|
Математика |
Внеси реплика | страница <1 1819202122 23> |
Автор | ||
vladob
Нов член Регистриран: 05.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи 1/2 леб 1 кг. Односно цел леб 2 кг. Добро , ајде сега ова : Живеам во центар на Скопје и имам две девојки. Првата живее во Ѓорче, а втората во Аеродром. Двете населби ги поврзува автобуската линија „5“ и истата поминува низ центарот пред мојот стан. Двете девојки се многу убави и јас неможам да се решам кај која да одам. Решив ќе излезам надвор во произволно време и во кој правец наиде првиот автобус таму ќе одам. Автобусите минуваат точно на 5 минути во секоја насока 24 часа во денот (која фантазија). Но јас водев евиденција за секое излегување и по една година заклучив дека 4 пати повеќе сум одел во Аеродром отколу во Ѓорче. Зошто ? Задачата има строго логичко и математичко објаснување. |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
oti zivees kaj zelen pazar a ne kaj gradska bolnica
|
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
vladob
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не. Исто ми се далеку двете автобуски. Нека траекторијата кон Ѓорче и Аеродром е една линија. Секоја автобуска во двата правца е една точка. Не е битно ни автобуската на која се качувам дали е на средина на траекторијата. Реков размислувај логички. Нема „евтини“ скриени финти. Чиста логика и математика. Изменето од vladob - 06.Август.2010 во 11:32 |
||
Математиката не е сред континентот на егзактни науки, таа е на брегот на окенот на уметноста.
|
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
зарем ти живееш на сред улица на поделителната линија???? ај не зезај сега Изменето од anakin - 06.Август.2010 во 11:34 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
vladob
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во формут ова областе е наука-математика.
Соодветно на тоа и размислувај. Термините „Скопје“, „петка“, „Ѓорче“, „девојка“ се само да ја разубават и направат поинтересна задачата. Еве строго теоретски опис: По произволна крива линија со крајни точки А и B, од А кон B и обратно се движат точки транспортери C(x) во еднакви временски интервали t. Во фиксна точка S од траекторијата (S различно од A и B), во произволно време со првиот транспортер C(x) кој ќе се појави во S транспортираме точки D(y) до крајните точки на траекторијата. Забележуваме дека при ова n-пати повеќе од точките D(y) се транспортирани до А отколку до B. Зошто ? Малку набрзина го напишав овој опис но мислам дека параметрите се добри ! |
||
Математиката не е сред континентот на егзактни науки, таа е на брегот на окенот на уметноста.
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a zamisli da linijata e znak za beskonecnost
vo sredinata kade sto se secat krivite e tvoja stanica e sega edna tocna de dvizi po krivata so promenliva brzina oti na avtobusite deluvaat slucajni greski kako so e semafor ili usprena kola pred nego i taa tocka se dvizi levo desno levo e gjorce desno e aerodrom e sega ti vo slucajno vreme doagjas vo tockata na spojuvanjeto i cekas od koja strana doagja tockata ,,, prema slucajna raspredelba sansite se 50 50 e sega zamisli deka ima konecno mnogu tocki koi vrtat u krug vo taa petlja pak kje bide 50 50 E SEGA ZAMISLI DEKA SI VO KVIZ I DEKA VODITELOT POKAZUVA NA TRI VRATI A B C TI VELI VLADO OD BITOLA ODBERI EDNA VRATA ZAD KOJA IMA MERCEDES ZA TEBE TI BIRAS VRATA A VODITELOT TI VELI VLADO MERCEDESOT NE E ZAD VRATATA C I JA OTVARA TAA VRATA SEGA TI DAVA USTE EDNA SANSA. TI VELI VLADO OSTAVUVAS NA VRATATA A ILI KJE SE POPISHMANIS AJ ... SHO KJE NAPRAVIS TI SEGA???? PAZI MERCEDES E U ZALOG Изменето од anakin - 06.Август.2010 во 12:49 |
||
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
AKO MISLIME pa vaka
ako znak za beskonacost ne e simetricna petla a stanicata e vo presekot i se dvizi samo edna tocka togas sansite da dojde tockata koga ti si vo presekot e pogolema od kaj podolgata strana toa znaci ako levata petlja e 4 pati podolga od desnata togas 4 pati povekje kje trgnes kon poktarkata strana no ako tockite ( konecen golem broj) se rasporedeni na 5 minuti na isto rastojanie edna od druga po celata petlja pak kje e 50 50 oti slucajnite faktori ja jebaat rabotata Изменето од anakin - 06.Август.2010 во 12:53 |
||
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Владо, на која страна од улицата ти се наоѓа станот?
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne e toa toj saka da kaze deka negovata stanica e poblisku do aerodrom nego do gjorce i deka povekje avtobusi ima na patot od gjorce do centar nego od aerodrom do centar i deka sansite se pogolemi da stigne avtobus od gjorce no ima tuka edna zavrzlama |
||
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не, растојанието до крајните точки не е важно:
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
abe kje si kaze
neli jas go pitah, toj rece nema vrska Originally posted by anakin oti zivees kaj zelen pazar a ne kaj gradska bolnica Изменето од anakin - 06.Август.2010 во 13:12 |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mrazam matematika!
t.e...mrazev ! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
vladob
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Непрецизно ја поставуваш задачата. Ако е баш како што пишуваш (ми покажува зад врата ц) тогаш е 50:50 дали ќе се пишманам. Но ако кажеше дека ми отвара една од Б или Ц зад која нема мерцедес тогаш не е се едно и тоа: Можен распоред (А,Б,Ц): Мерцедес,Празно,Празно Ако не сменам Добивам, Ако сменам Губам Празно,Мерцедес,Празно Ако не сменам Губам, Ако сменам Добивам Празно,Празно,Мерцедес Ако не сменам Губам, Ако сменам Добивам Значи ако се пишманам веројатност 2 од 3 да добијам, а ако не само 1 од 3. |
||
|
||
vladob
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро а ова со автобусите ќе го решава ли некој или се откажувате !
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1819202122 23> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |