Може ли да се види Исус, денес?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23105
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 08:57 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Може ли да се види Исус, денес?
Постирано од: spiros
Наслов: Може ли да се види Исус, денес?
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 00:23
Што мислите вие?
Може ли да се види Исус, денес?
Поздрав
Може%20ли%20да%20се%20види%20Исус,%20денес? - Еве еден човек кој што верува дека го видел
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Коментари:
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 00:24
Moze - nasekade..
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 13:01
Глупости.
Можеш ли да го видиш воздухот?
Сигурно не.
Ама убеден си и знаеш дека постои.
Така и ова.
Не можеш да го видиш, можеш само да го осетиш неговото присуство во тебе, пропpатено со мир и среќа.
Ама тоа се верниците...
------------- What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 13:59
Спирос,не функционира линкот,прбај да корегираш.
А баш сакав да видам дали човекот има издржани факти за неговото тврдење или се се сведува на верба.....
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 14:42
...sigurno gospod se umeshal,..zatoa ne funkcionra!
...a...denes vika,a?
....a, porano se gledashe , neli?
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 17:39
Denes so golo oko ne mozeme da Go vidime, no koga ke dojde Armagedon ke Go vidat site.
Dojdi Gospodi Isuse !
Soberi si ja veresijata od Zemjata . AMIN !
|
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 18:53
renatax напиша:
Спирос,не функционира линкот, пробај да корегираш.А баш сакав да видам дали човекот има издржани факти за неговото тврдење или се се сведува на верба.....
|
Се извинувам за пречките!
http://www.youtube.com/watch?v=fkxu4oD7QgM - Кликни тука за видео!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 19:22
Благодарам што ни овозможи да го видиме линкот.
Све ми наликува на една мистериозна приказна која човекот во детали ја објаснува.
А јас баш сакам да прочитам како ќе се произнесе Спирос,верува ли тој дека човекот е еден од ''одбраните'' кој имал можност да го види ликот на Исус?!
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 19:29
abe lugjeee?!...na planetava ima momentalno,.. 7 milijardi lugje....... bre,..lugjeee!..
i samo na eden ...mu doshol ...i go odbral , a?
...pa i stotina neka bidat,..iljadnici,..
...nishto toa ne dokazuva,..dodeka sekoj nema da moze da go vidi,..dali neposredno,..dali so sliki..od drugiot kraj na svetot,..seedno,..
tuku,...pred nekoj da kaze, .i jas ne sum go videl amazon,..ama ,..ne mi treba mnogu,...za da go vidam ,...ako navistina posakam !
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 23:14
renatax напиша:
Благодарам што ни овозможи да го видиме линкот.Све ми наликува на една мистериозна приказна која човекот во детали ја објаснува.А јас баш сакам да прочитам како ќе се произнесе Спирос,верува ли тој дека човекот е еден од ''одбраните'' кој имал можност да го види ликот на Исус?!
|
Рената, само што дојдов од една подолга прошетка низ ближната шумичка. Полна месечина свети над шумата и хоризонтот, надворешната темература (според мерачот во автомобилот) 22 степени целзиусови, дрвјата, тревата, полските цвеќиња, ... мирисаат неопишливо, ... шумските птици претпазливо пуштаат по некој звук во ноќта, ... животните шушкаат нежно сокривајќисе (за секој случај ) од моите чекори ... Ах, прекрасно ... неопишиво!
Само што дојдов - додека фамилијата веќе си легнала - “прекршив“ леб да каснам малку и се мислев дали да ѕирнам до форумов или да си одам одма да легнам, бидејќи утре ќе треба прилично рано да станам. Кога појдов да го исклучам теле-визорот и ресајверот (кои беа на stand by) на часовникот од DVDто (кој оди неколку минути понапред) видов дека покажува 22:19 часот, па се решив да ти одговорам на твојот пост од 19:22 часот .
Принципиелно верувам, но сум и прилично претпазлив!
Посебно кога луѓето не ме викаат или приморуваат да Го видам во некоја соба или просторија, во некој “божји храм“, во некоја пустиња, планина или слично, тогаш отворен сум да го слушнам доживувањето т.е. сведоштвото и ако е за верување да верувам.
На сите следбеници и верници Христови (а посебно на оние од македонија) предаден им е еден бисер кој што вели : Се испитувајте, за доброто држете се! (1 Солун. 5:21)
Видеото на човеков му трае 9 минути и 22 секунди, а внатре ја споменува и последната книга во Новозаветните Списи на Библијата - Откровение која има 22 глав. Но исто така тој го споменува и Св. Ап. Павле, кој што како единствениот од 12те Апостоли Христови, Го гледа и слуша Христа одкако е Тој вознесен на Небесата кај Отецот! Ова може да се прочита во 9та и 22ра глава на Делата Апостолски!
Ако ја читаме 9та и 22ра глава на Дела Апостолски, ќе видиме една површна контрадикторност, бидејќи во глава 9 луѓето во Савловата близина слушаат глас но не гледаат никого (стих 7), додека во 22ра глава (стих 9) Светлината Ја гледаат а Гласот не го слушаа.
И во едниот и во другиот случај - не само еден човек доживува нешто надприродно, туку и - околината доживува нешто чудесно!
Затоа мене многу би ме интересирало дали и другите присатни во паркот Го слушнале Гласот или Ја виделе Светлината, што немора да значи дека ако тоа не е случај ... човекот лаже или халуцинира!
Лека ноќ
Ете, иде со облаци, и ќе го види секое око, и оние што Го прободоа; и ќе се расплачат пред Него сите племиња на земјата. Да. Амин! (Откровение 1:7)
|
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 12:24
spiros напиша:
[QUOTE=renatax] Благодарам што ни овозможи да го видиме линкот.Све ми наликува на една мистериозна приказна која човекот во детали ја објаснува.А јас баш сакам да прочитам како ќе се произнесе Спирос,верува ли тој дека човекот е еден од ''одбраните'' кој имал можност да го види ликот на Исус?!
|
Принципиелно верувам, но сум и прилично претпазлив! Се испитувајте, за доброто држете се! (1 Солун. 5:21)
Ако ја читаме 9та и 22ра глава на Дела Апостолски, ќе видиме една површна контрадикторност, бидејќи во глава 9 луѓето во Савловата близина слушаат глас но не гледаат никого (стих 7), додека во 22ра глава (стих 9) Светлината Ја гледаат а Гласот не го слушаа.
И во едниот и во другиот случај - не само еден човек доживува нешто надприродно, туку и - околината доживува нешто чудесно!
Затоа мене многу би ме интересирало дали и другите присатни во паркот Го слушнале Гласот или Ја виделе Светлината, што немора да значи дека ако тоа не е случај ... човекот лаже или халуцинира!
Спирос,најпрво да изразам благодарност за укажаната чест од твоја страна што бев удостоена со одговор,по цена на скратување на твојот сон за цел еден час.
Многу ми се допадна твојот пост и начинот на кој ја покажа твојата верба,но таа не е слепа ,туку со доза на претпазливост во неа. Токму таа претпазливост те наведе да ги посочиш наведените поглавја според кои нешто не се совпаѓа во приказната на човекот од видеото,а јас од истата причина во мојот пост погоре прашав дали токму овој човек е еден од ''одбраните''. Не сакам да кажам дека човекот халуцинира,но со доза на претпазливост(како би рекол ти) гледам на целата оваа случка. Значи може да бил одбраниот кој ќе го слушне Исусовиот глас,може да бил одбраниот кој го видел Исусовиот лик,ајде да кажам имал преголема среќа ,па и го слушнал и го видел,но и кај мене стои истото прашање....што е со остатокот од присутните во паркот?!
|
Постирано од: Omar
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 13:17
ne koregiraj postovi tuku ako ne odi linkot brisi ja temava!!!
-------------
|
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 15:36
Евангелие според Матеј
Глава 24
http://mkbible.net/biblija/index.php - 23 Тогаш, ако ви каже некој: 'Еве, овде е Христос, или таму е', не верувајте!
http://mkbible.net/biblija/index.php - 24
Оти ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, и ќе се покажат
големи знаци и чуда, за да ги прелажат, ако е можно, избраните.
http://mkbible.net/biblija/index.php - 25 Ете, однапред ви кажав.
http://mkbible.net/biblija/index.php - 26 И така, ако ви речат: 'Еве, во пустињата е Он' - не излегувајте; 'Ете, во тајна соба е' - не влегувајте!
http://mkbible.net/biblija/index.php - 27 Зашто, како молњата што излегува од исток и се гледа до запад, така ќе биде доаѓањето на Синот Човечки.
( ZBOROVI NA ISUS HRISTOS )
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 16:25
Kako gi razbirash ovie zborovi?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 16:34
Messenger напиша:
Kako gi razbirash ovie zborovi? |
Tokmu kako sto kazal ISUS, nikako podrugo.
Da ne veruvame na sekoj koj ke kaze deka go videl ISUS, vamu ili tamu...
Negovoto doagjanje ke bide vidlivo i ke go vidi celiot svet a toa ke se sluci vo Armagedon, pri Vtoroto Hristovo doagjanje.
|
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 17:05
...jas ne veruvam na sekoj tuku,...ne veruvam na nikoj !
...a toa deka koga ke dojde armagedon ,...ke dojde i toj ,...e sosemma tochno !
...togash ,...navistina ,...site do eden ,..veruvam deka ke go vidat gospod!
|
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 17:06
brza напиша:
...jas ne veruvam na sekoj tuku,...ne veruvam na nikoj !
...a toa deka koga ke dojde armagedon ,...ke dojde i toj ,...e sosemma tochno !
...togash ,...navistina ,...site do eden ,..veruvam deka ke go vidat gospod!
|
|
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 18:57
Јас со мојот слаб енглески не слушнав никаде дека човеков повикува некого за да го следи некаде и Го види Исус Христос, туку (колку што разбрав јас) кажува за тоа што му се случило и го преобрнало во неговиот живот и во неговата (не)вера!
Пред неколку месеци една сестра ми даде едно дирливо сведоштво од еден човек кој што го доживува Христа додека оди на аџилок. Неговите соаџии воопшто не можеле да сватат што тој прави кога го напушта аџилакот поради Христа.
Денес тој е еден сосема поинаков човек од она што бил, пред да Го доживее Исуса Христа!
|
Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 23:03
Matej , 28; 18 -20
Toj e tuka so nas !!!!
------------- www.myspace.com/sblagoj
|
Датум на внесување: 28.Август.2010 во 00:10
Matej 28: 18-31 ???
Mozhesh da citirash shto e toa bidejki jas ne mozham da go najdam?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 28.Август.2010 во 11:27
Blagoj_s напиша:
Matej , 28; 18 -31
Toj e tuka so nas !!!! |
Да,тој е тука....со нас ,до нас ,меѓу нас,околу нас......но, се се сведува на чувство, на верба, невидливо,недопирливо,апстракно,но сепак моќно за верниците.
Патем и јас малку станав радознала,ќе ни го цитираш ли поглавјето,да прочитаме и ние останатите кои не можеме да најдеме?!
|
Датум на внесување: 28.Август.2010 во 13:21
Evangeli spored Matej. 28 glava od 18 do 20 stih.
Togas Isus im se priblizi i im rece: "Dadena mi e seta vlast na neboto i na zemjata. Taka odejki, napravete gi site narodi Moi ucenici, krstevajki gi vo imeto na Tatkoto i Sinot i Svetiot Duh ! Ucejki da pazat se sto Sum vi zapovedal! I eve,Jas Sum so vas vo site dni do svrsetokot na svetot.Amin!"
Se razbira duhovno!!
Pozdrav
|
Датум на внесување: 28.Август.2010 во 13:23
Ахх за духовно знаевме,јас мислев да не е нешто поврзано со темата,нешто како доказ за сведоштвото на човекот кој вели дека имал средба со Исус.
|
Датум на внесување: 29.Август.2010 во 06:17
Blagoj_s напиша:
Togas Isus im se priblizi i im rece: "Dadena mi e seta vlast na neboto i na zemjata. Taka odejki, napravete gi site narodi Moi ucenici, krstevajki gi vo imeto na Tatkoto i Sinot i Svetiot Duh ! Ucejki da pazat se sto Sum vi zapovedal! I eve,Jas Sum so vas vo site dni do svrsetokot na svetot.Amin!"
Se razbira duhovno!!
Pozdrav |
OK, sega razbrav. Se raboti za stihovi od 18 do 20, a ne do 31.
Imeno, ne postojat povekje do 20 stiha vo taa glava.
Patem, renatax e vo pravo, citatot ne e merodaven za temata.
|
Датум на внесување: 29.Август.2010 во 12:06
Messenger напиша:
Blagoj_s напиша:
Se razbira duhovno!!
Pozdrav |
OK, sega razbrav. Se raboti za stihovi od 18 do 20, a ne do 31.
Imeno, ne postojat povekje do 20 stiha vo taa glava.
Patem, renatax e vo pravo, citatot ne e merodaven za temata.
|
Dobro napraviv greska , od nevnimanie -oprosti.
Jas napisav na koj nacin moze da bide Hristis so nas !
Sekoe drugo telesno prisustvo na Hristos e laga sueta od strana na gavolot!
Treba da se vnimavava da ne se fatime vo stapicata na zloto.
Pozdrav
|
Датум на внесување: 01.Септември.2010 во 23:25
Чудесен е Живиот ГОСПОД! ХалелуЈАХ!
Живиот БОГ мие Сведок дека ја пишувам Вистината!
Вторникот пред 2 недели , после работа, бев да се рашетам и се искачив до блиската горичка. Но, пред да се искачам и да си седнам на клупата, видов дека на највисокото место од гората гори оган и има трактор со дрвено (покриена) приколица. Си помислив дека е некој од селаните. Додека седев на видиковецот 50тина метри од клупата беше тракторот и огнот, но наместо да работи некој селанец, јас приметив дека тоа е една фамилија со 2 возрасни и 3 дечиња. После половина час помина и еден човек со куче (бернандинец). Десетина минути после тоа јас станав и сакав да поминам покрај фамилијата за да си направам еден цел круг и да си заминам дома.
Арно ама, што повеќе им се доближував така се повеќе приметував дека тие гледаат кон мене со прилично загрижени очи. Кога стигнав до ними мажот ме праша дали видов едно малечко детенце? Јас им кажав дека во правецот кадешто јас седев не помина никој освен човекот со кучето! Така ние веднаш почнавме да го бараме детето, кој кон исток, кој кон запад, а јас кон север кадешто е шумата. Тогаш одеднаш баш од југ – кадешто е една доста стрмна ливада – се зачу детски глас и малиот целиот насмеан трчаше нагоре кон нас. Така се запознавме и останав кај ними до полноќ. Тоа беше една верна фамилија која својот одмор си го правеше на тракторска приколица, одејќи од едно до друго место низ својата земја.
Вчера – вторник – после таа убава средба со таа фамилија (со која на крајот заедничко му благодаревме на БОГА што така не’ состае), после работа се возам со велосипедот до другото село и на враќање се решив да возам преку ридот со гората, но нити на крај памет не стаев дека баш пред 2 недели беше таа случка.
Кога се искачував на “врвот“ од левата страна преку една ливада се доближуваше една жена која имаше вржано една плетена корпа околу појасот а ја следеа 2 мачки. На одстојание од 30тина метри и’ се поздравив љубезно и си продолжив понатака да возам. Арно ама после 50тина метри (во непосредна близина на местото кадешто пред 2 недели се сретнавме со фамилијата), покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни. Се запознавме и видов дека и оваа жена беше една верна жена која Исус на чудесен начин Го доживува во својот живот. Таа ми раскажуваше за една случка кога на работа (во амбулантата) го заборавила клучот од установата кадешто требала медицински да интервенира и како Исус – во срцето - и’ рекол дека таа треба да отвори со нејзиниот домашен клуч, што за нејзино чудење тоа и функционирало.
Денес на работа слушам како некој телефонски му се јавува на еден мој колега, кој потекнува од една сунитска земја. После разговорот ми кажа дека бабата на зетму е на умирање и дека тој (зетот) ќе лета за неговата домовина.
Колегата сеќавајќи се на смртта на својата сакана баба (со која пораснал и му била како мајка), воздивна и го потегна прашањето за смислата на животот. Јас пробав да го утешам и да му посведочам за НадежтА на Евангелието БОЖЈЕ (Кое што е Христос)!
Тогаш тој со дискретен глас и внимателни очи ми рече дека ќе ми каже нешто што досега само на мајкаму, теткаму и на најдобриот другар му го има кажано. Внимателно го слушав и се чудев на БОЖЈАТА Љубов и Чудесност за која ми раскажуваше!
Тој ми кажа дека пред неколку години кога му одело многу тешко и кога тој почнал да оди по многу криви патишта - а само околу 2 години после смртта на неговиот телесен татко – доаѓајќи дома неколку часа после полноќ, пробувал да ја отвори улазната врата која стотици пати ја отворил и никогаш немал проблем со отварањето. Но таа ноќ било поинаку!
Додека се мачев да ја отворам, како да слушнав глас кој ми вели: Завртисе наназад! – денеска (1 септември 2010) ми го раскажува ова мојот колега.
Јас се завртев и што ќе видам!? - вели тој.
Во полноќната темнина – преку тротоарот од мојата страна, преку двосмерната улица, на тротоарот од другата страна – како еден човек во снежна бела едноделна облека , со капуљча над снежно белата коса и брада, гледа право на мене. Јас се исплашив и побрзо пробав да ја отворам вратата, но не успевав!
Се завртив уште еднаш и погледав во истиот правец. Чудесна Светлина зрачеше од Него! Преку левото рамо Му висеше нешто како стап.
Точно кон мене гледаше и како загрижено да ја заниша главата.
Јас пробав повторно да ја отворам вратата и овојпат успеав!
Влегов во станот преплашен. Легнав во кревет, но толку се тресев и ми беше ладно како никогаш досега. Десеттина минути после тоа, одеднаш и стравот и студот потполно се изгубија, така да јаc станав и дури го отворив прозорот.
ХалелуЈАХ!
Со голема сериозност и искреност ми го кажуваше ова колегата, на кого прилично му верувам за случката.
Тој ми вели: Незнам Кој беше тоа, но мислам дека тоа беше БОЖЈИ Светец Кој не е од овој свет, а сакаше да ме прибере !
Што мислите вие?
Кој беше Оној што сака да го прибере мојот колега?
