IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 723724725726727 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 17:17
Веќе комплетно се изгубив

Верувајте, можам да да ги разберам Бугарите на какви маки се изложени кога треба да го докажуваат сосптевното потекло.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Август.2010 во 18:10
Да не грешиш со докажувањето?

Бугарите не сакат да си го докажуваат потеклото, тие си го проучуваат.
Кого го интересира какво е потеклото на Бугарите па да треба и да му го докажуваат?

А инаку убаво е што деновиве повеќе читаш, одколку пишуваш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 01:43
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Да не грешиш со докажувањето?

Бугарите не сакат да си го докажуваат потеклото, тие си го проучуваат.
Кого го интересира какво е потеклото на Бугарите па да треба и да му го докажуваат?

А инаку убаво е што деновиве повеќе читаш, одколку пишуваш.

Ајде ќе бидам попрецизен во изразувањето. Денешните Бугари го истражуваат односно проучуваат своето потекло.

Јас само би прашал, која е целта на тоa истражување односно проучување? Штом нешто истражуваш и проучуваш мора да имаш некоја цел, а тоа е докажување или потврдување во она што сакаш да го порврдиш, она што го веруваш.

Морам да признам дека сите овие проучувања, на некој одстрана му изгледаат многу симптоматични, патетични, па не е ни чудо кога тој истиот ќе дојде до заклучок дека денешните Бугари навистина незнаат кои се и што се.

Приодот на тоа проучување е толку многу расштркан и несреден, што се добива чувство дека немате јасна стратегија и методологија преку кои ќе дојдете до вистината. Тоа резултира во бројни теории, хипотези, претпоставки, кое бездруго не ви ја ослеснува работата.

Едноставно, современото бугарско општество нема консензус на ниту едно ниво, за клучното прашање околу потеклото на Бугарите и нивниот етнички или национален идентитет.

Сепак сметам дека теоријата на Платеникот има најголема веројатност да биде точна. Денешните Бугари во нојголем број се бугаризирани Македонци и Тракијци. Нетреба да се оди многу далеку, треба само да се види какви се доминантниот јазик и култура и се е јасно. Жалосно е што азиското име или епитетот се толку институционализрани што едноставно ја заматува секоја една можност за рационално и трезвено размислување. Пропагандата е како дрога.

Со вакви истражувања, Господ нека ви е напомош.

Ајде кажи, баба Thank you!   

Изменето од Platenik - 11.Август.2010 во 01:46
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 09:51
Добар си, незнам зшто се бавиш со историја?! Веројатно поголем успех ќе имаш ако пишуваш сценарија за драма, филм, телевзизиски серии.

Проблемот си го имате, толку е очигледен што навистина е тешко да се оспори. Нмеојте да ја барате кривицат кај другите, туку во себе. Се што е засновано на лаги, митови, легенди и порпаганди прашање е на време кога вистината ќе зилезе на површина. Џабе е што јас пишувам, зборувам, укажувам, ако ти самиот неможеш да го видиш проблемот. Намест да се соочите со проблемот вие се обидувате да ја оправдате бугарштината. Тоа е голема грешка.

Божо во немилост на бугарската јавност

Обратетр внимание на коментарите, дури и јас немжев да поверувам дека такви реакции се можни од големите и силни Бугари.

Го избрав следниов коментар кој посебно ми го сврти вниманието.

Изменето од Platenik - 11.Август.2010 во 09:59

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 09:59
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Џабе е што јас пишувам, зборувам, укажувам, ако ти самиот неможеш да го видиш проблемот. Намест да се соочите со проблемот вие се обидувате да ја оправдате бугарштината. Тоа е голема грешка.

Каде гледаш проблем?

Или може би проблемот е во зборовите на Г.Д. за разцепувањата, напишани во истиот дух, како ова од коментарите?

Не се срами, не се плаши....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 10:11

Џабе е што јас пишувам, зборувам, укажувам, ако ти самиот неможеш да го видиш проблемот. Намест да се соочите со проблемот вие се обидувате да ја оправдате бугарштината. Тоа е голема грешка.

Каде гледаш проблем?

Или може би проблемот е во зборовите на Г.Д. за разцепувањата, напишани во истиот дух, како ова од коментарите?

Не се срами, не се плаши....

Не се срами, не се плаши Македонец да си.....оставија бугарштината на Бугарите.

Јас несакам да ве оптоварам со уште една теорија, туку напротив да ви помогнам да дојдете до правиот одговор. Правиот одговор е дека 2-3 милиони бугарски граѓани се етнички Македонци, какви Бугари, туркомонголи, иранци, памирци,скити, авари, хуни, алтајци, епитети ве спопаднале?!

Написот во врска со интервјуто на Божо, а посебно комнетарите за шибаниот народ се доста индикативни, односно дека проблемот кој го имате е реален.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 10:17

Јас несакам да ве оптоварам со уште една теорија, туку напротив да ви помогнам да дојдете до правиот одговор.

А кое е прашањето?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 12:43
Ajde za Platenikot ushte eden dokaz deka prabugarite bile avtohtoni i otishle na iztok.

Vsushnost imeto B`LGARI E ISTO SO BRIGI

Во најдревните индоевропски јазици /например санскрит и древнокелтски/ се користи “РИ” таму, каде што во блгарскиот јазик се користи “`Л”. Така на нашиот збор В`ЛК му отговара ВРИКА,
на Б`ЛХА - БРИКА,
на Д`Л`Г - ДРИГУ,
на СТ`ЛБА - СТРИБА,
на Ж`ЛТ - ЗРИТ.

Според истото правило тракиското име БРИГИ би требало во бугарскиот јазик да се произнесе като Б`ЛГИ.

Уште еден доказ за автохтоната теорија!

Изменето од Македон - 19.Август.2010 во 16:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 13:00

Јас несакам да ве оптоварам со уште една теорија, туку напротив да ви помогнам да дојдете до правиот одговор.

А кое е прашањето?

Кои се Бугарите?!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 13:05

Ние не сме Срби, БУГАРИ и Грци, а уште помалку аспарухови чеда.

Сам си ја рушиш пропагандата, Платеник.

Од цитираната реценица јасно се гледа дека разликуваш БУГАРИ и аспарухови чеда /прабугари/.

Заклучок
Платеникот и сам не си верува на сопствената пропаганда!!!

За мене има само едни Бугари, а тие се вистинксите , аслите Бугари. Сите други кои не се дел од тој етнос јас ги нареков политчки Бугари или бугаризрани граѓани.

Чедо аспарухово си е чедо аспарухово и неможе да биде самоилово, александрово, делчево.....

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 14:21

Сигурен сум дека Бугарите тие зборови не ги користеле, па се прашувам како не се сети досега дека тие зборови се македонски?!

Kamshik dali go ima kako zbor vo drug od slovenskite jazici?

Gledam na albanski e "kamshiku", ne znam kako e na turski.
Ako i na turski e kamshik, znachi e od tursko vreme, ama ako ne e taka na turski, togash ke izleze od bugarskiot.

Na slovenskite jazici e bich.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 14:31

Сигурен сум дека Бугарите тие зборови не ги користеле, па се прашувам како не се сети досега дека тие зборови се македонски?!

Kamshik dali go ima kako zbor vo drug od slovenskite jazici?

Gledam na albanski e "kamshiku", ne znam kako e na turski.
Ako i na turski e kamshik, znachi e od tursko vreme, ama ako ne e taka na turski, togash ke izleze od bugarskiot.

Na slovenskite jazici e bich.

Има многу турцизми, биле тука 5 века, нели?

Србите за лажица велат кашика. Пред извесно време научив дека кашик е всушност туркси збор. Раки односно ракија е исто така турски збор.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 15:11
Сега сериозно, покрај јазиците ми дојде една идеја.

Во Житието на Климент Охридски е напишано, дека Борис ја одделил Кутмичевица од КОТОКИОС и го назначил Добета да ја управува и да му асистира на Климента и т.н.

Видов дека на албански ЗЕМЈА Е ТОК`С. Во други извори е познато дека денешна Македонија била нарекувана и ДОЛНАТА ЗЕМЈА ОХРИДСКА.

До сега никој не може да каже со сигурност што значи тоа КОТОКИОС. Ете сега може да се поврже со албанскиот јазик и вториот дел токиос, може да биде албанскатиот збор ЗЕМЈА.

Ако некој Албанец прочита, нека каже дали тоа КОТОКИОС може да се преведе преку албанскиот јазик.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2010 во 18:35
Може и без сила.

Платеникот ако оди скоро време во ОХРИД да види како е градена цитаделата /внатрешната крепост/ и да праша таму зошто градежот е идентичен со бугарските крепости и сосема различен од римскиот и византискиот градеж.

Не знам каков научник треба да биде човек, кој пишува дека Бугарите граделе крепости по своја технологија /со делкани каменни блокови, мала фуга и споени со хоросан/ и во истото време да пишува дека биле номади.

Кој номад ќе гради крепости, дворци и т.н.?

Северно од Кавказ ерменските извори пишуваат дека Бугарите имале градови, а тие градови се строени по истата технологија, како и оние во Плиска, Преслав и ОХРИД.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 723724725726727 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,643 секунди.