![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6970717273 81> |
Автор | ||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
|
Сега като помислим другиот е Болеслав II Благочестиви - чешки крал, видно од тука. Уште има и трета варианта на тие собитиjа Титмаровата хроника. Там имената на владетелине на Склавиниите са: Miseco и Bolizlavo (Мешко и Болеслав) |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() |
|
Чоли, во која книга од хроникава, се наоѓа опишаниот настан? |
||
![]() |
||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
![]() |
|
Австроунгарска книга за Македониjа од 1910 година:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
depo ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
![]() |
|
Интересна книга. Пренесува извори според кои - има 1,600,000 срби - според друг - има 650,000 Грци - според третиот - има 1,200,000 Бугари (кои се нарекуваат Македонци како што кажал само што тој ги прекрстил во Бугари ![]() И денес некои националисти од соседниве земји ги користат тие пропагандистички пописи и имаат претензии кон етносот на Македонците. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|
Незнам зошто ме банира Анастеа, ако и да објасни, мислам беше по други причини, ама како и да е. Една недела се шетав по туѓи форуми и најинтересното што го прочитав е следното.
Езеро Ме интересира што мислат браќата македонци околу овој текст. Изменето од Каснакоски - 22.Август.2010 во 18:47 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|
Коснакоски,
Ајде да ни кажеш на кој форум го најде дотичниот/дотичното Езеро? Не за нешто друго, туку да прочитам некои од неговите постови, пред да дадам мислење за напишаното. Јас и сега имам мислење, но не би сакал да избрзувам со проценките. Е тешко е кога се талка по туѓи форуми, ама мислам за тебе тоа и не е некој проблем. Знам дека и мене ме имаш цитирано по други форуми. Тоа талкање може да си го припишеш како истражување на јавното мнение по разноразни кибернетски простори. Патем, знакот за еднаквост меѓу туркомонголи, словени, кумани, власи, мизи.....искрен да бидам, многу ми се допаѓа. Со еден збор, права симбиоза Изменето од Platenik - 23.Август.2010 во 05:46 |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|
Ubava rabota, koj ja izbrisa postanovkata na makedonskoto prasanje?
|
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() |
|
Јас иэбришав,не правиш муабет,само постираш пропагандна програма.Ова е форум а не архива,кога некој те прашува одговараш а кога некого прашуваш тој ти одговара,тоа е форум на нет
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
|
E kako da mi odgovori koga ne znae kakov e stavot na Kr. Veljanov, a i na Makedonskiot mladinski sojuz?
Ili bak sluckata so Bugarinot koj go pcuel Turcinot na majka makedonska? Neli treba da ima baza vrz koja da se razgovara? Prazni muabeti sakas da se vodat? |
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() |
|
Не праэни муабети туку поврэани,не само фрлај од една у друга тема се и сешто,напишав и погоре ова не е архива туку форум
![]() |
||
![]() |
||
lav4eto ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
![]() |
|
![]() Папски документ од 1880 со кој се дозволува на Бугарите од Кукуш да направат Бугарска Католичка црква: "Папа Лав XIII Вoзлjубени сине, Поздрав и Апостолска благословиjа. Како поради нашата Апостолска служба ние се грижиме за духовното и земско добро на целото стадо Господне, и од љубов кон Бугарските католици, кои се наоѓаат во Отоманската Империја, со согласност и на нашите достопочитаеми браќа, натоварени со раководството на советот на Конгрегацијата "Пропаганда Фиде" по источните прашања, Ние создадовме и уредивме Апостолски Викариат во Провинција Македонија, коj одговара на граѓанските и граници. Потоа Ние, заедно со истите Наши достопочитаеми браќа, побаравме соодветен свештеник од истиот обред, кој да биде на чело на овој Апостолски Викариат, а кога знаеме со колку голема корист за верниците, по наредба на тоа Апостолско седиште, ти си се грижел со голема прилежност за Бугарите, решивме за соодветно да ставиме на тебе оваа задача ..." |
||
![]() |
||
![]() |
|
Pierre Belon du Mans пишува за мините во Сидерокапса во Македонија, за Александар и Филип, ама пишува дека работниците биле од бугарската нација. Тоа е во 1553 г.
![]() http://books.google.bg/books?id=0ic8AAAAcAAJ&pg=RA2-PA44-IA1&dq=inauthor:%22Pierre+Belon%22+macedoine+nation&hl=bg&ei=CieGTJDDEcK7jAfq8_2OCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCwQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false |
||
![]() |
||
d4 b3 ![]() Сениор ![]() не можам да си дозволам неактуеленпотпис Регистриран: 19.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 4384 |
![]() |
|
e zarobeni bile da kopat zlatoto
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Ajde tie bile zarobeni. Lorenco Bernardo vo 1591 soopstuva za slobodni Bugari vo Struga i Bitola.
http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1591.html |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 6970717273 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |