IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Медиуми
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија во странските весници и тв-ста
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија во странските весници и тв-ста

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 03:02
абе ти сигурно ме разбираш, јас ти зборам дека ги имаме сите бенефиции што ги има еден модерен просечен човек
значи ете и сам си даде пример, во Македонија има современи градби, кои не мора да бидат ни монументални, ни грандиозни за да бидат модерни
за селата немој жити се, селата во било која земја се рурални средини и ви секое од нив народот живее (или наминува) прилично заостанато, кај нас единствено што фали во селата се државни и безбедносни институции, а верувај, и во тие твои „развиени“ земји некои села немаат канализација, и зарем врз таа основа треба да донесеме заклучок?
и патем, некои села првпат почнаа да добиваат струја уште пред втора светска, додека некој таму далеку, ја немаше таа бенефиција

и значи ќе повторам повторно, ти зборам за начинот на живот во генерални рамки, модерен е, што сакаш збори, сеедно, поентата ми беше дека не прикажуваат како луѓе кои сеуште живеат во 19 век, а ние не сме такви, и живееме како што шивеат тие, а тие од BBC, CNN или Travel, не живеат во село, ниту посетиле некое нивно!

и престани веќе толку да ја омаловажуваш, критикуваш и исмеваш својата земја, и јас живеам во неа, и јас ги знам нејзините проблеми и јас имам свои проблеми, па не сум толку негативно настроен кон се, а ако почнам да ти зборам за моите проблеми поврзани со „заостанатоста“ на оваа држава, може до утре да збориме
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Schatzii Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Мај.2010
Локација: Germany
Поени: 10600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 12:06
селата во било која земја се рурални средини и ви
секое од нив народот живее (или наминува)
прилично заостанато,
а верувај, и во тие твои „развиени“ земји некои села немаат канализација...

......................................................................

изненадување забеган не би се согласила со тебе...
во развиените земји луѓето не живеат заостанато во селата,
туку дури и подобро од самите градови...
не е точно дека избегнуваат да живеат во село,
напротив некои кои сакаат повеќе мир
намерно се преселуваат во село, каде што баш ништо не им фали,
се им е на дофат ако не во тоа село тогаш во соседното
( кое е поголемо и каде имаш буквално се, пошта, банка, супермаркети, бензинска, градинка, амбуланта )
далеку од тоа дека немаат канализација, струјама%20ајде
најголемите богаташи живеат по селата,
многу од нив имаат таму сопствен бизнис...
при еден разговор разбрав дека никогаш не би им паднало на памет да се преселат во град,
посебно во некој милионски град,
подобро му е да живее на 20, 30 км од градоттрепкање

Изменето од Schatzii - 09.Август.2010 во 12:08
Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 12:15
а за патиштата не станува збор...
таму не можеш да сретнеш дупка на патот, а камо ли земјен, неасфалтиран пат што е случај кај нас...
за споредба нивните селски патишта ( сите улици во селото ) се далеку подобр од нашиот ни автопат велес-скопје...
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 16:28
bravo schatzii..

alal da ti e na pametot!

..mene bi me mrzelo tolku da shkrabam , ama ,...povazno e shto mislish ,..

inache,...samo za selata ,..ochiglednom deka nekoj nema pojma shto se "sela" nadvor od balkanov,...mislam od slovenskiov balkan ,...ne treba daleku da se odi ,..samo podole malku,...vo grcija ,...pa,...moze da se vidi shto e "selo" i kako zivee tamu narod,!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 16:42
а чекај, уште една работа, зошто генерализираме? во секоја земја е тоа различно, некаде помалку, некаде повеќе, каде како
втора работа, зошто збориме за селата, секаде се различни, не можеш да кажеш дека селата секаде биле такви или онакви, селата во азија и америка не се исти, ама затоа и двата континенти во голема мера се модернизирани и развиени
инаку муабетов тера кон еден заклучок, дека имаме, модерно, но некултивирано општество, затоа имаме асфалтирани патишта, што е модерно, но истите се скапани, што е некултивирано, во сите основи имаме модерно општество, но никој не се труди да го оправи бидејќи забегува...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 16:49
Originally posted by brza brza напиша:

bravo schatzii..

alal da ti e na pametot!

..mene bi me mrzelo tolku da shkrabam , ama ,...povazno e shto mislish ,..

inache,...samo za selata ,..ochiglednom deka nekoj nema pojma shto se "sela" nadvor od balkanov,...mislam od slovenskiov balkan ,...ne treba daleku da se odi ,..samo podole malku,...vo grcija ,...pa,...moze da se vidi shto e "selo" i kako zivee tamu narod,!
тоа е проблемот, ја ти зборам за светот, ти ми збориш за грција и словенскиов балкан чекање
не можеш да збориш за светот а да си ја перцепирал само Грција или словенскиот балкан, а да не збориме за тоа што ти мислиш дека си видел се, а види ти, ти го покажале само она што сакаат да го видиш, секаде го има тоа што го има и кај нас, повеќе или помалку, го има

и ете фала што ме врати на мојата поента, да го прикажуваме она што ние сакаме да го прикажеме, па макар и да се претвори во лага, ништо страшно не е тоа, цел свет го прави тоа
и да не дозволуваме тие да кажуваат секакви претпоставки и верувања и тие да ги поставу8ваат како факти

а тие од познативе светски канали, можат да си прават слободно документарци за нивните земји, па кога ќе ги видите тие документарци, слободно направете споредба со оние што ги прават за туѓи земји, да видете колкава огромна разлика има во описот!

едит: е, брза, нека не те мрзи, слободно пиши си го своето мислење, така се дискутира мајко му стара, тоа многу повеќе ми одговара одколку некој краток коментар со обично мислење врз кое не може да се развие дискусија

Изменето од zabegan - 09.Август.2010 во 16:55
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 17:28
...vidi momche,..sum bil i odam po makedonskive sela,..i znam kakvi se tie,...

a, vo grcija sum bil samo vo edno,...nikoj ne me odnel bash tamu,...i shto da vidam be,...ramninsko selo,...ama, so asfaltirani ulici,..opkruzeno so plantazi od razni zemjodelski proizvodi i drva,...da ti e merak da vlezesh vo nego i da proshetash malku,..po nego se vodam ,

..ako ti si videl povekje ,...

a, niz tvoive makedonski"idilichni" vilidji,..shto moze da vidi chovek?...osven ,..ako ima mali deca ,..da gi prosheta malku,..i da ja vidi seta domashna menazerija po kallivite ili prashnjavi izrovareni od konjski i slichni kopita ,"ulici", polni so "domashen" izmet ....ako voopshto i mozat da se narechat taka!

tuku,..jas ne sum bil,..ama , eve ,..schatzii ubavo ti kazuva,...i veruvam deka taa navistina videla ...i znae shto pishuva,..ako ne im veruvash na moite ,..."pretpostavki"....za nadvoreshnite sela...

inache,...mene vishe mi lezi ,..kratko i lakonsko,,..ama pogodeno ...otkolku nadugachko trabunjanje za neshto shto e ...naj ochigledno...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 18:52
ама не ми ја врти дискусијата на таа страна, јас не ти зборам за тоа колку е развиена или заостаната Македонија, туку ја споредувам со остатокот од светот, но се разбира, не можам да го правам тоа прецизно и точно, бидејќи немам факти исто како и тебе и ова е муабет чисто онака со обично размислување, бидејќи верувам дека никој нормален човек на светов, не го видел целиот свет во целост со свои очи и во право светло, бидејќи не збориме само за Грција, да повторам...

еве да кажам поубаво што ми смета кај „западниве“ документарци, секогаш ги прават другите народи и култури (без разлика) да личат како да се животни, во стилот гледај, сега се парат, сега јадат, како они демек не го прават тоа не
се чудат на локалните обичаи и култура како да се некои марсовци, и тоа прави да им личи како тие народи да се некои племиња, а они се којзнае колку развиени...
еве, примети само колку стереотипи имаат Американците за Светот, си имаат замислено работи во главата кои немаат врска со реалноста, и обратно, како ние збориме за Америка, а главен кривец за тоа се медиумите
уствари тоа што тие го прават се вика репортажа со сопствен заклучок на авторот, идеш, гледаш и кажуваш што си видел, тука авторот може да даде било каков заклучок, без разлика дали бил реален, тоа што сакал да го види, го видел и го кажал...
сето ова е последица на тоа што секој народ е различен од другиот,и не може еден народ да прави документарец за друг, само ти можеш да си ја опишеш домашната ситуација бидејќи ти живееш во неа и си дел од неа
затоа, според мене е најубаво секој да си прави документарци за себе и истите да ги прикажува по светските медиуми, нека се збори за се, ти ќе збориш за селата, канализацијата и патиштата, а јас би коментирал по позитивно, не е битно, мислам дека ми ја разбираш поентата
само ти можеш да коментираш за себе, бидејќи за некој да те запознае, треба лично да му се претставиш, бидејќи многу често, првиот фатен поглед на некого, залажува...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 18:54
уште нешто, самите заклучоци од моја страна дека селата насекаде биле заостанати, а од ваша страна дека биле развиени, се последица на манипулации од сите што сакаат „да го прикажат светот“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 19:30

не би се сложила дека имаме секаде, во секое село во мк асфалтиран главен пат, за споредните да не зборуваме...ниту јас не можам да тврдам како е во сите делови во светот, бидејќи не сум била секаде, зборував за онаму кај што сум била,видела и живеела пола година...нешто што ме зачуди, во село од 3500 жители имаше 3 градинки и во нешто што не можев да поверувам плаќаа 25 евра изненадувањеза цел месец за градинка и тоа во германија...во мк се поскапи градинките ако не се лажамзбунетост

знам дека има и далеку посиромашни и позаостанати земји...но факт е дека сите на балканов не надминаа, дури и оние кои беа позаостанати од нас...сигурна сум дека за неколку години и косово ќе не надмине, ако си седиме со скрстени раце и си велиме дека сме модерна земја и ништо не ни фали...таму се гради, за разлика од кај нас ...кај нас се оди така бавно и секогаш се нема пари за некои најпотребни работи, пример ги земам патиштата...а што станало со нашите запуштени болници, нашата железница со возови од времето на хитлер, градски автобуси...и каде е тука модернотозбунетост
Go where you want to go;
Be what you want to be,
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 20:42
Originally posted by Schatzii Schatzii напиша:

не би се сложила дека имаме секаде, во секое село во мк асфалтиран главен пат, за споредните да не зборуваме...ниту јас не можам да тврдам како е во сите делови во светот, бидејќи не сум била секаде, зборував за онаму кај што сум била,видела и живеела пола година...нешто што ме зачуди, во село од 3500 жители имаше 3 градинки и во нешто што не можев да поверувам плаќаа 25 евра изненадувањеза цел месец за градинка и тоа во германија...во мк се поскапи градинките ако не се лажамзбунетост

знам дека има и далеку посиромашни и позаостанати земји...но факт е дека сите на балканов не надминаа, дури и оние кои беа позаостанати од нас...сигурна сум дека за неколку години и косово ќе не надмине, ако си седиме со скрстени раце и си велиме дека сме модерна земја и ништо не ни фали...таму се гради, за разлика од кај нас ...кај нас се оди така бавно и секогаш се нема пари за некои најпотребни работи, пример ги земам патиштата...а што станало со нашите запуштени болници, нашата железница со возови од времето на хитлер, градски автобуси...и каде е тука модернотозбунетост
далеку сум од констатацијата дека сме модерни и тука дека завршува муабетот, нормално дека имаме многу проблеми и уште многу дупки имаме за поправање
сакав да кажам дека самото тоа што имаме патишта, железница, јавен превоз и т.н. не прави во основа модерно општество, а тоа колку сето тоа е развиено е друг муабет
еве на пример, сите знаеме колку е Скопје заостанато, што се гради и што не се гради во него, но било кој странец што дошол тука рекол дека има модерна архитектура, таа архитектура можеби е изградена пред 30 год, но сепак припаѓа во дефиницијата за модерно

и мислам дека е подобро да пркинеме со муабетов за заостанатоста и развиеноста на нашава земја, не ми беше тоа поентата, прочитај ми го претходниот пост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 21:12

свесна сум дека забегавме од тематасреќа

може да ми посочиш некој линк каде што македонија е толку лошо прикажаназбунетост
Go where you want to go;
Be what you want to be,
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 21:22
Originally posted by Schatzii Schatzii напиша:

свесна сум дека забегавме од тематасреќа

може да ми посочиш некој линк каде што македонија е толку лошо прикажаназбунетост
па не е како да ги има многу, два три се само, тие од CNN и од Travel
сакав да кажам да се пазиме од тие пропаганди, сега е можеби во нормални рамки, но кога ќе почнат да зборат глупости...
еве дадов пример кој ми го утнавте, за стереотипите за Скопје, за нас и Албанците и т.н. се тоа се лаги
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Август.2010 во 21:27
ух..........чекање..............
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.