IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Може ли да се види Исус, денес?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Може ли да се види Исус, денес?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
Автор
Порака
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2010 во 14:02
Originally posted by spiros spiros напиша:

... покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни.
Ова е убаво искуство. И ти и женати се виделе дека живиот накит во природата(во случајов 2 срни) кој Бог ни го дарувал да нè подсеќа на вечната Татковина, не треба да се уништува со лов и сл.

Таков пристап заслужуваат и постарите животни, и тие имаат право да преминат со достојна т.е. природна смрт. Ловот, особено во денешно време на меѓународна трговија и хипермаркети каде има изобилие храна и облека во секое време на годината, е бесмислено уништување на божјите дарови и сквернавење на животот.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2010 во 14:05
Originally posted by spiros

... покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни.

голема%20насмевка  jako e ova i ako deluva pateticnoплазење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2010 во 14:43

Што мислите вие?

Може ли да се види Исус, денес?

Христос кој некогаш беше отелотворен како Исус од Назарет, нема повеќе материјално тело за да може да се види со материјални очи. Но секогаш можело и ќе може да се види со духовните. Предуслов за тоа меѓутоа е човек да биде веќе во значителна мера прочистен, со доволно проширена свест која може да ги перцепира и битијата од Царството Небесно. Тогаш јасно може и да го прими нивниот говор кој е објава. Духот Божји во денешните откровениа тој стадиум на духовен развој кога на човека му е возможно сето тоа да го доживее го нарекува: степен на божествената Сериозност. Оној кој што во својот духовен развој не стигнал на овој степен сеуште неможе директно да ги забележува чистите небесни битија, напротив, постои опасност да црпи од астралните димензии и стане играчка на темни души кои немаат тешкотии со лажно представување.

Битен момент е и што откако човек имал визија? Што со тоа понатака? Дали навистина неговиот живот почнал да се менува кон подобро? Дали живее во мир со своите со-луѓе? Дали има склопено мир со животните и природата? и тн. и тн.

Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2010 во 23:56

Колегата не прави тајна од тоа дека е грешник, тој не се прави нити поарен од другите, иако - колку што можам јас да приметам - со своите 35 години се'уште има детско срце. Сопствени деца нема но ги сака децата, посебно внукот единец!

Јас мислам дека баш за вакви грешници како мене, колегата и многу други, Исус ја пролеа својата скапоцена Крв, како би ни се отвориле очите, како би ни се подигнала завесата и би Го виделе во Него Царот над царевите, Пастирот над пастирите!

Додека (средата) ми раскажуваше за видението, вомене си викав: Зошто се'уште не Го препознава Христа? Зошто се'уште вели - незнам Кој е? Како само може ...?

Кога дојдов вчера (средата) после работа дома, ја косев тревата и наместо да го слушам силниот звук на машината, јас ги слушав Псалмите. После ними во срцево ме тераше да го слушам Второто послание до Коринтјаните. Јас ги пуштив ними без свестно да знам дека баш во тоа послание се споменува превезот (завесата) која е врз телесниот Израил, но и врз сите кои не веруваат во Христа. (2 Коринт. 3:15,16)

Вечерта одкако тука го пишав постот, испечатив неколку стиха од Новиот Завет како би му ги дал на колегата за да увиди Кој му се појавил во видение!

Денес (четворток) наутрина, земам весник и одам на работа. Го погледувам весникот и гледам дека воопшто првата страна не е исполнета со најавни наслови туку со една единствена слика и текст кој што вели: Подигај ја завесата!

Једва чекав да го видам. Незнаев како попрво да му ги дадам стиховите и да му кажам дека ...!
Но, наместо јас да му кажувам, тој почнува на мене ...

Колегата ми вели: вчера додека зборувавме ти спомена едно име (од учениците Христови). Баш така ми се презиваше мојата девојка со која 4 години одевме. Со неа не се имам видено одамна, а утринава налетувам баш ...

ХалелуЈАХ!

„Секој кој верува во Него, нема да се посрами.”

Нема разлика меѓу Јудеец и Елин, зашто еден и ист е Господ на сите, богат за сите кои Го повикуваат.

Бидејќи секој кој ќе го повика името Господово, ќе биде спасен.
(Еп. до Римјаните, глава 10)

Изменето од spiros - 03.Септември.2010 во 00:07
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 00:36
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Што мислите вие?
Кој беше Оној што сака да го прибере мојот колега?
Дали треба да му верувам – колку што му верувам - на раскажувањата од мојот колега ?

Mislam deka kolega ti treba da ne pie taka da vo idnina nema da pravi zbrka so adresata kade zivee a i so klucevite.
A toj sto sakal da go pribere kolega ti e sigurno nekoj od alfite faten vo cudo koga go gledal kolega ti sto raboti hahahahahahahaa..
....... смеење   газење%20од%20смеење...... Templarius, zver si , me nasmea epten голема%20насмевка

Ma ne do zvershtinata hahahahahah do pustata rakija e...
hahahahaaa.

Znaesh sekogash nekoj koga ce ja zabega na bilo koja strana odma bide produhoven, i se vraca na praviot pat, mu se slucuvaat duhovni izleti, komunicira i go gleda boga - e kaj e tuka logikata po koj terk tuka se odi ...
Jas koga ce napijam vednash stanuvam produhoven i svesten deka ili ce prespijam vo policija ili pred vratata prasuvajci go boga - Boze sto rakija ispiiiiivvvv .... A od duhovna komunikacija sto posto sum siguren deka ce go vidam djavolot nautro (majka i na zena mi ) dodeka pie kafe so zena mi hahahahahahaaaaa.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 00:44
Originally posted by anakin anakin напиша:

Originally posted by spiros...
покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги
исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме
стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и
дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни.голема%20насмевка  jako e ova i ako deluva pateticnoплазење

Srni sem vo prikaski i zoloshki gradini nikogash ne pasat pokraj pat, strashlivi zivotni se tie vo divinata, izgledaat ubavo no toa ne e prepreka da ne se lovat i da ne se jadat, vo narodot postoi veruvanje deka se nezni slatki i deka se posebni no vsushnost se obicni goveda koi se ok za odstrel. Sto se odnesuva da se otstreluvaat samo stari zivotni hmmmmm e tuka ne nzma dali Boro lovocuvarot se uste im izdal licni karti na site pa koga ce dojde lovecot da mu pokazat.hahahahaha...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 00:47
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Таков пристап заслужуваат и постарите животни, и тие имаат право да преминат со достојна т.е. природна смрт. Ловот, особено во денешно време на меѓународна трговија и хипермаркети каде има изобилие храна и облека во секое време на годината, е бесмислено уништување на божјите дарови и сквернавење на животот.

Majk ne znam sto se slucuva vo denesno vreme, ama mnogu be brat ve ima takvi sto ste na strana na zivotnite, pa da ne bil lovot covestvoto ne bi prezivealo do denes, i sega ti vikas greota e da se ubivaat pa tie imaat pravo...eeeeejjjjjj alllloooooo LUDJE UMIRAAT OD GLAD VO DENESHNINATA ZA KOJA TI VELISH DEKA E POLNA SO IZOBILIEE, LUDJE NEMAAT OSNOVNI PRAVA NA ZIVOT A TI NA ZIVOTNI PRAVA DA DAVAS alllloooooooooooooo pa daj oladi malkuuuuu...

[/IMG]

Изменето од Templarius - 04.Септември.2010 во 01:23
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 00:52

Колегата не прави тајна од тоа дека е грешник, тој не се прави нити поарен од другите, иако - колку што можам јас да приметам - со своите 35 години се'уште има детско срце. Сопствени деца нема но ги сака децата, посебно внукот единец!

Јас мислам дека баш за вакви грешници како мене, колегата и многу други, Исус ја пролеа својата скапоцена Крв, како би ни се отвориле очите, како би ни се подигнала завесата и би Го виделе во Него Царот над царевите, Пастирот над пастирите!

Додека (средата) ми раскажуваше за видението, вомене си викав: Зошто се'уште не Го препознава Христа? Зошто се'уште вели - незнам Кој е? Како само може ...?

Кога дојдов вчера (средата) после работа дома, ја косев тревата и наместо да го слушам силниот звук на машината, јас ги слушав Псалмите. После ними во срцево ме тераше да го слушам Второто послание до Коринтјаните. Јас ги пуштив ними без свестно да знам дека баш во тоа послание се споменува превезот (завесата) која е врз телесниот Израил, но и врз сите кои не веруваат во Христа. (2 Коринт. 3:15,16)

Вечерта одкако тука го пишав постот, испечатив неколку стиха од Новиот Завет како би му ги дал на колегата за да увиди Кој му се појавил во видение!

Денес (четворток) наутрина, земам весник и одам на работа. Го погледувам весникот и гледам дека воопшто првата страна не е исполнета со најавни наслови туку со една единствена слика и текст кој што вели: Подигај ја завесата!

Једва чекав да го видам. Незнаев како попрво да му ги дадам стиховите и да му кажам дека ...!
Но, наместо јас да му кажувам, тој почнува на мене ...

Колегата ми вели: вчера додека зборувавме ти спомена едно име (од учениците Христови). Баш така ми се презиваше мојата девојка со која 4 години одевме. Со неа не се имам видено одамна, а утринава налетувам баш ...

ХалелуЈАХ!

Нема разлика меѓу Јудеец и Елин, зашто еден и ист е Господ на сите, богат за сите кои Го повикуваат.

Kolegata ima 35 godini - ne e zenet .
Mu se pricinuvaat raboti.
Ti mashinata ne ja slushash, slushash psalmi.
Pecatish nesto vesnik ti izleguva.
na kraj kolegata ti veli deka posle cetiri godini se omrsil.

Spirose brate, abe kako ti umesh da zbunish so ovie tvoi prikazni nikoj ne znae, e aj sega kaj e poentata na ovaa prikaska ?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 08:52

Majk ne znam sto se slucuva vo denesno vreme, ama mnogu be brat ve ima takvi sto ste na strana na zivotnite, pa da ne bil lovot covestvoto ne bi prezivealo do denes, i sega ti vikas greota e da se ubivaat pa tie imaat pravo...eeeeejjjjjj alllloooooo LUDJE UMIRAAT OD GLAD VO DENESHNINATA ZA KOJA TI VELISH DEKA E POLNA SO IZOBILIEE, LUDJE NEMAAT OSNOVNI PRAVA NA ZIVOT A TI NA ZIVOTNI PRAVA DA DAVAS alllloooooooooooooo pa daj oladi malkuuuuu...

[/IMG]
Ти ја разбирам поентата, но превидуваш неколку работи! А тоа се прашањата: зошто луѓето во некои земји умираат од глад? И зошто луѓето немаат основни права и дали некој се грижи истите да ги добијат?

За да се задоволат потребите на месната индустрија потребни се безброј тони животни. Тие некаде треба да се сместат, да се хранат појат и тн. Тоа побарува големи количини земјиште. Со таа цел се уништуваат шуми и полиња, тоните жито и неброените хектолитри вода се трошат да се нахранат говедата и сл. кои потоа со својата телесна маса можат да нахранат далеку помалце луѓе, отколку што можат житните култури и водата кога би им се давала директно на луѓето. Освен тоа гладта во светот е последица од нерамномерна распределба на храната а не затоа што нема доволно храна.

За правата на луѓето: Толстој некаде рекол дека еден е чекорот од убивањето животни до убивањето човек. Второ, за правата на луѓето можат и се залагат самите луѓе(Хелсиншки комитет, Црвен крст, Амнести интернашенал, Виножито и тн.) животните пак се во подредена положба, тие не можат самите да се заложат за своите права.

Да не беше ловот&масовното одгледување животни човештвото денес ќе беше нешто помирољубиво и поздраво, еколошката рамнотежа позачувана а климатските промени не ќе се закануваа така драстично.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 09:39

[/QUOTE]

Spirose brate, abe kako ti umesh da zbunish so ovie tvoi prikazni nikoj ne znae, e aj sega kaj e poentata na ovaa prikaska ?????[/QUOTE]

Најверојатно во црвените букви....
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 10:18
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Ти ја разбирам поентата, но превидуваш неколку работи! А тоа се прашањата: зошто луѓето во некои земји умираат од глад? И зошто луѓето немаат основни права и дали некој се грижи истите да ги добијат?

За да се задоволат потребите на месната индустрија потребни се безброј тони животни. Тие некаде треба да се сместат, да се хранат појат и тн. Тоа побарува големи количини земјиште. Со таа цел се уништуваат шуми и полиња, тоните жито и неброените хектолитри вода се трошат да се нахранат говедата и сл. кои потоа со својата телесна маса можат да нахранат далеку помалце луѓе, отколку што можат житните култури и водата кога би им се давала директно на луѓето. Освен тоа гладта во светот е последица од нерамномерна распределба на храната а не затоа што нема доволно храна.