Дали треба да му верувам – колку што му верувам - на раскажувањата од мојот колега ?
Поздрав до сите
Шалом Алеихем!
|
Датум на внесување: 02.Септември.2010 во 00:44
spiros напиша:
Што мислите вие?
Дали треба да му верувам – колку што му верувам - на раскажувањата од мојот колега ?
|
Mislam deka kolega ti treba da ne pie taka da vo idnina nema da pravi zbrka so adresata kade zivee a i so klucevite.
A toj sto sakal da go pribere kolega ti e sigurno nekoj od alfite faten vo cudo koga go gledal kolega ti sto raboti hahahahahahahaa..
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 02.Септември.2010 во 00:47
Templarius напиша:
spiros напиша:
Што мислите вие?
|
Mislam deka kolega ti treba da ne pie taka da vo idnina nema da pravi zbrka so adresata kade zivee a i so klucevite.
A toj sto sakal da go pribere kolega ti e sigurno nekoj od alfite faten vo cudo koga go gledal kolega ti sto raboti hahahahahahahaa.. |
....... ...... Templarius, zver si , me nasmea epten
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 02.Септември.2010 во 14:02
spiros напиша:
... покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни. | Ова е убаво искуство. И ти и женати се виделе дека живиот накит во природата(во случајов 2 срни) кој Бог ни го дарувал да нè подсеќа на вечната Татковина, не треба да се уништува со лов и сл.
Таков пристап заслужуваат и постарите животни, и тие имаат право да преминат со достојна т.е. природна смрт. Ловот, особено во денешно време на меѓународна трговија и хипермаркети каде има изобилие храна и облека во секое време на годината, е бесмислено уништување на божјите дарови и сквернавење на животот.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 02.Септември.2010 во 14:05
Originally posted by spiros
...
покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги
исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме
стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и
дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни.
jako e ova i ako deluva pateticno
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 02.Септември.2010 во 14:43
spiros напиша:
Што мислите вие?
Може ли да се види Исус, денес? |
Христос кој некогаш беше отелотворен како Исус од Назарет, нема повеќе материјално тело за да може да се види со материјални очи. Но секогаш можело и ќе може да се види со духовните. Предуслов за тоа меѓутоа е човек да биде веќе во значителна мера прочистен, со доволно проширена свест која може да ги перцепира и битијата од Царството Небесно. Тогаш јасно може и да го прими нивниот говор кој е објава. Духот Божји во денешните откровениа тој стадиум на духовен развој кога на човека му е возможно сето тоа да го доживее го нарекува: степен на божествената Сериозност. Оној кој што во својот духовен развој не стигнал на овој степен сеуште неможе директно да ги забележува чистите небесни битија, напротив, постои опасност да црпи од астралните димензии и стане играчка на темни души кои немаат тешкотии со лажно представување.
Битен момент е и што откако човек имал визија? Што со тоа понатака? Дали навистина неговиот живот почнал да се менува кон подобро? Дали живее во мир со своите со-луѓе? Дали има склопено мир со животните и природата? и тн. и тн.
|
Датум на внесување: 02.Септември.2010 во 23:56
Колегата не прави тајна од тоа дека е грешник, тој не се прави нити поарен од другите, иако - колку што можам јас да приметам - со своите 35 години се'уште има детско срце. Сопствени деца нема но ги сака децата, посебно внукот единец!
Јас мислам дека баш за вакви грешници како мене, колегата и многу други, Исус ја пролеа својата скапоцена Крв, како би ни се отвориле очите, како би ни се подигнала завесата и би Го виделе во Него Царот над царевите, Пастирот над пастирите!
Додека (средата) ми раскажуваше за видението, вомене си викав: Зошто се'уште не Го препознава Христа? Зошто се'уште вели - незнам Кој е? Како само може ...?
Кога дојдов вчера (средата) после работа дома, ја косев тревата и наместо да го слушам силниот звук на машината, јас ги слушав Псалмите. После ними во срцево ме тераше да го слушам Второто послание до Коринтјаните. Јас ги пуштив ними без свестно да знам дека баш во тоа послание се споменува превезот (завесата) која е врз телесниот Израил, но и врз сите кои не веруваат во Христа. (2 Коринт. 3:15,16)
Вечерта одкако тука го пишав постот, испечатив неколку стиха од Новиот Завет како би му ги дал на колегата за да увиди Кој му се појавил во видение!
Денес (четворток) наутрина, земам весник и одам на работа. Го погледувам весникот и гледам дека воопшто првата страна не е исполнета со најавни наслови туку со една единствена слика и текст кој што вели: Подигај ја завесата!
Једва чекав да го видам. Незнаев како попрво да му ги дадам стиховите и да му кажам дека ...!
Но, наместо јас да му кажувам, тој почнува на мене ...
Колегата ми вели: вчера додека зборувавме ти спомена едно име (од учениците Христови). Баш така ми се презиваше мојата девојка со која 4 години одевме. Со неа не се имам видено одамна, а утринава налетувам баш ...
ХалелуЈАХ!
„Секој кој верува во Него, нема да се посрами.”
Нема разлика меѓу Јудеец и Елин, зашто еден и ист е Господ на сите, богат за сите кои Го повикуваат.
Бидејќи секој кој ќе го повика името Господово, ќе биде спасен. (Еп. до Римјаните, глава 10)
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 00:36
KINGDAVID напиша:
Templarius напиша:
spiros напиша:
Што мислите вие?
|
A toj sto sakal da go pribere kolega ti e sigurno nekoj od alfite faten vo cudo koga go gledal kolega ti sto raboti hahahahahahahaa.. | ....... ...... Templarius, zver si , me nasmea epten |
Ma ne do zvershtinata hahahahahah do pustata rakija e...
hahahahaaa.
Znaesh sekogash nekoj koga ce ja zabega na bilo koja strana odma bide produhoven, i se vraca na praviot pat, mu se slucuvaat duhovni izleti, komunicira i go gleda boga - e kaj e tuka logikata po koj terk tuka se odi ...
Jas koga ce napijam vednash stanuvam produhoven i svesten deka ili ce prespijam vo policija ili pred vratata prasuvajci go boga - Boze sto rakija ispiiiiivvvv .... A od duhovna komunikacija sto posto sum siguren deka ce go vidam djavolot nautro (majka i na zena mi ) dodeka pie kafe so zena mi hahahahahahaaaaa.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 00:44
anakin напиша:
Originally posted by spiros...
покрај патот мирно си пасеа 2 срни поради кои застанав да не ги
исплашам и малку да им се подивам. Додека така ги гледав жената ме
стигна. Почнавме да зборуваме дека баш ноќта започнува ловечката сезона и
дека би било љубезно од ловџиите кога би ловеле само стари животни. jako e ova i ako deluva pateticno
|
Srni sem vo prikaski i zoloshki gradini nikogash ne pasat pokraj pat, strashlivi zivotni se tie vo divinata, izgledaat ubavo no toa ne e prepreka da ne se lovat i da ne se jadat, vo narodot postoi veruvanje deka se nezni slatki i deka se posebni no vsushnost se obicni goveda koi se ok za odstrel. Sto se odnesuva da se otstreluvaat samo stari zivotni hmmmmm e tuka ne nzma dali Boro lovocuvarot se uste im izdal licni karti na site pa koga ce dojde lovecot da mu pokazat.hahahahaha...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 00:47
Majkl напиша:
Таков пристап заслужуваат и постарите животни, и тие имаат право да преминат со достојна т.е. природна смрт. Ловот, особено во денешно време на меѓународна трговија и хипермаркети каде има изобилие храна и облека во секое време на годината, е бесмислено уништување на божјите дарови и сквернавење на животот. |
Majk ne znam sto se slucuva vo denesno vreme, ama mnogu be brat ve ima takvi sto ste na strana na zivotnite, pa da ne bil lovot covestvoto ne bi prezivealo do denes, i sega ti vikas greota e da se ubivaat pa tie imaat pravo...eeeeejjjjjj alllloooooo LUDJE UMIRAAT OD GLAD VO DENESHNINATA ZA KOJA TI VELISH DEKA E POLNA SO IZOBILIEE, LUDJE NEMAAT OSNOVNI PRAVA NA ZIVOT A TI NA ZIVOTNI PRAVA DA DAVAS alllloooooooooooooo pa daj oladi malkuuuuu...
http://www.motifake.com/screw-the-cats-lolcats-suck-starvation-kids-washboard-abs-demotivational-poster-115432.html"> [/IMG]
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 00:52
spiros напиша:
Колегата не прави тајна од тоа дека е грешник, тој не се прави нити поарен од другите, иако - колку што можам јас да приметам - со своите 35 години се'уште има детско срце. Сопствени деца нема но ги сака децата, посебно внукот единец!
Јас мислам дека баш за вакви грешници како мене, колегата и многу други, Исус ја пролеа својата скапоцена Крв, како би ни се отвориле очите, како би ни се подигнала завесата и би Го виделе во Него Царот над царевите, Пастирот над пастирите!
Додека (средата) ми раскажуваше за видението, вомене си викав: Зошто се'уште не Го препознава Христа? Зошто се'уште вели - незнам Кој е? Како само може ...?
Кога дојдов вчера (средата) после работа дома, ја косев тревата и наместо да го слушам силниот звук на машината, јас ги слушав Псалмите. После ними во срцево ме тераше да го слушам Второто послание до Коринтјаните. Јас ги пуштив ними без свестно да знам дека баш во тоа послание се споменува превезот (завесата) која е врз телесниот Израил, но и врз сите кои не веруваат во Христа. (2 Коринт. 3:15,16)
Вечерта одкако тука го пишав постот, испечатив неколку стиха од Новиот Завет како би му ги дал на колегата за да увиди Кој му се појавил во видение!
Денес (четворток) наутрина, земам весник и одам на работа. Го погледувам весникот и гледам дека воопшто првата страна не е исполнета со најавни наслови туку со една единствена слика и текст кој што вели: Подигај ја завесата!
Једва чекав да го видам. Незнаев како попрво да му ги дадам стиховите и да му кажам дека ...!
Но, наместо јас да му кажувам, тој почнува на мене ...
Колегата ми вели: вчера додека зборувавме ти спомена едно име (од учениците Христови). Баш така ми се презиваше мојата девојка со која 4 години одевме. Со неа не се имам видено одамна, а утринава налетувам баш ...
ХалелуЈАХ!
Нема разлика меѓу Јудеец и Елин, зашто еден и ист е Господ на сите, богат за сите кои Го повикуваат.
Бидејќи секој кој ќе го повика името Господово, ќе биде спасен. (Еп. до Римјаните, глава 10)
|
Kolegata ima 35 godini - ne e zenet .
Mu se pricinuvaat raboti.
Ti mashinata ne ja slushash, slushash psalmi.
Pecatish nesto vesnik ti izleguva.
na kraj kolegata ti veli deka posle cetiri godini se omrsil.
Spirose brate, abe kako ti umesh da zbunish so ovie tvoi prikazni nikoj ne znae, e aj sega kaj e poentata na ovaa prikaska ?????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 08:52
Templarius напиша:
Majk ne znam sto se slucuva vo denesno vreme, ama mnogu be brat ve ima takvi sto ste na strana na zivotnite, pa da ne bil lovot covestvoto ne bi prezivealo do denes, i sega ti vikas greota e da se ubivaat pa tie imaat pravo...eeeeejjjjjj alllloooooo LUDJE UMIRAAT OD GLAD VO DENESHNINATA ZA KOJA TI VELISH DEKA E POLNA SO IZOBILIEE, LUDJE NEMAAT OSNOVNI PRAVA NA ZIVOT A TI NA ZIVOTNI PRAVA DA DAVAS alllloooooooooooooo pa daj oladi malkuuuuu...
http://www.motifake.com/screw-the-cats-lolcats-suck-starvation-kids-washboard-abs-demotivational-poster-115432.html"> [/IMG] | Ти ја разбирам поентата, но превидуваш неколку работи! А тоа се прашањата: зошто луѓето во некои земји умираат од глад? И зошто луѓето немаат основни права и дали некој се грижи истите да ги добијат?
