![]() |
|
Lingua Latina - само јас ли го мразам? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | |
mariija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 01.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2459 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mens sana in corpore sano
|
|
![]() |
|
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Не вели дека го мразиш Бисерна
![]() Ама од толку употребувани техники ![]() ![]() |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
![]() |
|
BisernA ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
го МРАЗАМ од дното на душата, подлабоко од физика, хемија и биологија во КОМПЛЕТ..... пукнав од тој јазик а тек до мај....
![]() ![]() ![]() никако не можам да учам на памет... пробав со сите расположливи техники, се утепав од боење на наставки, се изнапрепишував на одделни ливчиња... едноставно НЕ МОЖАМ ДА УЧАМ НА ПАМЕТ !!!! ![]() ууууууух.... го мразам и ќе го мразам засекогаш ![]() |
|
![]() |
|
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Нормално дека не е изумрен,иако не се користи говорно,латинските зборови и денес имаат примена во медицината,науката,академството и правото,па токму заради неговата примена во наведените области,тој сеуште се изучува во некои средни училишта и факултети.
А што се однесува за неговата тежина на изучување,малку е дискутабилно....за некои и германскиот јазик е тежок,што значи прашање е колкав е интересот да се научи. |
|
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
|
![]() |
|
LiDivio ![]() Модератор ![]() Регистриран: 19.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 7265 |
Не е изумрен јазик, туку само неговорен јазик (во Ватикан е службен јазик
![]() ![]() Сите романски јазици имаат потекло од латинскиот (италијански, шпански, португалски, француски, романски...). Ако го знаеш латинскиот изучувањето на овие јазици ќе ти биде песна.
Повели примери на латинизми во англискиот јазик:
miseria - misery
repraesentatio - representation
praesens - present
servus - servant
toxicum - toxic
![]() |
|
![]() |
|
gogic ![]() Нов член ![]() Регистриран: 21.Септември.2010 Статус: Офлајн Поени: 32 |
mnogu e tezok i mislam ne treba da se uci bidejki e izumren jazik
|
|
![]() |
|
Schatzii ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 04.Мај.2010 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 10600 |
4 години учев латински во гимназија и добро ми одеше,
но што останало во оваа глава од сето тоа
![]() хмм па најмногу поговорките што ги учевме
![]() |
|
Dream what you want to dream;
Go where you want to go; Be what you want to be, because you have only one life and one chance to do all the things you want to do. |
|
![]() |
|
Nulla lingua tam dificillis est quin disci possit! ![]() |
|
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
абе testis било сведок
![]() шала на страна, многу е комплициран латинскиов, и не знам зашто сеуште го учиме, освен во медицинска терминологија никаде не се користи на друго место, нема потреба да се учи неговата граматика, кога не би било потребно да составиш цела реченица на латински без потреба на учениците им се додава материјал за учење (и тоа тежок) |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
![]() |
|
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Ееее, добро е! Има некој што се интересира за латинскиов. Море не само тоа, туку и го „одбираааа“
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
![]() |
|
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Бонус треба да е суперлатив од добро,или позитив а пенис сите знаеме што е.Пакс може да е мир домо,да не е дом
![]() Сега отприлика... |
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
![]() |
|
Zlatnik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Их бре, колку луѓе го растураат овОа омилениот им латински јазик
![]() ![]() ![]() Bonus penis, pax in domo Оваа ја знам само напамет. Не го знам преводот. Знае некој од вас што значи ова? ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
АЈ, шОм почна со латински поговорки да видиме колку ги знаеме.
Ab ovo - Од јајце (од почеток) Ad literam - буквално Etiam tu mi filli - зар и ти мој сине (Кај нас позната како „зар и ти сине Бруте“) Omnia mea mecum porto - сето свое го носам со себе Per asper ad astra - преку трња до ѕвездите (тежок е патот до славата) Pro domo - во своја полза Quod liced novi, non liced bovi - не е се за секого Сега засега доста е од мене. Р.Ѕ. Доколку имам некои правописни грешки, поправете ме! |
|
|
|
![]() |
|
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Lingua latina est Закон
![]() |
|
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |