|
Lingua Latina - само јас ли го мразам? |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
абе testis било сведок , значи јајцата се сведоци на мушкоста
шала на страна, многу е комплициран латинскиов, и не знам зашто сеуште го учиме, освен во медицинска терминологија никаде не се користи на друго место, нема потреба да се учи неговата граматика, кога не би било потребно да составиш цела реченица на латински без потреба на учениците им се додава материјал за учење (и тоа тежок) |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nulla lingua tam dificillis est quin disci possit! |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
Schatzii
Сениор Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
4 години учев латински во гимназија и добро ми одеше,
но што останало во оваа глава од сето тоа
хмм па најмногу поговорките што ги учевме
|
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
gogic
Нов член Регистриран: 21.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 32 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mnogu e tezok i mislam ne treba da se uci bidejki e izumren jazik
|
|
LiDivio
Модератор Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е изумрен јазик, туку само неговорен јазик (во Ватикан е службен јазик). Колку само латинизми има во мк јазик, повеќе отколку словенски зборови.
Сите романски јазици имаат потекло од латинскиот (италијански, шпански, португалски, француски, романски...). Ако го знаеш латинскиот изучувањето на овие јазици ќе ти биде песна.
Повели примери на латинизми во англискиот јазик:
miseria - misery
repraesentatio - representation
praesens - present
servus - servant
toxicum - toxic
|
|
Renatax
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нормално дека не е изумрен,иако не се користи говорно,латинските зборови и денес имаат примена во медицината,науката,академството и правото,па токму заради неговата примена во наведените области,тој сеуште се изучува во некои средни училишта и факултети.
А што се однесува за неговата тежина на изучување,малку е дискутабилно....за некои и германскиот јазик е тежок,што значи прашање е колкав е интересот да се научи. |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
го МРАЗАМ од дното на душата, подлабоко од физика, хемија и биологија во КОМПЛЕТ..... пукнав од тој јазик а тек до мај....
никако не можам да учам на памет... пробав со сите расположливи техники, се утепав од боење на наставки, се изнапрепишував на одделни ливчиња... едноставно НЕ МОЖАМ ДА УЧАМ НА ПАМЕТ !!!! ууууууух.... го мразам и ќе го мразам засекогаш |
|
Renatax
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не вели дека го мразиш Бисерна,ти едноставно немаш афинитет кон овој јазик ,затоа тешко ти оди неговото совладување.
Ама од толку употребувани техники,сигурна сум дека нешто ќе остане меморирано во твоето паметно главче. |
|
|
|
mariija
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2459 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mens sana in corpore sano
|
|
Renatax
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само ти вежбај систер............ |
|
|
|
Tiggy Vicious
Сениор Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бидејќи учам медицина, учам латински и морам да кажам дека и не е нешто посебно тежок, бар не за мене, само е досаден и ме напнува ептен. За мразење не, башка и професорката е срцка, онака вицкаста и фино објаснува, ама мојата тупа не го регистирра тоа и така... Не ми е толку битно да знам течно да зборам латински, битно ми е да ги знам латинските имиња на деловите од човечкото тело и да ги знам падежите, кои ми се крајно досадни и ретардирани.
|
|
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
|
BisernA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.... заборавив да додадам дека многу е битен пристапот на професорот... кога некој има разбирање дека јазикот е мртов и дека не се употребува, многу полесно ќе ти оди... ама кога некој те тера со сила... абе какви ACI, NCI одложни и полуодложни глаголи.... каква грчка деклинација.... ништо од тоа нема да ми притреба... ми се лоши од самата помисла дека утре ќе треба тоа да учам :D исто да додадам дека учебникот би требало повеќе да застапува познати фрази и изреки, а не ние само ја тупиме граматика.... затоа што нема да ни требааааа! п.с. ни ДА не знам на латински да кажам, а учам напредно ниво.... оооо п.п.с. ренатах, се трудам ама... со сила кога е, ништо не е убаво |
|
DarlinG
Сениор *Lara*Croft* Регистриран: 09.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1621 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кон одговорот на прашањето:
-Не грижи се, не си сама. |
|
|
|
BisernA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
научи ли за утре ... о и о он е о - препознај ја :P денеска имав латинска поговорка на фб, замислете.... |
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |