Lingua Latina - само јас ли го мразам?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13946
Датум на принтање: 21.Април.2025 во 20:46 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Lingua Latina - само јас ли го мразам?
Постирано од: Anne_sk
Наслов: Lingua Latina - само јас ли го мразам?
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 12:57
Vo gimnaziite dokolku vo treta godina odberete podracje - prirodni nauki ili opstestveni nauki ke ucite latinski jazik.
Mene licno casot mi e utepuvacka...Se se uci na pamet, delkinacii, padezite, tie nastavkite
Ste ucele li vie latinski, kakvo iskustvo imate i mislite li deka treba da se uci latinskiot jazik?
------------- I LOVE MY LIFE
|
Коментари:
Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 13:19
Sekako deka treba..Mislam deka i pokraj toa sto e mrtov jazik,sepak latinskiot e osnovata na poveketo denesni jazici.E sega ne treba da se preteruva,i da mu se pridava nekoe mnogu golemo znacenje ,vo smisol na ucenje kako sto rece padezite i deklinaciite na pamet,no sepak mislam deka sekoj urban covek denes bi trebalo da ima bar minimalno poznavanje na latinskiot jazik
Anne_sk discipula est ?
a bidejki denes se IZBORI voi toj duh ke kazam nesto mnogu pametno na latinski.."NIHIL RERUM HUMANARUM TAM INSTABILE AC FLUHUM QUAM POTENTIA SUA VI NIXA
------------- I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 13:57
Nemoj da go mrazis, potrudi se da go naucis kolku sto mozes, tezok e ama vredi! Nekogas mozebi i ke se kaes sto ne si go naucila koga si imala moznost, zatoa knigata vo raka i na ucenje!..
(Patot do zvezdite e poslan so teskotii.)

------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: alan ford
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 14:03
anastea me potseti deka zaboraviv da prevedam ona sto prethodno go napisav
NIHIL RERUM HUMANARUM TAM INSTABILE AC FLUHUM QUAM POTENTIA SUA VI NIXA...ili "NISTO VO COVECKIOT ZIVOT NE E TOLKU NEPOSTOJANO ,KAKO VLASTA KOJA SE POTPIRA SAMA VRZ SOPSTVENATA SILA"
------------- I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
Постирано од: Eli
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 14:28
Spored mene mislam deka treba da se izucuva latinskiot,no samo vo ucilistata kade sto e potrebno,na pr.medicina ili istorija,znaci tamu kade sto toj se uste se koristi ili farmacija na pr..zatoa sto vo gimnazija mislam deka bas i ne e potrebno,dokolku navistina posle ic ne go koristis..podobro da imas nekoj predmet ili da ides u sekcija namesto toa..spored mene
|
Постирано од: mladprofesor
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 12:20
jas bi te pokanil da dojdes kaj mene na cas i mozda ke vidis deka Latinski jazik ne e tolkav bauk kako sto si imas uvrteno vo glavata.
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 12:22
JAs bi te prasal dali mislis deka site ke odat na medicina ili farmacija od medicinsko uciliste????!!!!
Ili deka takva moznost ima i od gimnazija
osnovata na svetskata kultura e vo Rimskata kultura i so toa i vo Latinski jazik
Pozz
|
Постирано од: blackeye
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 16:03
mladprofesor напиша:
jas bi te pokanil da dojdes kaj mene na cas i mozda ke vidis deka Latinski jazik ne e tolkav bauk kako sto si imas uvrteno vo glavata.
|
------------- Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 06.Ноември.2008 во 16:55
Јас сум против изучување на латинскиот јазик во гимназиите. Барем не на оваков начин како што се учи *. Апсурдноста на изучувањето ја согледувам во:
1. учењето граматиката. Каде таа граматика ќе најде практична примена? И во медицината, и во фармацијата и во историјата ... таа граматика не е потребна. Потребни се само зборови.
2. годините кога се учи Во последниве години незнам во која година се изучува латинскиот јазик. Кога јас учев во гимназија (19 ... ) тоа беше во I и II година. И објаснувањето на професорите дека „ќе се има потреба од латински јазик ако некој се запише на медицина ... бла, бла “ не држеше, бидејќи после учењето на јазикот, се правеше 2 години пауза (III и IV), за кое време речиси се што си учел се’ заборава. Од сето тоа што сум го учел останале само педесетина поговорки. Некој ни тоа не го запаметил. И што фајде од тоа што сме учеле и што некој можеби и година губел за тој латински?
* - Многу пологично за мене би било, ако веќе мора (а и пожелно е поради степенот на општа култура), латинскиот да се учи токму на крајот од гимназиското образование. Дури би предложил тој да биде едносеместрален испит (предмет).
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 10.Ноември.2008 во 19:53
jas mislam deka ne treba da si ogranicen vo nisto. Gramatika ako ne znae doktorot ke ja pogresi dijagnozata ili aptekarot ke dade pogresen lek. zborovi se potrebni da ama treba i recenica da znaes da sostavis. kazi mi vo koj jazik ima samo zborovi????
Vo pravo si deka treba da se uci vo poslednite godini od sredno i sega taka i se uci da znaes mora da ima nekoja zrtvena generacija ima takvi mn vo nasevo opstestvo. I da znaes ako si gi zapamtil pogovorkite si naucil nesto vo zivotot. Um se ponataka ako znaes da gi primenis
|
Датум на внесување: 10.Ноември.2008 во 19:56
Moram da si dokazam zosto e ubav latinskiot i zosto e korisen
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 10.Ноември.2008 во 21:20
латинскиот јазик во средните училипта треба да се учи само во средно медицинско, последна година, и тоа строго на тема медицина.
За факлутетите малце е поинаква состојбата. Сите што учат јазици поради книжевност од тнр. романска група(италијански, португалски, шпански, француски, романски, рето-романски, каталонски, влашки) треба да учат и латински поради тесната врска со истиот при развојот на тие јазици. Но оние кои се подготвуваат за толкување(усно преведување) генерално немаат потреба, освен можеби општ осврт на латинизмите кои се среќаваат во политиката и економијата(de facto, ad hoc, a.d., и тн.)
Оние кои сакаат да се запознаат посериозно со историјата на Македонија освен латински задолжитгелно треба да научат и старо-грчки.Истото важи за оние кои мислат да се занимаваат со историјата на Европа во периодот од 3-4 в.п.н.е. до 1800тите. Купишта интересни книги се пишувани токму на латински јазик.
латинскиот јазик некогаш бил како денес англискиот. Но веќе не е. Учете албански и/или грчки и/или турски!
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2008 во 08:37
mladprofesor напиша:
jas mislam deka ne treba da si ogranicen vo nisto. Gramatika ako ne znae doktorot ke ja pogresi dijagnozata ili aptekarot ke dade pogresen lek. zborovi se potrebni da ama treba i recenica da znaes da sostavis. kazi mi vo koj jazik ima samo zborovi???? ... |
Еј, жити мајка - немој! Ами јас немам 16 години па да ми кажуваш.  46 ги имам! Немој да ми речеш дека има 1 (еден) лекар или фармацеу(в)т кој врз основа на своето познавање на латинската граматика ги поставува дијагнозите или издава лек! Ти се молам! И јас, како агроном, ги знам латинските имиња (систематизација) на повеќе стотини растенија, имиња (систематизација) на инсекти и имиња на делови од нивното тело, имиња на предизвикувачи на болести кај растенијата, ... ама од граматиката врска немам. Што тука би ми помогнало моето познавање на пр. за зборот res (предмет) кој во петта деклинација се менува
Singular Plural
res res rei rerum rei rebus rem res res res re rebus Колку што после 30 години ме држи сеќавањето, мислам дека овака некако беше менувањето! Во ред би било да сум јас единствениот, но како мене се (буквално!?) сите. Р.Ѕ. Да не бидам погрешно сватен. Кај некои професии навистина треба изучување и на граматиката. На пр. кај некои лингвисти, кај историчари, археолози ...!
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: nelson
Датум на внесување: 12.Ноември.2008 во 01:09
definitivno da, ama mozda ne na vakov nacin!
------------- Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2008 во 10:24
Да, токму тоа и го велам 5-6 поста погоре, во забелешката на крајот (*).
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2008 во 19:48
sekoja cest na toa sto ste go zapamtile,Ama na 46 god treba i pozralo da razmisluvate, ako treba da e taka da ve [ratime vo biro za razvoj na obrazovanie i vie oblikuvajte ja programata za sredno obrazovanie zatoa sto ste mn pameten!!!
i ne ziveeme site vo zabluda, i ne mi e jasno kako mozat da se site pametni kako vas??? stvarno se cudam
vi blagodaram na iscrpnite izlaganja i komentari
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Ноември.2008 во 20:42
a shto ke ti e latinski?!,...osven za,...krstoslovki reshavanje!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 13.Ноември.2008 во 21:16
..jas mislam deka site nie tuka sme da si iskazeme svoi stavovi... svoi razmisluvanje odnosno da polemizirame i dokolku bi se soglasile site vo se temite bi trebalo edna po edna da gi zatvorame. zatoa ve molam bez negiranje na tugite mislenja.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Ноември.2008 во 21:25
go ,..poddrzuvam gornoto mislenje!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 09:15
Anne_sk напиша:
Vo gimnaziite dokolku vo treta godina odberete podracje - prirodni nauki ili opstestveni nauki ke ucite latinski jazik.
Mene licno casot mi e utepuvacka...Se se uci na pamet, delkinacii, padezite, tie nastavkite
Ste ucele li vie latinski, kakvo iskustvo imate i mislite li deka treba da se uci latinskiot jazik? |
Ave amica-mihi nomen Anthony est
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2008 во 16:29
Момче младо! Прво, во еден од твоите претходни постови велиш:
mladprofesor напиша:
jas mislam deka ne treba da si ogranicen vo nisto.... |
Молчешкум преминав преку ова, сметајќи дека не е со некоја тенденциозност. Потоа, го пишуваш следново:
mladprofesor напиша:
sekoja cest na toa sto ste go zapamtile,Ama na 46 god treba i pozralo da razmisluvate, ako treba da e taka da ve [ratime vo biro za razvoj na obrazovanie i vie oblikuvajte ja programata za sredno obrazovanie zatoa sto ste mn pameten!!!
i ne ziveeme site vo zabluda, i ne mi e jasno kako mozat da se site pametni kako vas??? stvarno se cudam
vi blagodaram na iscrpnite izlaganja i komentari |
Не гледам причина зошто во твоите зборови има толакава иронија и цинизам? (Несакам да го употребам зборот злоба, сепак би бил претежок)! Дали со некој дел од моите пишувања те навредив лично тебе, за да ти на оваков начин ми враќаш? Дали можеби твојот револт (да не речам бес) кон мене е само израз на твојата немоќ со аргументи да ми одговориш на моето прашање: дали на лекарите им треба познавање на латинската граматика за да ја пишат дијагнозата на болеста или препишаниот лек? Дали можеби и ти си еден од креаторите на оваквиот образовен систем, па секое воочување на грешките и лично те погодува? Навистина неможам да најдам објаснување и да ја сватам твојата огромна нетрпеливост и потценување кон некој кој искажал спротивно мислење на твоето убедување! Го разбирам бунтовниот младешки дух и отпорот кој се јавува кај нив од мислењата и ставовите на постарите, но сепак треба да се контролираат однесувањата и, одредени работи (кои се косат со твоите видувања), да се прифатат како реални. Зарем не беше реално моето тврдење, дека латинскиот треба да се учи во завршните години на средното образование? Ете, после направената промена, сепак испаѓа дека сум бил во право (навистина сум бил паметен ), за што и ти се согласи:
mladprofesor напиша:
... Vo pravo si deka treba da se uci vo poslednite godini od sredno i
sega taka i se uci da znaes mora da ima nekoja zrtvena generacija ima
takvi mn vo nasevo opstestvo. I da znaes ako si gi zapamtil pogovorkite
si naucil nesto vo zivotot. Um se ponataka ako znaes da gi
primenis |
Ова е доказ дека навистина имало неспособни во бирото за развој на образованието кои правеле катастрофални грешки, кои се провлекувалие низ многу генерации. Затоа воопшто не ти држи забелешката „како можат да се сите паметни како вас“. Доколку и понатаму се продолжи со игнорантскиот однос на/кон секоја добронамерна критика, оваквите луѓе и понатаму ќе придонесуваат да имаме „жртвени генерации“!
И на крај:
mladprofesor напиша:
... i ne ziveeme site vo zabluda, i... |
Нема преблем . Живеј си ти во твојата заблуда дека не си во заблуда. Тоа е твое неоттуѓиво право.
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2008 во 02:47
Море луѓе! Го виде некој младиов професор? „Галиба“ ќе губиме час?! 
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:07
Mislam deka latinskiot treba da se uci samo dokolku smetas deka navistina ke ti bide potreben za ponatamu vo toa sto ke go rabotis. Na primer kaj moze edno medicinsko uciliste bez latinski jazik? Jas go ucev vo prva godina, interesen jazik, navistina iako e mrtov ....
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 00:39
Lingua latina est Закон
------------- За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 11:54
АЈ, шОм почна со латински поговорки да видиме колку ги знаеме.
Ab ovo - Од јајце (од почеток) Ad literam - буквално Etiam tu mi filli - зар и ти мој сине (Кај нас позната како „зар и ти сине Бруте“) Omnia mea mecum porto - сето свое го носам со себе
Per asper ad astra - преку трња до ѕвездите (тежок е патот до славата)
Pro domo - во своја полза Quod liced novi, non liced bovi - не е се за секого
Сега засега доста е од мене.
Р.Ѕ. Доколку имам некои правописни грешки, поправете ме!
|
Датум на внесување: 09.Декември.2008 во 00:43
Их бре, колку луѓе го растураат овОа омилениот им латински јазик
Ај да ве испровоцирам малку. Колку да видам дали некој чита  Bonus penis, pax in domo Оваа ја знам само напамет. Не го знам преводот. Знае некој од вас што значи ова? 
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 09.Декември.2008 во 00:51
Бонус треба да е суперлатив од добро,или позитив а пенис сите знаеме што е.Пакс може да е мир домо,да не е дом
Сега отприлика...
------------- За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
Датум на внесување: 09.Декември.2008 во 01:01
Ееее, добро е! Има некој што се интересира за латинскиов. Море не само тоа, туку и го „одбираааа“  
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 09.Декември.2008 во 16:01
абе testis било сведок , значи јајцата се сведоци на мушкоста шала на страна, многу е комплициран латинскиов, и не знам зашто сеуште го учиме, освен во медицинска терминологија никаде не се користи на друго место, нема потреба да се учи неговата граматика, кога не би било потребно да составиш цела реченица на латински без потреба на учениците им се додава материјал за учење (и тоа тежок)
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 23:52
mladprofesor напиша:
|
Nulla lingua tam dificillis est quin disci possit!
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: Schatzii
Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 00:19
4 години учев латински во гимназија и добро ми одеше,
но што останало во оваа глава од сето тоа
хмм па најмногу поговорките што ги учевме 
------------- Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
|
Постирано од: gogic
Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 14:09
mnogu e tezok i mislam ne treba da se uci bidejki e izumren jazik
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 14:25
gogic напиша:
mnogu e tezok i mislam ne treba da se uci bidejki e izumren jazik |
Не е изумрен јазик, туку само неговорен јазик (во Ватикан е службен јазик  ). Колку само латинизми има во мк јазик, повеќе отколку словенски зборови. 
Сите романски јазици имаат потекло од латинскиот (италијански, шпански, португалски, француски, романски...). Ако го знаеш латинскиот изучувањето на овие јазици ќе ти биде песна.
Повели примери на латинизми во англискиот јазик:
miseria - misery
repraesentatio - representation
praesens - present
servus - servant
toxicum - toxic
|
Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 15:15
Нормално дека не е изумрен,иако не се користи говорно,латинските зборови и денес имаат примена во медицината,науката,академството и правото,па токму заради неговата примена во наведените области,тој сеуште се изучува во некои средни училишта и факултети.
А што се однесува за неговата тежина на изучување,малку е дискутабилно....за некои и германскиот јазик е тежок,што значи прашање е колкав е интересот да се научи.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 01:42
го МРАЗАМ од дното на душата, подлабоко од физика, хемија и биологија во КОМПЛЕТ..... пукнав од тој јазик а тек до мај....
никако не можам да учам на памет... пробав со сите расположливи техники, се утепав од боење на наставки, се изнапрепишував на одделни ливчиња... едноставно НЕ МОЖАМ ДА УЧАМ НА ПАМЕТ !!!!
ууууууух.... го мразам и ќе го мразам засекогаш
-------------
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 08:46
Не вели дека го мразиш Бисерна ,ти едноставно немаш афинитет кон овој јазик ,затоа тешко ти оди неговото совладување.
Ама од толку употребувани техники ,сигурна сум дека нешто ќе остане меморирано во твоето паметно главче.
|
Постирано од: mariija
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 09:29
mens sana in corpore sano
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 09:38
mariija напиша:
mens sana in corpore sano |
Само ти вежбај систер. ...........
|
Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 12:18
Бидејќи учам медицина, учам латински и морам да кажам дека и не е нешто посебно тежок, бар не за мене, само е досаден и ме напнува ептен. За мразење не, башка и професорката е срцка, онака вицкаста и фино објаснува, ама мојата тупа не го регистирра тоа и така... Не ми е толку битно да знам течно да зборам латински, битно ми е да ги знам латинските имиња на деловите од човечкото тело и да ги знам падежите, кои ми се крајно досадни и ретардирани.
------------- What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 19:56
renatax напиша:
Не вели дека го мразиш Бисерна ,ти едноставно немаш афинитет кон овој јазик ,затоа тешко ти оди неговото совладување.Ама од толку употребувани техники ,сигурна сум дека нешто ќе остане меморирано во твоето паметно главче.
|
.... заборавив да додадам дека многу е битен пристапот на професорот... кога некој има разбирање дека јазикот е мртов и дека не се употребува, многу полесно ќе ти оди... ама кога некој те тера со сила... абе какви ACI, NCI одложни и полуодложни глаголи.... каква грчка деклинација.... ништо од тоа нема да ми притреба... ми се лоши од самата помисла дека утре ќе треба тоа да учам :D
исто да додадам дека учебникот би требало повеќе да застапува познати фрази и изреки, а не ние само ја тупиме граматика.... затоа што нема да ни требааааа!
п.с. ни ДА не знам на латински да кажам, а учам напредно ниво.... оооо
п.п.с. ренатах, се трудам ама... со сила кога е, ништо не е убаво
-------------
|
Постирано од: DarlinG
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 21:35
Кон одговорот на прашањето:
-Не грижи се, не си сама.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 21:44
DarlinG напиша:
-Не грижи се, не си сама. |
научи ли за утре ... о и о он е о - препознај ја :P
денеска имав латинска поговорка на фб, замислете....
-------------
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 21:48
BisernA напиша:
DarlinG напиша:
денеска имав латинска поговорка на фб, замислете....  |
грчка деклинација
број unknown
-------------
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:00
BisernA напиша:
DarlinG напиша:
денеска имав латинска поговорка на фб, замислете....  |
Хммм...знаев дека ќе го засакаш јазикот.
Minime sibi quisque notus est........
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:02
renatax напиша:
BisernA напиша:
DarlinG напиша:
денеска имав латинска поговорка на фб, замислете....  | Хммм...знаев дека ќе го засакаш јазикот. Minime sibi quisque notus est........ |
жити се дај превод :D
немој и ти сеа да ме тераш да преведувам.
п.с знаете ли дали гугл преведува од латински
-------------
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:03
Од тие конјугации и деклинации многу малку паметам, всушност не паметам правила, ваква наставка, таква наставка. Важно ми беше деловите на телото како се викаат на латински и болестите, бактериите, вирусите. Учев правила само за да добијам петка, која ја имав цела година  Интересни беа текстовите за преведување од латински на македонски како и поговорките. Сега пак се среќавам со латинскиот, и не ми е многу тешко, основата е тука  Дали некој ја учел:
Ecce gratum et optatum Ver reducit gaudia purpuratum floret pratum sol serenat omnia......
и така натака и така навака.....
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:06
ја немам учено, се надевам и дека нема да ни ја дадат.... ќе треба напамет да ја учам,... осеќам
Per aspera ad astra,... ренатах, твоето не го разбрав
-------------
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:14
DarlinG напиша:
renatax напиша:
BisernA напиша:
DarlinG напиша:
денеска имав латинска поговорка на фб, замислете....  | Хммм...знаев дека ќе го засакаш јазикот.Minime sibi quisque notus est........ |
 жити се дај превод :D
немој и ти сеа да ме тераш да преведувам.
п.с знаете ли дали гугл преведува од латински  |
Никој не се познава доволно себеси...
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:15
renatax, ќе те мрзи ли некогаш да ми пишуваш домашна?
-------------
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:20
DarlinG напиша:
renatax, ќе те мрзи ли некогаш да ми пишуваш домашна?  |
Хахаха....подобро е со Бисерна заедно да работите домашни задачи...еве еден предлог,секојден на ѕидот на ФБ пишувајте нова латинска изрека.  
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:23
ко шо сме и двете разучени латински, далеку ќе стасаме ако учиме заедно...
-------------
|
|