IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Абортус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Абортус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 44>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 01:20
Originally posted by teodul teodul напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by teodul teodul напиша:

Па не знам дали се разговарало на оваа тема но нека не е лошо некогаш и да се повтори .Повторувањето е мајка на знаењето.Но да го оставиме тоа а да се зафатеме со ова

Си беа едни млади весели зањубени европски настроени слободни дечко и девојка , се сексаа , се штитеа , арно ама еден ден ООоопс ....и девојката остана трудна , и сега што?????
АБОРТУС ИЛИ НЕ ПРАШАЊЕ Е СЕГА ??

Evropski nastroeni ????? Mora li da se bide evropski nastroen za da se ima seks?????
Kako i da e, odlukata sto ce bide ponatamu ce bide nivna, mozebi ce ima brak, mozebi ce si ziveeat nevencano, mozebi devojkata sama ce si go cuva deteto..itd ili pak ce se resat za abortus - sto i da odlucat e ok, toa e nivna volja...

Abortusot ne e nisto LOSO, ne moze da se zrtvuva eden zivot za nekoi religiozni romanticarski ideali, zasto toa se ideali, a zivotot na devojkata e realnost koja mora da ima idnina koja ce i odgovara na devojkata...
Na ovaa tema e diskutirano mnogu pati na formuov, sekoj ima pravo na svoe mislenje, glupavo bi bilo ako te ubdeuvam deka moeto mislenje e ispravno ili pak ti da me ubeduvash deka tvoe e ispravno - ne veruvame vo isti vrednosti (iako ako ne gresham i dvaicata sme pravoslavni hristijani), i zatoa ne moze da se soglasime, no zatoa pak mozeme da si gi pocituvame stavovite...

Pozdrav

Dragi Templarius toa okolu Evropski go vmetnav namerno demek so kolku pogolema evropizacija odime tolku pogolemi slobodi si zemame ( demek ne sme poveke patrijahalno vospitani) ,i nikako nema da se ubeduvame samo parlamentarno ke diskutirame zosto nema potreba umni luge da si nametnuvaat mislenja.Elem bidejki ne znaev deka ste diskutirale ja razvrzav temata , no mozebi ke si otvorime novi soznania , koj znae? Znaci batali verskite custva i ideali , odime COVECKI HUMANO ( homosapiens - humanoid) .Da receme deka mnogu dobro znam deka toa sto nie go velime plod Covecki koj e zacnat e ZIVO SUSTESTVO .Paralelno so Abortusot na poveke medicinski nacini se izvrsuva abortus t.e umrtvuvanje i vadenje na fetusot- DETETO ( ne e rastenie ) .Sega momata i momceto si imaat pravo na svoj zivot i svoi neprikosnoveni odluki NO sega veke se odgovorni za FETUSOT koe patem e niven plod. Paralelno jas kako roditel mnogu pati ako sum gi gledal svoite prava ke bese tesko na decata , ili majkata koja navecer bdee nad nivnite glavi i ne spie ima pravo da spie NO se zrtvuva za svojot plod,ostanuvajki nespana zaradi nivnite placki,zalbi ,bolki it.n.Pa neli pravoto na deteto e da nikoj nema pravo da go ubie pogotovo zaradi komoditetot koj ke si go rasipe ( momentalno ne navleguvam vo razni situacii koi neopravdano ke go opravdaat abortusot )a nasiot narod veli .. kakvo bacilo takvo sirenje .. demek seksot ne e samo uzivanje ami i odgovornost.

Odgovorni se za fetusot vo red no dali mozeme fetusot da go okarakterizirame kako zivo sustestvo se do 12tata nedela koga vsushnost se pojavuva srcebienjeto ????
Do togash fetusot ne pokazuva nikakvi znaci na zivot...
Isto vo prilog na temava, abortusot do 4 mesec se odviva so predizvikuvanje na spontano poroduvanje, taka da ubivanje e nekako prestrogo i neadekvatno vmetnato vo temava za abortusot - kako ce ubiesh neshto shto ne e zivo ???

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 11:16
Mislam deka sepak treba da ima i religiska poenta prashanjevo, zoshto toa e moralno prashanje. I sekoja religija gore-dole ima slicni moralni standardi.

Doktorot koj treba da ja donese odlukata ja nosi od moralni pricini.

Gi vidov slikite i za mene e toa ubistvo, ili odzemanje na zivot kako sakash kazi go - zivotot koj go dal Stvoritelot e prekinat.

Изменето од sk - 24.Септември.2010 во 11:53
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 11:20
I koga majkata treba da nosi odluka za abortus, i ona toa go pravi od moralni, no i sebicni pricini. Znaci bitna e duhovnata sostojba na covekot koj nosi odluka i izvrshuva odluka, kakva shto e abortusot.
Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 13:46

Odgovorni se za fetusot vo red no dali mozeme fetusot da go okarakterizirame kako zivo sustestvo se do 12tata nedela koga vsushnost se pojavuva srcebienjeto ????

Него Templarius ајде ти објасними ми нешто.Како може сперматозоидот кој е жив микроорганизам,да ја оплоди јајце клетката,па да стане нежива материја се додека не му зачука срцето!?хи,%20хи... 

Isto vo prilog na temava, abortusot do 4 mesec se odviva so predizvikuvanje na spontano poroduvanje, taka da ubivanje e nekako prestrogo i neadekvatno vmetnato vo temava za abortusot - kako ce ubiesh neshto shto ne e zivo ???

Јас би се согласил дека спонтаното породување не е абортус,но само во случај кога фетусот би можеле да го одгледуваме надвор од телото на мајката!размислување 

Изменето од Pejik - 24.Септември.2010 во 13:49
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 14:57
Originally posted by sk sk напиша:

I koga majkata treba da nosi odluka za abortus, i ona toa go pravi od moralni, no i sebicni pricini.

Ti od kakvi prichini sledish nekoja religija, od opshtestveni ili sebichni prichini???

Ako sakash muabetov po temava da se prodolzhi kako diskusija, a ne kako monolog, togash odgovori direktno i kuso na slednive prashanja:

1. Dali mozhe da se ubie neshto shto s'e ushte ne e rodeno?

2. Dali sekoe odzemanje zhivot kje go smetame za ubistvo? Na primer, ako odzemanjeto zhivot na eden chovek koe bi znachi spasuvanje zhivot na drug chovek ili drugi lugje isto taka pretstavuva ubistvo vo potpolnata smisla na toj zbor ili e spasuvanje zhivot (zhivoti)? Ili dali ako se odzeme tugj zhivot za da se zachuva svojot e ubistvo vo smislata na zborot shto ja podrazbirame vo sekojdnevieto ili ne?

3. Dali imame pravo da go branime i odbranime svojot zhivot dokolu negovata egzistencija e dovedena vo prashanje?

4. Dali e prifatlivo na zhena koja ne saka da zabremeni i da rodi dete toa so sila da i bide nametnato?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pannet Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)
Истражувач

Регистриран: 05.Август.2010
Локација: Macedonia
Поени: 48
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pannet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 15:08

Извинете што ќе ви се замешам во муабетот, ама уште во 5-6 недела може да се слушне срцето на бебето, а што е тоа ако не е биење....Да пати сум станала мајка, и овде те побивам....

Инаку, и јас сум во таа група што смета дека абортусот е убиство и дека може ние да си кажеме различни термини за истиот, ама спак прекинуваме живот.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 15:42
“Ti od kakvi prichini sledish nekoja religija, od opshtestveni ili sebichni prichini???”

Prvo od sebicni. Pod sebicno mislam na neshto orientirano kon mene, shto ne mora da e samo negativno. Se stavam sebe na prv plan, shto jas bi napravil. Jas sum vo process na ucenje i podobruvanje na mojot karakter kon principite na Boga. Zatoa ja gledam situacijava od religiska gledna tocka. Potoa toa moe iskustvo sakam da go spodelam, a i da primam informacii za istoto vo opshtestvoto. Znaci dvete raboti se povrzani.

