|
Пропозиции за изложба |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 30.Март.2010 во 20:23 |
|
Pak jas,
Gledam FK "Kozjak" Kumanovo organizira izlozba. I zamisli kako PRVO vika deka fotografijata moze da bide izmeneta. ZOSTO DA BIDE IZMENETA ? FOTOGRAFIJATA E NECIE AFTORSKO DELO A ZIRITO MOZE DA JA PRFATI (vo kucajov selektor) ILI NE. SE PLAKA KOTIZACIJA A FOTOGRAFIITE MOZE DA SEKORISTAT PO ZELBA NA ORGANIZATOROT. I SETO OVA E BIZNIS RABOTA. DULE KE SI PRIPISE AKTIVNOST NA NARODNA TEHNIKA, I NA FOTO KLUBO A U ISTO VREME KE LAPNE PARI, A ZA IZLOZBATA KE PODNESE TROSKOVNIK SO KE MU GO PLATAT OD DRZAVATA (OD MENE OD TEBE OD NEGO OD NEA ..) ?????????????? Zoran K: ovoj komentar originalno e napishan vo temata "Пријава за членство на ФСМ". Изменето од Zoran K - 01.Април.2010 во 17:26 |
||
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
||
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kolku sto mozam da razberam fotografijata moze da bide izmeneta od strana na avtorot (vo prevod-photoshopirana,mozebi i izmanipulirana)
Sekako,mislam deka ne e razbirlivo definirano. Pozdrav |
||
|
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I jas go mislam istoto.
Imeno, se pravi distinkcija megju nefotoshopirana (osven osnovni korekcii) i fotoshopirana fotografija. Najchesto ova se akcentira pri objavuvanjeto na konk*rsi i izlozhbi. |
||
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас џабе не рече БРАВО ОМЛАДИНО (со екстра болд) за новава тема.
|
||
http://www.youtube.com Chesma Sharena
|
||
Gage_te
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 13.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 9 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
По мое мислење ако фотографијата ја фотошопираш не е веќе фотографија, но во некој делови ја оправдувам може некој мали финеси да се додадат да изгледа пожива фотографијата, но не и да се смени целосно и да се каже оваа фотографија не е чепнато во фотошоп
|
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dali mozhesh da odredish do kade eden fajl mozhe da se fotoshopira za da izgleda "pozhiva" fotografija? Mozhesh da postavish edna tochno odredena granichna linija? I za shto bi gi smetal onie koi povekje ne bi gi smetal za fotografii? Shto bi bile tie? Ako znaesh shto e HDR fotografija, dali za tebe toa e fotografiija ili ne? |
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Site nesto zborat sitni, mali manipulacii se dozvoleni, ama nikoj ne kazuva koi, kakvi manipulacii i vo koja merka? Sto znachi pozhiva fotografija? Izrazot e nesoodveten. Sto znachi celosno menuvanje? Zarem B&W od digital ne e manipulacija? Znaci da bide jasno, sekoe menuvanje i na eden edinstven piksel se vika manipulacija. Pa sega videte koi manipulacii se dozvoleni, a koi ne Изменето од Tegla - 20.Август.2010 во 03:11 |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
Bob Rock
Сениор Регистриран: 13.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 188 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
кога работиш аналоген принт од негатив и кога манипулираш на делови од принтот пр.стоплување на развивачот со прсти, скратување или продолжување на експозицијата на некои делови, соларизирање и сл , тоа би било ок, а зошто не би било ок тоа да се работи во фотошоп на дигитална фотографија? |
||
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam _______ Zdenko |
||
TafTabiT
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Kompletno se slozuvam so Bob Rock , mislam deka mali korekcii na digitalnata fotografija so koi ne se narusuva osnovnata ideja na aftorot se dozvolivi i korektni |
||
http://www.treklens.com/members/taftabit/
|
||
focus
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 15.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Interesna tema, bi rekol zagadocna.
Dali porano, koga digitalnata fotografija ne "postoese" na konk*rsite za fotografija imase napomena deka e ili ne e dozvoleno interveniranje na fotografijata? Imeno, Photoshopot e neli "digitalna temna laboratorija", pa ako toa go prifatime kako takvo togas mu ide isto (ili barem slicno) kako izrabotka na fotografija vo temna komora. A tamu bogami se pravea "manipulacii" i toa na golemo. Sto e so sencanjeto, pravenjeto maski, eksponiranje od dva i povece negativi, reguliranje na kontrastot i tonovite? Hmmm ... |
||
If your pictures aren't good enough, you aren't close enough.
|
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
... solarizacija, infrared, crossprocesing...
Toa ne se radikalni manipulacii so film ??? I koe e toa pravilo ili zakon koj veli deka fotografskata tehnika MORA da bide onakva kakva shto beshe vo vremeto na analognata fotografija ??? Ova e isto kako da im se kazhe na formula 1 vozachite da se odnesuvat kako nivnite prethodnici koi vozele avtomobili na parni kotli. I koe e toa pravilo koe veli deka "radikalnata" manipulacija so fajlot ja narushuva osnovnata ideja na avtorot ??? Zoshto osnovnata ideja na avtorot da ne e tokmu onaa koja ja ostvaril so "radikalnata" obrabotka ??? Pa ako ne e taka, zarem toj kje nafatil da pravi neshto takvo ? I zarem crno-belata fotografija ne e "radikalna" manipulacija? Zarem kompletnoto odzemanje na boja ne e radikalna promena na prirodnata slika shto ja percepirame so nash*te ochi? Koj normalen chovek gleda vo "crno bela tehnika" ? Zarem toa ne e krajno radikalno manipuliranje koe ne postoi vo nashiot realen zhivot ? Ili mozhebi crno-belata fotografija za nas e potpolno normalna rabota bidejki po nekoja sluchajnost toa bilo prvata tehnika na proizvodstvo filmovi i fotogafii ??? Nekogashnite tehnoloshki limitacii denes gi zemame kako kriterijumi za toa shto e "normalno" i "dozvoleno" vo obrabotkata na digitalnite fajlovi. Spored vakviot nachin na razmisluvanje treba so "propisive" i "zakonive" da se istavat i 3D tehnologijata na fotografiranje i filmuvanje... kako i seto onoa shto vo idnina kje sledi kako tehnoloshki razvoj i umetnichka ekspresija. Изменето од Zoran K - 25.Август.2010 во 02:27 |
||
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa najmnogu mi padna vo ochi koga za prv pat gi vidov originalnite plochi na Ansel Adams. Do togash bev ubeden deka chovekov gi dobival svoite fotografii onakvi samo so negoviot sistem na merenje svetlina i sosem mala manipulacija vo temnata komora. Ne sum mozhel da bidam podaleku od vistinata! Celata magija na negovite sliki toj gi dobival vo temnata soba so masovni manipulacii vrz negativite! Изменето од Zoran K - 25.Август.2010 во 04:52 |
||
cyb3rc0re
Нов член Регистриран: 17.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 27 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас лично, сум против манипулации на фотографии повеќе од контраст и јачина на светло, минимална колор корекција (за да одрази реална боја ако фотката има поинаква од она што го видел фотографот таму) иако може и малце да се додаде но во разумни количини, кроп, тргање на непотребни предмети кои не можеле да се избегнат при композиција (пр. гранки на некој дел од слика, несакан минувач/предмет итн) кои сметаат на композицијата (но не пр. сликате езеро, па после него го тргате и ставате планини).
Ова горе го сметам за фотографија, која кога некој по 100 години ќе ја види, преку неа ќе види реалноста кога била сликана. Замислете да види нереални бои, монтажи, сечења, итн. ќе мисли дека светот се променил. Не викам дека лоши се манипулациите (ХДР, разни филтри од фотошоп, монтажи) но ова рачунам дека спаѓа во графички дизајн. И тоа на крај ќе биде фотографија, но авторот видно учествувал во креирање на нешто што не ја одразува реалноста. Според оваа логика, и 3Д креиран свет, експортиран како ЈПГ слика претставува фотографија. Значи авторот имал замисла, но не излегол да го слика тоа туку го креирал со алатки и направил баш тоа што сакал да долови. Затоа сметам дека фотографијата треба да остане фотографија, а другото графички дизајн. И затоа сметам дека видно одземање/додавање на фотографијата преминува во друга категорија каде не се оценува акцијата на фотографот и знаењето кое го употребил за да ја направи фотографијата, туку неговите компјутерски можности. Еве нешто повеќе за ова: http://www.digitalcustom.com/howto/mediaguidelines.asp http://www.astropix.com/HTML/J_DIGIT/ETHICS.HTM Пред некое време прочитав пропозиции за фотографии кои ги прифаќаат на NationalGeographic но не можев сега да го најдам тоа, кои го говорат отприлика истото. И еден пример: замислете на некој број на NationalGeographic, слика од пирамидите во египет била „фотошопирана“ т.е. пирамидите донесени поблиску една до друга за да може да ја собере на списанието. Ова предизвикало бурни реакции. И нормално, затоа што како што реков некои по 100 години ќе мислат дека пирамидите се поместиле :) оти можно е единствена слика од нив од минатото да биде баш таа од списанието. |
||
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
koga nekoj posle sto godini ke ja vidi slikava: sigurno ke si pomisli deka zenite vaka izgledale kon krajot na 20-ot vek... |
||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |