IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Евангелие на Марија Магдалена
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Евангелие на Марија Магдалена

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Август.2010 во 23:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Makedon, so ova shto go kazha sega izlaga deka ne oti nema dokumenti, tuku deka ti odbirash koi kje gi zemesh merodavni za tebe, a koi ne. I vo toa ne korisitsh tolku istorijski fakti, kako shto sekogash istaknuvash, tuku selektirano i isfiltrirano onie koi ja promoviraat i protezhiraat Crkovnata doktrina.

Мислењето на Македон во историската наука е ветер и магла. Јас не одбирам кои документи ќе ги земам за меродани, тоа го прави историската наука и историчарите.
Црковната догма не ја мешам овде, затоа што тоа не е наука, туку верување и нема како да го докажам или негирам. Или верувам или не.

Kolku za tvoja informacija, gnostichkite evangelija se isto stari, a nekoi od niv verojatno i postari od onie selektiranite vo Noviot Zavet. Za toa ni dal nepobiten dokaz samiot Irenaeus koj vo svoite pishuvanja (nekade vo 180 godina posle Hrista) veli deka gnostichkite eretici se falat oti imaat povekje evangelija otkolku navistina shto postojat i za koi znaeme deka vekje se vo shiroka cirkulacija niz Azija, Grcija, Francija, kako i vo samiot Rim.

Ova najdobro gi demantira onie "nauchni tvrdenja" deka gnostichkite evangelija se pomladi i deka poteknuvaat od tretiot i chetvrtiot vek.

Никој не негира дека се стари, а за староста на истите, повели прочитај овде. Од овде може да се види дека некои од нив се дури од втората половина на вториот век, како што е Евангелието на Марија Магдалена.

Мислењето на св.Иринеј е дека гностиците се фалеле дека имаат повеќе Евангелија од Православните/Католиците, а не дека се истите постари. Тие можеби имале повеќе, но дали се постари не споменал.

Научните тврдења се такви какви што се, а дали некому чинат или не, не е важно, сепак тие се мислења кои се дел од историската наука, останатото е алтернативна историја и не е дел од официјалната историја.

Vistinskiot istorichar ili onoj koj saka da ja nauchi istorijata ne treba da zavzema nichii strani vo nejzinoto istrazhuvanje, a najmalu pri toa da bide bide branitel na bilo kakvi doktrini i politiki, oti vo toj sluchaj ne naukuva nishto tuku samo gi zacvrstuva odnapred prifatenite dogmi.

Се сложувам целосно со тебе. Но, вистинскиот историчар и не треба да се занимава со толкувања во рамки на алтернативната историја, затоа што тогаш може да стане само добар философ, но не и историчар.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 00:20
Македон, ti go spomnav kazhuvanjeto na Irenaeus bidejki toj pishuva okolu sredinata i pri krajot na vtoriot vek. Ako toj, kako najgolem borec i apologet za katolicizmot/pravoslavieto veli deka gnostichkite tekstovi postoele togash i bile nashiroko rasprostraneti niz togashnite teritorii, toa znachi deka poteknuvaat od mnogu poraneshni vreminja. Sepak, togash ne postoele pechatnici, internet, faks mashini i telefoni za da mozhele ovie evangelija da se deseminiraat taka brzo.

Inaku, posocheniot link so pravo veli deka se raboti za aproksimirani vreminja i ne naveduva nikakvi fakti i argumenti za toa koj i kako gi odredil.

Na krajot, ne znam za kakva alternativna istorija govorish oti takvo neshto ne mi e poznato. Znam za istorija koja e pishuvana od pobednicite, znam za iskrivolkolcheno interpretiranje na istorijata za da odgovara na nechii interesi, znam za unishtuvana istorija so palenje knigi i biblioteki, znam za falsifikuvani dokumenti, no ne znam za alternativna istorija.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 00:28

Македон, ti go spomnav kazhuvanjeto na Irenaeus bidejki toj pishuva okolu sredinata i pri krajot na vtoriot vek. Ako toj, kako najgolem borec i apologet za katolicizmot/pravoslavieto veli deka gnostichkite tekstovi postoele togash i bile nashiroko rasprostraneti niz togashnite teritorii, toa znachi deka poteknuvaat od mnogu poraneshni vreminja. Sepak, togash ne postoele pechatnici, internet, faks mashini i telefoni za da mozhele ovie evangelija da se deseminiraat taka brzo.

Koга го читам ова, добивам впечаток дека не ми ги читаш одговорите. Јас, а чинам и другите, никаде не го негирав пишувањето на св.Иринеј, ниту пак негирав дека постоеле многу и нашироко распространети гностички евангелија, но тоа не имплицира дека тие текстови се постари од Евангелијата од Новиот Завет.

Inaku, posocheniot link so pravo veli deka se raboti za aproksimirani vreminja i ne naveduva nikakvi fakti i argumenti za toa koj i kako gi odredil.

Секаде кога се во прашање вакви стари текстови ќе видиш оставен простор од неколку десетици години, затоа што не може со точна прецизност да се утврди од кога е тој текст, освен доколку не е оставен некаков датум, година на некој значаен настан, јубилеј, битка или слично.
Инаку тие години секаде ќе ги сретнеш кога се во прашање овие текстови.

Na krajot, ne znam za kakva alternativna istorija govorish oti takvo neshto ne mi e poznato. Znam za istorija koja e pishuvana od pobednicite, znam za iskrivolkolcheno interpretiranje na istorijata za da odgovara na nechii interesi, znam za unishtuvana istorija so palenje knigi i biblioteki, znam za falsifikuvani dokumenti, no ne znam za alternativna istorija.

