IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за зимница
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за зимница

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
Автор
Порака
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 04:30
Некој става и ова...

Резанец

Потребно

5 килограми свежа зелка
сол
буре
Начин на подготовка

Зелката ја миеме и ја ставаме да се исцеди. Потоа ја земаме зелката и ја ставаме на даска за сецкање, ја сечеме на половина и почнуваме да ја дробиме како за салата и веднаш ја ставаме во буре. Кога ќе имаме убава количина издробено врз зелката ставаме сол и убаво ја натапкуваме со рака или со некој потврд предмет, и се така по ред . Секоја зелка ја сецкаме на истиот начин се додека не ја исецкаме цела. Така подготвената зелка ја викаме резанец, таа стасува за 2 недели. Вака приготвената зелка може да се подготвува на разни начини. Како на пример за пита, подварок, и многу други јадења.



Пиперки со урда

Потребно

10 килограми урда
6 килограми пиперки жолти
сол
1 литар млеко
кеси за во фрижидер
неколку тегли поголеми од 5 кгр, може и помали

Начин на подготовка
Урдата ја истураме во голема вангла ја посолуваме ако не е солена и го истураме млекото. Потоа убаво промешуваме. Пиперките ги миеме и ги вадиме рачките па ги оставаме да се ицедат. Потоа земаме тегла и во теглата ставаме еден слој од урдата убаво набиваме со рака па потоа пиперките ги ставаме цели ако не ни ги собира ги сечеме на половина а може и поситно. Врз пиперките ставаме сол. Постапката ја повторуваме се додека не ни се наполни теглата. Најодозгора сечеме коцка или круг од една кесичка и ја ставаме врз урдата, а врз кесичката ставаме сол. Потоа ја затвараме теглата, така се со ред додека не се потроши урдата. Кога е готова сместена во теглите, теглите ги оставаме во просторија каде што ја чуваме зимницата.



Компот од дуњи

Потребно
5 кгр дуњи
Шеќер
Вода
тегли

Начин на поготвување
Дуњите ги миеме ги лупиме една по една како што ќе ја излупиме дуњата ја сечеме на кришки и веднаш ја ставаме во тегла.Кога ке се напуни теглата се става 4 супени лажици шеќер и во теглата се става вода се затавара капачето.Теглите се ставаат во тепсија а во тепсијата се става малку вода, тепсијата се става во рерна и се уклучува најпрво на помала температура а потоа се зголемува температурата се додека не почне да врие водата а потоа се намалува.И се остава да вријат 20 минути.Кога се готови се оставаат во рерната убаво да се изладат.
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2010 во 06:39

Бабури со Лук

5 кг. бабури
125 гр. оцет од разблажена ексенција
125 гр. масло
2 китки магданос
6-7 гранчиња керевис
2-3 главици корен од керевис
2 главици лук мелен

Ставете ги бабурите да се варат во врела вода 3 минути. Извадете ги од водата, па потоа извадете ги дршките и семето и оставете ги на сито да се исцедат. Во поголем сад ставете го оцетот, маслото, ситно исецканиот магданос и ситно исецкани гранчиња керевис, лукот и коренот од керевис. Сето ова убаво измешајте го и редете го во тегла на следниот начин: ред бабури, ред од филот и тоа сипајте го со лажица за да биде секоја бабура добро залеана. Завржете ги теглите со пергамент хартија и ставете ги со останатата зимница.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2010 во 06:40

Печени Пиперки за Зима

5 кг. меснати пиперки (може бабури)
масло
сол
вински оцет

Испечете ги пиперките и оставете ги на ладно место да стојат еден ден. Утредента ставете го во едно тенџере маслото да се загрее многy и секоја пиперка провалкајте ја во маслото и веднаш извадете ја и редете ја во топла тегла. Секој ред пиперки посолете го по малку. Теглата налолнете ја и да остане З прста празна. Оставете ги пиперките уште еден ден, па потоа налејте ги со вински оцет. Теглата не ја врзувајте, туку ставете мало чиниче затоа што пиперките вријат. Кога ќе заврши вриењето додајте уште оцет како би се дополнила теглата. Сега теглата поврзете ја и оставете ја со другата зимница.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Август.2011 во 18:13

Пиперки со прелив

Потребно:

бабури
лук
магдонос
2-3 конзерванси
алкохолен оцет
масло
сол
рен

Приготвување: бабурите исчистете ги од семките и ставете ги во рерна само малку да се подгреат. Вака топлите пиперки редете ги во тегли, добро посолете ги и прелијте ги со течноста - во тенџере измешајте ги толчениот лук, ситно сечканиот магдонос, оцетот, маслото, солта и конзервансите. Додека ги редите пиперките во теглите, добро притискајте ги. На крај ставете во секоја тегла по две вкрстени стапчиња рен и дури утредента добро затворете ги

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Август.2011 во 13:35
Мешана салата

Потребно:

пиперки
зелени домати
кромид
моркови
овошен оцет
сол по вкус

Приготвување: пиперките, доматите и морковите исечете ги на тркалца, а кромидот на резанки. Во теглите редете ги прво пиперките, кромидот, морковите, па доматите и така сe додека теглата не се наполни. Потоа измешајте ги овошниот оцет, солта и водата, па со тоа прелијте ги теглите и добро затворете ги.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 06:30

Ѓувеч во тегла

Потребно:

1/2 кг домати
2 модри патлиџана
2 бабури
2 помали пиперки
малку целерови лисја

Ова количество е доволно за тегла од еден литар.

Приготвување: модрите патлиџани излупете ги, исечете ги на коцкички, посолете ги и оставете ги малку да омекнат. Бабурите исечете ги по должина, па во добро измиени и суви тегли редете модри патлиџани, бабури, ситно сечкан целер, сечканите на парчиња пиперки и на крај сечканите домати, па се така додека не се наполни теглата. На крај ставете целер и добро затворете ги теглите. Потоа, теглите ставете ги во поголемо тенџере со вода да се варат на пареа половина час.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2011 во 23:52

Модри патлиџани во тегла

Потребно:

1 кг модри патлиџани
1 л оцет
150 мл масло
2 лажички сол
3 чешниња лук

Приготвување: модрите патлиџани измијте ги и добро исушете ги. Исечете ги на тркалца дебели половина сантиметар. Во пошироко тенџере варете го оцетот додека не зоврие, додадете ја солта, а потоа варете ги модрите патлиџани, дел по дел, по околу пет минути. Исцедените модри патлиџани распоредете ги во суви тегли, а помеѓу редовите ставјате од лукот ситно исечкан. Оставете ги да се изладат, па прелијте ги со оцетот во кој се вареа модрите патлиџани. На крај прелијте ги со маслото и теглите затворете ги.

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 10:27
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

... vcera redev boranija... seckana na polovina... pa ja redev vo tegli..dodadov po 5 luti feferoni vo sekoja tegla, nekolku zrna biber, 1 fildzan alkoholen  ocet, 1-2 lazicki sol, 2-3 lista lorber, a vo nekoi po edno parce seckan kromid, vo nekoi ne... gi dopolniv so voda,gi zatvoriv i vo rerna...na 150 gi varev edno 2 casa... pola cas se zagrevaat na 100 pa potoa na 150... za meze pa i za garnir majka si plakalo... koj ne jade lute, moze blagi feferoni...голема%20насмевка...


ти вчера си правела..ама мене вчера по овој твој "рецепт" ми испукаа сите тегли во рерната..!лом се сторија и тегли и шпорет..!ај за зајрето не ми е жал! какви бре 150 степени...!!!

те тужам за ова..мајке ми.

Изменето од zagor - 02.Ноември.2011 во 10:29
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 10:36
Kakva rerna?!?

Na shporet, vo lonec, sherpa, golemo tendzere (koj kako go vika) :))
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2011 во 12:09
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Kakva rerna?!?

Na shporet, vo lonec, sherpa, golemo tendzere (koj kako go vika) :))


епа,читаш рерна напишала.ако ги ставев на плоча,ќе беше сум требал во рерна..вака..
ма ајде,па и јас најдов од кај да препишам.

...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2011 во 12:13
Jas koga stavam zimnica ili gi stavam vo relna ama na 50-80 stepeni ili gi varam na shporet.

No vo sekoj sluchaj smetam deka 150 stepeni se premnogu za teglite :)
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2013 во 22:55
dajte nekoj ubav recept za pidjurce, nekoj doza za na sporet
 blagodaramсреќа
vivi
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2013 во 03:04
Апетитка со везени пиперки

Состојки

  • 3 кг црвени везени пиперки (лути )
  • 5 кг патлиџани
  • 300 гр масло

Подготовка


Ги сецкаме пиперките и ги ставаме да се пржат на оган заедно со маслото.
Откако ќе се пропржат, се вадат од шерпата и во истата шерпа на истото масло се додаваат патлиџаните ситно сецкани.
Се пржат убаво патлиџаните и кога ќе добиеме густичка смеса од домата, назад во шерпата ги враќаме пиперките.
Промешуваме и посолуваме по вкус.
Пржиме уште 10 минути и топло го собираме во млаки теглички.
Добро ги затвараме теглите и веднаш ги редиме во сад со млака вода да зовријат и се вакумираат добро.
Откако ќе зовријат ги тргам на страна и така ги оставам во садот со вода додека не изладат.
Овака подготвената апетитка може да стои со години, но не верувам дека ќе издржи толку време, а да не се изеде....

Кон врв
Ninja 35 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Февруари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 17840
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ninja 35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2013 во 14:10
ова е не е баш зимница, ама....голема насмевка

Чваркииииии!

Чварки

СОСТОЈКИ

ПОДГОТОВКА

  1. Сланина во вода1.Сланината потопете ја во вода и оставете ја да отстои барем 2 часа (а подобро и цела ноќ) за да се измие убаво од крвта.
  2. Исечкана сланина2.Измиената сланина исечкајте ја на коцки со големина 2х2 см. Коцките ставете ги во подлабоко тенџере и додадете околу 1 литар вода (околу 3/4 од парчињата сланина да бидат потопени).
  3. Спремна за пржење3.Ставете го тенџерете на силен оган додека да зоврие водата и повремено мешајте за да не загори. Кога ќе зоврие водата, намалете ја температурата и продолжете со варење на умерена температура (повторно со повремено мешање). За ова време течноста прво ќе стане матна (емулзија од маст и вода), а потоа ќе се избистри (само маст).
  4. Исцедена маст4.По околу 2.5 часа варење и откако ќе стане течноста бистра, исцедете ја маста во посебно тенџере. Чварките вратете ги во истото тенџере да се пржат уште се додека не добијат убава златесто-кафена боја) ама со постојано мешање за да не загорат.
  5. Подготовка на чварките5.Кога чварките ќе потемнат, повторно исцедете ја маста и пржете ги уште многу малку (околу 10-тина минути). После пржењето повторно исцедете ги, и притискајте ги со лажица (за гмечење компири за пире) за да се исцеди што е можно повеќе маст.
  6. Сервирани чварки6.Исцедените чварки префрлете ги во посебен сад и веднаш посолете ги по вкус. Се служат топли, а богами и ладни.
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.