За да се задоволат потребите на месната индустрија потребни се безброј тони животни. Тие некаде треба да се сместат, да се хранат појат и тн. Тоа побарува големи количини земјиште. Со таа цел се уништуваат шуми и полиња, тоните жито и неброените хектолитри вода се трошат да се нахранат говедата и сл. кои потоа со својата телесна маса можат да нахранат далеку помалце луѓе, отколку што можат житните култури и водата кога би им се давала директно на луѓето. Освен тоа гладта во светот е последица од нерамномерна распределба на храната а не затоа што нема доволно храна.
За правата на луѓето: Толстој некаде рекол дека еден е чекорот од убивањето животни до убивањето човек. Второ, за правата на луѓето можат и се залагат самите луѓе(Хелсиншки комитет, Црвен крст, Амнести интернашенал, Виножито и тн.) животните пак се во подредена положба, тие не можат самите да се заложат за своите права.
Да не беше ловот&масовното одгледување животни човештвото денес ќе беше нешто помирољубиво и поздраво, еколошката рамнотежа позачувана а климатските промени не ќе се закануваа така драстично.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 09:39
[/QUOTE]
Spirose brate, abe kako ti umesh da zbunish so ovie tvoi prikazni nikoj ne znae, e aj sega kaj e poentata na ovaa prikaska ?????[/QUOTE]
Најверојатно во црвените букви....
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 10:18
Majkl напиша:
Ти ја разбирам поентата, но превидуваш неколку работи! А тоа се прашањата: зошто луѓето во некои земји умираат од глад? И зошто луѓето немаат основни права и дали некој се грижи истите да ги добијат?
За да се задоволат потребите на месната индустрија потребни се безброј тони животни. Тие некаде треба да се сместат, да се хранат појат и тн. Тоа побарува големи количини земјиште. Со таа цел се уништуваат шуми и полиња, тоните жито и неброените хектолитри вода се трошат да се нахранат говедата и сл. кои потоа со својата телесна маса можат да нахранат далеку помалце луѓе, отколку што можат житните култури и водата кога би им се давала директно на луѓето. Освен тоа гладта во светот е последица од нерамномерна распределба на храната а не затоа што нема доволно храна.
За правата на луѓето: Толстој некаде рекол дека еден е чекорот од убивањето животни до убивањето човек. Второ, за правата на луѓето можат и се залагат самите луѓе(Хелсиншки комитет, Црвен крст, Амнести интернашенал, Виножито и тн.) животните пак се во подредена положба, тие не можат самите да се заложат за своите права.
Да не беше ловот&масовното одгледување животни човештвото денес ќе беше нешто помирољубиво и поздраво, еколошката рамнотежа позачувана а климатските промени не ќе се закануваа така драстично. |
Со најголемиот дел од кажаното се сложувам, но во ист здив морам да додадам дека - по принцип - јадењето месо не е грев. Во дадениот момент подобро е (дури и за животното) човекот да го јаде месото на животното, одколку црвите да го јадат.
Жалостно е што на човештвото јадењето месо, сопствениот стомак или одредени учења, му се поважни одколку Евангелието!
Тоа е тоа што всушност убива, уништува и целата планета ја води во пропаст!
Поздрав
p.s. Подсететесе на сцената во филмот Аватар,... и размислете со каква духовна поставеност го јадат животното.
Templarius напиша:
Spirose brate, abe kako ti umesh da zbunish so ovie tvoi prikazni nikoj ne znae, e aj sega kaj e poentata na ovaa prikaska ????? |
Тоа што ти го наречуваш приказни, тоа се вистинити случки
и чудесен дар на Небесниот Цар!
Никој на сведоштвата немора да верува. Денот доаѓа кога сите ние ќе се појавиме пред Неискаживата Светлина БОЖЈА и таа многу добро ќе ни објасни се' што сме правеле во вера и вистина, а што во невера и лага!
Поздрав
п.с. Мојот колега не се “омрсил“, туку како “случајно“ баш утрината - после нашиот разговор - ја сретна неговата бивша девојка, со која за првпат во животот влегол во заедница кадешто Христос е центарот на истата.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 12:31
spiros напиша:
Со најголемиот дел од кажаното се сложувам, но во ист здив морам да додадам дека - по принцип - јадењето месо не е грев. | Тоа не е грев само по себе.(Не го валка човека она што влегува низ устата...) Гревот се случува кога животните намерно се убиваат.(...валка она што излегува: порачката за набавка животни ради профит, одгледување и колење). При купувањето месо поединецот помалце или повеќе се вклучува во тој круг(т.е. испорачателот касапница не би функционирал кога би немало нарачател: месарница и муштерии).
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:07
Мајкл, што мислиш кое животно е поблиску до Христа и БОГА:
а) Она животно што долго (во добри услови) живеело на земјата, пред телото да му биде изедено од црвите и со тоа инкарнирано во ними?
б) Она животно што кратко живеело на земјата и со своето тело (прехранувајќи ги) ги спасило благодарните Чеда БОЖЈИ од глад и последиците на гладот?
Поздрав
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:11
Neramnomerna raspodelba na hranata !!!????
Ne se sl*gam, site znaeme deka ludje umiraat za hrana i sto pravime nie sekoj eden od nas za toa (da se raspodeli taa hrana ednakvo) NISTO, ma koj go e gajle sto tamo nekade nekoe dete umira za leb koga friziderot e poln, inertnosta i samoljubieto sto ludjeto go praktikuvaat ima mal milion zastitni mehanizmi vo vid na opravduvanja koi mora da zvucaat logicno za da se zastiti nashata svest.
Dokolku sekoj bi custvuval griza na sovesta zatoa sto nekoj negov brat nema sto da jade se bi bilo ok. No site znaeme deka ne taka i nikogash nema da bide taka. Site nie sme jaki na vilici, da im se pomogne na onie na ovie se do moment koga nesto konkretno treba da se prezeme, a toa konkretnoto odzema od nasheto vreme, togash nikade nikoj go nema sto pak ce kazam e prirodno zasto COVEK NA COVEKA E VOLK.
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:12
spiros напиша:
а) Она животно што долго (во добри услови) живеело на земјата, пред телото да му биде изедено од црвите и со тоа инкарнирано во ними?
б) Она животно што кратко живеело на земјата и со своето тело (прехранувајќи ги) ги спасило благодарните Чеда БОЖЈИ од глад и последиците на гладот?
Поздрав
|
Hahhahaha Spirose ne zameraj ama jas da se nashalam malku....Zivotno najblisko na boga e onaa sto najdolgo stoelo na krstot na mojot .....SNAJPER.hahahaha te molam ne zameraj...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:22
Majkl напиша:
spiros напиша:
Со најголемиот дел од кажаното се сложувам, но во ист здив морам да додадам дека - по принцип - јадењето месо не е грев. | Тоа не е грев само по себе.(Не го валка човека она што влегува низ устата...) Гревот се случува кога животните намерно се убиваат.(...валка она што излегува: порачката за набавка животни ради профит, одгледување и колење). При купувањето месо поединецот помалце или повеќе се вклучува во тој круг(т.е. испорачателот касапница не би функционирал кога би немало нарачател: месарница и муштерии). |
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:25
spiros напиша:
| И двете животни се поблиску од човека до Бога.
Разликата е со луѓето кои не сакаат да увидат дека пиперките, доматите, сончогледот и лебот насушен многу подобро спасуваат од глад отколку мршите на животните.
Моите баба и дедо после втората светска војна имаа само компир, сол и понекое јаболко. Крави, овци, пилиња - беше се однесено или испотепано со гранати и к*ршуми...
Сети се на случката со Мојсеј и прегладнетиот изнашетан народ во пустината - Бог не им прати копани(од претходно заклани животни) од небото, туку некакви трошки кои ги собираа и можеа да се најадат.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:43
Majkl напиша:
spiros напиша:
| И двете животни се поблиску од човека до Бога.
Разликата е со луѓето кои не сакаат да увидат дека пиперките, доматите, сончогледот и лебот насушен многу подобро спасуваат од глад отколку мршите на животните.
Моите баба и дедо после втората светска војна имаа само компир, сол и понекое јаболко. Крави, овци, пилиња - беше се однесено или испотепано со гранати и к*ршуми...
Сети се на случката со Мојсеј и прегладнетиот изнашетан народ во пустината - Бог не им прати копани (од претходно заклани животни) од небото, туку некакви трошки кои ги собираа и можеа да се најадат. |
За мене лебот е многу поважен од животинското месо и баш во тој редослед БОГ им пушти во пустињата!
Но, те молам одговорими на прашањето: а) или б) ?
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 13:52
spiros напиша:
Но, те молам одговорими на прашањето: а) или б) ? | Веќе ти одговорив. И двете.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 14:05
Templarius напиша:
Dokolku sekoj bi custvuval griza na sovesta zatoa sto nekoj negov brat nema sto da jade se bi bilo ok. No site znaeme deka ne taka i nikogash nema da bide taka. Site nie sme jaki na vilici, da im se pomogne na onie na ovie se do moment koga nesto konkretno treba da se prezeme, a toa konkretnoto odzema od nasheto vreme, togash nikade nikoj go nema sto pak ce kazam e prirodno zasto COVEK NA COVEKA E VOLK. | Но Исус и пророците пред него го најавиа Царството на мирот каде што волкот лежи покрај јагнето! Какок ќе се оствари тоа? Сигурно не само од себе, туку со активна променасекој кај себе самиот. Е сега... сас и ти сигурно нема да направиме многу ако во плико пратиме сендвич до гладните луѓе во на пр. Африка(поштарот можеби ќе го изеде оти му го укинале додатокот за ужинка ) но мислев во прв ред на глобално ниво: Фер трговија, внимавање какви влади и политики се подржуваат, равој на мирољубиво земјоделие, и тн.
На пр. прахристијаните организираа испорака на големи количини генетски не-манипулирани семиња од разни житни култури кои успеваат и на африканска почва со соодветни инструкции околу обработката. Ете ги денес полни им се амбарите на тие луѓе, многу плодови даруваа понатака или ги продаваа на своите со-африканци по поволни цени. Е сега замислете кога вака би постапувале светските влади не само мала група луѓе! ЗНачи оние кои можат и живеат во изобилие(а тоа се сепак во прв ред државите кои се декларираат дирекнто или индиректно како христијански) да им дадат на оние кои немаат но не во смисла гладниот да го нахранат за да утре биде повторно гладен, туку да го научат и му помогнат да го меси сопствемиот леб за никогаш повеќе да небиде гладен.
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 17:39
Ako mu dadesh riba na gladniot kje go nahranish za eden den, no ako go nauchish kako se lovat ribi kje go hranish celoto seloto doveka.
Malu zabegavme na strana so trpezata i jadenjeto meso... da se vratime nazad na temata: Може ли да се види Исус, денес?
|
Датум на внесување: 04.Септември.2010 во 23:49
Majkl напиша:
Templarius напиша:
Dokolku sekoj bi custvuval griza na sovesta zatoa sto nekoj negov brat nema sto da jade se bi bilo ok. No site znaeme deka ne taka i nikogash nema da bide taka. Site nie sme jaki na vilici, da im se pomogne na onie na ovie se do moment koga nesto konkretno treba da se prezeme, a toa konkretnoto odzema od nasheto vreme, togash nikade nikoj go nema sto pak ce kazam e prirodno zasto COVEK NA COVEKA E VOLK. | Но Исус и пророците пред него го најавиа Царството на мирот каде што волкот лежи покрај јагнето! Какок ќе се оствари тоа? Сигурно не само од себе, туку со активна променасекој кај себе самиот. Е сега... сас и ти сигурно нема да направиме многу ако во плико пратиме сендвич до гладните луѓе во на пр. Африка(поштарот можеби ќе го изеде оти му го укинале додатокот за ужинка ) но мислев во прв ред на глобално ниво: Фер трговија, внимавање какви влади и политики се подржуваат, равој на мирољубиво земјоделие, и тн.
На пр. прахристијаните организираа испорака на големи количини генетски не-манипулирани семиња од разни житни култури кои успеваат и на африканска почва со соодветни инструкции околу обработката. Ете ги денес полни им се амбарите на тие луѓе, многу плодови даруваа понатака или ги продаваа на своите со-африканци по поволни цени. Е сега замислете кога вака би постапувале светските влади не само мала група луѓе! ЗНачи оние кои можат и живеат во изобилие(а тоа се сепак во прв ред државите кои се декларираат дирекнто или индиректно како христијански) да им дадат на оние кои немаат но не во смисла гладниот да го нахранат за да утре биде повторно гладен, туку да го научат и му помогнат да го меси сопствемиот леб за никогаш повеќе да небиде гладен. |
Se sl*gam so se sto si napishal ama toa e UTOPIJA odamna seto toa e poremeteno i postaveno na nacin na kkoj funkcionira deneska...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 05.Септември.2010 во 09:21
spiros напиша:
|
Majkl напиша:
И двете животни се поблиску од човека до Бога.
