|
СВИНСКОТО МЕСО ВО ИСЛАМОТ |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | ||
YODA
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 205 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
sard братче, се многу убо објасна, се ти беше на место, и мене ми се отворија очите за многу мои ставови, ама на крајо ја оплеска. На крајо ја напрај работата да се смета за грев. Не е логичен ставот дека човекот прави грев додека врши работа, оти не можи истата работа да се смета за грев во една ситуација а да не се смета во друга. Самата немарност во работата е грешка, ама не и грев. Грев прај чоеко ко ќе свесно ја заеби работата, а не од немарност. Во моменто на немарност чоеко не поседува моќ да си го контролира телото со помош на разумот. Така да чоеко додека врши чесна работа тој не може да направи грев. |
||
и то...
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Која ти е поентата што мене ме прозиваш овде? |
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Немарноста може да биде свесна и несвесна. Кога го употребив зборот немарност мислев на свесна невнимателност. Ако некој несакајќи стори нешто тоа не е грев туку грешка како што рече. Но ако тоа постојано му се случува зборува за невнимателен човек кој го изгубил осетот за таа работа. Тоа е веќе грев, а тежината на гревот е различен зависно кое добро се повредува со немарноста. |
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
YODA
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 205 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ЕЕЕЕ, сега како шо треба ја постави работата. Тука си во право. |
||
и то...
|
||
LORD
Група Регистриран: 02.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 75 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kako togas ni Isus ne jadel svinsko? Znaci onoj koj po greska go obozvate za Bog isto prakticiral da ne koristi svinjsko... kade e kontradikicijata kaj vas koji go negirate deloto i zivotot na Isus ili kaj nas ??? |
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Христос ги исполнил формалните правила. Ние се спасуваме со верата во оној кој ги исполнил формалните старозаветни правила. А неформалните (суштински) правила биле дополнително дообјаснети и се задолжителни со Христовата проповед.
Ако веќе прашуваш зошто Христос не јадел свинско исто така јас можам да прашам: Христос никогаш не ја бричел својата брада според старозаветниот закон, а муслиманите тоа го прават. Зошто? |
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
Vlade
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas kolku sto znam i muslimanite go pocituvaat Isus i Marija (Bogorodica), no ne znam dali toa go pravat zaradi toa sto tie ne jadele svinsko ili zaradi toa sto Licnosta Hristova e edinstvenata realna ubavina vo istorijata na covestvoto. "Ubavinata ke go spasi svetot" - rekol mudriot Dostoevski, tuka e temelot i smislata na hristijanstvoto, a ne vo jadenjeto. Hristos verbalno gi pobedil fariseite koi mu zameruvale zardi navodno nepocituvanje na Zakonite i propisite na evrejskata religija. Setete se na zborovite "Vo sabota e dozvoleno da se pravat dobri dela" koga tie mu zameruvale sto izlekuval eden faten vo sabota koga po pravilo ne se raboti nisto ili "toj sto jade neka ne go ukoruva toj sto ne jade i onoj sto ne jade neka ne go ukoruva onoj sto jade, zasto ako nekoj jade toa go pravi za Gospoda i obratno..."- rekol apostol Pavle. Ako nekoj go pravi pobobar covek nejadenjeto svinsko meso vednas mu ja simnuvam kapata. Dali nekoj mu se priblizil na Bozjoto sovrsenstvo so nejadenjeto - se somnevam. Nie ne go podrzavame Hristos vo nejadenjeto svinsko ili vo nekoe drugo nadvoresno pravilo i formalnost, tuku vo ljubovta, razbiranjeto, slobodata, napreduvanjeto, trpenieto, smirenieto itn, sto realno ne pravi podobri lugje i sto veruvam ke se slozite e vistinskata smisla na naseto postoenje. Pozdrav.
|
||
YODA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не баш убавината туку љубовта ќе го спаси светот. |
||
и то...
|
||
Vlade
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 193 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ubavinata e zemena kako sinonim za site doblesti, vklucuvajki ja i ljubovta. Pozdrav
|
||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дозволено е!
Не јадеме затоа што не сакаме
Познато ти е каква е Италијанската Кујна? Официјално, тие (Италијаните) се РимоКатолици - Христијани Изменето од Pravoslavie - 22.Јуни.2006 во 13:49 |
||
||
Miralem
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1056 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tolku ednostavno odgovarate a tolku zahtevate objasnuvanja na prasanjeto zosto ni e zabraneto svinsko a vam vi e dozvoleno sestonesto. Ajde sega malce stavi go prstot vo glava. Dozvoleno vi e da jadete i gluvci i crvi i konji i svinji a cela tema e otvorena zosto vo Islamot zabraneto e svinskoto... da e samo prasanje od cisto interesiranje,koj ti bara,tuku zaradi toa go smetate Islamot za pogresen.
PS:Vo odreden slucaj i svinskoto e dozvoleno. No receno e deka e STETNO ZA ZDRAVJETO.
|
||
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
она што го кажа ти Миралем во врска со Ное и свињата изгледа апстрактно, од гледна точка на к*ранот.
Miralem напиша:
Koga Allah dz.s za vremeto na Nuh a.s najavil Poplava,togas na Nuh (Noe) a.s mu naredil da od sekoe zivotno sobere po eden par.Koga go storil toa Nuh parovi gi staval vo Brodot,koga dosla svinjata na red,go zaprasal na Stvoritelot kakvo e ova zivotno ? Togas Toj mu objavil. Toa zivotno ke vi posluzi necistotijata da vi ja jade,izmetot od site zivotni sto ke go pravat taa ke go jade. I zatoa Bog ja stvoril svinjata.
Зошто Совршениот би создал животно кое го јаде изметот, кој е всушност парчиња храна од кои е извадено сето она што е хранливо и корисно и во кое нема ништо од што еден цицач (свињата) би можел да се нахрани телесно ? |
||
||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |