IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонскиот јазик и македонската азбука
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонскиот јазик и македонската азбука

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 105106107108109 146>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 14:41
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Зарем не е показател дека од стотици бугарски историчари, антрополози, етнолози, лингвисти.... не се најде барем еден кој ќе може да даде одговор на овај феномен?   

Феноменот не постои. Има си историски процес, кој не зависи од тебе.
Објасни ми друг феномен.
Ти зошто не зборуваш на македонскиот грчки дијалект на Александар Македонски? Како може да бидеш Македонец, кога зборуваш сосема друг јазик, донесен од задкарпатите?
Плус тоа јазикот кој го зборуваш бил нарекуван од говорниците бугарски јазик уште од 9-10 век, се` до пред неколку децении.

Ете тоа е феномен.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 15:19
Не е феномен туку Теорија на кој како му одговара - потеклото на Славјанскиот јазик изворно не е утврден - теоријата кажува дека тој потекнува од Македонија,првите записи нели - а дали постоел истиот или не постоел истиот за време на Александар и по него не се знае само се нагодува - како од една така и од друга страна нели
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 15:37
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Зарем не е показател дека од стотици бугарски историчари, антрополози, етнолози, лингвисти.... не се најде барем еден кој ќе може да даде одговор на овај феномен?   

Феноменот не постои. Има си историски процес, кој не зависи од тебе.
Објасни ми друг феномен.
Ти зошто не зборуваш на македонскиот грчки дијалект на Александар Македонски? Како може да бидеш Македонец, кога зборуваш сосема друг јазик, донесен од задкарпатите?
Плус тоа јазикот кој го зборуваш бил нарекуван од говорниците бугарски јазик уште од 9-10 век, се` до пред неколку децении.

Ете тоа е феномен.

Јас ти одговорив, кога некој ќе докаже дека јазикот на Филип и Александар бил различен од онај кој денеска модифицирано се зборува во Македонија или дека бил грчки тогаш јас сум првиот кој ќе се повлече.

Македонците за старите Елини биле варвари, дивјаци и недостојни да учестуваат на олиписките игри. Тоа што Алекандар зборувал или поточно бил образуван на грчки, сигурно не го прави Грк. Можеби гркоман, но сигурно не Грк.

Ако по некоја случајност да сме 100% Словени, што е многу малку веројатно, ние во најлош случај сме Македонци веќе 1500 години.

Со оглед дека на територијата на етнографска Македонија доминатен јазик бил Македонскиот или јазикот на македоснките Словени, норамлно е да дражвата се нарекува Македонија, а нардот и јазикот македонски.

Податокот дека кај Македонците најзастапен е генот на античките Македонци (дури 3пати повеќе отколку словенскиот) тогаш ние и по тој основ сме Македонци.

Повели докажи дека ние Македонците несме словенизрани или дека Словените небиле македонизирани.

Мислам дека се повеќе се доведува во прашање теријата дека Словените дошле од зад Карпатите, а се промовира дека Словените всушност биле автохтони, но познати под други имиња.

Како и да е, словенската писменост почнала да се шири од Македонија према север, а не обратно. Основа за словенсакта писменост е говорот на Македонците или поблаго речено говорот на македонските Словени. Не Бугари, зошто во тоа време бугарскиот бил ништо друго сем тукски јазик.

На прашање не се одговара со прашање!

Феноменот околу словнскиот бугарски јазик останува да биде одговорен, расчистен. Неверувам дека некогаш некој во Бугарија ќе биде во состојба да го разјасни.

Историскиот процес за кој зборуваш треба да биде ревидиран од причина што тој е базиран на митови и легенди, преточени во официјалната национална историграфија на новата словенобугарска држава.

Има нешто труло во државата Данска, мислам на Бугарија.

Изменето од Platenik - 14.Октомври.2010 во 15:38
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 15:50

Со оглед дека на територијата на етнографска Македонија доминатен јазик бил Македонскиот или јазикот на македоснките Словени, норамлно е да дражвата се нарекува Македонија, а нардот и јазикот македонски.

Нема начин езикот на Словените околу Солун некоj да го е нарекувал "Македонски". По тоа време Македониjа е мигрирала кон Адрианопол (Одрин). Ако во Одрин са живееле Словени, тие Словени ке бидоха наречени "Македонски Словени". Но нема податоци за вакво.

Податокот дека кај Македонците најзастапен е генот на античките Македонци (дури 3пати повеќе отколку словенскиот) тогаш ние и по тој основ сме Македонци.

Во историjата генетиката има второстепена рола - народноста не е генетически обусловена. Може и да носиш 100 % гените на античен Македонец, а да си Турчин по самосознание.

Мислам дека се повеќе се доведува во прашање теријата дека Словените дошле од зад Карпатите, а се промовира дека Словените всушност биле автохтони, но познати под други имиња.

