IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 700701702703704 824>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 13:48
Оставам ти ги сите оние кои се сметале за неБугари.

Оние кои се сметале за дел од поголемиот бугарски народ немам намера да ти ги харижам да им ги фалсификуваш сфаќањата, мислите, чувствата. Да ги правиш такви, какви не биле.

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 13:53
Ти си тој што негира,ти со тој кој не е задоволен од Руското измислување на Бугарската словенска симбиоза и бара уште - ние Македонците си тераме како што дедовците не учеле и затоа помниме и знаеме дека Македонец неможе ништо друго освен Македонско да има.

Имено треба да се решите еднаш за секогаш, или Аспарух и ТуркоМонголската хорда или Гроф Игнатиев и Славјанско Варшавскиот пакт
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 13:56
Твој проблем како ке го наречеш процесот - сепак Македонците останале имуни на Бугарското (што и да е) - Јазикот и ден денес е ист,писмото и ден денес е тоа,културата е иста и секако нацијата е една и единствена Македонска кој потполно се разликува од ТуркоМонголската на Аспарух
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 16:55
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Наметнувате име на јазик и народ кој е или политчки институционализиран или пак е посвоено погрдно име, епитет, наметнат од оние кои во она време тој етнички екстракт го сметал како народ со пониско културно рамниште.   

Ние ништо не наметнуваме. Тоа си се наметнало пред повеќе од 1000 години и така си врви до ден денешен.

Нема сега да му одиме по гајдата на македонскиот студент Попов, кој се вратил од Атина со нови сознанија.

Originally posted by Dzinot Dzinot напиша:

Поистина, нема по-величество от Болгарин
— Болгарин чрезмерно ради, оре, сее, торгуе, воинствуе, верност има, гостолјубие, страх божиј, почитание своего царја и всичко, колкото што е узаконено Богу и царју.

Поради това аз сум Болгарин и моето благородно болгарство не ме допушта да не бидам добр, затова имам вера и надежда и лјубов, и человечество, и учителство, сос което пуно делим роду моему, и кој иска нелицепријатие и безпристрастие учител, ето, којто сам во пламени рачение разпален сум, подобно Етна и Хекли, и Вулкан диамантов венец ми кова. Нек служам роду моему, ако е и за крива бога! Не е честно мене, Болгарину, да се отчајавам и да вракјам зло за зло.

Болгарин - прави и верниј, и благородниј човек. Болгарин е лјубител всекое добро,

Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.
Аз сум Болгарин, плачем за нашите изгубени Болгаре, които се по долнаја Мизија, затова должни сме да се жертвуваме за бракјата наши пресладкиј Болгари!

Akcentiram ti naova

Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.

Jas ne mozam Platenik da si se otkazam od imeto i narodot, samo zaradi toa, sto ti taka propovedas

Колку би бил животот досаден, ако не се доаѓа до нови сознанија.

Како ќе дојдеше до сознание како вистинските Македонци размислуваат и ја толкуваат бугарската историографија, ако не комуницираш на македонски форум? Никако! Ќе си останеше со она што те научиле Бугарите и ќе се убедуваш во исправноста на тоа учење. Додуша не дека имаме некое влијание, ама сепак ви даваме прилика да ја слушнете и другата страна, па белки нешто ќе остане.

Јас мислам дека некој од претците се имаат откажано од името кога го прифатиле азиското. Колку и да ви претставува товар политичкото име кое сте го наследиле, односно точно да го дефинирате, убеден сум дека и да сакате нешто да сторите не би биле во состојба да промените нешто. Ќе си останете тоа во што сте убеден дека сте, Бугари.

Изменето од Platenik - 25.Јули.2010 во 05:05
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 17:47

Колку би бил животот досаден, ако не се доаѓа до нови сознанија.

Како ќе дојдеше до сознание како вистинските Македонци размислуваат и ја толкуваат бугарската историографија, ако не комуницираш на македонски форум? Никако!

Тука се согласувам.

Цитирај Ќе си останеше со она што те научиле Бугарите и ќе се убедуваш во исправноста на тоа учење. Додуша не дека имаме некое влијание, ама сепак ви даваме прилика да ја слушнете и другата страна, па белки нешто ќе остане.

Разбирам на што се основат некои од вашите апсурдни тези.

Цитирај Јас мислам дека некој од претците се има откажано од името кога го прифатил азиското.

Тоа се работи од пред 10 века, нема сега да ги судиме предците. Името е симбол на моќ. Па види дури и МАКЕДОНСКИОТ ЦАР САМУИЛ САКАЛ ДА СЕ КИТИ СО ТУЃИ ПЕРЈА. Ако не си бил од прабугарите, де, тоа е најверојатно.

Цитирај Колку и да ви претставува товар политичкото име кое сте го наследил, односно точно да го дефинирате,

Не ни е товар, а повод за национална гордост.

Ајде ти ми дефинирај МАКЕДОНЕЦ и јас по аналогија ќе ти дефинирам БУГАРИН.
ДАЈ ПРИМЕР КАКО БИ ТРЕБАЛО ДА ИЗГЛЕДА ДЕФИНИЦИЈАТА.

Цитирај убеден сум дека и да сакате нешто да сторите не би биле во состојба да промените нешто.

Тоа што јас дури и не замислував дека може да се случи, кога се зачленував на овој форум на 20 август 2008 г. веќе се случува. Секој може да си го искаже слободно своето мислење, а такво нешто напочетокот не се случуваше. Имаше едно огромно БУГИМЕШАЊЕ. И сега го има, ама е повеќе водење кон разговорот кон несериозност.

Цитирај Ќе си останете тоа во што сте убеден дека сте, Бугари.

Па ти што очекуваш? Ти да ме убедуваш дека да се биде Бугарин е срамна работа и јас да речам, брејјј верно бе, многу е срамно да сум Бугарин, чекој да си измислам каков да бидам, само да не сум Бугарин.

Бугаринот се гордее со својот народ, со своето минато, со својот јазик и се што е бугарско.

Често пати си ја пцуе државата и политичарите, ама тоа е друго прашање.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 18:07
Се е во ред, знам дека Бугарија ви е прва радост.

Сепак името повеќе наликува на епитет, а не на етноним кога станува збор за словенското население пред 10 века.

Името почнува да станува етноним некаде пред 2 века, а најголеми поборници на тоа име ќе станат баш македонските мигранти и бегалци. Баш кај тие каде етничка бугарска нога нестапнала.

Како тоа може да се протолкува, сем како бугаризација?!

Само подалеку од Македонија и македонската култура, традиција и историја и се ќе биде во ред.

Јас неочекува ништо, но ако еден ден сватиш дека си бил изманипулиран тогаш сигурно разочарувањето ќе биде големо.   
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 18:39
Дај да зборуваме со факти, Платеник.

1. Вековите не се 2, а 10 најмалку. Ако сакаш да го обсудиме, ама ти секогаш бегаш од историска дебата, оти немаш факти, а влечеш кон философски размислувања, кои не се основат на фактологија.

Јазикот е критериум.

Ако го прашаш еден човек каков јазик зборува и ти каже Х-јазик, независно дали слави куќна слава или Денот на таткото, човекот најверојатно е од Х-народ.

2. На кои мигранти мислиш - Жефаровиќ, Крчовски, Пејчиновиќ? Единиот бил од бугарско отечество, а другите пишувале книги на бугарски јазик, ама згрешиле, оти не те прашале тебе.

Или пак Џинот, кој кажал нешто многу поучително

„Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.“

3. Претензии кон чисто македонската култура јас немам. Ама кон културата на македонските Бугари - да.

Кај нас има еден принцип на наследување на имот. од родителите се дели на сите деца, па и за тоа сега повеќе од луѓето имаат по 4-5 декари. Во другите земи еден го зема целиот имот, а останатите ги компенсираат поинаку.

4. „Јас неочекува ништо, но ако еден ден сватиш дека си бил изманипулиран тогаш сигурно разочарувањето ќе биде големо. “

ако кажеше и во што сум бил изманипулиран, ќе ти бидам многу благодарен.   

А јас очекувам нешто. Очекувам да се откажете од апсурдното самозалажување.

Гледам дека веќе се појавуваат такви луѓе, кои знаат кои се, што се и не се плашат од минатото.
За мене тоа се вистинските Македонци, кои стапиле на здрави корења, кои ги прфаќаат фактите такви, какви што биле и не носат вода од девет кладенци да ги објаснуваат со философија.

Што било, било. Нема да се повтори.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 18:44

„Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.“

Вашиот тертип на читање на историјата, особено по форумите е таков.

Наместо да напишете Џинот кажал „Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.“

ќе напишете
Џинот кажал „Болгарин е срамота“ Ете видете Џинот се срамел од бугарското име што му било наметнато и т.н. и т.н.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 20:48
Аспарухов Бугарин или Руски Бугарин,кое е срамното сега
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јули.2010 во 22:31
Џинот кажал - „Болгарин е срамота....“. повеќе нема што да се зборува.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 05:17
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Аспарухов Бугарин или Руски Бугарин,кое е срамното сега

И едното и другото се срамни. Нели сега ќе докажуваат дека бугарското име е автохтоно.

Тие сакаат да се едноставно Бугари, кои зборуваат на бугарски јазик. Тоа што бугарскиот јазик бил туркомонголски, а Бугарите азијати е голем проблем за кој се чини дека немаат решение.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 05:49

Вашиот тертип на читање на историјата, особено по форумите е таков.

Наместо да напишете Џинот кажал „Болгарин е срамота да се отрицава от својат род и јазик — тој Болгарин, којто родо свој си хули, името му е ни ден, ни ношт.“

ќе напишете
Џинот кажал „Болгарин е срамота“ Ете видете Џинот се срамел од бугарското име што му било наметнато и т.н. и т.н.

Што би станало со светот ако простите си останат прости, селените селани, заостанатите, заостанати?! Дијалектика пријател, единство на спротивности, латерално размислување само тоа го носи човештвото напред. Зачауреноста, талогот, жабокречината се баласт и не носат ништо добро. Иако наликува дека историјата ни се повторува, сепак таа повеќе сличи на истегната спирала отколку на затворен круг. Ми се чини дека целокупното бугарско општество се врти во круг на нивото на 19 век и никако неможе да излезе од парадигмите кои ги креирале оние што ја препородиле бугарската држава. Според она како јас гледам на работите, Бугарија е една жабокречина. Растерајте ја, направете одвод, направете водата слободно да тече и ќе бидете пријатно изненадени од резултатите.

Наполно се сочувствувам со вас, ако небеа Македонците, ќе немавте темели врз кои ќе ја градите новосоздадената бугарска држава.

Од времето на Џинот па наваму знаеш колку вода има протечено? Знаеш колку луѓе добиле прилика да се образуваат и да се издигнат над рамништето на руските пропаганди и креацијата на словенобугарската држава? Знаеш на колку луѓе тие прилики им биле скусени и зошто?

Убаво си велел Паисиј, значи имало и тогаш луѓе кои се срамеле од простотијата и сакале нешто повеќе од животот, како од матаријален, така и од духовен и национален аспект.

Тие што не се срамеле од простотилокот или небиле свесни кога го прифатиле погрдниот егзоним само ним може поимот Бугарин да им биде прва радост.

Останатите истрајале во борбата да си го задржат сопственото етничко име.

Изменето од Platenik - 25.Јули.2010 во 06:08

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 09:33

И кое било тоа име? И кои се тие останати?

Знам дека не си по фактите, ама нели за да се философствува, треба да има барем еден факт, од кој да се тргне.

И пак те молам, немој да нафрлуваш огромни текстови, ако сакаш да ти се одговори.
Кажи нешто, дај го обсудиме, да ти ги разбиеме фантазиите, па тогаш продолжи со друго.
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2010 во 10:36

И кое било тоа име? И кои се тие останати?

Знам дека не си по фактите, ама нели за да се философствува, треба да има барем еден факт, од кој да се тргне.

И пак те молам, немој да нафрлуваш огромни текстови, ако сакаш да ти се одговори.
Кажи нешто, дај го обсудиме, да ти ги разбиеме фантазиите, па тогаш продолжи со друго.

сопственото етничко име требе да е било "рисjани", "каури" или во краeн случаj - "хондрокефали"
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 700701702703704 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,398 секунди.