“1. Dali mozhe da se ubie neshto shto s'e ushte ne e rodeno?”

Za mene zivoto nastanuva koga ke se spojat dvete strani, dvete zivi materii i tie se razvivaat. Pod terminot “rodeno” covecki se predpostavuva deka togash pocnuva zivotot, no vsushnost togash zivata materija od majkata ja ima smeneto okolinata na zivot i se razviva vo drugi uslovi. Deteto bilo zivo i momentot koga bilo vo majkata, i nekolku sekundi posle napushatnjeto na taa faza i preogjanje vo nova faza na razvitok. Zivotot ne pocnal so izleguvanjeto na deteto od majkata. Zivotot pocnal vo nea, i ona e medium koj go shtiti fetusot se dodeka istiot ne se razvie dovolno za da moze da zivee uspeshno vo novata faza, posle poroduvanjeto i fizickoto odvojuvanje od majkata.

“2. Dali sekoe odzemanje zhivot kje go smetame za ubistvo? Na primer, ako odzemanjeto zhivot na eden chovek koe bi znachi spasuvanje zhivot na drug chovek ili drugi lugje isto taka pretstavuva ubistvo vo potpolnata smisla na toj zbor ili e spasuvanje zhivot (zhivoti)? Ili dali ako se odzeme tugj zhivot za da se zachuva svojot e ubistvo vo smislata na zborot shto ja podrazbirame vo sekojdnevieto ili ne? “

Za mene, sekoe odzemanje na zivot e odzemanje na zivot, a pod toa podrazbiram i ubistvo. Razlikata e shto vo nekoi moment koga se odzema zivot se pravi svesno od strana na covekot (odlucno saka da se odzeme zivoto na nekoj drug) ili pak ne svaesno, kade mozebi covekot ne e svesen shto se slucuva okolu nego, posebno ako nastanite se odvivaat so golema brzina i nema vreme za razmisluvanje.

Ima razlicni moment vo koi lugjeto se naogjaat kade ke moraat da odlucat dali da go zemat zivotot na nekoj drug za da go spasat svojot, ili pak ke dozvolat da svojot zivot prestane. Zatoa mislam deka klucen moment vo toa e mentalnata sostojba na majkata i vrskata kon Boga, zoshto toa e momentot koga covekot minuva od ova faza vo druga, vo “rajot” ili vo “pekolot”.

“3. Dali imame pravo da go branime i odbranime svojot zhivot dokolu negovata egzistencija e dovedena vo prashanje? “

Za mene ova prashanje e dlaboko religisko. Dokolku jas sum navistina blizok so Boga, konstantno ziveam so Svetiot Duh i ako On dozvolil da toa da bide nacinot kako jas ke preminam od ovoj svet na drugiot, znaejki deka ke bidam so Boga, bi dozvolil da mi se odzeme zivotot. No ako se ushte sum covecki vrzan za zemnive raboti bi se branel, shto ne znaci deka bi uspeal vo toa. Ako se odbranam i ne odzemam zivot, toa e pricina da gi batalam zemnive vrski i pocnam seriozno da mu sluzam na Boga. Ako se odbranam i odzemam zivot, sum ubil covek i toa e ushte pogolema pricina za pokajuvanje i orientiranje kon Boga.

“4. Dali e prifatlivo na zhena koja ne saka da zabremeni i da rodi dete toa so sila da i bide nametnato? “

Ne, toa e nejzino telo i ona snosi odgovornost pred Boga za nego. No deteto vo utrobata e samo posledica od nejzinata zabava koja ja imala pred da se kreira fetusot. Sega lesno e da se popuva kon nea, no ova e primer. Ako taa mlada zena bila verna na Boga, nemala da se zabavuva “evropski” tuku Bozjite principi bi i bile na prv plan. Vo toj slucaj bi se isklucila moznosta da zabremeni i da gi ima tie posledici. Za nea opcijata abortus nema da bide opcija voopshto. Ona bi zabremenila so cel da rodi dete. Toa vazi istoto i za tatkoto.