За правата на луѓето: Толстој некаде рекол дека еден е чекорот од убивањето животни до убивањето човек. Второ, за правата на луѓето можат и се залагат самите луѓе(Хелсиншки комитет, Црвен крст, Амнести интернашенал, Виножито и тн.) животните пак се во подредена положба, тие не можат самите да се заложат за своите права.

Да не беше ловот&масовното одгледување животни човештвото денес ќе беше нешто помирољубиво и поздраво, еколошката рамнотежа позачувана а климатските промени не ќе се закануваа така драстично.

Со најголемиот дел од кажаното се сложувам, но во ист здив морам да додадам дека - по принцип - јадењето месо не е грев. Во дадениот момент подобро е (дури и за животното) човекот да го јаде месото на животното, одколку црвите да го јадат.   
Жалостно е што на човештвото јадењето месо, сопствениот стомак или одредени учења, му се поважни одколку Евангелието!
Тоа е тоа што всушност убива, уништува и целата планета ја води во пропаст!

Поздрав

p.s. Подсететесе на сцената во филмот Аватар,... и размислете со каква духовна поставеност го јадат животното.      

Spirose brate, abe kako ti umesh da zbunish so ovie tvoi prikazni nikoj ne znae, e aj sega kaj e poentata na ovaa prikaska ?????

Тоа што ти го наречуваш приказни, тоа се вистинити случки
и чудесен дар на Небесниот Цар!

Никој на сведоштвата немора да верува. Денот доаѓа кога сите ние ќе се појавиме пред Неискаживата Светлина БОЖЈА и таа многу добро ќе ни објасни се' што сме правеле во вера и вистина, а што во невера и лага!

Поздрав

п.с. Мојот колега не се “омрсил“, туку како “случајно“ баш утрината - после нашиот разговор - ја сретна неговата бивша девојка, со која за првпат во животот влегол во заедница кадешто Христос е центарот на истата.

Изменето од spiros - 04.Септември.2010 во 10:26
in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 12:31

Со најголемиот дел од кажаното се сложувам, но во ист здив морам да додадам дека - по принцип - јадењето месо не е грев.
Тоа не е грев само по себе.(Не го валка човека она што влегува низ устата...) Гревот се случува кога животните намерно се убиваат.(...валка она што излегува: порачката за набавка животни ради профит, одгледување и колење). При купувањето месо поединецот помалце или повеќе се вклучува во тој круг(т.е. испорачателот касапница не би функционирал кога би немало нарачател: месарница и муштерии).

Изменето од Majkl - 04.Септември.2010 во 12:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 13:07

Мајкл, што мислиш кое животно е поблиску до Христа и БОГА:

а) Она животно што долго (во добри услови) живеело на земјата, пред телото да му биде изедено од црвите и со тоа инкарнирано во ними?

б) Она животно што кратко живеело на земјата и со своето тело (прехранувајќи ги) ги спасило благодарните Чеда БОЖЈИ од глад и последиците на гладот?

Поздрав

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Септември.2010 во 13:11
Neramnomerna raspodelba na hranata !!!????
Ne se sl*gam, site znaeme deka ludje umiraat za hrana i sto pravime nie sekoj eden od nas za toa (da se raspodeli taa hrana ednakvo) NISTO, ma koj go e gajle sto tamo nekade nekoe dete umira za leb koga friziderot e poln, inertnosta i samoljubieto sto ludjeto go praktikuvaat ima mal milion zastitni mehanizmi vo vid na opravduvanja koi mora da zvucaat logicno za da se zastiti nashata svest.

Dokolku sekoj bi custvuval griza na sovesta zatoa sto nekoj negov brat nema sto da jade se bi bilo ok. No site znaeme deka ne taka i nikogash nema da bide taka. Site nie sme jaki na vilici, da im se pomogne na onie na ovie se do moment koga nesto konkretno treba da se prezeme, a toa konkretnoto odzema od nasheto vreme, togash nikade nikoj go nema sto pak ce kazam e prirodno zasto COVEK NA COVEKA E VOLK.
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.