Сети се на случката со Мојсеј и прегладнетиот изнашетан народ во пустината - Бог не им прати копани(од претходно заклани животни) од небото, туку некакви трошки кои ги собираа и можеа да се најадат. |
spiros напиша:
Но, те молам одговорими на прашањето: а) или б) ? |
Majkl напиша:
Веќе ти одговорив. И двете. |
Јас пак повторно љубезно те молам од овие две категории да ми кажеш кој е поблиску до Христос?
[/IMG]
Messenger напиша:
Ako mu dadesh riba na gladniot kje go nahranish za eden den, no ako go nauchish kako se lovat ribi kje go hranish celoto seloto doveka.
Malu zabegavme na strana so trpezata i jadenjeto meso... da se vratime nazad na temata: Може ли да се види Исус, денес? |
Messenger, ќе бидеш ли така љубезен и постовите што “ни побегнаа“ кон животните да ги ставиш во адекватната тема?
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19280&PID=1840372#1840372 - БОГ и односот кон животните.
п.с. Кога христијанинот ќе види јагне, овци, пастир, магаре, ... - но и се' друго што живее, дише и не дише - и ако не се сети на се'опфатното Евангелие БОЖЈЕ, тогаш ...
|
Постирано од: teodul
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 09:14
Vo nekoi od temite spomnat e elvirskiot sobor 305 god. ke moze nekoj da mi kaze kade da ja procitam sodrzinata???? mesinger???
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 15:08
teodul напиша:
Vo nekoi od temite spomnat e elvirskiot sobor 305 god. ke moze nekoj da mi kaze kade da ja procitam sodrzinata???? mesinger??? |
Иако сме надвор од темата, http://faculty.cua.edu/pennington/Canon%20Law/ElviraCanons.htm - повели, линк до одлуките на соборот во Елвира, со објасненија.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 18:58
spiros напиша:
Majkl напиша:
Веќе ти одговорив. И двете. |
Јас пак повторно љубезно те молам од овие две категории да ми кажеш кој е поблиску до Христос?
б) Она животно што кратко живеело на земјата и со своето тело (прехранувајќи ги) ги спасило благодарните Чеда БОЖЈИ од глад и последиците на гладот? | Животното кое умрело со природна смрт е исто така блиско до Бога како и оноа кое било изедено од луѓето.
Разликата е кај луѓето: оние кои јадат животни бидејќи во моментот навистина немаат друг избор(на пр. порано ескимите) се оптоваруваат помалце отколку оние кои животните ги убиваат од обест и заради профит иако живеат во услови каде можат бе проблем безмесно да се хранат или понудат таква храна. Но и едните и другите како души ќе требаат еден ден да ги молат животните за простување.
spiros напиша:
ги спасило благодарните Чеда БОЖЈИ од глад и последиците на гладот |
Вистински благодарните чеда не запаѓаат во такви тешки ситуации. Гладта ако се јавува во катастрофални размери како и другиот тип немаштија е знак дека душата е сиромашна со Божјата светлина бидејќи од истата се оддалечила. Бог преку пророците постојано опоменувал во врска со тоа, но луѓето не ја прифаќаат опомената. Во еден момент последиците почнуваат да дејствуваат и тогаш за жал се случува тоа што низ историјата многупати се случувало...
Се надевам сега бев појасен.
п.с. Messenger, и јас се согласувам последните неколку постови да бидат префрлени во соодветната тема.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 22:11
Многу благодарен Македен.
|
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 22:17
УУфффф сега отворив , е сега уште едно прашање дали го има негде со јазик од нашето говорно подрачје не можам баш правилно да преведам.
|
Датум на внесување: 07.Септември.2010 во 00:45
Majkl напиша:
Вистински благодарните чеда не запаѓаат во такви тешки ситуации. Гладта ако се јавува во катастрофални размери како и другиот тип немаштија е знак дека душата е сиромашна со Божјата светлина бидејќи од истата се оддалечила. Бог преку пророците постојано опоменувал во врска со тоа, но луѓето не ја прифаќаат опомената. Во еден момент последиците почнуваат да дејствуваат и тогаш за жал се случува тоа што низ историјата многупати се случувало...
Се надевам сега бев појасен.
|
Гладта може да биде и оркестрирана од државата, како што била гладта во Украина од 1932 до 1933 година, како и на Кубан во 1934 година, кога починале седум до десет милиони луѓе, а оние кои преживеале јаделе и мрзливци, врапци, па дури и коњи.
Зарем имале избор овие луѓе?
-------------
|
Датум на внесување: 07.Септември.2010 во 00:47
teodul напиша:
УУфффф сега отворив , е сега уште едно прашање дали го има негде со јазик од нашето говорно подрачје не можам баш правилно да преведам. |
Чинам дека тешко ќе го најдеш, барем јас не можам да помогнам околу тоа. Примени http://translate.google.com/# - google translate за превод на разбирлив јазик.
-------------
|
Датум на внесување: 07.Септември.2010 во 01:38
Македон напиша:
Гладта може да биде и оркестрирана од државата, како што била гладта во Украина од 1932 до 1933 година, | Гладта најчесто и е оркестртирана од државите(било сопствената, билот туѓата). Прашањето е зошто се нашле тие и тие луѓе во таа и таа држава под тој и тој диктатор или околности токму во тоа време? Затоа што некогаш тие души осиромашиле премногу на светлината. Кога времето ќе созрее тие оптоварувања дејствуваат како магнети кон подрачја исто така сиромашни со светлина т.е. каде што владеат неволји и тн.
Македон напиша:
како и на Кубан во 1934 година, кога починале седум до десет милиони луѓе, а оние кои преживеале јаделе и мрзливци, врапци, па дури и коњи.
Зарем имале избор овие луѓе? | Во тој момент веќе немале. Имале претходно но веројатно не го искористиле.
|
|