Vo slucaj na siluvanje, poarno e da se rodi toa dete i da se dade na sluzbi koi ke se grizat za nego ako ona ne go saka. Taka e podobro i za nea (podocna doagjaat psihofizicki problem kaj majkata, se razviva griza za sovesta deka odzela necij zivot) a i za deteto, zoshto toa ima shansa da zivee. Ako majkata vo tekot na nejziniot zivot ne saka da da go vidi toa dete, ne mora, no ne odzela zivot i nema griza na sovesta za “smisleno ubistvo”. Dokolku saka da go vidi toa dete, podocna moze da mu objasni na deteto shto se slucilo, i jas mislam deka deteto ke bide blagoadno kon majka si shto ona ne abortirala.

Изменето од sk - 24.Септември.2010 во 15:52
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 16:50
OK, blagodaram shto odgovori, iako ne go napravi toa onaka kako shto posakuvav, kuso, ednoznachno i bez shirenje...

Zatoa, za da prodolzhime natamu, bi remiziral:

1. Iako deteto ne e ushte rodeno, od odredena faza vo negoviot ravoj toa bezdrugo e zhivo vo majchinata utroba. Znachi, do odredena faza toa ne e zhivo i vo toj period ne e nishto drugo tuku del od zhenskoto telo. Dokolku toa bide izvadeno vo toj period toa ne e prekinuvanje na zhivot. Abortiranjeto na bebeto vo faza koga toa e definirano kako samostalno zhivo sushtestvo pretstavuva prekinuvanje na negovoto kompletno oformuvanje ili prekinuvanje na negoviot zhivot (dokolku toa e storeno pri krajot na bremenosta). Vo sekoj sluchaj, koristenjeto na terminot "ubistvo" ne e soodveten i posledoivatelno na toa, lekarskata intervencija ne e "ubivanje", a lekarite ne se "ubijci".

2. Sekoe odzemanje zhivot ne se smeta ubistvo. Tokmu spasuvanjeto zhivot ili zhivoti mnogu pati se dolzhi na odzemanje nechij zhivot. Odzemnajeto zhivot chesto pati znachi prekinuvanje na neizdrzhlivi bolki i patenje i taka ne pretstavuva nishto drugo tuku vrvno mislosrdie. Vo ramkite na temava, spasuvanjeto na zhivotot na majkata ponekogash znachi i odzemanje na zhivotot na nerodenoto dete. Nikoj ne e srekjen poradi toa, a najmalu lekarite.

3. Sekako deka sekoj ima pravo da go brani svojot zhivot dokolku toj e doveden vo prashanje, kako shto sekoj ima pravo da go polozhi svojot zhivot spored svojata slobodna volja. Ne postoi nitu eden chovechki ili Bozhji zakon koj veli deka chovek mora da se otkazhe od zhivotot ako nekoj ili neshto go dovede vo prashanje. Pod posegnuvanjeto kon nechii zhivot ne se misli samo na eminentnosta vo dadeniot mig, tuku i vo idnina. Chovek ne go brani svojot zhivot samo vo eden daden moment i nikogash potoa, tuku toj se grizhi za nego postojano. Ako vo dadeniot moment ne e eminentno deka kje mu se sluchi neshto krajno tragichno, no toj znae deka toa kje sledi vo bliska ili podalechna idnina, ima polno pravo da se zashtiti onaka kako shto smeta deka e najdobro za nego. Vo ramkite na temava, dokolku zhenata e soochena so faktot deka sigurnosta na nejziniot zhivot e staven pod prashanje dokolku dozvoli bremenosta da napredne i da go rodi deteto, taa ima potpolno pravo, spored svojata slobodna volja, da reshi dali kje prodolzhi so nea ili ne.

4. Sekako deka NIKOJ nema pravo da ja natera zhenata so sila da zabremeni i da rodi dete. NIKOJ! Od toa pogolemo i pogrozno nasilie ne postoi. Istorijata, za zhal i ovaa najnovata, pokazhala deka najloshto shto mozhe da se napravi na zhenata e da bide naslila oplodena i chuvana dodeka ne se porodi. Mal e brojot na takvi zheni koi ostanle normalni... tie najchesto stanuvaat vechno dushevno poremeteni, a dosta od niv samite si go odzemaat zhivotot. Vo vrska so temava, zhenata ima apsolutno pravo samata da reshi so seto onoa shto se sluchuva so nejzinoto telo i nejziniot zhivot i tuka nikoj nema pravo da navleguva so nikakvi zakoni, dogmi ili morali. Sekakvo nasilno naturanje na tugjo mislenje i normi ne e nishto drugo tuku meshanje vo najprivatnite i najintimnite neshta na chovekot.

Sega, moeto mislenje za seto ova...

Jas sum POTPOLNO PROTIV koristenjeto na abortusot kako nachin za reguliranje na bremenosta. Za toa postojat drugi nachini koi se dostapni sekomu. Znaejki deka bremenosta, osobeno kaj mladite, se dolzhi i na nedovolnata informiranost, jas sum za poshiroko i podetalno informiranje na mladite vo vrska so seksualnosta i mozhnite posledici, kako i preventivata od niv. Seksualnosta kaj lugjeto e prirodna rabota i kako shto pokazhalo iskustvoto, nikakvi zaplashuvanja so nekakvi bozhji kazni, pekoli ili ne znam shto, nema da go sprechat prirodniot razvoj na chovekovoto telo. Ne za badijala evreite slavele i s'e ushte slavat Bar i Bat Mitzvah na 13 godini ...   mladite stanuvaat seksualno zreli od toj period i prirodno e deka vo adoloscencijata vo potpolnost kje gi zapozaat svoite tela. Zatoa nivnoto informitranje okolu ova treba da se zapochne vo srednite uchlishta.

Ako vekje dojde do nesakano zabremenuvanje, jas odlukata za nego bi ja ostavil do zhenata (devojkata) KOJA E ZABREMENETA. Se raboti za nejzinotot telo, nejziniot zhivot i nejzinata sigurnost, a ne za nechii tugji filozofii, veruvanja, tradicii, dogmi, politiki, specijalni interesi, posakuvanja i t.n. Dokolku postoi eminentna opasnost po nejziniot zhivot, togash ne bi dozvolil nejzin izbor za taa bremenost, tuku bi go spasil nejziniot zhivot, bez obzir vo koja faza na bremenosta se naogja vo toj moment. Mojot imperativ e sigurnosta na zhivotot na zhenata koja e bremena. Znam deka toa ne e idealno reshenie, znam deka mozhebi ne e sovrsheno spored nekoi religiski doktrini, no znam deka ako se zemat vo obzir SITE elementi i site mozhnosti, toa bi bilo nekoe najrazumno reshenie.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 17:01
Se slozuvam so tebe deka zenata e taa koja gi nosi odlukite, kako i posledicite.

Zoshto tatkoto na deteto da ne moze da ima vlijanie vrz odlukata za zivotot na deteto? pa toa e i negova odgovornost, zar ne?
Кон врв
ZokiSkopje Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Септември.2010
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZokiSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 17:04

Se slozuvam so tebe deka zenata e taa koja gi nosi odlukite, kako i posledicite.

Zoshto tatkoto na deteto da ne moze da ima vlijanie vrz odlukata za zivotot na deteto? pa toa e i negova odgovornost, zar ne?

Tocno,a ima uste edna rabota sto mnogu zeni ne ja priznavaat...Ako zena ne rasiri noze,maz nema nisto da napravi neli? (iskluceno e siluvanje!!!)
I`m the son of rage and love....
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 17:18

Se slozhuvam deka tatkoto na deteto, ne samo shto mozhe i treba da ima vlijanie vrz odlukata na bremenata zhena, tuku snosuva i ODGOVORNOST za bremenosta. Zhenata ne mozhe da zabremeni smata od sebe i prefrlanjeto na odgovornosta samo na nea ednostavno ne drzhi voda.

