IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Поуки од Светото Писмо
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Поуки од Светото Писмо

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
Автор
Порака
T2.2 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јули.2010
Статус: Офлајн
Поени: 6
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај T2.2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 20:45
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by T2.2 T2.2 напиша:

СЕЧА НА НЕПРИЈАТЕЛИ

Лука 19:27
А оние мои непријатели,
кои не сакаа да царувам над нив,
доведете ги тука и исечете ги пред мене! (Исус)

Затоа, возљубете ме и Вие мене
како што ве возљубив и јас вас
... во спротивно - СЕЧЕЊЕ !

Kakvo vadenje na prikaznata od kontekst . Sum go cital ova od muslimanski brosuri.

Taka da , prijatele muslimaninu,  ne e loso da ja procitas Biblijata.ISUS e Knezot na mirot.
Pozdrav !

Е шо, да не сакал цвеќе да им даде? Во било каков контекст, сечењето е хорор... без везе

Сум ја прочитал Библијата еднаш, а Евангелијата повеќе пати. Најбазично гледано, тоа е збирка на фантастични текстови напишани пред речиси 2000 години (Нов Завет), и исто толку години се интерпретираат и толкуваат на најразлични начини... па и јас сакам малку да толкувам.

А, и многу брзо етикета ми залепи младичу, не сум муслиман.

Поздрав, Т2.2
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 22:34

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

СЕЧА НА НЕПРИЈАТЕЛИ

А оние мои непријатели,

Kakvo vadenje na prikaznata od kontekst . Sum go cital ova od muslimanski brosuri.

Taka da , prijatele muslimaninu,  ne e loso da ja procitas Biblijata.ISUS e Knezot na mirot.
Pozdrav !

Е шо, да не сакал цвеќе да им даде? Во било каков контекст, сечењето е хорор... без везе

Сум ја прочитал Библијата еднаш, а Евангелијата повеќе пати. Најбазично гледано, тоа е збирка на фантастични текстови напишани пред речиси 2000 години (Нов Завет), и исто толку години се интерпретираат и толкуваат на најразлични начини... па и јас сакам малку да толкувам.

А, и многу брзо етикета ми залепи младичу, не сум муслиман.

Поздрав, Т2.2

Go imam citano toa od muslimanski brosuri, zatoa pomisliv deka si musliman.

Se nadevam deka ne se navredi sto te narekov musliman .

Pozdrav T2.2 
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 23:45
Pretpostavkite se mnogu losha rabota.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2010 во 23:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Pretpostavkite se mnogu losha rabota.

Moderatore, ne odete offtopic  тајм%20аут   

P.S. Inaku priznavam deka pretpostavkite se losha rabota , ama ne e smrten grev neli? намигнување

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 00:02

СЕЧА НА НЕПРИЈАТЕЛИ

А оние мои непријатели,

Citiranoto e del od parabola, a ne lichni Isusovi zborovi. Kako takvo, treba da se gleda vo kontekst na celata parabola, a ne kako lichen Isusov stav.

Patem, treba da se znae deka pisanijata od Noviot Zavet se chovechki dela, zapisi na sluchki i nivni interpretacii, koi so vremeto pretrpele izmeni, vadenja i dodavanja, onaka kako shto nivnite prepishuvachi i recenzenti naogjale deka bilo potrebno da se stori.

Za zhal, nemame originalni i nekorumpirani dela, netolkuvani i nemenuvani istorijski zapisi, pa zatoa morame da se koristime so onoa koe ni e dadeno od onie shto ponudenoto gi sostavile vo edna kniga. Toa ne znachi deka ne treba sekogash da imame na um deka crnoto mastilo na belata hartija ne e apsolutnata vistina.

