IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 7>
Автор
Порака
YODA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 205
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај YODA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2006 во 21:27

sard братче, се многу убо објасна, се ти беше на место, и мене ми се отворија очите за многу мои ставови, ама на крајо ја оплеска. На крајо ја напрај работата да се смета за грев. Не е логичен ставот дека човекот прави грев додека врши работа, оти не можи истата работа да се смета за грев во една ситуација а да не се смета во друга. Самата немарност во работата е грешка, ама не и грев. Грев прај чоеко ко ќе свесно ја заеби работата, а не од немарност. Во моменто на немарност чоеко не поседува моќ да си го контролира телото со помош на разумот. Така да чоеко додека врши чесна работа тој не може да направи грев.
и то...
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 09:42
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Se' sto e gnasno go narekuvame Svinja. A se sto e nezno i milo BUTEL go narekuvame JAGNE.

Tuka moze da se vidi ednostavno kako tvrdoglavosta ne dava da se popustat i da se priznaat nekoi raboti.

Sekoe Dobro.

Која ти е поентата што мене ме прозиваш овде?
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 20:28
Originally posted by YODA YODA напиша:

sard братче, се многу убо објасна, се ти беше на место, и мене ми се отворија очите за многу мои ставови, ама на крајо ја оплеска. На крајо ја напрај работата да се смета за грев. Не е логичен ставот дека човекот прави грев додека врши работа, оти не можи истата работа да се смета за грев во една ситуација а да не се смета во друга. Самата немарност во работата е грешка, ама не и грев. Грев прај чоеко ко ќе свесно ја заеби работата, а не од немарност. Во моменто на немарност чоеко не поседува моќ да си го контролира телото со помош на разумот. Така да чоеко додека врши чесна работа тој не може да направи грев.

Немарноста може да биде свесна и несвесна. Кога го употребив зборот немарност мислев на свесна невнимателност. Ако некој несакајќи стори нешто тоа не е грев туку грешка како што рече. Но ако тоа постојано му се случува зборува за невнимателен човек кој го изгубил осетот за таа работа. Тоа е веќе грев, а тежината на гревот е различен зависно кое добро се повредува со немарноста.

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај YODA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 21:48

Originally posted by sard sard напиша:

Немарноста може да биде свесна и несвесна. Кога го употребив зборот немарност мислев на свесна невнимателност. Ако некој несакајќи стори нешто тоа не е грев туку грешка како што рече. Но ако тоа постојано му се случува зборува за невнимателен човек кој го изгубил осетот за таа работа. Тоа е веќе грев, а тежината на гревот е различен зависно кое добро се повредува со немарноста.

ЕЕЕЕ, сега како шо треба ја постави работата. Тука си во право.

и то...
Кон врв
LORD Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Април.2006
Поени: 75
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LORD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2006 во 01:15

Kako togas ni Isus ne jadel svinsko? Znaci onoj koj po greska go obozvate za Bog isto prakticiral da ne koristi svinjsko... kade e kontradikicijata kaj vas koji go negirate deloto i zivotot na Isus ili kaj nas ???

Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2006 во 08:44
Originally posted by LORD LORD напиша:

Kako togas ni Isus ne jadel svinsko? Znaci onoj koj po greska go obozvate za Bog isto prakticiral da ne koristi svinjsko... kade e kontradikicijata kaj vas koji go negirate deloto i zivotot na Isus ili kaj nas ???

Каде пишува во Библијата дека Исус не јадел свинско ?

Прва књига Мојсијева, глава 9.

1. И Бог благослови Ноја и синове његове, и рече им; рађајте се и множите се и напуните земљу;

2. И све звери земаљске и све птице не*еске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.

3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.

4. Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.

5. Јер ћу и вашу крв, душе ваше, искати; од сваке ћу је звери искати; из руке самог човека, из руке сваког брата његовог искаћу душу човечију.

6. Ко пролије крв човечију, његову ће крв пролити човек; јер је Бог по свом обличју створио човека.

7. Рађајте се дакле и множите се; народите се веома на земљи и намножите се на њој.
8. И рече Бог Ноју и синовима његовим с њим, говорећи:
9. А ја ево постављам завет свој с вама и с вашим семеном након вас,
10. И са свим животињама, што су с вама од птица, од стоке и од свих звери земаљских што су с вама, са свачим што је изашло из ковчега, и са свим зверима земаљским.

11. Постављам завет свој с вама, те одселе неће ниједно тело погинути од потопа, нити ће више бити потопа да затре земљу.

12. И рече Бог: Ево знак завета који постављам између се*е и вас и сваке живе твари, која је с вама до века:

13. Метнуо сам дугу своју у облаке, да буде знак завета између мене и земље.
14. Па кад облаке навучем на земљу, видеће се дуга у облацима,
15. И опоменућу се завета свог који је између мене и вас и сваке душе живе у сваком телу, и неће више бити од воде потопа да затре свако тело.

16. Дуга ће бити у облацима, па ћу је погледати, и опоменућу се вечног завета између Бога и сваке душе живе у сваком телу које је на земљи.

17. И рече Бог Ноју: То је знак завета који сам учинио између се*е и сваког тела на земљи.
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2006 во 08:56
Христос ги исполнил формалните правила. Ние се спасуваме со верата во оној кој ги исполнил формалните старозаветни правила. А неформалните (суштински) правила биле дополнително дообјаснети и се задолжителни со Христовата проповед.
Ако веќе прашуваш зошто Христос не јадел свинско исто така јас можам да прашам: Христос никогаш не ја бричел својата брада според старозаветниот закон, а муслиманите тоа го прават. Зошто?
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2006 во 12:57
Jas kolku sto znam i muslimanite go pocituvaat Isus i Marija (Bogorodica), no ne znam dali toa go pravat zaradi toa sto tie ne jadele svinsko ili zaradi toa sto Licnosta Hristova e edinstvenata realna ubavina vo istorijata na covestvoto. "Ubavinata ke go spasi svetot" - rekol mudriot Dostoevski, tuka e temelot i smislata na hristijanstvoto, a ne vo jadenjeto. Hristos verbalno gi pobedil fariseite koi mu zameruvale zardi navodno nepocituvanje na Zakonite i propisite na evrejskata religija. Setete se na zborovite "Vo sabota e dozvoleno da se pravat dobri dela" koga tie mu zameruvale sto izlekuval eden faten vo sabota koga po pravilo ne se raboti nisto ili "toj sto jade neka ne go ukoruva toj sto ne jade i onoj sto ne jade neka ne go ukoruva onoj sto jade, zasto ako nekoj jade toa go pravi za Gospoda i obratno..."- rekol apostol Pavle. Ako nekoj go pravi pobobar covek nejadenjeto svinsko meso vednas mu ja simnuvam kapata. Dali nekoj mu se priblizil na Bozjoto sovrsenstvo so nejadenjeto - se somnevam. Nie ne go podrzavame Hristos vo nejadenjeto svinsko ili vo nekoe drugo nadvoresno pravilo i formalnost, tuku vo ljubovta, razbiranjeto, slobodata, napreduvanjeto, trpenieto, smirenieto itn, sto realno ne pravi podobri lugje i sto veruvam ke se slozite e vistinskata smisla na naseto postoenje. Pozdrav.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај YODA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2006 во 17:07

Не баш убавината туку љубовта ќе го спаси светот.
и то...
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 10:00
Ubavinata e zemena kako sinonim za site doblesti, vklucuvajki ja i ljubovta. Pozdrav
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 13:43

Цитирај 2. И све звери земаљске и све птице не*еске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.

3. Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву.

Dali so ova vi e dozvoleno i kucesko meso ?
Izgleda deka dozvoleno vi e. Ako ne si go postavuvate prasanjeto zosto vi e dozvoleno Kuceskoto a ne go jadete togas zosto postavuvate prasanja zosto ni e zabraneto Svinskoto ? Zosto nikoj macka ne jade ? A dozvoleno vi e se' da jadete.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 13:47

Izgleda deka dozvoleno vi e. Ako ne si go postavuvate prasanjeto zosto vi e dozvoleno Kuceskoto a ne go jadete togas zosto postavuvate prasanja zosto ni e zabraneto Svinskoto ? Zosto nikoj macka ne jade ? A dozvoleno vi e se' da jadete.
дозволено е!
Не јадеме затоа што не сакаме

Познато ти е каква е Италијанската Кујна? Официјално, тие (Италијаните) се РимоКатолици - Христијани

Изменето од Pravoslavie - 22.Јуни.2006 во 13:49
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 14:46
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

дозволено е!
Не јадеме затоа што не сакаме

Tolku ednostavno odgovarate a tolku zahtevate objasnuvanja na prasanjeto zosto ni e zabraneto svinsko a vam vi e dozvoleno sestonesto.  Ajde sega malce stavi go prstot vo glava. Dozvoleno vi e da jadete i gluvci i crvi i konji i svinji a cela tema e otvorena zosto vo Islamot zabraneto e svinskoto... da e samo prasanje od cisto interesiranje,koj ti bara,tuku zaradi toa go smetate Islamot za pogresen.
PS:Vo odreden slucaj i svinskoto e dozvoleno. No receno e deka e STETNO ZA ZDRAVJETO.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2006 во 15:13
она што го кажа ти Миралем во врска со Ное и свињата изгледа апстрактно, од гледна точка на к*ранот.

Miralem напиша:

Koga Allah dz.s za vremeto na Nuh a.s najavil Poplava,togas na Nuh (Noe) a.s mu naredil da od sekoe zivotno sobere po eden par.Koga go storil toa Nuh parovi gi staval vo Brodot,koga dosla svinjata na red,go zaprasal na Stvoritelot kakvo e ova zivotno ? Togas Toj mu objavil. Toa zivotno ke vi posluzi necistotijata da vi ja jade,izmetot od site zivotni sto ke go pravat taa ke go jade. I zatoa Bog ja stvoril svinjata.

Зошто Совршениот би создал животно кое го јаде изметот, кој е всушност парчиња храна од кои е извадено сето она што е хранливо и корисно и во кое нема ништо од што еден цицач (свињата) би можел да се нахрани телесно ?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.