![]() |
|
|
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1213141516 81> |
Автор | ||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|
Јас гарантирам дека Буги тоа не го има напишано! |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|
Тоа може и Буги да го пишувал. Дај нешто посериозно. Во Статијата за Гоце Делчев пишува за социјалистичка, но не и за лозарска дејност. |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() |
|
Tuka ti e гршката. Во тогашниот литературен бугарски се користела една буква -„Е-ДВОЈНО“, или „јат“. Таа можело да се чита и како Е и како ЈА. И постарите интелектуалци до сега /ако се меѓу живите/ си го изговараат Е. Пример ти е Симеон. Ја напуштил Бугарија на 9 г., но имал учители по бугарски јазик и тие така го учеле постарому - да вика мера, нема. Е, за говорја не знам. Сеќавам се и на други стари политичари кои така зборуваа -Савов, Дертлиев, Дренчев... Тие се од царско време уште во политиката. Послепис И до сега во литературниот јазик има траги од Е-двојното. Правилното е бјал - бели, а не бјали нјам - неми мјара - мери вјарно-верни и т.н. Za da ne bidam golosloven vidi za Simeon. http://www.youtube.com/watch?v=9eLsayKmH84&feature=related Toa sto treba da go vidis - gledaj od 1.55. некому секо положение прекор .... види сам има и ЈА Изменето од Каснакоски - 23.Јули.2010 во 11:01 |
||
![]() |
||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
![]() |
|
За разлика од тебе моето искуство е подруго. Како дете сум илезен од Охрид, но сеуште можам да го зборувам охридскиот дијалект. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
|
Ти маj дополваш моjата теза нежели таа на Pat... Гоце може и да е од југозападаните реjони, но од 14-та си година живее надвор родниот краj. Прво е учил во Солунската бугарска гимназиjа и веднага после тоа - учи во високото воено училиште во Софиjа. След тоа стаа учител на бугарската Екзархиjа во Ново село и Банско. Не знам колко пати е бил во родниот краj до смрта си, но е факт што повеке од половината му живот е минал надвор Кукуш. За толкова време ке заборави кукушкиот диалект и трудно ке говори. Имам за пример себе си. Доста време прекарах изв'н родното ми место. Сега сум одново там, но веке не можам да лафим на родниот диалект. Трудно ми е... дури невозможно. Изменето од чоли - 23.Јули.2010 во 05:56 |
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
![]() |
|
Ефектот се получи - целата беседа бе затрита. Jавно администраторот или модераторот му е станало криво од еден вакав очевиден факт до коj може да се стигне само со методите на дедукциjата. Jас ти предлагам да докажеш обратното: покажеи ми еден писмен документ, од коj да е видно што Гоце се обракал кон селаните на родното кукушко наречие... Дали ке намериш? Струва ми се не... А докато намерим отново изворот во коj пишеше што Гоце е говорил на селаните на литературен бугарски език ке добавим следново: Гоце Делчев има 2 или 3 мисии во Одринско. Вопросот е на каков диалект е говорил Гоце пред тракиските селанци, ако не е говорил по литературному? Изменето од чоли - 23.Јули.2010 во 05:45 |
||
![]() |
||
![]() |
|
Мислам дека бараш нешто повеќе во текстот од она што е напишано. Зошто Мартулков сметал дека Одринско би било јаболко на раздорот, едноставно неможам да најдам објаснување или стои на располагање историски фактографски материјал преку кој таквиот негов став би бил протолкуван. Кога пак веќе станува збор за Македонија тука поговор нема. Македонија била и суште е јаболко на раздорот на експанзионистичката надоврешна политка на трите ново формирани балкански држави. Последица на таквата политка се наште денешни дебати. Колку што мене ми е познато ниту една политчка опција или палтформа во Македонија немала експанзионистички, односно империјалистички цели. Фокусот на било која политчка алтерантива одсекогаш бил насочен кон пошироката етнографска Македонија. Поточно во рамките на нејзините етнографски граници, стекнување полна независност или автономија. На исток до река Места, на запад до Охридскот езеро, Кораб и Шар Планина, на југ до Белото море и течението на река Бистрица, а на север денешната граница со Косово и Србија, вклучувајќи го и манастирот Прохор Пчински. Всушност територијата каде доминанто население бил македонскиот народ. Каков социјализам, каков империјализам те спопаѓа. Македонија едвај имала сила да се избори за ова што го има денес, па камо ли некој да сонува за запоседување на туѓи територии. Ајде Коснакоски, малку посериозно и без спамирање. |
||
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Само мало дополнение на постот на Пат. Од моите контакти со кумановци, јас не сум сретнал Кумановец да зборува кумановски кога општи со луѓе кои зборуваат различен македонски дијалект. Во секоја една таква прилика Кумановците зборуваат на чист литературен македонски јазик.
Сосема е спротивно кај луѓето кои доаѓаат од југозапданите и централните делови на Македонија. Тие практично многу тешко раскрстуваат со матичниот дијалект. Можеби тоа се должи на тоа што тие треба најмалку да направат прилагодување кон литературниот македонски јазик, се разбира со исклучок на охриѓани и стружани. Охриѓани се малку повеќе самобендисани, веројатно ради културното и историското наследство, сината крв, што ги рави малку потврдоглави во однос на другите. Оние пак кои се од источна и југоисточна Македонија се обидуваат да се усогласат со соговорникот, но без проблеми лесно се вклопуваат во литературниот македонски јазик. Некои денешни политчари своите кампањи ги водат на својот локален дијалет. Има примери по Јутуб и пак се тие “погордите“. По мене тоа е спуштање на стандардот, наместо переку агитацијата да се делува на кревање на стандардот. Непожелно е во медуимите да се користи дијалект, доколку тоа не е некоја хумористична емисија или театарска престава. Тоа се моите искуства и размислувања, ако грешам нека ме корегира некој. |
||
|
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
![]() |
|
Конечно нешто добро од тебе.Супер си кога сакаш ![]() |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
|
Каснаковски и Чоли, ќе се извлекуваме ли сега? Чоли ја имаше истакнато таа реченица со поголем фонт и со црвена боја, дека Делчев со обичниот народ секогаш зборувал на литературен бугарски, божем да постигне некаков ефект. Епа кога така некој би правел, би го постигнал токму спротивниот ефект, исто и тогаш, исто и сега. Да не зборувал и со татко му и мајка му на литературен бугарски? Знам, сега ќе ми посочите некои од писмата, па и денес некои пишуваат писма, имејл и смс пораки на литературен македонски, затоа што се научени на таа конвенција преку образовниот процес, арно ама, пишан говор, и устен, т.е. жив говор, не е исто, и никогаш нема да биде. На пример, како што кажа и Буги, вака на интернет, во писмена форма, јазикот на секој од нас изгледа горе долу исто, ама кога би се ставиле сите во живо, дури тогаш ќе се увидат разликите пред се во изговорот на одредени согласки и самогласки, како и акцентирањето исто така.
Па тука е и психолошкиот момент. На пример, кога јас би бил Делчев, мене би ми било срам на некој гевгеличанец кој што има практично исто наречје како и моето, место „нема“ да му кажам „нјама“, место „мера“- „мјара“, сешташ ли се какво ти говорја? ![]() Друга работа, тогаш немало телевизија, радио и интернет, и ретко кој бил писмен, како очекувате обичниот народ да ги знаел дијалектните форми да кажеме од црноморието, или особено оние русизираните, или пак направо руските изрази? А дека Делчев бил член на Лозарите, па еве тука И на крај, вие навистина и го имате тој проблем во Бугарија, за вас дијалектите се нешто селско, и имам впечаток дека кај вас полека се губат, ама кај нас не е така. Кај нас сите сме горди на своите дијалекти, и кога некој провинцијалец во својата средина зборува литературно го постигнува токму обратниот ефект- го сметаат за сељак, или пак за искомплексиран. А и не само во својата средина, на пример, не верувам дека некој на пример од Куманово би му зборел на некој од Гевгелија македонски литературен. Попрво кумановецот би се обидел да зборува гевгелиски, или обратно, по принцип на сообразување. А како пример за тоа од минатото, земи го примерот со Лозарите, Мисирков, или пак цитатот од Шапкарев. Има вие уште многу да учите за Македонците ![]() Изменето од Pat - 22.Јули.2010 во 22:29 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Дали членувал таму? Од писмените документи, писма од Гоце до различни луѓе, не знам дали ги виде, нема ништо од тоа на што мислиш. Дури во едно од писмата напишал ШЕ /може да е ракописна грешка/. Јас не можам да си представам да зборвам пред повеќе луѓе на револуционерна тематика и да зборвам „по селски“. Ако сакаш да кажеш нешто потака, треба да ги користиш и соодветните термини. Зошто да зборува за такви работи на еден начин, а да ги пишува литературно? Што му пречи да пишува као што говори? |
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
![]() |
|
Како да ја решиме загатката??????????????
Многу лесно нека ги покажат весниците Македонска лоза,Вардар,Локвата и Вињарите,За Македонските работи итн. А да можи и сите весници на Вмро од 1893 до 1903 година. ![]() ![]() ![]() |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Денеска бев напишал еден по д'лаг пост по темата .... но струjата спре. И тoj се затри. Както и да е... Ме мрзи да се повтарам, но пак ке речем: податоци за jазикот на Делчев употребуван во средбите со населението во неформалните срешти има. Утре ке видим каде беа. А сега за размисал: Да речем на едно општоселско собрание говорат еден подир друг Делчев и Jаворов. Вопросот е: на каков език се е водил разговорот? Да не би Делчев да е говорил на Кукушки диалект а после Jаворов да е говорил на Чирпански? (Чирпан е родното место на Jаворов). Двоицата са издавали еден хектографски весник "Сводоба или см'рт". Како е ставало тоа - може да си види од тука: Како минуваше времето Изменето од чоли - 22.Јули.2010 во 20:02 |
||
![]() |
||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
![]() |
|
А што мислиш, дали тие митингувале како што прават политичарите денес, или го организирале населението за востание? Многу нелогично ми изгледа Делчев на пример да отишол во Кавадарци, и на луѓето да им зборувал на литературен бугарски. Во училиштето во Штип, да, сигурно се држел до егзархиската програма во училиштето. Јас сега не го разбрав Чоли, дали има податок дека Делчев зборувал на литературен бугарски со обичниот народ, или тоа го заклучува само поради тоа што така прочитал кај Јаворов. Јаворов си е од Бугарија, а со оглед на тоа што тој е и литературен деец, нормално е дека ќе пишува на литературен бугарски. А кажи ми сега ти на мене, во која дружина членувал Делчев, заедно со уште Петар Попарсов, Христо Матов, Ѓорче Петров, Андреј Љапчев, Иван Хаџиниколов и други, и по што е позната таа дружина, ти текнува ли? ![]() Изменето од Pat - 22.Јули.2010 во 19:19 |
||
Zero Tolerance For Silence
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1213141516 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |