IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 701702703704705 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 13:12
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Останатите истрајале во борбата да си го задржат сопственото етничко име.

И кое било тоа име? И кои се тие останати?

Знам дека не си по фактите, ама нели за да се философствува, треба да има барем еден факт, од кој да се тргне.

И пак те молам, немој да нафрлуваш огромни текстови, ако сакаш да ти се одговори.
Кажи нешто, дај го обсудиме, да ти ги разбиеме фантазиите, па тогаш продолжи со друго.

Името е Македонија, а народот македонски! Кои се останатите?! Остантите се Македонци по род, ама политчки бугаризирани или оние кои киснат по македонски форуми и ја палсираат бугарската пропаганда. Меѓу останатите ги венсувам и Шопите и Тракијците.....

Секоја чест на аслите Бугари кои се со туркомонголско потекло. Јас таков овде немам сретанто, а верувам дека со таквите нема да имам спротивставени мислења, барем кога станува збор за бугарштината.

Пропагандите кои станале аксиоми според вашите сваќања не се факти. За такви “факти“ јас не дискутирам.

Факт е дека Бугарите се со туркомонголско потекло, односно таа е досега најексплоатираната теорија. Вие сметате дека не сте туркомонголи, значи неможете да бидете Бугари. Можете да бидете само бугарски државјани, чии претци дошле од територијата на етнографска Македонија.

Изменето од Platenik - 25.Јули.2010 во 13:13
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 13:33
Чекај сега Платеник. По патот на твојата логика и ти не можеш да бидеш Македонец, освен ако не сметаш дека го зборуваш античкомакедонскиот јазик и ја практикуваш античкомакедонската култура.
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 14:25

Факт е дека Бугарите се со туркомонголско потекло, односно таа е досега најексплоатираната теорија.

И од кога една од многото хипотези стана необорлив факт? Факт е што за потеклото но прото-Бугарте има 10-на хипотези...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 15:47

Чекај сега Платеник. По патот на твојата логика и ти не можеш да бидеш Македонец, освен ако не сметаш дека го зборуваш античкомакедонскиот јазик и ја практикуваш античкомакедонската култура.

Јас напишав:

Вие сметате дека не сте туркомонголи, значи неможете да бидете Бугари. Можете да бидете само бугарски државјани, чии претци дошле од територијата на етнографска Македонија. Каде тука го спомнав јазикот?!

Јазикот никому не му ја одередува националноста. Јас можам да зборувам 10 јазици и пак ќе си бидам Македонец. Ромите во Бугарија зборуваат бугарски, да бидам политички коректен (иако тешко ми оди), па не се Бугари. Ако не си етнички Бугарин, како може јазикот кој го зборуваш да го наречеш бугарски?! Јазикот во Америка не е американски, туку англиски.

Кога ме прашуваш за македонскиот јазик, односно античкиот македонски јазик мислам дека веќе еднаш сум ти одговорил. Се додека некој не потврди дека јазикот на Александар е различен од онај кој јас и ти го зборуваме, се дотогаш ќе остане македонски.

Пример, живеам во Бразил и сум Македонец. Моите поколенија се раѓаат во Бразил и зборуваат португалски. После која генерација моите поколенија ќе станат Бразилци?

Ако тој ист пример го примениме во македонски услови, каква слика ќе добиеме? Под претпоставка дека некој мој далечен предок дошол во Македонија во 6от век (иако постои голема веројатност дека тој мој предок бил тука и предходно) од кое колено по доаѓањето на мојот предок луѓето ќе може да се нарекуваат Македонци?

За Бугарите се знае кои биле и кога дошле. Мала орда да остави толку трајни белези, та дури и да ја преименува со векови предходно познатата земја Македонија во Бугарија?! Ајде ќе темолам, Бугарија на овие простори непостоле како земја пред доаѓањето на туркомонголите.

И ако ние во Македонија сме дојденци, ние сме го прифатиле постоечкото име, во најлош случај, исто како дојденците што го прифаќаат името и стануваат Американци.

Формирањето на нациите е општествена појава, а не природна. Историјата исто така е општествена наука, а исти настани се толкуваат различно во зависност од тоа кои факти толкувачот ги прифаќа како вистините. Сепак ДНК анализите покажуваат дека населението во Бугарија е изманипулирано, 49% се Тракијци, 15% Македонци...., а некој ги направил Бугари. Што ќе ви фалеше да си останете Тракијци, барем така ќе можевте да се споредувате со нас, од причина што Тракијците и Македонците биле слични народи. Вака со Бугарите неможе да има, ама баш никаква споредба.

Секое друго обајснување различно од погоре споменатот е само класичен пример за роматичарски национализам кој влече корени не од 10от век туку од крајот на 18 век.

Дали можеш да видиш каде се разликуваме по однос на овие прашања?

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 15:53
Originally posted by чоли чоли напиша:

Факт е дека Бугарите се со туркомонголско потекло, односно таа е досега најексплоатираната теорија.

И од кога една од многото хипотези стана необорлив факт? Факт е што за потеклото но прото-Бугарте има 10-на хипотези...

Јас нереков дека е необорлив факт, туку дека тоа е факт според општо прифатената научна мисла. Исто така реков дека таа теорија е најексплоатиранта во научните кругови.

Тоа што тој факт некому не му одговара, јас најмлаку сносам одговорност.

Тој што се наоѓа погоден, нека прдолжи да го бара својот изворен национален идентитет.

Сигурен сум дека Волшките Бугари или денес Татари немаат никакво проблем со нивното туркомонголско потекло.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 15:59
Платеник, по кој основ Американците се Американци?
Тие сите се деца на Америко Веспучи ли?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 02:17

Пак спамираш! Навистина неможеш да разбереш или пак се правиш дека неразбираш?!

По кој основ поколенијата на Џон Атанасов се Американци? А по кој основ вие сте Бугари? Велите дека не сте туркомонголи, па како може тогаш да сте Бугари?

Нели е тоа заблуда, лага?!   

Изменето од Platenik - 26.Јули.2010 во 02:19

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 10:21

Пак спамираш! Навистина неможеш да разбереш или пак се правиш дека неразбираш?!

Не спамирам, а навистина не можам да те разберам. обидувам се, ама на, не можам.

Цитирај По кој основ поколенијата на Џон Атанасов се Американци?

Ако расудувам по твојата логика нема никаков основ. Знае се дека Џон Атанасов нема врска со Америко Веспучи, а следствено и неговите поколенија нема шанси да имаат.

Чудо невидено, Американците не се потомци на Америко, а се нарекуваат Американци.

Ајде Платеник, иди убеди ги Американците дека не се Американци. Кога ти успее и јас ќе се согласам со твојата пропаганда.

Цитирај А по кој основ вие сте Бугари?

Така си е од едно време - од едно има - нема 1000 години.

Цитирај Велите дека не сте туркомонголи, па како може тогаш да сте Бугари?

Ете така, може. Сам го кажа името било политичко. од политичко станало етничко и така до денес.

Цитирај Нели е тоа заблуда, лага?!   

Не.

Не ми одговори за ПРЕРОДБЕНИЦИТЕ.

Зошто ги почитувате како МАКЕДОНСКИ ПРЕРОДБЕНИЦИ, а всушност тие ја преродувале БУГАРШТИНАТА?

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 11:22
Тоа така вас ве учеле - ние не ви се лутиме бидејки ако вие не правите разлика помеѓу политичко име и ТуркоМонголски происход ние правиме - ние сме Македонци помалку-повеке 3000 год,сме издржале многу ропства,сме издржале многу политички,национални и уште какви не притисоци но сепак сме останале Македонци кои се разликуваат и од Србите,Бугарите и Грците - додека вие ТуркоМонголите или политичките денешни Бугари се разликувате ли со Татарите и останатите таканаречени Бугари низ Русија,Украина и Молдавијазбунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 12:11

Ако расудувам по твојата логика нема никаков основ. Знае се дека Џон Атанасов нема врска со Америко Веспучи, а следствено и неговите поколенија нема шанси да имаат.

Чудо невидено, Американците не се потомци на Америко, а се нарекуваат Американци.

800 милиони луѓе немаат врска со Америго Веспучи. Континентите се наречени во негова чест. Веспучи не е народ, за разлика од Бугарите кои биле туркомонголски народ.

Сите оние народи кои таму се населиле, прво станале државјани, а веќе по 3-4 генарации го прифаќаат официјалниот јазик на соодветната држава, се разбира доколку сакаат да направат нешто од сопствениот живот. Значи стануваат Аргентинци, Мексиканци, Кнаѓани.... па и Американци ако зборуваме за САД. Во сите тие земји официјалени јазци стануваат англискиот, шпанскиот поругалскиот, францускиот и холандскиот. Значи во новиот свет несамо што името е донесено, туку и јазиците се донесени. Поколенијата на дојденците ќе си останат само со официјалниот јазик, кој со сигурност тврдам дека еден ден ќе им стане мајчин јазик. Се родиле таму, се изградиле како личности, па по тој основ ќе станат Американци. Дали Андре Агаси(јан) е Иранец или Американец? Дали неговите деца се Иранци или Германци или пак можеби си се само Американци кои нема да знаат ниту фарси, ниту германски туку само англиски? Факт е дека Андре Агаси има иранска крв. Факт е дека ти си се родил во Бугарија и си се офромирал или те офромиле како Бугарин, а дали крвта ти е бугарска тоа сам треба да си пронајдеш.

Во вашиот случај дојденците дошле на територија која веќе била населена, а притоа таа тероторија си имала исконско име и историја. Тоа население кое живеело на тој простор имал свој жив јазик и култура многу време пред да дојдат азијатите. Дошле некои орди па ајде сега ќе ја преименуваме територијата, народот ќе го преименуваме па дури и нивната култура и јазик ќе го именуваме според името на дојденците. Нели е тоа апсурд?

Па да била некоја висока култура, на повисоко цивилизациско ниво, па ќе речам ајде. Меѓутоа Бугарите биле на пониско ниво и суштински немале што да понудат сем раздор и пљачки. Нелогично е да таков еден народ наметне било што, па затоа народот си продолжил да си го зборува јазикот кој и предходно го зборувал и да ја практикува сопствената културата. Културата и јазикот на Бугарите на локалното население му била туѓа.

Зошто некој кога знае дека не е етнички Бугарин, би прфатил да се нарекува со името на сопствениот окупатор, па дури и сопствениот јазик да го именува во негова чест. Лудост, апсурд, необјаслив феномен!

Вие само сактате така да биде, политчкото име со текот на времето да стане етноним. Во таа насока се работело, па после толку самоубедување, норамлно е лагата да стане вистина.

Се додека не се расчисти овај феномен излишно е да се дискутира за бугарштината. Како работите стојат таа е само исконструирана со цел да им се излезе во пресрет на нечиви интереси.

Историксите “факти“ и јас и ти ги читаме, ама различно ги толкуваме. Тоа важи и за прердобениците. Ти ги сметаш за преродбеници на бугарштината, а јас ги сметам за Македонци, а некои од нив биле под влијание на пропагандите и досега неразјаснетиот феномен.

Јас ја читам основната палтформа на македонскиот народ, Македонија на Македонците. Никаде доесега не сум сретнал нешто како Македонија на Бугарите. Тоа е само неостварен сон на оние кои биле бугарзирани.

Се додека не го истражиш мотивот на авторот за “фактот“ кој го напишал никогаш нема да дојдеш до вистината. Се друго ќе биде само субјективно толкување.

Македонија на Македонците, а Бугарија на Бугарите и оние кои веруваат во неа.

Бугарското име е:

- етноним за туркомогослкиот екстрат
- епитет за сите оние кои биле сметани на пониско културно рамниште
- егзоним - надворешно наметнато име за група на луѓе која во основа не го прифаќа.       

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 12:33
Коснакоски,

Значи и самиот си свесен дека бугарското име е политичко. Тоа би требело да биде доволно да додеш до заклучок дека сепак има нешто труло по однсо на бугарштината.

Не случајно главна тема во Бугарија е кои сте, што сте и од каде дојдевте? Барем за некои 2-3 милиона јас имам свое мислење, кои се, што се и од каде се дојдени. Сигурно не се дојдени од азиските степи.

Добро е, направивме мал прогрес.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 12:43
Нема ништо труло.

Vidi koi bile Makedoncite vo Ungarija vo 1801g.

Neli ti e trulo, kako mozhe Grcite da se Makedonci i ti da si Makedonec?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2010 во 12:53

Зошто некој кога знае дека не е етнички Бугарин, би прфатил да се нарекува со името на сопствениот окупатор, па дури и сопствениот јазик да го именува во негова чест. Лудост, апсурд, необјаслив феномен!       

Фактот е дека прифатил да се нарекува Бугарин, нели?
Друг факт е дека тоа станало уште во 9-10 век.

А можеби „окупаторот“ не е окупатор и сите многу сакале да го носат тоа гордо име, името на најмоќната држава, која и се спротивставувала на Византија.

Сите сакале да бидаат под бугарски чадор, па за тоа и сакале да го носат бугарското име.

Заклучок - нема необјасливи работи, има само луѓе кои имаат изградено теза предварително и кога нешто не може да се објасни според нивната теза викаат ТОА Е НЕОБЈАСЛИВО.

Необјасливо заради лимитирање на просторот за размислување.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2010 во 06:29
Уште не е објаснет поимот Бугарин. Малку ли се 14те теории и 5те хипотези?!

За некои поимот е етноним, за други егзоним, за трети епитет, а за четврти поим со кој се објаснува алтерантивната сексуална ориентација.

Вие си сакате тој поим да биде етноним, ама по можност да нема врска со етнонимот на туркомонгослкиот народ.

Изменето од Platenik - 27.Јули.2010 во 06:32

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 701702703704705 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.