Ооо ... ти се веке автохтонист? ... Значи веруваш на дивотиите на Аристотел Тентов?
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 15:59

Јас ти одговорив, кога некој ќе докаже дека јазикот на Филип и Александар бил различен од онај кој денеска модифицирано се зборува во Македонија или дека бил грчки тогаш јас сум првиот кој ќе се повлече.

И јас така за бугарскиот.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:00
И сега кај што нема податоци стави си твое слободно интерпретирање - па зошто тебе да ти веруваме а да не веруваме на Слависти,професори кои со темава се занимаваат цел живот.

Или не ти одговара јазик Македонски да има па ако сака пак ТуркоМонголско да се врати
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:05
Словените во околината на Солун се просто словени, како биле и сите други словени на Балканот.
Зошто треба да се македонски словени?
Jазикот исто бил словенски, а не македонски.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:08
Дали можам да заклучам дека со остантиот дел од мојот пост се сложуваш, штом недаваш дополнителен коментар?!

Не сум ништо повеќе автохтонист одколку што сум Македонец, кој зборува на македонски јазик. Македонец по било кој основ кој беше наброен во мојот пост.

Точно генетиката има второстепена ролја при одредувањето на нардоноста. Самосознанието е провостепено кое бездруго може да се моделира според екстерни фактори. Калсичен пример за тоа се денешните Бугари.

Кога зборуваш за Македонија треба да зборуваш за територијата на етнографска Македонија, а не за темата Македонија. Во тој случај ти не си Бугарин туку Перистријанец, нели?

Солун е во рамките на етнографска Македонија, а токму одтаму почнала словенската псименост. Фактот дека во тоа време бугарскито јазик бил туркси и неразбирлив за Мкаедонците неможе никој да го оспори.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:12

А, па за тоа и не треба многу да чекаш. Целиот свет знае дека јазикот на Филип и Александар не бил словенски, самите имиња не им се словенски, барем со оглед на сочуваните стотина древномакедонски глоси

Ancient Macedonian language

Што се однесува до Каменот од Розета, токму македонските лингвисти, и славистите, како и палеолингвистите, го окарактеризираа трудот на Тентов и Бошевски како невалиден и ненаучен.
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:15
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Словените во околината на Солун се просто словени, како биле и сите други словени на Балканот.Зошто треба да се македонски словени?Jазикот исто бил словенски, а не македонски.

И да се само Словени (според визнтиската теминологија), а се од териториајта на Македонија норамлно би било да се македонски, нели?

Едно е сигурно небиле бугарски, а најмалку Бугари. Барем тогаш се знаело кои биле Бугарите.

Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:17

Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Словените во околината на Солун се просто словени, како биле и сите други словени на Балканот.Зошто треба да се македонски словени?Jазикот исто бил словенски, а не македонски.

И да се само Словени (според визнтиската теминологија), а се од териториајта на Македонија норамлно би било да се македонски, нели?

Едно е сигурно небиле бугарски, а најмалку Бугари. Барем тогаш се знаело кои биле Бугарите.

Платеник, не според византиската терминологија, туку според самите Словени. Си има пишани документи за тоа токму од просветителите и нивните следбеници.

Многу ја растегаме таа теорија за егзонимите, ама едноставно не е така. За се си има црно на бело.
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:18

Кога зборуваш за Македонија треба да зборуваш за територијата на етнографска Македонија, а не за темата Македонија. Во тој случај ти не си Бугарин туку Перистријанец, нели?

Солун е во рамките на етнографска Македонија, а токму одтаму почнала словенската псименост. Фактот дека во тоа време бугарскито јазик бил туркси и неразбирлив за Мкаедонците неможе никој да го оспори.

Ке можеш ли да ми дадеш дефинициjа за поимот "етнографска Македонија"?
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:24
Види дури хрватите обjаснуваат за  глаголицата коjа е два вида- бугарска и хрватска, за кирилицата, и како од Бугариjа се шири писменоста и книжевноста кон Русиjа и Србиjа.

Нема ни збор за македонски jазик и македонски словени:

Изменето од lav4eto - 14.Октомври.2010 во 16:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2010 во 16:27
Originally posted by Pat Pat напиша:

А, па за тоа и не треба многу да чекаш. Целиот свет знае дека јазикот на Филип и Александар не бил словенски, самите имиња не им се словенски, барем со оглед на сочуваните стотина древномакедонски глоси<span style="visibility: visible;" id="main"><span style="visibility: visible;" id="search"></span></span>Ancient Macedonian language Што се однесува до Каменот од Розета, токму македонските лингвисти, и славистите, како и палеолингвистите, го окарактеризираа трудот на Тентов и Бошевски како невалиден и ненаучен.

И тебе ќе те прашам, со останатиот дел на постот се сложуваш?

Како туркомонгослкиот бугарски јазик станува словенобугарски? Политички?!

Патем, што тоа докажува? Дали занчи дека Македонците се словенизирале, па штом се словенизирале тие неможат да се нарекуват Македонци? Според кого? Според бугаризраните или според хеленизираните, словени, и албанци?

Мислам дека ми должиш одговор на еден мој пост.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 105106107108109 146>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.