Dokolku neshtata ne pravat logika, dokolku raznite delovi od pisanijata se kontradiktorni na opshtoprifatenata Isusova doktina, togash ili pisanijata ne se dosledni na negovoto propovedanje poradi nivna korupcija ili prifatenata interpretacija na Isusovata doktrina ne odovara na onaa vistinskata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај T2.2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 00:26
СТАР ЗАВЕТ
БИТИЕ 19

4 Уште не беа легнале, да одморат, кога жителите на градот, Содомците, млади и стари, целиот народ до последниот човек, ја опкружија куќата.
5 Го викнаа Лота и му рекоа: „Каде се луѓето, кои дојдоа ноќеска кај тебе? Изведи ни ги, за да ги познаеме?”

[... за да ги познаеме? - уствари овие Содомциве сакале да ги “онадат“ гостите на Лот...]

6 Лот излезе пред нив, на влезот, и ја затвори вратата зад себе.
7 „Браќа мои - им рече тој - ве молам, не правете го тоа зло!

[... но Лот е снаодлив тип, не се жртвува себе си, туку наоѓа прифатливо “решение“ и им ги дава ќерките на Содомците, да ги “онадат“]

8 Еве, имам две ќерки, до кои маж уште не се допрел: ќе ви ги изведам нив, па правете со нив што сакате; само на овие луѓе не им правете ништо, зашто дојдоа под сенката на мојот покрив.”

[... Лот ги жртвува своите ќерки... не ми се верува што читам! Дали е ова некаква грешка настаната заради превод на превод на превод низ вековите или ова е поука “како не треба“ - сексизам, хорор, перверзија...? А ќеркиве особено ќе се “истакнат“ понатаму во оваа глава... ќе ви кажувам]

Поздрав, Т2.2
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 00:30

СТАР ЗАВЕТ
БИТИЕ 19

4 Уште не беа легнале, да одморат, кога жителите на градот, Содомците, млади и стари, целиот народ до последниот човек, ја опкружија куќата.
5 Го викнаа Лота и му рекоа: „Каде се луѓето, кои дојдоа ноќеска кај тебе? Изведи ни ги, за да ги познаеме?”

[... за да ги познаеме? - уствари овие Содомциве сакале да ги “онадат“ гостите на Лот...]

6 Лот излезе пред нив, на влезот, и ја затвори вратата зад себе.
7 „Браќа мои - им рече тој - ве молам, не правете го тоа зло!

[... но Лот е снаодлив тип, не се жртвува себе си, туку наоѓа прифатливо “решение“ и им ги дава ќерките на Содомците, да ги “онадат“]

8 Еве, имам две ќерки, до кои маж уште не се допрел: ќе ви ги изведам нив, па правете со нив што сакате; само на овие луѓе не им правете ништо, зашто дојдоа под сенката на мојот покрив.”

[... Лот ги жртвува своите ќерки... не ми се верува што читам! Дали е ова некаква грешка настаната заради превод на превод на превод низ вековите или ова е поука “како не треба“ - сексизам, хорор, перверзија...? А ќеркиве особено ќе се “истакнат“ понатаму во оваа глава... ќе ви кажувам]

Поздрав, Т2.2

Zosto zboruvas nevistiniti raboti? Dali pravedniot Lot im gi dal kerkite na Sodomciteизненадувањеизненадувањеизненадување

Moderatore, ve molam temata da ne odi vo pogresen pravec, ima posebna tema Dali Biblijata e verodostojna ili nesto slicno pa tamu mozeme da diskutirame !
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 01:08
Lot im gi ponudil svoite kjerki na gostite. Toa e jasno napishano i vo minatoto povekje pati sme diskutirale za ovoj citat.

@T2.2 - Tvoive komentari izlagaat od temata "Поуки од Светото Писмо" bidejki ne citirash nikakvi soveti, tuku pochnuvash polemiki okolu nekoi biblijski citati. Poradi toa ne mozham da ti dozvolam da prodolzhish tuka so tvoite komentari i repliki.

Zatoa, bi te posovetuval da ovorish nova soodvetna tema i ovie komentari kje gi prefrlime tamu. Ako ti treba pomosh javi mi se po LP ili pishu tuka, pa jas kje go storam toa za tebe.   

Isto taka, proveri dali mozhebi vekje nema otvoreno tema koja gi obrabotuva mozhnite protivrechnosti vo Biblijata, kako shto e na primer Дали има противречности во библијата?

Изменето од Messenger - 16.Август.2010 во 02:26
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај T2.2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 01:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Dokolku neshtata ne pravat logika, dokolku raznite delovi od pisanijata se kontradiktorni na opshtoprifatenata Isusova doktina, togash ili pisanijata ne se dosledni na negovoto propovedanje poradi nivna korupcija ili prifatenata interpretacija na Isusovata doktrina ne odovara na onaa vistinskata.

Историјата е суд во постојано заседавање. Овие прашања како и многу други ќе бидат ефикасно решени.
А и ти модераторе ќе бидеш осуден !
Само ме ќошкаат од сите религиозни форуми.
Никого не навредувам, не псујам ...
следуваат образложенија:
Не ти се подобни коментарите, отвори си нова тема, ги навредуваш туѓите религиозни чувства и слично.
Како тоа религијата станала “недопирлива“? Како тоа станала имуна на критики? Јас баш тука сакам да коментирам. И одговорно тврдам дека во сите “свети писма“ има поуки ама има и не-поуки.

Поздрав, Т2.2
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 02:25
T2.2 , ne rekov deka pcuesh, nitu deka se odnesuvash nedolichno, tuku samo ti posochiv oti si nadvor od ovaa tema (Поуки од Светото Писмо) i zatoa ne mozham da ti dozvolam natamoshno komentiranje vo nea.

Bez nikakvi loshi nameri, a vo soobraznost vo ovoj forum, ti predlozhiv da otvorish edna tvoja nova tema vo koja kje gi postirash svoite komentari, a isto taka ti predlozhiv da gi razgledash i vekje otvorenite temi koi se soobrazni so onoa shto go komentirash.

Zatoa, ushte ednash te upatuvam, razgledaj gi vekje otvorenite temi, pronajdi ja onaa koja najmnogu ti odgovara ili napravi nova i prodolzhi da komentarirash tamu.

Ako ti treba pomosh vo ovaa rabota slobodno javi mi se i jas kje ti pomognam.

P.S. Dokolku "Само ме ќошкаат од сите религиозни форуми ...
следуваат образложенија: Не ти се подобни коментарите, отвори си нова тема, ги навредуваш туѓите религиозни чувства и слично.", togash treba da razmislish shto e onoa shto go pravish, mislejki deka e korektno, a ne e dobrodojdeno na forumite bidejki toa se interpretira kako navreduvanje na tugjite religiozni chuvstva?

Ne velam deka tie moderatori se ispravni vo nivnite zabeleshki, no isto taka velam deka dokolku site reagiraat na ist nachin mozhebi ima neshto vo tvoeto komuniciranje shto e neprifatlivo. Razmisli okolu toa dodeka se odluchuvash dali kje prodolzhish na druga tema ili kje otvorash nova.

Pozdrav!
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 14:54
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 17:06
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Август.2010 во 01:44
„Вака зборува Господ над Војските, Израелевиот Бог: „Поправете ги своите патишта и своите дела, па Јас ќе престојувам со вас на ова место. Не надевајте се на лажните зборови: ‘Господовиот храм! Господовиот храм! Господовиот храм!’ Но ако навистина ги поправите своите патишта и своите дела, и ако навистина правите правдина, секој кон својот ближен, ако не ги угнетувате странецот, сирачињата и вдовиците и ако не пролевате невина крв на ова место, ако не трчате по туѓи богови за своја несреќа -  тогаш ќе престојувам со вас на ова место“
(Еремија 7:3-7, Библијата)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2010 во 11:51
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 17:05
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2010 во 21:29

Nebesata ja raskazuvaat Bozjata slava, nebesniot svod go navestuva deloto na Negovite race. Denot na den mu go objavuva toa, a nokta na nok i soopstuva. Nema govor ni jazik kade ne ke se cue nivniot glas. Nivnata vest se rasiri po celata zemja, a nivnite zborovi do krajot na vselenata. Tamu za sonceto Toj optegnuva sator, koe izleguva kako mladozenec od svojata loznica........ Psalm 19
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.