Наједноставен пример за доловување на сликата за поимот алтернативна историја е примерот за брак меѓу Исус Христос и Марија Магдалена, поткрепен со философии и некакви толкувања, а не конкретни документи.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 00:37
Originally posted by Македон Македон напиша:

Koга го читам ова, добивам впечаток дека не ми ги читаш одговорите. Јас, а чинам и другите, никаде не го негирав пишувањето на св.Иринеј, ниту пак негирав дека постоеле многу и нашироко распространети гностички евангелија, но тоа не имплицира дека тие текстови се постари од Евангелијата од Новиот Завет.

A shto imlicirash koga velish deka gnostichkite evangelija se postari od onie vo Noviot Zavet (shto vprochem ne e tochno)? Deka tochnosta na evangelijata se meri so nivnata starost?

Tvrdish deka ako nekoe evangelie e neshto pomlado od drugo evangelie, togash mora da e potochno od nego ???

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 00:39

A shto imlicirash koga velish deka gnostichkite evangelija se postari od onie vo Noviot Zavet (shto vprochem ne e tochno)? Deka tochnosta na evangelijata se meri so nivnata starost?

Tvrdish deka ako nekoe evangelie e neshto pomlado od drugo evangelie, togash mora da e potochno od nego ???

Извини, но, каде реков дека гностичките евангелија се постари од оние во Новиот Завет? Дали можеш да посочиш такво нешто?
Јас го тврдам токму обратното за повеќето од Евангелијата, барем досега.

Изменето од Македон - 24.Август.2010 во 00:40
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 01:06

Извини, но, каде реков дека гностичките евангелија се постари од оние во Новиот Завет? Дали можеш да посочиш такво нешто?
Јас го тврдам токму обратното за повеќето од Евангелијата, барем досега.

Posochuvam na ova:

Да, се сложувам дека во гностичките Евангелија има такви референци, но сепак, тие се пишувани подоцна од оние Евангелија кои се наоѓаат во Новиот Завет

Tuka tvrdish deka site gnostichki evangelja se pomladi od onie vo Noviot Zavet.

Sega velish deka toa go tvrdish za povekjeto evangelija.

Znachi velish deka imalo i gnostichki evangelija koi bile napishani porano od Novozavetnite, neli?

Spored ova, ne ja gledam poenatat na sporeduvanjeto i istaknuvanjeto na vreminjata koga bile pishuvani ovie tekstovi... Dali sakash da kazhesh deka tekst koj e napishan neshto porano od drug po defolt znachi deka e potochen od drugiot?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 01:31

Posochuvam na ova:

Да, се сложувам дека во гностичките Евангелија има такви референци, но сепак, тие се пишувани подоцна од оние Евангелија кои се наоѓаат во Новиот Завет

Tuka tvrdish deka site gnostichki evangelja se pomladi od onie vo Noviot Zavet.

Sega velish deka toa go tvrdish za povekjeto evangelija.

Znachi velish deka imalo i gnostichki evangelija koi bile napishani porano od Novozavetnite, neli?

Spored ova, ne ja gledam poenatat na sporeduvanjeto i istaknuvanjeto na vreminjata koga bile pishuvani ovie tekstovi... Dali sakash da kazhesh deka tekst koj e napishan neshto porano od drug po defolt znachi deka e potochen od drugiot?

Постои можност Томиното евангелие да е помладо од Јовановото Евангелие, затоа што Томиното се смета дека е напишано од 50 до 140 г.н.е, додека Јовановото oд 90 до 120 година по новата ера.

Постар текст е поблиску до настаните кои ги опишува, додека пак понов текст е подалеку. Тоа не значи дека поновиот секогаш е погрешен, но постојат поголеми шанси на новиот текст да се надоврзат други нешта, пример за тоа е Софија, која Исус, согласно местото каде проповедал и традициите на тој народ, секако не би ја споменал, затоа што тоа би значело политеизам и идолатрија. Во првиот век може да говориме и за очевидци и следбеници одбрани од Исус, додека на пример за Евангелието по Марија Магдалена, пишувано од 120 до 180 година, секако дека не.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2010 во 15:39
OK, znachi se slozhuvame deka postarite tekstovi ne znachi deka po defolt mora da se potochni, ushte povekje shto ovie ne se pishuvani so prvichna cel da bidat nekakvo precizno istorijsko-hronoloshko pretstavuvanje na nastani, tuku za prezentiranje na edno duhovno uchenje.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 00:28
Tajnata e vo Bakarnata Kniga
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 00:30

OK, znachi se slozhuvame deka postarite tekstovi ne znachi deka po defolt mora da se potochni, ushte povekje shto ovie ne se pishuvani so prvichna cel da bidat nekakvo precizno istorijsko-hronoloshko pretstavuvanje na nastani, tuku za prezentiranje na edno duhovno uchenje.

Не значи, но историјата повеќе им верува отколку на оние кои се понови, затоа што може да запазат нешта на кои авторите биле сведоци, додека поновите текстови се пишувани од лица кои не биле сведоци на настаните опишани во текстовите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2010 во 02:06
Vazhno deka ne znachi.

Veruvanjeto e sosem druga rabota i toa ne e nauchno dokazhuvanje na bilo shto. Mozheme da veruvame edno ili drugo, no i obete ostanuvaat vo sferata na spekulaciite.

Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2010 во 09:07

Tochno, ova e gnostichko evangelie, kako shto e i onoa na Jovan koe podocna, vo posleden moment, beshe vmetnato vo knigata narechena Nov Zavet.

Книгата на јОВАН Богослов не е евангелие!

А по што сметаш дека е гностичко?збунетост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Август.2010 во 16:27
Govorime za Evangelieto spored Jovana.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8910
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.