No, bidejki se raboti za nejzinoto telo i posledicite koi se direktno povrzani so nea, taa ima prednost pred mazhot vo donesuvanjeto na odlukata dali kje prodolzhi so bremenosta ili ne. Mazhot nema nikakvo pravo da ja prisili na bilo shto protiv nejzinata volja. Toa vekje go navedovme vo edno od postavenite tochki, neli?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 17:30

Originally posted by ZokiSkopje ZokiSkopje напиша:

...Ako zena ne rasiri noze,maz nema nisto da napravi neli?

Како тоа мажот не може ништо да направи!?Shocked

Па може и.. Од%20позади

Изменето од Pejik - 24.Септември.2010 во 17:35
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 17:53
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

No, bidejki se raboti za nejzinoto telo i posledicite koi se direktno povrzani so nea, taa ima prednost pred mazhot vo donesuvanjeto na odlukata dali kje prodolzhi so bremenosta ili ne.
Ти го браниш воспоставеното право,кое во иднина може да биде поинакво.Последиците од абортусот се најповеќе поврзани со животот на тоа неродено дете.Има случајеви кога детето се раѓа,а мајката умира.Зарем е детето тогаш криво за смртта на мајката,мајката или несовесниот доктор!?

Во некои општества плодот и мајката имаат подеднакво право на живот!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 18:38
Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

No, bidejki se raboti za nejzinoto telo i posledicite koi se direktno povrzani so nea, taa ima prednost pred mazhot vo donesuvanjeto na odlukata dali kje prodolzhi so bremenosta ili ne.
Ти го браниш воспоставеното право,кое во иднина може да биде поинакво.

Jas ne branam nikakvo pravo, tuku go iznesuvam svoeto mislenje. Ako vo momentov toa e nekakvo usvoeno pravo na opshtestvoto, togash moeto mislenje koincidira so nego. Dokolku toa pravo vo idnina se smeni togash moeto mislenje nema da bide istovetno. Iskreno kazhano, toa ne me zasega... pravoto, a so toa i zakonot na denot, zavisi od politikata, dominatnata religija, prosechnoto razbiranje, zhelba ili mislenjeto na lugjeto i toa mozhe so vreme da se menuva i bide bilo kakvo.

Последиците од абортусот се најповеќе поврзани со животот на тоа неродено дете.Има случајеви кога детето се раѓа,а мајката умира.Зарем е детето тогаш криво за смртта на мајката,мајката или несовесниот доктор!?

Se slozhuvam deka posledicite na abortusot se povrzani so zhivotot na NERODENOTO dete, kako shto se podednakvo povrzani so zhivotite na RODENITE lugje. Bidejki deteto nikogash ne odbiralo dali kje bide zachnato ili ne, bidejki za zhal ne mozhe da go dade svojot glas dali saka da bide rodeno ili ne, dali kje bide srekjno i zadovolno vo semejstvoto kade shto kje pripagja, dali kje ima prosperitet ili kje mizeruva i kje se zhali zoshto voopshto bilo rodeno... tezhinata na reshenieto za zavrshuvanjeto na bremenosta pagja na trudnata zhena.

Znam deka toa ne e sovrsheno reshenie, no reshenijata ne mozhat da se donesuvaat samo na pretpostavki i "good filling", tuku i na poznati konkretni fakti so koi se soochuva zhenata.

Во некои општества плодот и мајката имаат подеднакво право на живот!

Kako shto rekov, opshtestvata mozhat da si donesuvaat sekoj den razlichni zakoni i normi spored politikata ili pritisokot na razni interesni grupi. Kako shto vekje rekov, toa ne me zasega, ne se poveduvam po nego i ne menuva nishto vo moeto mislenje, a tuka razmenuvame nashi mislenja, neli?

Изменето од Messenger - 24.Септември.2010 во 19:07
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3536373839 44>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.