekinata buica vo koja ne mozheme dva pati da capneme vo ista voda, vo koja ne se srekjavame dva pati so ist sluchaj, vo koj NIE SAMITE ne sme dva pati isti vo dva posledovatelni chasa.

Spored toa, zoshto bi ochekuval da se odnesuvam prema mojot prijatel kako po nekoj shablon so odnapred prigotven odgovor?

Treba da procenam spored negovata sostojba dali popolezno bi bilo togash da mu ja kazham vistinata ili ne. Negovata dobrobit e vo prashanje, a ne mojata dogma na govorenje 100% vistina.

Oti bitno e dobrobitieto na chovekot, a ne slepoto drzhanje za pravilata, normite i propisite.

P.S. Ne se nerviraj ako rekov "Druga rabota e AKO ti si mislel na neshto drugo dodeka si go chital vovedniot kometar, pa duri sega ti se razjasnuva temata. Rekov AKO, a ne tvrdev deka si mislel. I ne rekov deka ne smeesh da postavish drug primer.

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 02:15
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:15
bitno e mesi da go nasmees

zasto ti na umetnikot nemozes nitu da mu pomognes nitu da mu odmognes vo negovata kreacija i ponatamosna umetnicka kariera, za toa se kriticari ili negovi musterii

ti si samo negov prijatel, koj ima zadaca da bide samo prijatel,

Изменето од anakin - 16.Октомври.2010 во 02:16

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:28
Pa dobronamernata laga mozhe da bide i smeshka, neli? Mozhe da bide bilo shto vo dadeniot moment.

Kje reagiram onaka kako shto kje me navede situacijata. Mozhe kje ja kazham vistinata (iako tvojov primer ne e advekvaten bidejki se raboti za subjektivnnost), ako vidam deka taka e najdobro, mozham da kazham laga, mozham da premolcham, mozham da go prasham nekoi raboti vo vrska so slikata, idejata, mozhebi vo diskusija kje go navedam samiot da dojde do odgovor...

Изменето од Messenger - 16.Октомври.2010 во 02:34
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 02:54
tocno
subjektivnosta e vo prasanje

i zatoa e vazno... treba da se naucime da lazeme vo subjektivnite okolnosti
togas svetot e poubav

inaku slikata e mozebi dobra i kje se prodade

no toj te prasuva tebe kako ti se dopagja, a tebe ne ti se dopagja ic... no koe fajde od kazuvanje istina... koga i taka taa ne vodi kon napred

Изменето од anakin - 16.Октомври.2010 во 02:55

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 03:16
Znachi i ti glasah za odgovorot vo anketata pod tochka 2, neli?
Кон врв
volkswagen Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Знам, комшивка ми е!

Регистриран: 18.Ноември.2008
Поени: 4820
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај volkswagen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2010 во 11:29
за да можам да одберам од овие 2 понудени одговори , тогаш треба да имам ситуација прво на која треба да и барам џаре.... во спротивно не можам да гласам затоа што не се носам според однапред испишани правила...среќатрепкање
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.